10 ноември 2012 г.

Моркови на сок и моркови в кюфтенца


      Дори и на салатка тук :)      Продължавам по темата със соковете, тестването на Philips Avance Juicer & Citrus Press  и какво да направим с останалата част от изцеждането им.  За мен  последнната част е удоволствие и предизвикателство - какво да направя.На други любимци в къщи  им дай само плодове и зеленчуци и гледай сеира как се чудят от какво да си изцедят сокове. Особено за девойчето Жул пада голямо забавление да  поставя цели ябълки вътре и дори не проверява изчистени ли са или не семките. 
     Това е едно от предимствата на уреда - улея за плодове и зеленчуци е голям и поема както цели ябълки, така и по 3-4 моркова наведнъж; цяла глава цвекло и парче зеле. Самия Juicer & Citrus Press  е с голям контейнер и не се налага да се изцежда сок за всеки човек поотделно или да се изпразва контейнера.  Т.е. правим сока - всички пият. В него могат наведнъж да се смелят над 2 кг. зеленчуци -  досега съм  изпробвала и сигурна в двата килограма, а колко точно - ще трябва да пробвам тези дни.  Сокът е бистър; не попада нищо от целулозата на плода или зеленчука. А самата  каната е така направена, че при накланяне към чашата  пяната се спира  в една "преграда" на капака и остава там, а бистрия сок изтича под нея. За нас това е голямо удобство, тъй като девойчето не обича пяната на соковете. Аз пък от своя страна точно нея харесвам :) и мога да си я хапвам с лъжицата. 
     Друго, което ми харесва на Juicer & Citrus Press   е,  че се почиства лесно и на течаща вода - достатъчна е топла вода и силна струя и ако се мие веднага, след  направата на сока - всичко се изчиства много добре.   Благодарение на иновационната технология, фибрите от плодовете и зеленчуците не засядат толкова лесно в мрежата на цедката. Цедката може да се измие само с гъбата за чинии, но тук ще споделя, че съм си купила една четка за бръснене :blush2: , която ползвам за такива уреди  - така с няколко движение под течаща вода цедката е съвсем чиста.  

Днес имаме   сок с моркови и ябълки



За една чаша от 240мл: 

3 моркова
1 ябълка
половин лимон

      Класика. Сравнително сладък зеленчук и сладък плод, затова киселината на лимона идва точно на място в него.

     Изследванията доказват, че консумацията само на два моркова на ден може да намали нивата на лошия холестерол с 10%. Подложени на термична обработка, морковите отделят огромни количества бетакаротин, който защитава нашия организъм от развитието на ракови заболявания.


      Следва обаче най-приятната част за мен - с остатъка от морковите,  подстрекана от Юлка и тази и рецепта за Кюфтета от рулца от рацинамерих приложение и на едни сурими, които незнайно защо купувам от време на време, а после се чудя какво да ги правя. Получиха се изненадващо (дори за мен Laughing  ) вкусни кюфтенца, които страшно много се харесаха у нас, особено с млечно-чесновия сос.  И никой не заподозря,  че в тях има моркови - просто не се усещат. Но според оригинала на Юлка, вместо моркови, могат да се сложат тиквички.

Морковени кюфтенца с рулца от раци 

Продукти за 3 порции: 

8 бр. рулца от раци 
200 гр. изцедени моркови (кашата; или настъргани и изцедени от сока моркови, тъй като той е приятно сладък) 
2 яйца 
~ 60 гр. кашкавал 
съвсем малка глава лук и 2 скилидки чесън 
копър, черен пипер, сол 
2 с.л.  царевично (или натурално пшенично) нишесте 
 олио за пържене - малко, колкото да  покрие дъното на тигана  




Приготвяне: 
* Рулцата сурими и кашкавала  се настъргват на (не едро) ренде;
* Лука и чесъна се настъргват на ситно ренде; 
* Поставят се в купа, прибавят се подправките, морковите, яйцата и нишестето  и всичко обърква много добре. 
* С мокри ръце се взема по една пълна лъжица от сместа, овалва се и сплесква - да се получи не-голямо кюфте. По-скоро кюфтенце :) 
* Пържат се в загрятата мазнина до зачервяване от двете страни. 
* Изваждат се на абсорбираща хартия, за да се отцедят от мазнината. 

Това е. Много бързи и вкусни. Не се пръскат - яйцето и кашкавала добре обединяват продуктите.  Вместо да се пържат, могат да се наредят в тава (на хартия за печене) и изпекат. 



22 коментара:

  1. Много интересни кюфтенца,и аз купувам ролца от раци а не ги ям :))
    така,че в скоро врме може да се пробват твоите кюфтенца Пепи!
    поздрави и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб хубава неделя, Мария :)
      Надявам се да ти допаднат :)

      Изтриване
  2. Наистина много интересна рецепта за кюфтенца, при това изглеждащи адски апетитно. Аз пък въобще не купувам сурими, отдавна спрях да го правя, щото само аз ги ям, при това максимум едно и другите отиват в кофата. Но кюфтенцата съм много любопитна какъв вкус имат. Дано да не забравя да ги изпробвам на Никулден или няколко дни по-рано :)

    Хубава неделя, Пеп :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ги купувам заради госпожицата пък :) Тя се сеща и хапне 1-2 и край; остават. И едни хапки правя с тях от време на време, но това време е 3 пъти в годината :))
      Дано се сетиш да ги пробваш :) чудни са и като парти-кюфтенца.
      Хубава неделя и на теб, Инче!

      Изтриване
  3. Леле, Пепи, страшна идея! Никога нямаше да ми дойде наум и винаги чинно си изхвърлям остатъците, когато правя сок. Благодаря за хрумката.
    Поздрави и пожелания за слънчев неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз :)
      Ама то толкова сокове се пият понякога в къщи, че ви става жал. Както казах - най-вече за измитите листни зеленчуци :)

      Изтриване
  4. И аз ще се възползвам от идеята за остатъците:) Кюфтенцата са един път! А сокчето ми напомня за бебешките дни, които безвъзвартно отминаха, за жалост:(Сега просто имам по-големи бебета:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, ти сигурно си имала сокоизстисквачка вече. По мое време (т.е. по време на моите човеци) нямаше, освен руските (които се падаха в блок по 1-2 най-много). Та падаше едно стържене, увиване в тензух или марля, изцеждане....

      Изтриване
  5. Уау! Такива кюфтенца не бях опитвала и съм твърдо решена да ги пробвам! Изглеждат много апетитно! Ще си пийна и сокче, защото много обичам от морковчета! Вълшебница си с тази машинка!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепа, завиждам ти за машинката! :) Обичам сокове, но се затруднявам с направата им.
    А идеята за оползотворяване на остатъците от морковите е супер!
    Прегръдки, лека вечер и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва си машинка, Таня и място, където да ти е под ръка. ЕСтествено и много плодове. От там натакъ е лесно :)
      Лека нощ и хубава ,спорна нова седмица на теб!

      Изтриване
  7. Непременно ще ги пробвам,изглеждат неустоими,бързи,вкусни и полезни!Ще чакам следващите сокове и рецепти!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи страхотни кюфтенца, веднага си записвам тази рецепта, страшно вкусни изглеждат! А сока от дете ми е любим, помня като малка всеки ден дядо ми ми даваше по една чаша, а той и до ден днешен продължава с този ритуал :) Толкова да обичам моркови и се ги пренебрегвам, трябва да поправя тази грешка :)
    Прегръдка и много успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаел е дядо ти какво да пие. Не напразно на малките деца им се дават сокчета, лошото е, че забравяме за това малко удоволствие и витаминозен еликсир и не само рядко пием, ами и на децата рядко даваме. Много се радвам на дъщеря ми, като я виждам, че с желание си прави сокове и пие.
      И на теб прегръдка и спокойна нова седмица!

      Изтриване
  9. Направих кюфтенцата. Едно към едно, всичко мерих точно. Станаха! Само дето на мен ми изпиха олиото, та доливах /е, не е било маслена баня/. Нещо не си ги представям печени на хартия, все пак съвсем без мазнина...А иначе е добра изненада, особено за някакво парти. Пепи, ако е твоя импровизация, браво! Ако е твоя адаптация - пак браво!!! АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, адаптация е, горе има линк към тези на Юлка, които са подобни (с тиквичка, без кашкавал). Но морковената каша, която остава трябваше да се вложи някъде :) затова.
      Ако са на хартия - трябва да сложиш мазнина в сместа, иначе ще станат много сухи.
      А олиото като гледам не е било маслена баня :) зависи от степента на котлона, колко бързо ги грабва. Нищо, важното е, че са ти харесали :)
      Поздрави и спорна седмица на теб!

      Изтриване
  10. Пак съм аз! Нищо и никакви кюфтета, пък толкова коментари от моя страна. Като бяха топли, ми сладняха. Но когато изстинаха, всичко си дойде на мястото...На снимката си ги сервирала със салата от зеле, но аз мислих, мислих и реших, че едно чесново сосче /чесновия дип на Йоли!/ би било идеално допълние. И без това фалафелите /нахутените кюфтенца/ в дюнерджийниците, ги предлагат точно така. Много съм доволна, чакам удобен случай да изненадам я близките, я колегите с тези необичайни кюфтенца. АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би заради зеленчука (морковите) наистина студени са по-вкусни - два дни носих на работа и сиги хапвах със салата и аз, подсещаш ме да направя сега за големите деца, тогава само малкото яде.)
      А Чесновата паста ми беше любима от дете и баба многоми угаждаше, като ми правеше в хаванчето такава - такова злоядо чудо като мен се чудеха как яде дебелите порязници хляб и сирене и толкова чесън. Отдавна съм го удостоила със специално внимание и тук :) но тези старите ми публикации явно са потънали в забвение. Ще взема скоро да ги презентирам във ФБ :)

      Изтриване
  11. Няколко пъти правя тази рецепта, много ми харесват!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да ви е сладко :) благодаря ,че ме подсетихте, скоро не съм ги правила :))

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...