17 октомври 2012 г.

Заек в гърне

     Днес гостувам ....там, където готвенето става страст ..... или направо  казано - на гости на Мариета в нейния блог "Когато готвенето стане страст".
    Ако сте попадали в блога и, знаете,  че няма начин да приготвяш такова разнообразие от изкушаващи рецепти, ако не влагаш капка страст. А Ети определено е човек, който влага страст във всяко нещо, което прави. Малко отклонение, но аз  наблюдавам с възхита и новата и страст - Канзаши, която е много по-завладяваща за окото със своя финес и изящество.
Както голяма част от  кулинарно-блоговите ми приятелства и това започна от мамешкия форум, където Ети  ме впечатли с огромна доза позитивност, която носи с всяка публикация и показва как едно ежедневно меню може да бъде представено с естетика и настроение. А когато пък започна да показва своите торти и питки, съвсем онемях :) познайте, тортите с покритие са мисия невъзможна за мен. Там  за пръв път видях и колко е искрена, споделяща любовта си към семейството - нещо, което в интернет-пространството и много блогове е тема-табу и не се зачеква. По-късно ме изненада много приятно с направата на "Когато готвенето става страст" - всеки може да усети живеца, който тя влага във всяка публикация. Където отбелязва празниците на  любимите си мъже, семейните тържества и споделя насладата  от кулинарната си страст.

      Кътчето и много бързо се превърна за мен в местенце,в което винаги влизам с интерес и знам,че  там  ще почерпя освен многобройни кулинарни идеи и огромна доза виртуални разходки из любими места и други такива, на които ми се иска да бъда. И се радвам, че мога да ги разгледам през нейните очи. 

     Сигурна съм, че е познат  и на голяма част от читателите на моя блог, но ако все още не сте попадали при нея - заповядайте на гости на  Мариета там, където готвенето става страст.   

      Заек в гърне,

 който  в момента, в който го извадих за готвене реших, че ще бъде темата на гостуването. При такова разнообразие от рецепти ми беше трудно какво да избера, но забелязах, че те също обичат заешко месо. А тъй като имах и зададена тема "месце"  - решението дойде за минутка. 




Ети, сърдечно благодаря за поканата и топлото, приятелско отношение! newsm51
Ти си един от малкото виртуални приятели, с които все още не се познаваме лично, но ще включа това си желание в списъка за Коледа и се надявам  на скорошна среща с теб! 



Заек в гърне 

Ето и приготвянето му: 

Продукти:
1 заек, нарязан на порции***

6 + 3 глави кромид лук
2-3 с.л. олио
1 с.л. захар, щипка сол
1/2 глава целина (около 150г**)
500 мл. доматен сок*
1 с.л. червен пипер

250 мл. червено вино
250 мл. вода
3-4 глави чесън
2 зърна бахар, 4 дафинови листа, сол
1 ч.л. подправка, смес от равни части: чубрица, босилек, риган, мащерка (такава подправка си правя и съхранявам в бурканче)

брашно, вода


Приготвяне:
* Заекът се нарязва на порции.
* Месото се подсушава (с мека кърпа или кухненска хартия) и овалва в брашно; изтупва се от излишното.
* Трите глави лук се почистват, нарязват на кръгове и нареждат на дъното на гърнето.
* Върху тях се подреждат парчетата месо, наливат се виното и водата, посолява на вкус.
* Глинения гювеч се затваря с капака поставя в студена фурна. Включва се да се пече на 220*, а след около 40 мин, когато се чуе къкрене отвътре - намалява на 150* и готви така 1 час.
* През това време се приготвя соса:
- Лукът се нарязва на полумесеци.
- Поставя се в тиган, заедно с олиото; посолява се и пържи, докато започне да се карамелизират захарите му (разбирайте да хваща кафяв тен).
- Прибавя се захарта, червения пипер, нарязаната на ситни кубчета глава целина, заливат се с доматения сок.
- Оставя се да ври 10-на мин. на тих огън (или слаб котлон :))

* Глинения гювеч се изважда от фурната; прибавя се лучения сос, наливат се още 250-300 мл вода в тигана, за да обере каквото е останало и също се сипва в гърнето.
* Прибавят се ( почистените от мустачките и горни люспи) цели глави чесън, дафиновите листа, зърната бахар и гърнето се връща във фурната за още час на 150*(след като заври). Времето може да бъде и по-малко - зависи от "възрастта" на заека.
* Изважда се отново съда от фурната, поръсват се подправките.
* Сосът не е много, но за да не остане "прозрачен" се сгъстява с малко брашно (2 с.л. ) размити в студена вода - прибавят се към ястието и внимателно разбърква. Затваря се с капака и оставя да почине 10-на мин.


*** Когато заекът е тлъст, няма нужда от повече мазнина, освен тази, за задушаването на лука.
** главата целина може да бъде заместена от няколко листа, прибавени в края на готвенето.
* Вместо доматен сок, може да се пасира консерва с домати, но сместа да се прецеди през цедка, или марля, за да задържи семките.



  

28 коментара:

  1. Поздравления, Пепи, за гостуването и апетитната гозба!
    Много обичам заешко и предимно го пека, но това, курдисаното тук, толкова сочно изглеждащо много ми намига! Все още не съм хапвала зайче откакто ти се оплаках и вече не помня от колко време, та сега преглъщам ли, преглъщам :)) Отивам да чета при Мариетка, как си го докарала толкова вкусно и да се подразня още малко ;)
    Приятна вечер, с хубави емоции!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, аз също обичаме печено. Имам едно, което ми е фаворит.
      Жул обаче отказва да яде заек, а мъжете го предпочитат със сос; на манджа разбирай.
      Помня ти аз оплакването :) и е крайно време да опиташ отново.
      Лека и спокойна нощ!

      Изтриване
  2. Ох, Пепи, мога само да преглъщам на това апетитно и ароматно зайче!
    Снимките ти са чудесни, а за мазнината си права- понякога не качвам рецепта, защото ястието изглежда безумно мазно, а то не е!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, Дани, нали :) как хубаво ме разбираш. И аз съм пропуснала доста снимки, заради това. В момента, в който изстине яденето и соса изглежда като мазен. А не е, да му се не знае работата .....
      Прегръдка и хубаво утре на теб!

      Изтриване
  3. Пепи,ще взема да направя тази рецепта -заек не съм готвела никога,но на майка ми са и дале едно зайче и се чуди какво да го прави.Та при следващото ми ходене ще изкочи от фризера.Поздравления и за двете-прекрасни сте!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, заека е сравнително сухо месо и както и задушен да госготвиш - няма да сбъркаш. Тук обаче много ми хареса прибавянето на предварително задушения лук. Капама правя често (която е подобна на този гювеч) но там лука е суров и се усеща по-твърдо.
      Лека нощ и хубаво утре на теб!

      Изтриване
  4. Поздрпавления и за двете домакини и най-вече за невероятно вкусната гозба на гостенката!А аз се радвам,че запалих Мариета по канзашите!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. охо :) Я кой запалил искрицата в новата страст на Мариета :)
      Таня, тях аз само ти ги гледам и не коментирам...... защото нищо не разбирам от канзаши. Освен, че с ръцете си твориш невероятна красота с която радваш околните и близките си.
      Поздравления!

      Изтриване
  5. Пепи, малко е да кажа колко ме развълнува твоето встъпление тук...толкова мили думи и топло отношение, така си успяла да ме "усетиш" - благодаря, мила приятелко! Радвам се, че се познаваме, макар и така, виртуало, и вярвам, че скоро ще се видим очи в очи!
    Благодаря отново за прекрасното гостуване! До нови, истински срещи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се надявам! Дори стисках палци да успееш да дойдеш на срещата тук, но после разбрах за ангажиментите ти. Т.е. новите дини под мишницата :)
      Така те усещам :) като приятел, с който се познаваме от дълги години. И кой знае, може някой ден да погледнем заедно от площадката на Орлово око.

      Изтриване
  6. Невероятно гостуване си направила, Пепи! Писах вече при домакинята, за да не се повтарям, само ще вметна, че това зайче си го приготвила, както винаги с много майсторлък. Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, знаеш, че казано от теб, това звучи като комплимент.... е, не дава крила, но ме кара да се усмихвам сама и в късните часове на нощта, когато чета тук.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  7. Пепи,как хубаво си описала Мариетка,точно така я усещам и аз,толкова точно казано!
    Страхотно гостуване се е заформило,де да беше на живо и аз да съм там,с две любими дами!
    Отивам да прочета за гозбата ти,която изглежда както винаги страхотно вкусно,а на вас,мили мои приятелки-силни прегръдки!
    п.п.Не можах да отворя линка,дано Мариета покаже своите занимания и в блога,защото съм убедена,че твори невероятни красоти и на този фронт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не за пръв път мислим еднакво, нали :)) Ако можеше и на живо да се съберем. Как пък сте толкова далеч и двете?!
      Линка е от ФБ и явно трябва приятелство там, за да видиш. Дано Мариетка намери време да сподели и тази си страст в блога.
      Леко и приятно пътешестване на теб, Роси!

      Изтриване
  8. Пепи, много апетитно изглежда зайчето:)
    Наистина си голяма кулинарка и блога ти е изпъстрен с много и разнообразни рецепти!
    Представям си колко ароматно е това ястие.
    Идва ми да си чупна хлебче и да си топна в сосчето!
    Поста ти беше наслада за мен.
    Поздрави и хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да имаше как, бих подала гърнето, Кате :)
      Благодаря ти! Хубав и усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  9. Леле колко сочно и апетитно изглежда това ястие!Любимо ми е :)
    Гърне нямам но мисля че и в гювеч с капак бих постигнала желания вкусов резултат!
    Поздав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то "гърнето" ми е точно глинения гювеч с капак :) така че - залагай в него :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  10. Това го видях аз и във фейса - веднага ме грабна! И как да не ме, като изглежда убийствено вкусно!
    Аз гърненце имам, но вече като стане въпрос за нещо глинено и се сещам за онзи от ""ерешката на тортата", на който му се пукна капака :))) Надявам се, че моето ще издържи повечко време :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пукнал му се, защото или не ползва както трябва (да поставя в студена фурна) или не е бил качествен. Нямам проблеми с капаците до сега, Инче, аз два счупих, но самите гърнета (от удар, но пък и за 15 години, нормално е) И пека по много време в тях.
      Сега основно с гърнето Крок пот заменям, но тук заека беше доста голям и ме ни се събра вътре :)

      Изтриване
  11. ОО, Пепи:), чудесен е станал заекът!Много добре изглежда и явно, както винаги при теб, се е получило много вкусно ястие с това крехко месце!Поздравления за гостуването, отивам да чета подробно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! При такъв позитивен човек като Мариета няма как да не се приготвя с най-доброто, което мога, нали :))

      Изтриване
  12. Рецептата е супер. Направих заек по нея и стана превъзходно. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието към мен и рецептата :)

      Изтриване
  13. Днес направихме тази рецепта Пепи и е чудесна,аз за първи път готвя заек и беше много вкусен.Поздрави и благодарим за чудесните рецепти които публикувате тук.Любка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че с първия опит със заешкото си се справила, Любка! То е много нежно и сухо месо, но не толкова разпространено, за съжаление и малко хора имат възможност да го опитат.
      Виж и другите със заешко - горещо препоръчвам капамата и печения заек със салвия.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  14. Здравейте,
    Рецептите Ви винаги са интересни, лесни за изпълнение и мнооого вкусни. Каквото и да съм опитала винаги е ставало. Имам въпрос за тази гозба.
    Ако го сготвя в крок пот стъпките предполагам ще са същите, но трябва да увелича времето.Може ли да ме ориентирате с колко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Не. За крок пот нещата са малко по-други тук. Трябва да си приготвите лука отделно - до омекване. В слоукукъра не омеква толкова. Тогава слагате месото, лука и всичко останало в уреда, но намалете всички течности наполовина, защото там няма да изври нищо. И го гответе за 7-8 часа на ниската степен, ако трябва - оставете още час, или два - зависи каква е възрастта на зайчето :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...