14 септември 2012 г.

Питките на Пепи


ааа, не моите. Аз питки рядко правя, пък и се задоволявам  да бъдат само на топчета или от кифлички.


     Но днес е вече петък, а в петък  е време за гости smile3503  

     Съвпадение на имената с днешната ми гостенка. 
 

     Тя е съчетание от  талант, сръчност и невероятен ентусиазъм  до там,   че се явява на изпит  пред Занаятчийската камера и  получава свидетелство за ....... хлебар. Без да е учила за това.   Но това и е на сърце.  В питите си влага всичко от себе си -  вижда се по крайния резултат и оценките за тях не закъсняват - печели конкурса за обреден хляб в Карлово, а същата година представя Пловдив  и България на изложения в Гърция и Турция.   Кмета на Одрин е впечатлен от "питището", с приличното тегло от четири килограма... 



а жената, която го е омесила е само 10 пъти повече в килограми; невероятно, нали?

Забравих ли да кажа, че всеки ден ходи на работа?  Мдааа, така е. 
Затова продължавам да се чудя  дали и тя, като Нинка   няма няколко скрити часа в ръкава  извън двайсет и четирите на денонощието. 

 

     При нас, българите,  на всеки голям празник  поставяме  пита на масата.
Според моята гостенка  "всичко е свързано в хляба: житото – това сме всички хора. Когато го смелиш, ставаме на брашно - на една общност. После тази общност се събира и какво слагаме – маята, за да може да втаса, да се надигне, да стане по-добре. После слагаме сол, защо я слагаме тая сол? „Солта на живота” – сълзите на живота, захарта – радостите на живота... и в крайна сметка, всичко това като се опече и като ти замирише на един дъхав хляб – трапезата ти е пълна. Миризмата на топъл хляб е най-хубавото и което свързваме с майчината ласка и безграничната любов".
     Изпълнена със силна вяра, борбеност,  много любов и богата фантазия,  тя се радва на всеки свой ден и е най-позитивния човек, когото познавам. 


      Представям ви днешния ми гост - Пепи Деликостова (за някои позната като Пепика); най-лъчезарният  и нежен :)  майстор на питки.   И ако все още  не сте попадали на  нейните обредни хлябове и празнични погачи можете да надникнете тук на страничката и, или да ги разгледате в албума и . Имате ли  повод или причина и ви трябва пита с истински продукти  - винаги ще се отзове и ще ви направи. Ако пък сте решили вие да направите в къщи - ще помогне със съвет. 



     Мила Пепи, сърдечно  благодаря,  че не ме отписа от приятелите си, когато ти отправих поканата за гостуване. За мен е истинско удоволствие, да споделя тук твоето изкуство да правиш питки  и много, много  се радвам, че те познавам! newsm51  (и ти пожелавам същия успех и целеустременост в новата ти страст - тортите!)

********************************************************


Пепи съм и аз - Пепи Деликостова - Пепика.
Когато получих поканата от Пепи да й гостувам в блога, изиграх танца на радостта, бях много щастлива и поласкана. Позитивен човек съм и положителните емоции ме изпълват с ентусиазъм и неизчерпаема енергия. Близките ми се шегуват, че нося по три дини под мишница и се надпреварвам с времето, като че ли за мен има друго измерение.





Как започнах с питките?! Няколко пъти получавам тежки удари и уроци от живота да намаля темпото, ама не - диване. В един такъв момент, изпълнен с чудеса,  направих първата си питка. Изпитах  вътрешно спокойствие, хармония, почуствах, че се изпълвам със живот. Това сложи началота на нов етап  и преобърна живота ми завинаги. 





Да измесиш хляб и да изпечеш една топла и дъхава пита, повярвайте нито един порфюм не може да замени този аромат. Не съм вярвала, че това ще е моето призвание, но сега вече съм убедена в това, както казват старите хора - "Неведоми са пътищата Божии". 




Представяла съм страната ни в чужбина, с което се гордея, че съм българка, печелила съм конкурси, но най- ме радва огънчето в очите на хората и виждаш, че го правят от сърце.


Предоставям и рецепта с голямо удоволствие за моята празнична погача. 


7 яйца
400 гр. кисело или прясно мляко
1с.л. сол
1с.л. захар
42 гр. мая
1,5 кг брашно
80 мл разтопено масло /отделно една малко пакетче за намазване/



 Всички продукти да са със стайна температура.
Разбъркваме леко яйцата с млякото, разтваряме си маята в малко водичка, захарта и я изсипваме при яйцата. Пресяваме задължително три пъти брашното, да влезе въздух в него и изсипваме яйчената смес, вътре в кладенчето от брашно. Замесваме тестото, като накрая прибавяме разтопеното масло и оставяме да втаса към половин час. След това премесваме и оформяме по желание, като мажем с останалото масло. Преди да я сложим във фурната я намазваме със жълтък и малко олио и капки прясно мляко. Печем в загрята фурна, докато дървено шишче боднато в питката, излезе сухо. Да ви е сладко.





Пепи, огромни благодарности за поканата, желая на всички много здраве, радост, щастие и само положителни емоции. Ваша Пепи!!! 

 

18 коментара:

  1. ЕЕ Напълни ми душата!!!!!
    Винаги съм се възхищавала на невероятните пити на гостенката ти Пепе!
    Златни ръце и не само!
    Вътрешната красота е намерила външно измерение!Записвам си рецептата веднага!
    Прекрасен ден желая и на двете Ви!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, поздравления за избора и представянето на лъчезарната Пепи :)
    Златни ръце има и искрено се възхищавам на питките,
    а сега и на тортите!
    От сърце пожелавам да е жива и здрава и все така
    усмихната и борбена!
    Прегръдка и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  3. За мен е голямо удоволствие да разгледам отново невероятние пити на Пепика!Направени с толкова вдъхновение!ПОнякога,когато човек види нещо много красиво и то го развълнува до дъното на душата му, всяка дума, с която иска да предаде това вълнение и възхищение му се струват обикновени, не достатъчно силни ...така се чувствам и аз сега.Покланям се пред таланта на тази лъчезарна и толкова позитивна душа.
    Прегръдки Пепика!
    Прегръдки и за теб,Пепи,прекрасен човек с широка и добра душа!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятни красоти, Пепчо, защо досега не съм ги виждала?!!! Нямам думи да опиша таланта на Пепи! Златни ръце има! Много ти благодаря, че ни запозна! Ето затова ги обожавам тези гостувания! Поздравявам ви и двете!

    ОтговорИзтриване
  5. Тука вече говорим за начало и апогей!Малко е да се каже браво,това е уникално!Следя я Пепика с нейните невероятни пити и погачи в нейната рубрика.Тя просто е постигнала съвършенство!Много,много красота и творчество!Не се съмнявам,че ще постигне същото съвършенство и в тортите!
    Сърдечни поздравления и за двете неуморни кулинарки!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,много,много добър избор на гост имаш днес,защото питките на Пепика заслужават да се видят!По мое скромно мнение е ненадмината в това отношение и всеки път са невероятно красиво и интересно сплетени!
    Само не знам защо хората непременно търсят връзка между хубавата питка и килограмите на майсторката,а не със златните й ръце :) .
    Пепика,пожелавам ти все така да ти носи удовлетворение направата на тези твои разкошни печива и да се радваш на усмивката на хората около теб!
    Сърдечни поздрави и за двете чудесни дами адашки!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за съименичките!
    Пепи, благодаря ти, че ме запозна виртуално с днешната си гостенка! Понеже не влизам често в "bg-mama" съм я изтървала, за което мога само да съжалявам! Невероятен талант има това момиче, безспорно! Разгледах цялата й галерия и останах истински удивена.
    Пепика, много ми е приятно да се запозная с една толкова способна, мила и скромна жена! Напълно споделям чувствата и казаното от теб за хляба, за аромата и посланията, които ни носи. Аз също изпитвам удоволствие да работя с тесто и всеки ден, у дома имаме прясно изпечен и ръчно омесен хляб. Но това, което днес видяха очите ми е достойно за медал! Поклон пред таланта и умението ти, мила!
    Прекрасни, слънчеви почивни дни ви пожелавам, Пепи-та! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички момичета от сърце, трогнахте ме !!! И както казвам, че при мен случайни неща няма, гостуването при Пепчо излиза точно днес - на КРЪСТОВ ДЕН!!!
    Пепи Деликостова

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен гост,Пепи! А за питките нямам думи!

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятни са питите на Пепика! Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се, че се запознах с една невероятна майсторка със златни ръце! Разкошни питки!
    Сърдечни поздрави и на двете!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Възхитена съм!!! То бива красота, бива, ама тези питки са повече от красиви. Уникални са!!!
    За да ги направиш такива трябват не само сръчни ръце, а и много любов и търпение! Благодаря и на двете Пепи :) Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Дами, радвам се, че споделяте симпатиите ми към уменията и таланта на Пепи.
    Роси, обикновено в пекарните работят здрави лелки :) при все, че правят закуски и 1-2 кг-ови пити. А представи си Пепи с 4 кг. питка :))
    Пеп, наистина случайни неща няма; на хубав ден ми гостува. Благодаря ти отново!
    Поздрави на всички и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятни умения и красота! Поздрави сърдечни и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Поздравления и за двете адашки! Много красиви питки, като художествени произведения! това си е майсторство, златни ти ръце, Пепи!да ни радвате още!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздравления момичета. Аз също правих разкошни пити но от 1.5год не съм аз нестава и нестава Браво на майсторлъка ви Бъдете живи и здрави

      Изтриване
  16. Аз съм убедена, че и ти може да се справиш толкова добре, колкото и твоята адашка, но излишно скромничиш ;))
    Чудесни са, поздравления за майсторката и "домакинята", че ни показаха тези красоти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. надявай се, Инче. Ако е някое месце да го правя на хапки - стой та гледай как ще си играя едно по едно. Но за питки - ъ-ъ. нямам търпение.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...