15 октомври 2012 г.

Пилешки дробчета с карамелизиран лук


     За тези изключително вкусни дробчета държа голяма благодарност на Весето, която ме подсети  с  печени дробчета на фурна, че от време на време правя тези Дробчета с карамелизиран лук и гъби ,   където карамелизирания лук ги прави по-сочни и ароматни.  А карамелизиран лук, както и преди съм споменавала, често имам в къщи готов, в бурканче в хладилника.
     Така че - нещо подобни, но по-бързи  и наистина по-вкусни :smile1: 



много нефотогенични са, ей Blush


Продукти:
~ 1 кг. дробчета (охладени)
150 мл бяло вино
сол и черен пипер
брашно


6-7 глави лук
~100мл червено вино + 50 мл. бяло вино
60  гр. масло (1/2 пакетче) и 1-2  с.л. олио 
сол на вкус  +  1 с.л. захар или мед, щипка риган
300 гр. кашкавал 
Приготвяне: 
* Дробчетата се почистват и срязват на две части 
* Заливат се с вряла вода с 1 с.л. оцет и оставят да постоят 2-3 мин. Отцеждат се в гевгир, поставят се на няколко пласта абсорбираща хартия да се отцедят.   След това се посоляват и поръсват с черен пипер; разбъркват се.
* На дъното на тавата за печене (преценете си така, че да се съберат на един ред) се налива виното. 
* Всяко парче от дробчетата се овалва в брашно и нареждат плътно в тавата. 
* Поставят се на средна скара, в предварително загрята на 200* фурна да се запекат, докато се изпари течността - около 20 мин.
 - Приготвя се карамелизирания лук ( ползвах предварително готов, 1 бурканче от 500 гр. ): 
* Лука се нарязва на полумесци, посолява се и претрива с ръка. 
* Слага се  заедно с маслото и олиото в  тиган или тенджера/касерола  (с капак) на котлона, и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването. 
* Когато остане на мазнина, малко по малко се прибавя се от червеното вино, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. Поръсват се захарта и ригана и когато лука е вече карамелизиран - съвсем леко покафенял, освободен от собствените си захари  с  помощта на вложената захар :)) се отстранява от котлона.
* През това време дробчетата са запечени. Тавата се изважда от фурната. Готовия лук се разпределя върху дробчетата. Бялото вино се сипва в съда, в който се е задушавал лука, оставя се на топлия котлон за 2-3 мин. (каквото има останало в касеролата, да го обере :smile1:) и се прибавя в тавата. 
* Поръсва се  с настъргания кашкавал и връща във фурната, но намалена  на 150* и пече до зачервяване на кашкавала.






22 коментара:

  1. Ле-ле, колко вкусно!
    Много обичам пилешки дробчета и ще си ги сготвя за мен.
    А пък мъжете ако искат да ядат.

    ОтговорИзтриване
  2. Пеп, страхотна вкусотия!!!!
    Обичам дробчета, но нещо все не ми харесват!
    Сега вече си знам, както и са свинския дроб!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Преглъщам, невероятни са, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  5. С една биричка, ще ти кажа наздраве Пепи, за вкусотийката, която си приготвила!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Страшни дробчета, Пепи! Ще ги пробвам и така непременно! Обаче твоят карамелизиран лук у дома не стига до ястията:) Яде се директно:)

    ОтговорИзтриване
  7. Звучи много вкусно, Пепи! Карамелизирани лукчета са много примамливи :) И аз правя подобни и знам как бързо свършва всичко с тях!

    ОтговорИзтриване
  8. Estupenda receta me gusta,cebolla caramelizada es una delicia,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  9. Günaydın, ellerinize sağlık. Ne kadar güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  10. Искам, Искааам! Пеп-чо тук ме уцели много :) Това е едно от любимите ми неща, но почти никога не мога да си го направя като хората. Сега обаче въоръжена с твоята рецепта ще се пробвам пак :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Обяда ще ми се види твърде далечен след тези снимки,Пепи!Как ще го дочакам не знам,страхотна вкусотия!
    Сърдечен поздрав,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  12. Аз ги приготвих тази вечер и резултата беше отличен. Препоръчвам горещо! Много съм доволна. Благодарности и поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз ги приготвих тази вечер и резултата беше отличен. Много вкусно предложение! Запомням ги за последваща употреба. Поздрави и благодарности, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  14. Вкусотия без край си приготвила:)
    Само остава да взема бира за вечерта :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи, тези дробчета особено ще ми харесат! Отлични са! И снимките естествено допринасят за слюноотделяне, въпреки ранния час за обяд :))
    Имам дробчетата, но за беля ми изпрегна снощи фурната, та ще почакам за дегустацията им, няма как! Благодаря за рецептата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. ееее, много лоша случка с фурната, Ирма! Дано скоро да ти оправят.
    Дами, благодаря, че наминахте. Пратете по едни положителен заряда насам да разкарам гадната хрема :)
    Ваня, много се радвам, че ти харесаха! Ако си купила Крок пот, можеш да ги направиш вътре, виж онези с гювечето. Лука така или иначе се приготвя предварително, а накрая слагаш въвфурната да се запече за кашкавала, ако трябва.
    Траяна, прави си извод: Явно правиш малко количество. Слагай голямата тенджера :)

    ОтговорИзтриване
  17. Много ме впечатли този карамелизиран лук!Пасва си идеално с дробчетата!
    И аз обичам да си топвам, като поизпържа лук :), та все гледам да е в по-голямо количество, да остане за съответното ядене !
    Примамливи снимки, не знам какво им намираш нефотогенично :)
    Пепа, сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Пеп, ще пробвам и твоя вариант! Обичам дробчета.
    И как ще са нефотогенични - направо са си привлекателни, и още как.

    ОтговорИзтриване
  19. Много вкусно предложение!И мене много ме впечатли този карамелизиран лук!Идеален е за дробчетата

    ОтговорИзтриване
  20. Ще се радвам да споделите, ако ги направите, дали са Ви харесали.
    Хубави светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  21. Страхотна рецепта!Следя вашите рецепти с удоволствие.
    Антонио --Добрич.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, Антонио :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...