1 септември 2012 г.

Задушени гургулици в масло . Сезонът е открит



    На 11 август се откри новия ловен сезон и ловците плъзнаха по полета и ливади в преследване на пернатия дивеч. Жегата не можа да ги спре. Пълно потвърждение на поговорката "Луд умора няма, само се поти". Но пък всеки си има своята лудост. 
     Събитията се случват долу-горе в следния порядък:
     Сутринта рано пообиколят из ловните  полета, а към обяд всички се включват в тържествената част, която продължава ...... до тъмно. В първия ден слуката не е важна. Това е празник за ловците, а те умеят да празнуват подобаващо. За сполука и берекет през новия сезон. Някои тръгват освен с ловното оборудване, със скара и кюфтета; с хладилна чанта;  с казана за курбана, а  други ......... просто си тръгват със фризера. В буквалния смисъл.


Пъдпъдъците  са птички, които умело се прикриват в буйната растителност. Природата ги е дарила с такава окраска, че буквално се сливат с околността. Притискат се плътно в земята, сливат се с околността и без кучешки нюх пъдпъдъчия лов се превръща в разходка на патрондаша из ловните полета.  За пъдпъдъци се излиза в  ранните сутрешни часове - докато има роса и кучетата не са се уморили.

Край нивите пък първия приятел на човека/упс, на ловеца, причаква  прелета на гургулици и гривеци. При тях ловът също се съсредоточава в ранните сутрешни часове, но привечер, когато слънцето вече не грее толкова жарко, те отново  се раздвижват. И  ако драгия ловец  е търпелив и добре прикрит от очите на птиците, все нещо може и да случи и закачи на висулките.

Сега.... ние с Авджи имахме едно споразумение, което гласеше: ако донесе гарга в къщи, да си  я оскуби сам. И колкото повече - толкова по-зле за него. Обаче нали всички у нас помним  избирателно, взел, че забравил.  Стопила се е тази мисъл при тия 40*. В този сезон и ръкави нямах да запретна и вместо да слушам как всички ловци си замразявали пернатите с перушина, че по-лесно се чистили (когато им дойде музата, или жената), аз си кипнах вода и почистих пернатите за няма и 20 минути. 4 броя.
Лесна работа, признавам си веднага. Нямат нищо общо с предишни партиди - замразени по съвети от опитни ловци и тн:heat:  

 
     Така че, ветото над пернатите е вдигнато, а първата партида аз "сготвих"  съвсем простичко в Крок-пот-а, където месото на всякакъв дивеч става уникално вкусно и остава сочно.  


Задушени гургулици с ароматно масло 

Снабдявате се с няколко такива птици ( в случая 4 гургулици, но и с всеки пернат дивеч ще стане; правила съм във фурната, под 2-3 пласта фолио ) 
Приготвяте  си ето такова ароматно масло,  или купувате готово( но домашно приготвеното е значително по-ароматно).В този случай е с по-малко магданоз, но с добавена мащерка.
Посолявате подсушените птици, намазвате ги тънко с маслото - ако е било поставено предварително в камерата на хладилник е по-лесно. Количеството масло е около 130 гр.
Поставяте ги в керамичния съд на бавноготвещия Крок-пот, няколко шайби добре измити картофи  (с кората; не белени), 2-3  цели, почистени глави чесън за аромат, още няколко стръка мащерка, наливате 200 мл вино (десертно, много добре им дойде), 70-80 мл вода   и включвате уреда на ІІ степен за 7ч. 
Когато отворите капака, след като са изминали тези 7 часа ви трябва широка лъжица, за да извадите готовите птици и много воля, за да се устискате и не затопите филия хляб в соса.Е, може да го направите,  когато го разпределите в чиниите и тогава никой няма да   ви пита "С тия птички сос няма ли ?" 

По същия начин, но с още малко добавена вода,   пернатите се пекат  във фурна,  под 2-3 пласта фолио, добре завило тавата, на 170*    за 3,5-4ч.  часа.

Лека нощ smile3503 , а на ловците - Наслука! :hunter::hunter:

26 коментара:

  1. ох,как апетитно изглеждат с тази биричка за фон :))
    Не съм ловец,нито рибар,нямам и такива познати и не съм се тресла от ловни емоции,не съм опитвала и вкуса на "дивото" :((
    За това Пепи ще се любувам на твоите снимки и рецепти :)
    Поздрави и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, подобни птички и диво има и в Метро. Ако се сетиш някой път - вземи и пробвай. Ей така, за обща представа :)
      Хубав ден и поздрави и на теб :)

      Изтриване
  2. Хайде, авджи, на слука да е този ловен сезон.....
    А фризера/ в буквалния смисъл /сме го виждали, че и изстудена ракийка сме пили в специални чаши....и това, че цял гардероб с дрехи има авджи в колата и това знаем, и от барбекюто му сме хапвали вкусни пАржолета и разни други зеленчуци расли на кокал....
    А тези полегнали птици, Пепи ме ококориха яко! Каква нощ ще е....овци ли да броя или лебеди????? Оооо,Боже, приятелка!

    Хайде, лека нощ на теб Пепи и приятни сънища!
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Норче, онзи фризер не си го виждала. Виждала си само хладилния куфар. Та положението е още по-голямо, ако можеш да си го представиш.
      Какво брои в крайна сметка :))

      Изтриване
  3. Много се радвам, че сезонът е открит :)
    Чудесни гургулици, но аз ще си чакам
    яребичките с боровинков сос!
    Е, ако трябва ще поскубя :)
    Прегръдки, Пеп и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, нЕма яребички. ще трябва само с боровинковия сос да се задоволим :)
      Прегръдка и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. Браво, Пепчо! Супер апетитно изглеждат тия гургулички! А това със скубането си е преживяване - пъдпъдъците лесно се скубят, ама аз веднъж (за първи и последен път) скубах гъски...Успешен сезон на ловците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аааммии аз една гъска почти я одрах. И още ми я припомнят. Но на който не му харесва да я оскубе пък :)

      Изтриване
  5. Наслука, знам, че по превъзходен начин ще се погрижиш за улова, а за мен остава насладата от вкусните рецепти и невероятни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ама колко навреме, Пепи, че няма накъде. :) Приятелка се чуди какво да ги прави и замразила перушинестите, за по-лесно, ама ха да видим:) Тъкмо ще й кажа как се правят:)Твойте - чуднички, какво да ти кажа:)Все забравям да питам за адреса, пък то после всичко заминало, аз докато дремя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. телефон нали имаш; звънкай и давай поръчката :)
      Дай и рецептите за пияните пъдпъдъци, те също стават много вкусни

      Изтриване
  7. Наслука, Пепчо! Е, сега започна сезона на истинското ядене! :):):) Обожавам рецептите ти с дивеч! Да се въоръжим с нож и вилица освен?!:) Хубава да е новата седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хиххихххее истинското ядене, а? Не ти трябва нож и вилица, тия птички с ръце се ядат :)
      Спорна и усмихната и на теб седмица да е!

      Изтриване
  8. Е това с фризера не мога да си го представя-като ремарке ли го вози отзад за колата,бе,Пепи? :)
    Имах известни колебания дали иде реч за твоя Мише,ама щом Норчето потвърждава просто искам да си представя картинката и цялото бойно снаражение.....леле,добре,че моя няма такива мераци...с фризера на лов-ти ме уби!!!!
    Иначе си спомням,че с ония пернати много му беше набрала,добре,че тези са се дали по-бърже и лесно :) !
    че са безобразно вкусни като гледам фотосите нямам изобщо колебания,пък и кой би ги сгтовил по-добре от баш специалистката по дивеча :) .
    Прегръдки,скъпа, и наслука на ловджията!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами...Роси не точно като ремарке, но представи си голям багажник и фризер ракла в него. Не, това не е нашия общ фризер. Това си е неговия. И познай пакетите ми с мечи лук къде са сега...
      Прегръдка и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Ох, Пепи, ненадмината си в приготвяне на меса. Това изглежда много апетитно.
    Тепърва от блога ще бликат нови и нови идеи!
    Успешен сезон!

    ОтговорИзтриване
  10. Абе, Пепи как ти дава сърце да ги ядеш тея мъничета ;)За скубането те разбирам напълно, мила - аз с едни пилета се мъчих веднъж, та какво останало с такива мъници. Ама, пък апетитно изглеждат! Само по едри птици да бяха :) И аз, като Роси се шашнах, и се смях от сърце с тоя помъкнат на лов фризер - личи си че половинките ни не са авджии и нищо не знаем ние с нея :))
    Весела, вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ирма, веднага ти давам за сравнение охлювите, които са съвсем ню-ню, но ги ядем. Така е устроен човека.
      А с фризера - мда, съвсем не е образно казано, а напълно реално. Нищо де, з драве да е. Важното е, че си го връща обратно.

      Весели празници на теб!

      Изтриване
  11. Наслулка, Пепчо! Ще чакам рецептите ти, че зима иде..., а тогава не се хапват само салатки:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси :)) ще гледам да не те разочаровам :)
      Но салатките са си салатки :) и лете, и зима!

      Изтриване
  12. Аххх Пепи :)))) как се посмях, от сърце :))) Това с фризера е просто велико, а иначе пъдпъдъчето изглежда жестоко, голям си майстор!!!
    Прегръдки и хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А на теб хубави празнични и почивни дни, Еви!
      Истината е, че при и покрай ловците почти винаги е весело. Рядко съм виждала мъж ми да говори за нещо друго с такава страст и блясък в очите, както за (един много весел случай в проливен дъжд, после сняг и мъгла) лов.

      Изтриване
  13. Ох! Много мразех да ги скубя тия, когато баща ми се върнеше от лов. Да не говорим, че и не ми харесваха особенно нито като вкус, нито като количество месо на една камара кокаляци. От време на време обаче си вземахме у дома понякой ранен пъдпъдък да си го гледаме. Повечето умираха, ама колцина оживяха и ги пускахме обратно, което беше добро чувство ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, кокаляци много, но за вкус можем да поспорим :)
      Или по -добре не; на вкус и на цвет товарищи нет, казват руснаците.
      Така приготвени задушени месото просто се разпада от костите.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...