14 май 2012 г.

Кюфтета с мечи лук

     
     Продължавам със зелената вълнá от мечи лук. В гората още има, за магазините не съм сигурна, но пък за следващата пролет категорията "Левурда" ще бъде достатъчно богата, тъй като снощи правих и сармички с нея. 
     И тъй като от няколко години  правя спаначени кюфтета у нас,  кюфтетата с левурда бяха едно от първите неща, които реших, че ще правя, още докато бях забила колене в земята да я бера.


Продуктите на една прилична доза за 4  порции кюфтета:
една голяма връзка  пресни листа мечи лук/левурда - ~ 200 гр. измити, подсушени
1 голям  сварен картоф (~200гр; )
зелената част на 1 връзка пресен лук
2 белтъка ( жълтъка  разпенва олиото при пържене и не го слагам)
150гр крема сирене (извара)
3-4 с. л галета
1 с.л. кисело мляко смесена с  1 равна ч.л. сода за хляб
сол, черен пипер

галета, брашно (царевично) за овалване 
олио за пържене 

Приготвяне: 
* Картофа се сварява  и  намачква. (за един картоф не си струва цяла тенджера, но може в микровълновата да се свари, нарязан на кубчета. А аз си имам почти винаги сварени картофи  в хладилника)
* Листата мечи лук се измиват, отцеждат и нарязват съвсем ситно, заедно със зелените стръкове на лука. 
* Смесват се с картофите  и всички останали продукти и прибира в хладилника сместа за 20-30 мин., за да може галетата да поеме влагата им.  Тъй като има значение влагата на крема-сиренето и картофа, ако сместа е рядка може да се прибави още малко галета, за да  може да се оформя топка от нея с мокри ръце.
* Загрява се мазнината в тиган, а в купа се смесват брашното и галетата за овалване. 
* С мокри ръце се оформят  топки от сместа, овалват в брашното, сплескват се с длани  и пържат на силен котлон ( на 3/4 от мощността)  от двете страни до зачервяване. 
* Изваждат се на абсорбираща хартия, за да се отцедят и сервират с млечно-чеснов сос. 
     У нас той обикновено изглежда така: 
кисело мляко/ майонеза  - 2/1 части 
сол, скилидка чесън и копър. 

22 коментара:

  1. Ароматни, вкусни и с перфектен златист загар! Прекрасни са, Пепи! Спорна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви!
      Спорна и хубава седмица и на теб да е!

      Изтриване
  2. Разкошни кюфтета, Pепи. Много обичам левурда и само мога да си мечтая за тази невероятна красота и вкусотия, която си ни представила!

    Прегръдки и една весела и изпълнена с много положителни емоции нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, ти си здравословно хранещ се човек и можеш да ги изпечеш :))
      И от мен прегръдка!

      Изтриване
  3. Пепи, страхотни са :) ще ги опитам, макар сега съм на вълна киселец :)
    Поздрави и хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха, хубава вълна си подхванала, Зори. Е аз киселец не съм пробвала, ще трябва да помисля по въпроса. Ако не тази, идната пролет - живи и здрави.
      Хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Скъпа моя, кога ще свърши серията с левурда ? :))))
    Фантастични са!!!!!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, още ден и я свършвам. А и тук в блога, най-много още 2-3 манджи с нея :))
      Спорна седмица и на теб да е!

      Изтриване
  5. Е 4 порции!А моята къде е,Пепи?! :)
    СТрахотни и хрупкави,а за аромата не се и съмнявам!Пак отлично приложение на мечия лук.
    Хубаво утре,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Четвъртата е твоя, Роси :)) Ние бяхме трима.
      Честит вторник на теб, макар и дъждовен :))

      Изтриване
  6. Пепчо, не съм готвила с левурда, ще ми се да опитам. Дали се бере още или е късно вече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, ако няма цвят - бере се. Може да има пъпки, но да не е цъфнала. Макар че, миналата година, когато намерих бяха няколко големи корена, на които обрах по-младите листа, въпреки че имаше и един цвят. Но тогава положението беше "Трябва да опитам".
      Има ли около теб?

      Изтриване
  7. Кютфенцата са с много приятен загар-чудесни са...Както и сосче си приготвила.....не ми се мисли за вас.
    Приятен ден,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  8. Добре де, сега къде да го търся туй чудо? Голяма вкусотия ми изглеждат тези кюфтенца! Колко си набрала, или си имаш скрита градинка, кажи ми моля те! Това да знаеш ми се превръща в мисия и когато успея да я изпълня, ще докладвам! Като горска фея си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, в гората. В букова гора я намерих аз полянката. Прати ми един мейл, да ти пиша повече къде.
      А освен в гората и на по-цивилизовани места, като някои вериги магазини :))
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  9. Пепчо,
    тези са на път да задминат любимите ми магданозени такива;) Само като ги гледам и въздишам;)))
    А ние дето не сме клечали по земята, сега откъде да го намерим това зелено чудо;))?

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, не знам. Или хващаш гората догодина в края на април, или се оглеждаш по горепосочените магазини.
      Аз и магданоза нали сме в близки отношения, ето този мечи лук ми допадна много повече на кюфтета, отколкото магданозените.
      Поздрави, Мъхче!

      Изтриване
  10. С тези рецепти от последните постове направо издигна левурдата до нови висоти и понеже и аз имам още няколко листа в градината съм планувала да пробвам тези кюфтенца събота-неделя - много изкушаващо изглеждат...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. направо я издигам в култ :))) Но ако знаеш, как съжалявам, че свършва вече прясната :)
      Нищо, догодина пак.
      А ти разсад ще дадеш ли :))

      Изтриване
  11. Да..с удоволствие, само че съм малко на Вие с всякакъв вид китки и зеленина и досега не съм разсаждала никога нищо - в градината просто левурдата си расте...

    ОтговорИзтриване
  12. Много готини кюфтенца:) Искам и аз:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...