5 ноември 2012 г.

Приключение в света на соковете и Морковени мъфини


     Днес ще направя един голям завой в насочеността на блога  си  и  ще ви споделя какво аз знам за лечебната сила на соковете на плодовете и зеленчуците. Шепа хора (само наши много близки приятели) знаят, че преди години, пиейки едни хапчета за понижаване на холестерол, категоризирани от кардиолога  като "Мерцедеса на хапчетата  за триглицеридите", у нас се появи проблем с черен дроб, тъй като ония същите мерцедеси се резорбираха през него. И така се почна хапче за това, хапче за онова, докато в един момент нямаш нужда от закуска, защото шепа хапчета са те заситили.  
    Тогава на М.С. попадна една - смея да кажа "вълшебна книга" - "Енциклопедия на лечебните сокове" на Джон Хайнерман, в която беше описано кой зеленчук или кой плод с какви ензими, витамини, минерали и т.н. е наситен. А добре известно е, че суровата растителна храна е най-богата на тези биологично активни вещества.  Ние сме свикнали да я употребяваме в суров вид (ядем плодове, зеленчуци); във вид на сокове; във вид на салата и във вид на термообработени блюда. 
     Всеки от посочените начини има своите достойнства и недостатъци - в суров вид всички знаем, че задължително е условието добре да се сдъвче плода или зеленчука. Употребата на зеленчуците под формата на салати  е може би най-разпространена -  салатите обикновено ги хрупаме с обяда, с вечерята или с аперитива, но салатите са подходящи най-вече за хора, които имат добра храносмилателна система. 


      Употребата на растителна храна във вид на свежи сокове обаче има много предимства пред останалите начини: Соковете се усвояват много бързо от организма, като минимално натоварват храносмилателната система - в тях почти няма целулоза). С пиенето на прясно изцедени сокове може много по-бързо да се възстанови дефицитът от недостигащите вещества, да се насити организмът с ензими, витамини и минерали. А най-удобното е, че могат да се комбинират.  Препоръчително е прясноприготвените сокове да се употребяват веднага. (и на гладно). В противен случай те започват да се окисляват от въздуха; да се разлагат под въздействието на светлината и след 10-15 мин.  са изгубили много от лечебните си свойства.  Плодовите сокове спомагат главно за пречистване на организма, а зеленчуковите - за храна на тъканите.
     За горната информация специална благодарност на  авджи Стоев  тъй  като за съжаление аз освен сокове от плодове други не пия, но той и девойчето Жул си приготвят фрешове  от различни зеленчуци  и плодове (аз се възползвам от оставаща целулоза след производството на сок, но за това- по-нататък).  
    Наздраве newsm10



    Употребата на сокове има само 3 недостатъка: 
1.  необходима е хубава сокоизстисквачка
2.  тя трябва да се мие веднага след употреба 
3.  относително големите загуби при преработката на зеленчуците и плодовете. 



т.2. е намерила решение у нас. 
т.3. - вижте мъфините по-долу. Соковете е ясно, всеки си пие, но с  останалата "целулоза" винаги може да си направите и нещо "по-твърдо" за ядене (тук вече ие реч за термично обработената  растителна храна)  в зависимост от продукта  мъфини, сладка  или солена баница, щрудели, или да прибавите в ястия - например - спанак с ориз, с яйца,  с картофи; кюфтенца от моркови - дори с пилешко месо , от тиквички или краставици; спаначени кюфтета.....   Само прибирате отделената каша от контейнера, готвите веднага, или събирате 1- 2 части в плик и съхранявате във фризер. Е, фира винаги има - не всичко може да се прибере, но и това, което може да се направи не е малко. 





по т.1 - нашата сокоизстисквачка  не е в първа младост и напоследък е толкова шумна, та госпожицата се оплаква, че будилник не и трябва.  
   Затова, когато ми предложиха да тествам  новата Philips Avance Juicer & Citrus Press,  не мислих дълго  и приех.  Най-малкото щях да сравня със старата и да проверя наистина ли изцежда сока толкова добре, колкото обещават. Ами :) честно казано - така е.  Кашата, която остава в  контейнера е толкова суха, че събирах на топка с ръка, без да тече нищо от нея. Много бърза, много тиха и много ефективно работи. Като предимство е широкия улей, който поема цяла ябълка, без да се налага да се реже на части, а морковите се събират по 3-4 наведнъж.  



Фибрите от плодовете и зеленчуците не засядат толкова лесно в мрежата на цедката и тя може да се измива лесно  дори с обикновена гъба за чинии и топла вода. Philips Avance Juicer & Citrus Press   има и приставка за цитрусов сок, с която се заиграхме с няколко лимона, гледайки с интерес как от половинката лимон оставаше само кората и бялата част под нея. Перфектно изцеждане само с придържането на плода с ръка! 

    Тестването започнахме с любимия сок на девойчето - от моркови. Дори тя знае, че сока от моркови, с високото си съдържание на вит. Е ,  повишава защитните сили на организма срещу инфекции на очите  (целодневно висене пред компютър или тв). Той действа противоинфекциозно и на  пътеката уши-нос-гърло; богат е на натурален бета каротин, който се преработва от организма на витамин А, играещ важна роля в процеса за регенерацията на кожата и не на последно място  витамин А е антиоксидант.  exclaim  препоръчителната доза е 3 до 4 чаени чаши седмично, ако сока е само от моркови. Ако се използва в комбинация или като основа за други сокове (не повече от 100мл. на ден) - тогава може да се употребява всекидневно.




Ето няколко сока от моркови, които са с дълъг стаж у нас, а не изискват кой знае какви усилия: 
- 4 средни  моркова (около 250гр.) и сока на половин лимон. С Philips Avance Juicer & Citrus Press, измиването на морковите и смяната на приставката за цитрусови плодове това отнема 2 минути. Бабино лекарство за заздравяване корените на косата :)
- сока на 3-4 моркова с 1 с.л. мед е пак от алтернативната медицина за зимните месеци при простуда и кашлица.  Но не повече от 300 мл. сок на ден.

И тъй като останалата каша  след изцеждането на морковите с Philips Avance Juicer & Citrus Press, е доста суха, ние  си направихме с нея 

Мъфини с моркови и мед 


Продукти за 18 бр.:
240 гр. изцедена каша от моркови (ако нямате под ръка сокоизстисквачка - 4-5 големи моркова, настъргани на ситно ренде и много добре отцедени от сока)
2 яйца 
80 гр. масло
80 мл олио 
200 мл прясно мляко 
20 мл. сок от лимон (на половин лимон сока е) 
100 гр. захар
50 гр. мед 
1 ч.л. канела 
1 бакпулвер (10гр)
1 каф. лъж. сода за хляб
40 + 40 гр. едро смлени орехови ядки 
240 гр. брашно. 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*

* Яйцата се разбиват със захарта. 
* Прибавя се морковената  каша, размекнатото масло, меда  и обърква. 
* Прибавят се млякото, лимоновия сок и олиото и отново обърква. 
* Брашното се смесва с канелата,едната част орехи,  бакпулвера и содата  и прибавя на 2-3 пъти към сместа.  Всеки път се разбърква, докато ги  поеме. 
* Разпределя се сместа във форма за мъфини (или намаслени, или с поставени хартиени капсули)  - 2/3 от нивото им; поръсват се отгоре с другата част от орехите и пекат ва загрятата фурна .......... до пробата със суха клечка.  Около 20 мин. Но най-добре е да се пробва с клечка за зъби. 



30 коментара:

  1. Пепи, благодаря за полезната информация!
    Хапчетата за холестерол са невероятен бизнес по света - пиеш ги до живот!
    И няма "полезни лекарства" - всички се обезвреждат
    от черния дроб и преминават през бъбреците!
    И мъфините ти са чудесни!
    Спокойна и слънчева седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Дани, права си. Действително "ферарито" на лекарствата (ама много е сладък този доктор наистина) помогна, но и от него Мише пи 6 месеца. А след година с "мерцедеса" не пие никакви хапчета, обръща си внимание (т.е. проверява си нивата) и да чукам на дърво са добре. Чернодробните също спря, там тиква с... още нещо вкараха показателите в норма.
      Спокойна ислънчева седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Неуморна и пълна с идеи (както винаги). Благодаря за интересната информация, Пепчо! Сокове и аз обичам разни, но много ме мързи да си ги правя. Виж мъфините с удоволствие бих ги забъркала. Изглеждат прекрасно! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, Елти :) ти си от моята страна значи :) Вземи си мъфинче и да ти е сладко :)
      Хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Ммм много приятна тема е засегната в този пост :) Обожавам прясно изцедени сокове :) и наистина както казваш ти не трябва да застояват, а да се консумират веднага. Не разбирам и онази-марка-фрешове с трайност 48 часа !?
    Любимият ми "коктейл" е зелена ябълка с магданоз:) от време на време добавям и краставица:)
    Радвам се, че споделяш и за тази машинка, в търсене съм в момента, постът ти е много на време ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хех, този коктейл също е на почит в къщи. Като се видя с повече магданоз, аз правя песто, Мише сок (той почти навсякъде прибавя ябълка), но вече му отстъпвам магданоза и ползвам остатъка за песто. А това с 48 часа? Невероятно как ще е фреш след два дни? Фреш-свеж? Няма логика, но за тези производители е важно да продават.

      Изтриване
  4. Пепчо, голям завой направи, обаче пък на хубаво място ни отведе:) Обожавам сок от моркови, моята сокоизтисквачка също е добра, само дето има по-тесен улей и ги слагам по един. Тази, която представяш е наистина уникална и съм сигурна, че много хора ще я оценят, особено мамите с бебетата. Морковите са едни от първите сокчета и е голям зор с тях:)И остатъците си оползотворила, просто си перфектна отвсякъде! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, за младите майки е голямо улеснение тази машинка.
      Кате, а представи си - преди 22 години сокоизстисквачки - само руски (но невероятно мощни бяха) и само с връзки да си купиш. Що плодове съм стъргала и изстисквала през тензух и марля :)))
      Ето това ще те успокои, ако видиш при мен 3 моркова наведнъж да влизат в улея :))
      Поздрави и за теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Е,най-накрая открих приложение на зеленчуково-плодовата пулпа.Винаги съм си задавала въпроса какво да я правя и докато си отговоря, я изхвърлям!Ужасно,как съм могла!!!Човек се учи цял живот!Довечера ще има морковени мъфини!И сокче,разбира се!Пепи,уникална си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А защо не си питала :) Щях да ти кажа. Не че не изхвърлям и аз (ако както днес ябълките са смлени със семките), но винаги може да се направи нещо.
      Ще чакам твоите предложение, Таня :)
      Благодаря ти и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Пепче, ако знаеш, колко навреме ми идва тази публикацияяя...
    Милото насади толкова моркови, че не знам какво да ги правя:)
    Благодаря за полезната информация за сокчетата!
    Кексчетата са страхотни, а най-много ми харес това, че в тях има мед!
    Целувам те и ти пожелавам хубав ден*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за теб целувки, Кате! Хайде, прави сокчета, докато имаш пресни хубави моркови (нали знаеш, че могат да се съхранят в пясък з а цялата зима? )
      А останалото прибирай за кексчета :)

      Изтриване
  7. Една зелена ябълка на ден и холестерола спада! Тез хапчета, които GP-тата дават само за да угодят на някоя фармацевтична компания и да ни натоварят организма..

    Много правилно, с повече пресни сокчета, плодове и зеленчуци към по-добро здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е :) но някои ги избягвам заради улеснението да хапнеш нещо набързо; някои за да не мият... Хубаво е често да се сещаме да пием по чаша сок. Да, пектина влияе много добре на холестерола. Особено ако е в съчетание със спанак (равни количества. Дори в аптеките има много билкови таблетки, които видно са с голямо количество пектин.

      Изтриване
  8. Ха така! :)) Моята сокоизтиквачка стои в шкафа от не знам колко време, просто защото после едно миене пада... :))
    Много идейно е да се използва "отпадъка" от сокоизтиквачката и де се конвертира в нещо друго, а не в боклук в кофата :) Благодаря за подсказката :)

    Мъфините ти са чудесни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе нали знаеш, че съм "чичо Скръндз :) как така ще изхвърляш с лека ръка :)

      Изтриване
  9. Брей, че ме ограмоти за пореден път, Пепи!Нали съм руса, хвърлям си аз остатъка от плодовете, дето малкият редовно цеди, и не мисля:)Чудни мъфини, морковеното тесто ми е любимо!Поздрави на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) а можеш да правиш морковена торта на детето :) дори.

      Изтриване
  10. Вкусно, здравословно и красиво, Пепи! Спорна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Честит ти нов уред,Пепи,да ви служи вярно и полезно!
    Чудя се аз какво те е прихванало с тези зелени сокове,а то какво било.... :) .
    Аз обаче хвърлям веднага око на мъфинките,такива рошавки с орешки много ти ги харесвам!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш, че си ги поделяме :)
      За мен мъфините, за останалите - соковете.
      Е, добре, ще почерпя и теб мъфинче :)

      Изтриване
  12. Ама то било добре човек да е и "Скръндз"! :) Я каква чудесна идея за опозотворяване на остатъците!
    Пепа, поздравления за споделеното и за чудесната идея!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина :)
      Ако беше еднократно - нямаше да се замислям. Но то е доста количество, което пада.
      Хубав петъчен ден на теб!

      Изтриване
  13. Пепи, за мъфините, че се страхотни си го знаеш, ама имам аз едно въпросче относно машинката. Преди време си купих една на Мулинекс,страхотни сокове прави, но има огромен недостатък - изкарва сок само за двамина, а у дома сме четирима. Та трябва да се измие и после отначало....Издържа ли тази машинка да произведе фреш за повече хора- напр. от моркови и ябълки, така е да се насладят повече и да не се налага да се почиства и употребява отново? Мерси предварително за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да, прави сок за повече хора и още как.
      Нашата стара е такава - пълни се бързо с остатъка, защото той не може да бъде така добре смлян и изцеден. А тук пробвахме с две кани с ябълков сок - само към средата на втората кана отворихме и извадихот кашестата маса от контейнера, но и той е голям; събира доста и ако са по-сочни плодовете няма да вадиш нишо. Има прозорче, където се вижда до къде е стигнал отпадъка в контейнера. Само отмахваш с лъжицата и продължаваш.
      А самата кана има един ограничител горе, който задържа пяната при наливане - така в чашата влиза само сок, а пяната остава там.
      Влез по линка, ще видиш каната на части.

      Изтриване
  14. Е, няма случайни неща. Цяла седмица пих сок от коприва и лимон, а току-що една съседка си орязала магданоза и ми носи една торбичка, и попадам на темата за фрешовете. Ами тази сокоизстисквачка аз съм я изобретила, да знаеш, Пепи! Навсякъде имам по една, даже и на работа! Голямо ползване я ползваме. Мъжете в офиса на шега я наричат "фуражомелка". Що тиква сме направили на сок...Да, точно така, сокът от сурова тиква е чудесен. Ако пък е смесен с портокал - чудо! Лично аз, по здравословни причини, съм смляла на сок тонове червено цвекло. Сега пия сок от корен джиндифил, като го смесвам с малко вода. В този сезон не пропускам и сок от листата на глухарче. Всичко, всичко става на сок. Иначе миенето става най-добре с четка за зъби. Пропуснах да пиша, че марката е Браун и е доста производителна. А.



































































    я наричат "фуражомелка". Марката е Браун, ако може да говори...тонове е смляла. Цвекло - най-много. А що тикви...Да, точно така, сокът от сурова тиква е божествен. Ако пък се смеси с портокал - приказка! Аз правя и сок от корен джинджифил, смесен с малко лимон и водичка - по здравословни причини. Точно в този сезон си правя и сок от листа от глухарче, е, не го пия за удоволствие, но затварям очи и преглъщам. Машината се мие най-лесно с помощта на четка за зъби.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, вие пиете същите "фуражни фрешове" като милото :)) и той така наричаше старата (също Браун) - фуражомелката; но и тя му служи вярно 8-9 години. Време и беше за смяна. Сега ще му кажа за корена на джинджифила :) Тази зима му стана любима "предзакуска" с мед и лимон.
      За миенето :) съм му купила една четка за бръснене, че и по-голяма почистващата площ от четката за зъби - наистина е лесно с тях.
      Поздрави :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...