21 октомври 2012 г.

Ароматни питки



     Или чеснови питки, възелчета, билкови..... както още да се нарекат все ще е вярно.
     Преди повече от 6 години бяха много популярни в Гответе с мен под името Вкусни питки от Карина.  На същата тази Карина със сайта.  Където тестото е съвсем обикновено, почти същото като ей това моето, което винаги правя за калцонета, пици и разни питки :)) разлика 1 лъжица мед има, но пък на нас с 2 лъжици това тесто сладни. Затова си предпочитам моето, в което дори понякога  количеството течност е 50/50 -+ вода/прясно мляко.  И което замесвам дори с лъжицата. 
     Всъщност стават с всякакво хубаво, любимо тесто - най-вкусното и интересно тук е намазването с ароматното олио в края на печенето на питките. 

     Ето и продуктите за моето любимо тесто, от което излизат ~ 18  питки:



250 мл.   вода и прясно мляко ( долу-горе 1/1, но никога не ги меря точно. Понякога вместо прясно мляко - 1 пакетче сухо мляко от 80гр. във водата) 
1/2 пак. жива мая (20 гр) или 1 пак. суха (7гр)
30-40 мл. олио 
1 ч.л. сол 
1 ч.л. захар
~ 500 гр. брашно.

За ароматното олио:
~ 80мл.олио

ситно нарязани  магданоз, босилек, риган и чесън на прах (или счукана скилидка чесън; или без  всякакъв чесън). Т.е. на вкус - може и: чубрица, мащерка, червен пипер


Приготвяне: 
* Водата и прясното мляко се затоплят (да може да се държи кутрето вътре, или иначе казано - до 36-37*). 
* Поставя се кубчето мая, захарта, 3-4 лъж. брашно и солта  в 1/3 от нея и разбъркват в купа. 
* Оставя се за 10-15 мин. покрита, на топло място, за да може маята да се активира. 
* Прибавят се останалата топла течност, олиото и на 2-3 пъти останалото брашно, обърква се хубаво всеки път, а накрая омесва с ръце - получава се топка меко, но еластично тесто, което не лепне по ръцете.  
* Намаслява се, оставя се в купата завито да втаса. 
* След като увеличи поне два пъти обема си, тестото се разделя на 18 топки ( 16  бр. е принципно по Карина, но може от 16 до 20 топчета  - съвършено еднакви чак не; не е от значение, че ще бъдат с леко различаваща се големина :blush2: )
* Всяка топка се намаслява  леко и "разточва" с ръце на фитил, дълъг около 20 см.  Завързва се на възел. 
* Поставят се в намаслена тава (или на хартия за печене) на разстояние поне 3-4 см. една от друга. Покриват се и оставят да втасат, докато удвоят обема си. 
* Пекат се в предварително загрята на 220* фурна ( или на 200* с вентилатор) до зачервяване.
* Още горещи се намазват с ароматното олио.


32 коментара:

  1. Брей, че си ги накиприла само:) Това утре за закуска ли ще е? Да идвам:)Хубава седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб!
      Иначе не бързай :) тези заминаха, изчакай следващата партида :))

      Изтриване
  2. De très jolis pains qui doivent être délicieux.
    Bravo!!!
    A bientôt

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са, красиви и ароматни!Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и на теб, Сонче!
      Ти прибра ли се вече тук, или си още по гости отвъд океана?

      Изтриване
    2. Тук сум, тук, и готвя..., даже сигурно ще направя за утре такива хлебчета, макар че избягвам да меся, но ти си изкусителка!

      Изтриване
    3. охо, влезнала си в ритъм вече :))
      Освен да те успокоя, че дозата е малка :))
      Спорен ден, Сонче!

      Изтриване
  4. Ах какви страхотни питки, Пепи много голям майстор си! Мога да изкарам цял ден само на такива ароматни питки:)
    Хубава нова седмица Пепи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ооо не, Иве! Никакъв майстор не съм, но питките са толкова лесни, че няма какво да им сбъркаш :)) Иначе и аз мога да карам на ях :) само да има кой да ги прави по-често.
      Спорна у успешна седмица на теб!

      Изтриване
  5. С тази златиста коричка и зелена поръска са толкова изкушаващи!
    Пепа, искрени поздравления!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина, успешна седмица и на теб!
      Наистина са "душичка" тия питки.

      Изтриване
  6. Много красиви и вкусни питки!
    Хубава седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наталия :)
      Хубава седмица и на теб и :) добре дошла тук!

      Изтриване
  7. Прелест са станали питките!
    Чудесно оформени,а аромата съм сигурна е неустоим!
    Храсеса ми идеята за намазването,благодаря!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. пробвай намазването :) първото ми очакване беше, че омекват, но коричката си остава фина е хрупкава. А за оформянето аз нямам заслуга :))
      Хубава седмица, Мира!

      Изтриване
  8. ММММ , усетих аромата на тези прекрасни питки :)


    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. на чесън, или на подправките :))
      И на теб хубава и спокойна седмица!

      Изтриване
  9. Леле, каква красота! С тази апетитна коричка и този аромат, дето се разнася, ще си навлечеш гости :)
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Видът им е достатъчно красноречив, а ароматът долита и при мен,даже няма нужда от туршийката, която прекрасно стои като фон на питчиците, идеални и за самостоятелно похапване!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трушийката е прясно приготвена просто е неприбрана на мястото си :)) затова така, за фон. Ама пък иначе питки нямаше да има за снимка :)

      Изтриване
  11. Много вкусни питчици, а с това ароматно олио си представям как е ухаела кухнята ти!

    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Пеп-чо ама как са се подредили в стройни редици :) Подсещаш ме, че половинът от две седмици си проси нещо месенко да му направя, а твоите са тъкмо по негов вкус. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, Габи, лесни са тези. Угоди му на човека, няма да съжаляваш :))

      Изтриване
  13. Май само аз още не съм ги правила тези Каринени питки,но пък са лесни за оформяне,дъхави и много симпатични,като пиленца!Страхотни са ти станали,Пеп!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото пишеш там след времето, когато бяха хит :))
      Хайде, направи ги сега. С което ти е любимо тесто.
      И от мен прегръдка, Роси!

      Изтриване
  14. Мммм много красиви! Обичаме ги такива ароматни и чеснови :)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Извинявам се, но само не разбрах как се вързват на възел фитилчетата? ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. представи си връвчица, дълга около 20 см. Просто правиш възелче :)
      Тестото се "разточва" с ръче на фитил, като го вържеш - става такова, каквото е на снимката, не толкова дебелко, но после втасва.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...