25 ноември 2012 г.

Пастет


      Наближава времето за правене на домашен пастет. Може и още от сега, ако са ви попаднали необходимите продукти :) Дори с такива, закупени от магазин и приготвен в къщи, пак е по-добър продукт  за обичащите пастет,  отколкото този, който се продава. С неизвестно вътре какви съставки. 
     Този се прави у нас (не от векове Laughing), но от достатъчно дълго време, за да се каже, че е "утвърден" :). Независимо с телешко или свинско месо, смесено от двата вида, или глиганско, какъвто  в този случай е.


Продукти:

400гр свински или телешки черен дроб
800гр. свинско месо без кост - шарено,  дори мазно
3 яйца
200мл прясно мляко
сол - на вкус - около 1 равна с.л.
1 к л черен пипер
1 к.л. червен лют, едро смлян пипер 




Приготвяне:

* Дробът се нарязва на големи парчета и се вари около 20-30 мин.
* След като изстине се мели през месомелачка заедно с месото на възможно най-ситна решетка (не повече от 3мм d на дупчиците) (или се реже на ситно заедно с месото и на няколко пъти в блендера)
* Яйцата се разбиват хубаво заедно с прясното мляко.
* Прибавят се към смляната месна част заедно със солта и черния пипер и всичко се обърква хубаво с лъжицата.
*** Ако е за директна консумация се изсипва в йенска тенджера/тава с капак, но под капака се завива и с фолио - да не хваща коричка и се пече на водна баня около 1 час на 200*





*** Аз обаче затварям в малки бурканчета от пюре - тази доза излизат 8-9 бурканчета  и  варя 1 час. 

*** След като е смесен с яйцата и млякото, може да се пасира -  става съвсем гладка хомогенна и пухкава смес.  На нас обаче  и така ни харесва, защото  се усещат парченцата месо.

69 коментара:

  1. Страхотно!
    Обичам пастет. А тез филийки дето си ги намазала, виждам мен чакат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. дам :) Пък аз си чакам питките да донесеш. Ще ги напълним с пастет :)

      Изтриване
  2. Ох, аз все съм казвала, че някой ден може пак да ям месо, понеже на вкус ми харесва, а покрай твоя блог тоя ден като, че ли се приближава :)) .
    И то по време на пости, не те е срам ;р . Много обичам пастет и съм яла предимно домашен, ама баба все не помни рецепти, за да си ги запиша, така че сега ще си запазя твоята!
    Ако не за мен, някой ден може да го приготвя за семейството си :) .
    Много апетитно изглеждат тези филийки!

    Лека вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ти нямаш ли да четеш за изпити, че надничаш из блоговете :)
      Или поне чакай да свършат постите, че утре пак месо се задава от мен.
      Ами те бабите така правят :) не са имали нет, за да си правят блог и записват :)) шегувам се, но това са все едни неща ,които предимно на око се правят. Не се изисква кой знае каква прецизност. Както и горе - дали ще сложиш 50 гр. месо повече, или дроб - все тя. Надявам се да ти е от полза.
      А за семейството може и наполовина дозата да приготвиш, в тавичка във фурната и да не си играеш с буркани. Знам, че си на ти с тях :) но щом ще се хапва набързо - няма смисъл от затваряне в буркани.
      Поздрави и успех с изпитите на теб!

      Изтриване
  3. Брей, че си ги накиприла, направо пак огладнях:)

    ОтговорИзтриване
  4. Много предизвикателно си ги поднесла, човек не може да устои на тези филии с домашен пастет!
    Поздрави и успешна нова седмица!!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, ти каквото и да предложиш, е винаги така неустоимо, че на човек му се иска да присегне и да си вземе през монитора. А как звучат рецептите ти, няма да ти ги коментирам, че не ми остава време от облизване... Така де, разсейвам се... :)

    Прегръдки, Пепи, една чудесна неделна нощ :) и лека и спорна нова седмица! ♥♥♥

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спорна седмица и на теб, Вени!
      За накипрянето какво да кажа - мое би натруфенко е по-скоро :))

      Изтриване
  6. Пепи, много апетитни и щедро намазани филийки!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети!
      Усмихната и спорна и на теб да е!

      Изтриване
  7. Уф, последните ти няколко поста съм ги маркирала до един, че ще се правят събота/неделя...Мно-о-о-о-го обичам домашен пастет и то точно ей така - по-едро смлян (-:
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да кажеш дали ти е харесал така, Диде :)
      А някъде тук има и русенско варено, поогледай се :)

      Изтриване
  8. Пепчеее, вися на една автомивка и преглъщам ли преглъщам...
    Страхотна рецепта, но... какво да се очаква друго от теб, нали си ни учителка:)
    Прегръшам те мила*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заменям парче торта за бурканче пастет, Кате!
      Прегръдки и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Не съм опитвала никога такъв пастет, но толкова много ми се прииска да изям една филийка, че ще го ннаправя. Благодаря за рецептата, Пепи! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за теб, Евка :)
      Този е по-груб, не фин, но и по-добре се усеща с небцето :)

      Изтриване
  10. Пепи,страхотно ми въздействат снимките с филийките и съм супер любопитна за вкуса на този пастет!Аз не съм правила никога домашен,и искам да ми обясниш малко по-подробно процедурата със заваряването на бурканчетата.Ще те разпитам на едно друго място :) или телефон :) .
    Прегръдка и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, заваряването на бурканите е обичайното .Напълниш, затвориш с капачета и хайде в "казана", т.е. тенджерата. Покрити с вода, защото ще се варят 1ч.
      Хайде, ще се радвам да се чуем.

      Изтриване
  11. Този пастет си изглежда максимално вкусен. А това с варенето, което пеп-40 споменава е абсолютно така. Потвърждавам.

    ОтговорИзтриване
  12. Bravo otlichno praktichno i vkusno!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте! Имам един въпрос към иначе невероятната рецепта - ако е за директна консумация, се пече във фурна, а ако се затваря в бурканчета и се вари един час, месото се слага сурово, така ли? Достатъчна ли е в такъв случай топлинната обработка? Малко се притеснявам, защото купувам месото обикновено от големите вериги, а там не винаги се знае кой, къде, как...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :)
      Сурово се слага месото, да, но и до сега само с домашно месо съм правила. Ако и месото е сварено и смлято, става като .... измито - не ми харесва. Соса му ще остане във водата, няма да има желираща част...
      Но щом месото Ви е от магазин, наистина по-добре стерилизирайте по-дълго време - 2 часа, но нека пак да е със сурово месо.

      Изтриване
  14. аз също правя пастет вкъщи който сама съм си измислила но при мен черния дроб е задължително суров а яйцата и млякото ги замествам със сметана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми идва белтъка така :) предпочитам да го сваря леко дроба,за да излезе част от белтъка. правили сме и със суров - е, не е нашия пастет. Въпрос на вкус, а този горе- е нашия :)

      Изтриване
  15. Тази вечер реших и аз да се опитам да направя домашен пастет, защото обичам, но не рискувам с купен. За съжаление както винаги не ми се получават много добре нещата и стана доста сух. Предполагам, че проблема е в по-сухото месо, но все пак да попитам дали е това или и още нещо съм объркала. Ако е свинско, кое месо точно е най-подходящо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. проблема е в месото. Мазно трябва да е. Ползвам или врат, или по-тлъстите парчета от бута, или дори от гърдите - бекон. Ако ще купуваш - най-добре от него купи, защото дроба е достатъчно сух и поема мазнината. И не се притеснявай, че от пъривя път не е станало. И при нас добрия резултат съвсем не беше от първи (че и втори) път.

      Изтриване
  16. Мерси за отговора. Няма да се откажа, ще опитам отново. А идея как мога да оползотворя това месо, защото не става за ядене на филийка...:)
    Aila

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да смесиш с кайма и вложиш в пълнени чушки, сарми, или пък в мусака - след като задушиш каймата и прибавиш с картофите. За нищо друго не се сещам.
      Много ли е?

      Изтриване
  17. Страхотен пастет стана!
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  18. А може ли да попитам дали е траен продукта.Смисъл дали може да стой няколко месеца след като го свара 2 часа в буркани .Страх ме е от яйцата да не стане някоя беля да се на трови. Ще ви бъда много благодарен ако ми разясните дадения казус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблеми заради яйцата, те са достатъчно дълго варени в пастета. Траен продукт е. Съхраняван на студено място (бурканчетата де) издържат около 8-9 месеца, като всяко варено месо в буркани.

      Изтриване
  19. Печеният пастет може ли да се замразява?
    Една търсачка в блога би била много улесняваща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съвсем вярно. Затова най-горе, най- в ляво, има едно мъничко прозорче с лупичка, в което пишете името на това, което търсите.
      Не съм замразявала пастет. Предпочитам да го стерилизирам - количеството е малко, лесно е. При замразяване всеки продукт си губи от вкуса, а тук - вече е бил кулинарно обработен веднъж.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора.
      Никога нямаше да я видя тази лупичка :) Ползвам блога редовно и много ме улеснихте.

      Изтриване
  20. Да се похваля, че този път пастета се получи :))
    Благодаря аз рецептата.

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесен пастет се получи!!! С благодарности за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  22. Привет! Фен съм на блога ви и фейс страницата ви. Доверявам се на рецептите ви и сега искам да се доверя на тази за пастета,но имам съмнение относно наличието на яйца и мляко, въпреки че почти навсякъде прочетох наличие на яйца в пастета, все още имам чуденка относно трайността на пастета. Може ли да ми кажете от вашия опит бурканчетата, които стерилизирате, колко време са годни за консумация?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен :)
      Яйцата и млякото са готвени тук - доста време и имат голяма издръжливост. Мои близки го държат и по година, но аз лично - гледам до 6 месеца да сме го приключили. Пък и не правя много. И задължително съхраняван на студено място.-

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора :)

      Изтриване
    3. докладвам :) отворихме и последното, 18-то бурканче и сякаш е най-хубаво, точно 5 месеца се наслаждавахме на превъзходен пастет, ред е на нова доза и исках да ви благодаря отново за споделената рецепта @->->-

      Изтриване
  23. Здравей, Пепи. Искам да изкажа огромна благодарност за тази рецепта. По-хубав пастет не съм яла и не съм правила досега. Ще повторя с най-голямо удоволствие :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, докато е студено, да направиш нова партида. Че вече е топло и трябва да държиш в хладилника :)
      Много се радвам, че сте му такива фенове!

      Изтриване
  24. Мммм... Тоест ако ще се хапва веднага, се готви на водна баня, ако ще се прави за по-дълго, се слага сурово в бурканчетата и се стерилизира, така ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така. В бурканчета и съхранявани правилно издържа месеци.

      Изтриване
  25. Здравейте, въпросът ми може да е малко смешен, но досега не съм варила буркани (освен с лютеница) и се чудя няма ли да се пукнат? Ако ги варя на 2 на котлона (от 3 възможни степени), добре ли ще е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да се спукат. Варенето на бурканиоте е еднакво за всички - поставяме ги в студена вода в тенджера/съд и тогава започваме да загряваме.
      На тези степени като ги варите изчакайте да заврат, намалете на 1 степен - достатъчно е да ври кротко водата. И затворен съда, да не се изпарява

      Изтриване
  26. Страхотен, фкусен пастет !!!

    ОтговорИзтриване
  27. Аз изпълних указанията точно, месото беше флейка, тоест шарено към мазно, водна баня, 200 градуса, един час, но извадих изпечена буца, върху която се е образувала нещо като глазура от яйцата и млякото, и сокче отстрани. Накратко нищо подобно на пастет. Чудя се ако го блендирам дали ще спася нещо :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пуснете в блендера, ще смеси съставките и ще стане за мазане.. "Глазурата" трябва да е от мазнина, не от яйце и мляко. Нямам идея защо така се е отделила водата.

      Изтриване
  28. Пуснах. Стана за мазане, има и вкус, но не е пастет. Мисля си дали фурната е била силна. Иначе и фолио сложих, точно по правилата. Нищо, другия път. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  29. Сварих бурканчетата, но вътре има течност, чудя се дали се е отделила от месото или е влязла вода... Много ще съм разочарована, ако е влязла вода, толкова обичам пастет и толкова му се каних на този, понеже не ям купешки :-( Още нещо да попитам - с месо от магазина достатъчно ли е за стерилизиране един час варене, ме го чаках два часа? Утре мисля да отворя едното бурканче..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато изстине напълно, течността ще се желира - нормално е да има, ако сте затворили хубаво капаците (предполагам да и сте ги проверили, да не превъртат) няма как да пропуснат вода.
      Оставете на много студено място сега и утре отворете едно за проба. Ще чакам да споделите. И с месо от магазина е достатъчно час.

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор, но явно си е влязла вода :( Не се желира, а съдържанието стана на буца, изобщо не е възможно да се намаже, по-скоро да се реже на парчета :D Много съжалявам, но какво да се прави, ще си купя по-читави буркани и ще пробвам пак, защото ароматът си е точно на пастет и сигурно ще е много вкусно!

      Изтриване
    3. Да, щом е станало на буца, най-вероятно е влязла вода. Защото течността, която се отделя е съвсем малко и се желира, стяга, заедно с мазнината , която се от месото. И се маже сравнително лесно.
      Търсете бурканчета с обикновени капачки, не винтовите - те се затварят по-добре и като се хване с ръка отгоре се вижда дали е стегнала, или превърта капачката още преди да ги варите.
      Това сега да не го изхвърлите :) материал е. Винаги може да превърнете в пълнеж за сарми.

      Изтриване
  30. Дойде му редът! Направих, обаче, половин доза. Само дето не можах да измисля как да сложа половин яйце, и сложих на 100 мл мляко 2 яйца. Разделих го на две - две бурканчета и едно в йенско. Стана вкусничко, обаче /заради което е дългата предистория/ изобщо не става за мазане. Няма вода или мазнина, или течни някакви фази, но седи едно такова... сипкаво. Или става на трохи като го гребнеш, или седи като парче от кюфте...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за трохите такова е, защото е смляно месо, но от мазнината трябва да стане еднаква маса, да не се троши, като вземаш - само се усеща зърнес,т като го ядеш. Може би е трябвало по-мазно месо, Сев, знам ли, или пък от самото месо зависи - моето е или домашно, или от диво :) което пак е гаранция за хубаво месо.
      Ако имаш куража - пробвай пак, пак с половин доза.

      Изтриване
  31. Добре, и аз съм се наканила да направя телешки пастет, ще го направя на водна баня за директна консумация, обаче месото което съм купила е сухо : / според вас дали ако сложа известно количество зехтин или масло ще стане? Също така, аз предпочитам да е с гладка консистенция и искам да попитам, дали се пасира преди или след топлинната обработка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След топлинна обработка го пасирайте.
      Само от телешко месо не знам дали ще стане защото телешкото е прекалено сухо, или сложете повече мазнина или сложете малко мазно месо към него_

      Изтриване
  32. Поредната доволна съм аз! Страхотен!!!! Лесно се прави, опитайте.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...