12 ноември 2012 г.

Червен еликсир и Дип от червено цвекло



     Нормално е да има Червен еликсир, след Зеления, нали smile1   А за разлика от зеления, този лично съм го опитала - както казва наш приятел, когато харесва нещо "Не е лош" (винаги съм се чудела защо никога не каже "Хубаво е". Ама това е друга тема.  
    Със салата  от червено цвекло и моркови  преди около 3 години ни гостиха приятели. До тогава все го отбягвах това цвекло (да не споменавам за кого си мислех, че е). И много ми хареса. Толкова, че на следващия ден направих в къщи и зарибих и девойчето по нея :) Сега си стърже, цапа обилно и маже, но по-важното е, че я харесва, защото червеното цвекло е един много, много полезен зеленчук. Както се оказа по-късно, когато вече прочетох повечко за него в   "Енциклопедия на лечебните сокове"; книга, изровена незнайно от къде от Мише, но оказала се много полезна. 
     Ще спомена някои  суперлативи за червеното цвекло от нея, които сигурно се знаят от всеки, който се е позаинтересувал вече от него: 
     Сокът от червено цвекло се смята за един от най-ценните сокове за образуване на кръв и подобряване на нейния състав; великолепен източник за възпроизвеждане на червени кръвни телца, поради което е много полезен за жените. В него се съдържа повече от 50% натрий  и само 5% калций, което съотношение е важно за поддържане на разтворимостта на калция в организма. Сокът от цвекло разтваря натрупването на неорганичен калций в стените на кръвоносните съдове, разширява ги и понижава артериалното налягане, като облекчава и работата на сърцето. Благодарение на  нитратите в цвеклото, които  се преобразуват в тялото в азотен окис; поддържат  разширени кръвоносните съдове и това води до по-добро кръвоснабдяване на органите и до понижаване и нормализиране на високото кръвно налягане. Хлорът пък е органично прочистващо от токсините средство за черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур, а също така стимулиращо функциите на лимфните възли.  В Тибет използват червеното цвекло за лечение и на ангини, простудни заболявания,  а в руската народна медицина - за хроничен тонзилит. Както се вижда червеното цвекло има вълшебно въздействие  върху човешкия организъм. В същото време той е един доста пренебрегван от българите зеленчук. Съдейки по себе си :)  
     И тъй като вкуса на човек се формира и променя, радвам се, че ме почерпиха с такава салата, че открих цвеклото като зеленчук и ще се радвам, ако не съм ви досадила много с  горната информация.  Само нещо да добавя: Поради високото  съдържание на етерни вещества в цвеклото, приемът на сок само от цвекло може да предизвика пречистваща реакция под формата на незначително виене на свят и прилошаване (при мен това не се е случвало, но навсякъде предупреждават за този страничен ефект, който отшумява за 10-15 мин.) Затова е добре да се пие смесен 50/50 със сок от моркови,  като постепенно се увеличи количеството на цвеклото. 
     А чаша  от сок от моркови и цвекло подсигурява на организма нужното за  деня количество фосфор, сяра, калий.. 



    До сега изцеждахме червеното цвекло в старата соко-машина, която освен, че дрънка като трактор, губи и голяма част от сока на цвеклото. Това е една от характеристиките, които трябва да се гледат внимателно при избор на електрическа сокоизстисквачка - нашата беше с приличните тогава 300W, а Juicer & Citrus Press  е 700W.  Каната за  отпадъка се оцветява в червено като страничен ефект и всеки път се налага намазване с избелващи препарати. С новата  Juicer & Citrus Press  нямам този проблем, но пък и контейнера е с удобния черен цвят :) и да оцветява - няма как да си проличи. Още едно предимство  на Philips Avance Juicer & Citrus Press  е големия улей, в който се поставят зеленчуците и плодовете за изцеждане -  той събира една средна глава цвекло и вече няма нужда от нарязването му,  а съответно и ръцете остават чисти. Достатъчно е само да се обели. Да се има предвид, че твърдите плодове и зеленчуци се обработват на ІІ степен в уреда, а по-меките - на първа, за да може най-ефективно да се извлича сока от  тях. 
     И тъй като стана ясно, че ще ви залея със здравословни smile1 сокчета (всеки знае как се прави сок от плодове и всяка една комбинация от различни  е вкусна) , днес предлагам  два сока с червено цвекло. 

Единия по-наситен: Сок от червено цвекло и ябълка 


1 глава цвекло
1 ябълка 
1 с.л. сок от лимон 

Ябълката почистена от семето; цвеклото обелено; поставени  цели в улея на Juicer & Citrus Press : за 10 секунди имаме  чаша хубав, червен еликсир. Прибавяме една лъжица сок от лимон за ежедневната доза вкисване  smile1


Следващия сок е по-приятен за пиене, заради моркова в него. 

Сок от червено цвекло, ябълка и морков 

2 ябълки, 
1 глава цвекло, 
1 морков
 шепичка  листа от (лимонов) босилек, който е основно за ароматизиране на сока. 


  Толкова със соковете.  Продължавам с по-интересната част :) Тъй като Juicer & Citrus Press  изцежда максимално добре соковете от зеленчуците, останалата част (целулозата) е сравнително суха и много фино нарязана - само кората на ябълката остава тук-там по-едра. Ябълката е допълнение този път заради сока, но този пастет е достатъчно вкусен и без нея, затова само трябва да се овкуси и получаваме 

Дип от червено цвекло

 
     Остатъка след сока  се овкусява със зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер. Разбърква се добре.  
     И ако ви харесва това предложение, но нямате сокоизстисквачка, или не искате да изцеждате сок - настържете цвекло, морков и ябълка на по-ситно ренде, поставете ги в голяма цедка, сито или гевгир и с лъжицата притискайте, за да излезе сока. Останалата част си правите на този дип :))





13 коментара:

  1. Пепчо, много полезни неща открих тук (за пореден път) и пак благодаря! За цвеклото и аз бих казала по-скоро "не е лошо". Харесва ми, но не до такава степен, че да изръся "харесва ми" :) Признавам си, че го включвам в менюто само, защото има куп полезни въздействия върху организма.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мен ако питаш, най-много на салата ми харесва :) И мога да я ям всеки ден.
      Сок мога да пия по принуда :) Дано не ми се налага.
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Пепчо, каква здравословна серия си заформила само! Но пък за разлика от повечето здравословни, твоите предложения са вкусни!!! Прекрасна и свежа нова седмица от мен! Страхотно начало!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб да е, Кате!
      Нали знаеш, че съвсем здравословно при мен не може :) затова с продължение предлагам :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  3. Любимия ми сок с червено цвекло, моркови и ябълка. Искам да дам един малък съвет, ако ми позволиш, специално за соковете от червено цвекло. Не трябва да се пият веднага, а трябва да се остави сока в отворена чаша за минимум 1 час в хладилник и преди пиене да се капне малко зехтин вътре. Зехтина е за по-добро усвояване на сока.
    Сока е наистина супер полезен и здравословен!!!
    Приятна и полезна седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Позволявам, разбира се. Аз едва сега открих този сок, въпреки, че мъж ми отдавна си прави разни зеленчукови. Четох аз в неговите книги, че пише да се остави в хладилник, но пък се замислих защо, след като соковете са полезни в еднага след изцеждането им. Вече ще знам, благодаря ти!

      Изтриване
    2. Г-жо Пулчева, бихте ли показали от къде сте взели информацията сока да престоява 1 час в хладилника. Този слух е тръгнал от някакъв коментар в руски сайт и от тогава чули недочули всеки си разпространява своята версия. Каква е разликата между прясна салата и прясно изцеден сок и защо салатата може да се яде веднага а сока не може. Тези летливи вещества, които действали като отрова защо се намират само в сока а в салата не. Навсякъде и всички съветват сока да се пие веднага, всеки престой води до окисляване и тогава може да ви подейства като отрова. Лъжичката зехтин е също измислена, говоря за сока а за салатите тя е задължителна. Моля ви, четете в интернет и не само коментарите в руските сайтове. Има толкова много статии от специалисти в здравословното хранене и никъде и никой не споменава за подобно нещо.

      Изтриване
  4. Пепи, аз открих цвеклото преди много години,
    когато нямаше целогодишно и го затварях в буркани :)
    И сега ми е от любимите продукти!
    Виж на сок не съм го пила, но и това ще стане!
    Засега ти отмъквам чашката!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Дани!
      Хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Като ги гледам тези чашки, допи ми се сокче!
    А на остатъците пак си им намерила цаката - на дип да ги направиш!
    Прегръдки и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На остатъка - винаги :)
      И на теб хубава седмица, Ина, благодаря ти!

      Изтриване
  6. Много добре написано! И не е нужно да си болен, не дай Боже, от някоя страшна болест, за да пиеш сока от това вълшебно растение. И да усетиш мигновено ползата от него. По въпроса за пречистващия ефект и моментното прилошаване, да има го и някъде четох, че колкото по-голяма нужда имаш от детоксикация, например след някои агресивни интервенции на организма, толкова по-осезателно е това прилошаване. После отзвучава, разбира се. От личен опит го знам. И понеже доста съм чела, пък май не е споменато, сокът е подходяш и за диабетици. По отношение на това дали да престои в хладилника известно време след изстискването, за да се премахнат страничните му неблагоприятни въздействия, всеки сам си решава, тъй като тогава пък намаляват полезните свойства. За този, който не може да го пие в чист вид заради землистия вкус на някои сортове, комбинацията с морков и особено със зелена ябълка, е много подходяща. Е, има ли нещо, което да струва стотинки /аз го купувам между 90 ст. и 1 лв. килограма/, а да е толкова полезно?! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ценна информация от теб, както винаги, Ани!
      Мише по обича сока и чака не повече от 10-15 мин., а аз знаеш - на салата го приемам :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...