1 юни 2012 г.

Картофеното пюре на баба


       Ей това пюре го бях  забравила и не бях правила над 20 години.  Баба ни го правеше много често;  направо на филия, че както на всички малчугани това ни беше основната храна. После дойде онова пухкавото, с прясно мляко и гладко; обогатено преди 3-4 години от Жул с кисели краставички
       Откакто обаче се сетих за това преди около 2 месеца и им го направих, друго не признават у нас. Дори снощи, за  рибата,  детето Жул  само предложи да обели и свари картофите за него и като се прибера от работа само да го довърша. А това не е често срещано явление. 

Продукти: 
~ 1 кг. картофи
~ 120-150  мл олио 
щипка чубрица 
чесън 
сол 

Приготвяне:
* Картофите се сваряват  цели, обелени до готовност (в подсолена вода)
* Почистените скилидки чесън се счукват или фино пасират. 
* Отцеждат се, но се оставя малко вода на дъното - около 100мл на това количество картофи; прибавя  се счукания чесън.
* Докато са още горещи  картофите се намачкват с  преса или чукало ( за чесън; от доброто старо дървено хаванче - за това  пюре  предпочитам  чукалото). Докато се мачкат се прибавя и олиото - на 3-4 пъти и продължава мачкането на картофите, докато стане пухкава сместа и поеме олиото. 
* Прибавя се щипка чубрица, обърква се добре и оставя да се охлади.


   Пюрето е грубо, но пухкаво. И много, много ароматно  :girl_haha:.  За дневна употреба слагам 2-3 скилидки чесън, но за вечеря - може и една глава. Е, не от онзи огромния, отровно лют китайски. Чубрицата е малко - само леко загатната, без да е натрапчива. 

44 коментара:

  1. Ей,най-после го натъкми това пюре.Пет пъти цъквах,ама нъцки!
    У нас никога не го правим с прясно мляко,винаги гола водица и масълце :).И обичайно като у вас младша го модифицира със сирене и кисели краставички.
    Така че залагам и аз на бабиното ти,е...с по-малко чесънче,че ми е много придирчив тумбака на тема суров чесън :)!
    Добре си натъкмила порциите ,Пепи,така че освен хубави почивни дни и наздраве няма какво друго да добавя!
    Прегръдки,дружке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, когато кача снимките, имам едни мисли.
      Те обаче, въпреки, че вече съм брюнетка, много бързо се менят и се оказва няколко пъти вече забравям, че съм започнала нещо. Затова така се получава... не за пръв път.
      А чесъна :) у нас го добавям на три пъти. Все яде различно люто, а знаеш, че аз уважавам чуждия вкус :)))

      Прегръдка и за теб и хубави, спокойни почивни дни!

      Изтриване
  2. Пепчо, не знам изчезна ли ми коментара, но нещо ми става на нета:):):). Та казах, че го харесвам така с частички, а рецептата на баба за пюрето е супер и ако може за мен една филийка с бг чесън:):):). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тука си е, Кате! Благодаря ти, поздрави и на теб!
      С удоволствие ще те черпя филийка с нашенски чесън. Готов е вече.

      Изтриване
  3. Обичам много картофено пюре. Направо убивам. Ще взема да опитам и това.

    ОтговорИзтриване
  4. Ами вкусно си е пюрето на баба ,спор няма!
    Весел празник за дечица за родители и за баби и дядовци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. може и носталгията по онова време да е по-голяма :))

      Изтриване
  5. Мм, да. На баба всичко е по-хубаво, а ако и баба е тук всичко ще върви наред. И ние, Пепи не го правим с прясно мляко пюренцето. Добавям на порции водичка от варенето на картофите (аз ги беля) и мноооого масло. Това е основното. За децата добавях по малко сирене, сварени морков и домат. Ставаше пак хубаво. Не го пасирам, мачкам го с един прибор, точно за това е (не му знам името)Сега ми даваш идея и с чесънче да пробвам, тъкмо сега е млад и сочен. Следващият път ще пробвам.
    А Жул, като й допада пюрето с кисели краставички и предложи (ако се не е сетила вече),да си приготви домашна майонеза с добавка на малко от киселите краставички, пасирани. Може и малко от соломурата, вместо лимонтозу и сол. Ако пък правиш краставичките със синап, ехаа, ще видиш какъв аромат ще сдобие майонезата :)
    Хубав и забавен уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ииии, ама как мислим еднакво с теб понякога :)) киселите ми краставички са със синап. Така ги правя вече 5-6 години. А Жул си прави майонезен сос със ситно нарязани краставички вътре. Наистина е хубав.
      Със сирене обаче ми допада и гледай следващия път как ще има такова пюре за закуска направо :))
      Хубави и слънчеви почивни дни и на теб, Ирма!

      Изтриване
    2. ПП: За картофите ползвам онова от кухненските прибори с дупките, ако не чукалото.
      Няма да забравя как преди много години се опитах да направя картофено пюре с пасатора :)) и получих купа с туткал.....

      Изтриване
  6. Е, и аз като Роси, цъквах :)
    И сега се наслаждавам на цялата му прелест!
    И в най-скоро време ще опитам!
    Пеп, рано ли е още за маринования чесън?
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е рано, Дани. Вече има хубави глави чесън, но все още млечни и джанки.
      Подсети ме, че е време, тъкмо ще заложа днес на село.
      Хубав уикенд и на теб!

      Изтриване
  7. Пепи, макар и обикновено пюре, това е различно ми звучи вкусно и непременно ще го опитам-понякога наистина по щипка от това или онова придават много интересен нюанс!
    Благодаря, че сподели!
    Хубава събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Бети, така е, щипка различен аромат и пюрето е друго вече :)
      Ще се радвам, да ти допадне :)
      Поздрави и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  8. Не знам какво е на баба, защото моите баби не са ми правили нищо, но от на Пепи ще опитам с удоволствие, защото звучи много, много вкусно!

    Пепи, прегръдки и пожелание за прекрасни събота и неделя от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти може да не знаеш, но ето Лаурент и Вивиан ще знаят, нали :)) Много е хубаво баба да те гледа.
      Прегръдка, Вени и спокойни почивни дни!

      Изтриване
  9. aaaaa,s chesyn ne sım probvala,mnogo apetitno izlejda.

    ОтговорИзтриване
  10. Е-е! Най-накрая разкри тайната и разбули мистерията! Така като чета и гледам, май наистина най-простите неща понякога са най-вкусни! Трябва да пробвам, май досега никога не съм яла пюре с чесън и чибрица...Усмихнати и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Това пюре и аз ще го ползвам, за разнообразие:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. правилно, Даре, друго си е да има разнообразие :)

      Изтриване
  12. Гениално просто и вкусно, както всичко от кухнята на баба. Прегръдки, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Мммм фантастично! Преди няколко седмици някъде ядох подобно пюре, полято с чесън и в компанията на варено цвекло. Сега убий ме, просто не мога да се сетя къде точно го опитах, но твоето задължително ще го пробвам. Във варианта за вечерна употреба:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И само с цвекло ли ще го гарнираш :))
      Ако знаеш каква рибка направих в момента :)

      Изтриване
  14. Страхотни коментари явно картофенто пюре ще направи разгорещени спорове и дискусии та по този повод вижте и моята рецепта.сварените и охладени под студена вода картофи-обикновенно няма време да чакам да изстинат ги обелвам и с една вилица на пюре нека тук таме да има по големи парченца това е чарът на тези картофи.Никакъв чесън слага се глава лук нарязан на дребно 2-3 лъжици олио сол обезателно червен пипер чбрица по-вечко разбърквам добре и може да се яде и като самостоятелно ядене.Опитайте ще ви хареса!Алекс-в.Търново

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алексей :) аз щипката чубрица си я слагам. Като гледам всичко си е същото, освен чесъна и лука. С лук обаче ми докарва на картофена салата - правила съм като гарнитура, вместо да режа картофите за салата. Но за пюре - не, благодаря :) Така с чесън много го харесват в къщи. Вкусове разни, нали?

      Изтриване
  15. Трябваше явно да мине половин година, за да направя и аз "Пюрето на баба".
    Пюрето е просто "трепач", както казват младите.
    И понеже рецептата е от бабата на Пепи, аз пък го сервирах в една поожулена чиния за салата от моята баба. Ех, тези баби! Винаги са прекрасни нещата, останали от тях.
    След лиричните отклонения искам да споделя, че това пюре много ми хареса. Никакъв лук. Наистина ще заприлича на картофена салата. Щом бабата на Пепи е казала чесън, значи чесън! Край. Това е.
    Младежът само избуча с пълна уста "Само толкова ли си направила."
    Пепи, пюрето имаше страхотен успех. Приятна почивка и успешна сряда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа, ти се накани да го направиш? Сега ще ида да го видя в отчета, чинията ми е по-интересна, пюрето го знам. И защо направи малко? Аз мога да го ям за първо, второ и трето, особено с повечко чесън, толкова ми е вкусно, като го взема с паницата.
      Лека нощ, Ели. Много, много се радвам на одобрението на младежа Кирчо.

      Изтриване
  16. Ох, как не прочетох по рано за пасатора че прави туткал. Изхабих цяла паница с картофи, ама почнах да чета след като сбърках.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се притеснявай, ето и аз от собствен опит с "туткала" го разбрах :)
      После вече знаем как не бива :)

      Изтриване
  17. Най-най-най страхотното картофено пюре на света! Страшно много се радвам, че открих блога Ви, особено тази уникално вкусна рецепта. Ама като цяло само килограм малко ми се вижда :D Два-два и половина по-скоро ще задоволят картофения ми апетит. Благодаря Ви за рецептите! Определено ще си ги приготвям често, особено това суперско пюре :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нагледах те аз и видях, че си студент човек :)
      Естествено, че килограм картофи са малко :))
      Радвам се, че ти допада. А между другото, заради моите един студент и един кандидат, има категория "Учим се да готвим" - може да ти е от полза. Е, включва чушки, но се надявам някой ден и ти заобичаш този вкусен зеленчук!

      Изтриване
    2. Попрегледах я аз тази категория, харесах това онова, май и за чушки ще се "прежаля" и ще сготвя :D И като сготвя ще се обадя, ей така да се похваля, че прилича и на манджа и че е вкусно :)

      Изтриване
  18. Направих поредна рецепта от този блог и съм очарована отново.Поздрави,страшно вкусно е :)

    ОтговорИзтриване
  19. За пореден път правя рецепта от този блок и съм очарована отново!Поздравления,много вкусотийки :)

    ОтговорИзтриване
  20. За пореден път правя рецепта от този блог и съм очарована отново!Поздравления,невероятни вкусотийки :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) и за доверието, което сте гласували на мен и блога :)
      Поздрави, Пепа.

      Изтриване
  21. Здравейте pep-4o!☺ Ако заместя олиото с масло, ще се промени ли съществено основният вкус? Благодаря!🌸

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Албена :) Ще се промени, да :) Ще замирише по-приятно на масло, разбира се, че по-добре ще се получи. Когато остава за следващо хапване, тогава вече е по-стегнато и не толкова добро. Но яко ще хапвате наведнъж - разбира се, слагай маслото.

      Изтриване
    2. Безкрайно благодаря! Ще го приготвя именно като гарнитура на вратните пържоли от твоята рецепта!😍🌸

      Изтриване
    3. Много апетитно меню се очертава у вас за вечеря :)
      Хубава вечер!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...