29 март 2013 г.

Лучено цвете

или по-скоро корал при мен се получи. 
Още когато Дианка показа лученото цвете в блога си  знаех, че това е нещо, което няма да отлагам със седмици, а ще направя веднага ( друг е въпроса кога показвам). Правих, дори 3 пъти за 10 дни. Лучени кръгчета обожавам, пържени луци също, често си правя, ама е доста пипкаво да се панират едно по едно кръгчетата (ония замразените, които продават, са с някакъв лучен прах и нямат много общо с истински панирани лучени кръгчета. 




(личи си, че си играх с техниката и съм поставила дата на снимките, но не мисля ,че това е толкова важно, та да моля приятел за помощ да ми я трие) 

Това е рецептата на Диани (където има и видео) 
.  Тя самата е писала, че подправките са въпрос на вкус, но тъй като знам, че някои хора следват стриктно рецептите, ето какво включва моята панировка и приготвяне (и не си играйте с една глава лук, 3 е щастливо число :) .

Необходими:
3 големи глави лук (поне колкото малки портокали)
3-4  яйца
150 мл. газирана вода
3 с.л. соев сос 
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. царевично брашно 
по ½ ч.ч. пшеничен грис  и галета (или 1 ч.ч. само галета)
1 бакпулвер (10гр.)
подправки: по една голяма щипка:  риган, мащерка, кимион, сол, червен и черен пипер.

олио за пържене  - много :) 

Приготвяне:
* На всяка глава лук се отрязва  върха, не корена и обелва. 
* Поставя се на дъска за рязане и с остър нож се нарязва кръстообразно, достигайки  около 1см. в основата (корена) - там трябва да остане цяла. 
* Завърта се на 90* главата и отново се прави същия кръстообразен разрез. Продължава нарязването, докато се получат  12  "листенца". 
* Готовите, срязани така глави лук се накисват в студена вода за 20-30 мин.  През това време люспите на лука се разделят с помощта на пръстите - за да се получат отворени венчелистчета (5-6-7 пласта люспи лук).
* Централната част на лука се издърпва или отрязва. Това на първото приготвяне на лука аз не го направих, разделих добре люспите на лука и те успяха да се изпържат. Но изпържения лук остана като корал, вместо да се отвори като цвете. Не мисля, че вкуса му пострада от това. 
* Изважда се от водата и оставя да се подсуши.
* Загрява се олиото за пържене в малка тенджера: олио за маслена баня (поне 6-7 см.) , но тъй като главите лук са големи и ако се пържат заедно ще трябва голяма тенджера и много олио, аз избрах малка, с диаметър 3-4 см. по-голям от най-голямата глава лук за паниране.
* В купа се разбиват яйцата, газираната вода и соевия сос.  
* Брашната и подправките (всички сухи смеси) се смесват в друга купа заедно с бакпулвера.
* Глава лук се поставя първо в купата с брашното, със срязаната част нагоре - поръсва се обилно, така, че да влезе между всички пластове, изважда се и изтупва от излишното. 
* Потапя се в разбитите яйца, отново се поставя в брашното и по същия начин се разделят листенцата на лука (с вилица вече, да не цапа) , за да попадне подправеното брашно и навътре.
* Внимателно, с решетъчна лъжица се поставя в горещото олио, със срязаната част надолу  и пържи  до златисто кафяво. (по някое време може да се обърне лука, но ако мазнината го покрива добре не е нужно).
* Изважда се на абсорбираща хартия да се отцеди. 
* Така и останалите глави лук. 



Много, ама страшно много си върви с млечно-чеснов сос - режеш си листенце, потапяш в млечния сос ииии :flower: благодаря ти, че го сподели, Диди!  
ПП: Същия лук, суров, срязан като цвете е добра украса за всяка салата. Пак накиснат в студена вода, за да може да се отвори добре и да му излезе лютивината. 


28 коментара:

  1. Много е страхотно тава! Много! Че и красиво до немай къде! Браво Пеп!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепни корали - цветя ! Ще ги направя още довечера :) ,благодаря за рецептата !
    Поздрави ! Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци да ти харесат и на теб :) да не те подвеждам.
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
    2. Какво ти подвеждане :)..направих ги за гости и обрах такива овации , че още гърмят в ушите ми :) ! Едва успях да снимам една чиния :) ! Благодаря за рецептата ,Пепи !
      Хубава неделна вечер !

      Изтриване
    3. ехаа! Много се радвам, че са ви харесали луците-цветя :)
      Жива и здрава да е Диди, че ни сподели рецептата :)
      Хубава нова седмица и на теб да е!

      Изтриване
  3. Много,много красиво си го оформила,Пепи!И панировката е супер златиста и хрупкава!Като за изложба е!Признавам си без бой,че тези 5-6 см. олио ме спират да ги вложа в пърженето на две глави лук,но пък оплакнах доволно око по твоите прекрасни лотуси!
    Прегръдка и хубави почивни дни на семейството,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси :) аз си признавам без бой пък, че като наливах първия път си го мислех това :) но ползвах три път олиото - след като изстине, прецеждам през филтърна хартия и пак ползвам. Сега пак е прибрано в хладилника. Абе хората как ползват фритюрниците многократно. Ще направя още 1-2 пъти :))
      Прегръдка и хубави събота и неделя на теб!

      Изтриване
  4. Страхотно изглежда!
    Не знам кога ще намеря време и за това :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като зарежеш всичката работа :)

      Изтриване
  5. Леле, красота! Особено със сосчето ми иде да захапя монитора:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много красив корал-браво!

    ОтговорИзтриване
  7. Красиво и вкусно!
    А всеки показва когато може - нали е приготвено, снимано и с апетит изядено!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, това е най-важното, Ина :) да е харесано и одобрено.
      Хубави събота и неделя на теб!

      Изтриване
  8. Много, много красиво -
    отново да спомена, че изглежда страхотно в твоя вариант, Пепи!
    Чудесна е панировката ти, идеята за гарниране и сервиране, също.
    Благодаря и аз,
    сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Поздрави, с пожелание за хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  9. Еха, какво съвпадение - на 29-ти и аз съм пуснала публикация за едно рошаво цвете. Много си приличат е твоето, но за съжаление не се хапва.
    Пепи, разкошно е лученото ти цвете. Задължително ще го изпробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях ти ги, Стаси!
      Много интересни цветя правиш ти, браво!

      Изтриване
  10. Пепи и аз съм му се заканила:), но незнам дали бих успяла толкова красиво да го направя като вас, но ще пробвам, може пък моето да е в ранна пролет и да не разцъфне толкова, или вятър да обрули листенцата:) но пак ще е вкусно:)Прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както и да го направиш, Кате, все ще е добре. Дали напъпило още, или прецъфтяло :) важното е, да са добре изпържени листенцата. Ще се справиш!
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  11. М-м-м...И аз много обичам разни задушени и пържени луци...Ама твоя вариант ми изглежда много вкусен и май е перфектноно мезе за студена бира (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. първата партида замина и без бира :) за следващите вече беше охладена и приготвена :§

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...