19 юни 2012 г.

ОрехОва бисквитка за сладко и солено

       След като от десетина дни надувам главите на готвещите, снимащи и излагащи се дами в два форума с тази  орехова бисквитка, да взема да я покажа най-сетне. Че Роси и Ели  не спират да ме тормозят къде е, та къде. Как къде, свършила. Отдавна. Дори два пъти правих, но свършва за минути. Първия път не стигна и до гарниране ни на сладкиш, ни на сладолед. Камо ли пък до салата или предястие солената бисквита, с този чудесен аромат на пармезан и масло.
         Бисквитката (с орехите) я улових в кадър в един от епизодите на "Полуостровът на съкровищата", после мернах и при Ути, но и в двата случая майстор Валери Нешов  украсяваше десерта с готова такава.  Може и да ги има в някой от епизодите, но не съм случила на него да го видя. Съвсем естествено се възползвах от възможността да попитам за рецептата и  по време на мероприятието на здравословното готвене, организирано от него и Крок-пот.Точно навреме, за да видя как беше разбъркана от изучаващо кулинария девойче. 


       Тънка, хрупкава коричка с ядки, която може да украси всеки сладкиш, сладолед или какъвто и да е десерт. А майстор Ваня Петкова сподели,  че поръсена със сирене  и изпечена, бисквитата  може да се добави към салати, вместо крутони. А на мен думата "сирене" ми отваря апетита :)) И разбира се, още при първата направа половината тесто/т.е. каша направих и със сирене. С пармезан, че е твърдо, ароматно и се стърже лесно. По-нататък смятам и с други видове сирене да опитам.  А защо се казва бисквита ли? Е, това забравих да попитам. Освен, че е тънка, хрупкава и с масло, най-вероятно, защото тестото е такова, за бисквити :))


       След толкова толкова дълги (и излишни) обяснения ето рецептата им: 

Продуктите са:
равни количества белтък, масло, брашно. Щипка сол и щипка захар. 

Започва се от измерване на белтъка; колкото тежи той, толкова масло - меко, на стайна температура и брашно се отмерва и прибавя. 

За правоъгълната тава на фурната много подходяща доза е от 2 белтъка. Измерват се колко грама са; след тях брашното и маслото.  Аз обаче бях решила да правя сладка и солена бисквита, затова разбърках направо 4 белтъка със съответните количества брашно и масло. 

Приготвянето
е лесно, а разбъркването е с ръка :)) не че не може с  бъркалка, но от топлината на ръцете маслото се смесва и хомогенизира по-бързо с брашното и белтъка. 

       Така че: сместа се мачка с ръце, докато се получи гладна, хомогенна лепкава маса. Тук е момента да се  раздели на две части (ако ще се прави сладка и солена) и се  прибавят по щипка сол и захар (в сладката). Всъщност тя не е толкова сладка на вкус, но нали е за   гарниране на разни сладки неща. 
      Сместа се намазва тънко и  равномерно на силиконов килим (моя явно е дълбоко скрит, дори от мен) или хартия за печене.
      Сладката :)) се поръсва с едро смлени ядки, а солената  - с настъргано твърдо сирене (пармезан) 

       Пече се в предварително загрята на 180* (без вентилатор) фурна за около 7-8 мин, но се наблюдава по време на печене, защото кората е тънка и много бързо се пече.
       Тук вече след като изстинаха аз ги начупих, с идеята след опитването да ги прибера в метална кутия и ползвам, когато потрябва. Намирайки съмишленик в лицето на девойчето обаче първата партида не стигнаха до гарниране дори на сладолед.  Втората пак не стигна до прибиране :)) но пък имахме възможност да си украсим сладоледа. 

      И двата вида се гарнират  непосредствено преди поднасянето на десерта, салатата, или предястието, за да останат хрупкави.

     Докато се опитвах да напиша горното, се сетих, че тази орехОва бисквитка може да бъде поръсена и с разни семенца. Но за  тези опити ....... следващия път.



51 коментара:

  1. Благодаря, че написа рецептата.
    Изглежда много апетитно и ще я приложа в най-скоро време.
    Май и на мен ми харесва повече тази със сиренето. Нали сме сиренолюбци.
    Салатата изглежда страхотно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля. Виж колко съм сериозна само :))
      Благодаря ти. Викай ме, ако направиш такава салата. Ти да не мислиш всеки ден у нас така изглежда салатата :))

      Изтриване
  2. Прекрасно,прекрасно,прекрасно!Това ще кажа само!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. добре :) направо се притесних, че ти е запецнала клавиатурата :)

      Изтриване
  3. Тук намирам вкусотии всякакви!Великолепни предложения!
    Бисквитките са чудесни!Винаги съм искала да направя нещо подобно за гарниране и сега най-искрено благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ето, сега вече може да направиш.
      Благодаря ти и аз :)

      Изтриване
  4. Пепи, и аз преглътнах при споменаване на сирене :)
    Чудесна идея и ще си я направя!
    Е, до опаковане няма да се стигне, но ...
    Прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хиххи, ама ви зарибих покрай сиренето, а :))
      Хубав ден на теб, Дани!

      Изтриване
  5. Их, дълбоко в душата ми бръкна с тази бисквитка. Представих си я полегнала във всякакви варианти, при първа възможност ще я направя :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде сега, ще чакам да видя къде ще полегне при теб, Алиа :))

      Изтриване
  6. Много,много идейно! От снощи видях набързо и сега се връщам за рецептата!Благодаря за идеята!Лека вечер,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня.
      А на теб - хубав ден пожелавам и по-малко жега :)

      Изтриване
  7. Пепи благодаря, че сподели рецептата! Бисквитките са приказни, а и със сиренце, ох направо ми се иска да ги има пред мен. :)

    Прегръдки и една прекрасна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, Вени, пробвай ги :) Особено варианта със сирене.
      Прегръдка и хубав, спорен ден да ти е!

      Изтриване
  8. Пепи, как изобщо нещо оцеля за снимки :) страхотни са :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 2 в 1, Зори, едните снимки са от първия път, другите - от втория. Така събрах материал за публикуване :))

      Изтриване
  9. Впечатлена съм и сигурно ще ми стане любимо хрупкаво лакомство, което явно ще трябва да забърквам в 3-4 ни дози!
    Благодаря Пеп!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. колкото-толкова, Бети :)
      Вярвам, че ще им намериш чудесно приложение при сладката част!

      Изтриване
  10. Страшна идея! Сега да видим как ще меря равните пропорции:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в близкия магазин, Траянче :))
      Когато си бях счупила кантарчето така правех - първия път ми беше малко неудобно да питам, но жената ми влезе в положение и ми измерваше продуктите, дето бях помъкнала :)) (основно брашно, захар и масло си бяха де)

      Изтриване
  11. Е, аз се радвам, че успя да покажеш тези бисквитки и при повече време, ще се възползвам да украсявам и доизкусурявам сладкиши и салатки с тях;)
    Чудна идея, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Мъхче, въпреки ,че идеята съвсем не е моя :)
      Ако направиш и се задържат - доста неща може да гарнираш тия бисквитки.

      Изтриване
  12. Благодаря и аз, на свой ред, за рецептата. Много ми хареса, а тази снимка с домата е направо страхотна. Цялата идея за декорирането ще си "открадна".
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, Елти, щом ти харесва домата :) крадвай си идеята :)
      Хубав и спорен ден и на теб!

      Изтриване
  13. Страхотни! Нямам търпение да ги приготвя (и изям!) :)

    ОтговорИзтриване
  14. Фантастични са! Нямам как да не ги пробвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотна идея! Ще я ползвам!

    ОтговорИзтриване
  16. И аз я дебнах, Пеп! Сега съм неактивна, но кътам идеи:))Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хей, Нели, радвам се да те видя :) Поздрави и на теб и се надявам скоро да "се активираш" :)

      Изтриване
  17. Добре,че с Ели ти извадихме душата,то иначееее още щяха да те чакат хората тук :) .
    Пусна снимката,както обичайно правиш напоследък и..."Дим да те няма" :) .
    Само не ми казвай,че си извадила кантара и си мерила белтъци и т.н.Това ти ли си???? :)
    Поне малко на око няма ли да стане,че най-ми е "драго" да вадя кантарчето :) ?
    Аз като една от "излагащите се дами" и в двата форума ще отбележа,че и в двата много,ама много ти харесах снимките,на този тъмен,раиран фон страшно добре изпъкват бисквитките!Страхотни снимки,Пепи!И страхотни салата и десерт-много красиво поднесени,направо гурме!
    Ще трябва да забъркам едно мазало и аз да видим като как ще се получи,аджеба!
    Развесели ме малко,имах голяма нужда,благодаря,скъпа,и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аууу, така ли правя напоследък? Край, взимам се в ръце и обещавам да се коригирам.
      Мда :) извадих кантара, Роси. Няма как да ги улуча иначе с точни мерки, яйцата ми са все различен калибър. Абе струваше си, пък най-хубавото е, че са само 3 продукта за мерене.
      За фона ще замълча.... ама виж сега, понякога и аз се сещам, че на контраст е добре да се снима :)) Благодаря ти! И се радвам, че съм те усмихнала. Забъркай едно мазало (всъщност госпожицата може да го направи) и после го изхрупкайте.
      Поздрави сърдечни и хубав ден, въпреки жегата навън :)

      Изтриване
  18. Ауу, Пепи, че то било и лесно и бързо! Чудна идея! :)
    А дали тази сладката няма да става в гофретник? За да има и релеф и форми, по които да се начупи за мелби, плодови салати, торти...Веднага това ми дойде наум.
    Спорен и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не знам, Ирма. Не съм пробвала, но там ще стане по-дебела. А чара и е в тънката коричка :)
      Тъй като на вкус обаче е добра, може да пробваш и да споделиш, без друго така и не съм пробвала гофрети да направя в тостера.
      Хубав и спорен и на теб ден!

      Изтриване
  19. Пепи, страхотна идея, веднага ще я вкарам в употреба и в двата варианта...само за сладкия някой ще трябва да се прежали да счука орехи :)))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз от мама :)) счуканите орехи. Но тя по желание :)
      Хубава вечер и на теб, Мими!

      Изтриване
  20. Направих бисквитките :) Чудесни са и още веднъж благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. моля, моля :) Радвам се, че ти допаднаха, Гоголина!

      Изтриване
    2. Пепа, благодаря и за идеята , и за снимките! Ще се крадва, няма как - особено соления вариант! Поздрави!

      Изтриване
    3. и на теб поздрави :) Крадвай, щом ти харесва идеята :)

      Изтриване
  21. Много добре се връзват, предполагам, със салатката. Но как само си нарязала краставичката... чудо :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с белачката за зеленчуци става за секунди, Инче :) После само я надипляш в чинията :)

      Изтриване
  22. Вкусно, елегантно и красиво е, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  23. Много ми харесва рецептата, но има ли начин да не се мерят в грамове продуктите, а в мл или чаши? Може би приблизително:)Наистина ми е трудно цялото това превръщане от грамове в мл, а рецептата наистина си струва да се пробва. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Начина е с пробване да улучиш точната гъстота на тестото. Но няма как да стане, ако поне за пръв път не измериш в грамове, за да видиш какво трябва да е.
      Не знам къде си, но ако си в БГ, около всекиго има малки хранителни магазини. Когато моя кантар беше счупен, носех си основните продукти (тези, за които е било важен гр.) в магазина и ми ги отмерваха.
      Но ако не си - не знам. Няма как да помогна дори да отмеря в мл., тъй като яйцата са с различна големина и пак ще те подведа.

      Изтриване
  24. Огромни благодарности за рецептата и хубавото обяснение към нея, Пеп-4о! Станаха ПРЕВЪЗХОДНИ! Подозирах, че ще са вкусни, но те бяха убийствено вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали :) и лесно се правят?
      Много се радвам, че са ти харесали!

      Изтриване
  25. Пробвах рецептата с 2 белтъка и горещо съжалих, че не направих повече. Ноо, утре пак :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...