20 май 2013 г.

Питка цвете




     Втори ( и скромно smile1  успешен) опит за питка (първата снимка е трети де) . Опита е всъщност да хвана точното време за приготвянето на питката, броя на "сегментите", които ще се получат от цветето и големината и, тъй като в следващите дни ще ми се наложи рано сутринта да правя такава за почерпка, преди работа,  та да знам колко рано в тъмни зори да ставам и да запрятам ръкави. Първия път правих с прясно мляко тестото, но така, със заквасената сметана повече ми хареса.
     А точно питка на цвете не бях правила. "Куха питка", както я наричат у нас, не е много тачена - всеки рови да търси сиренето, поради което нямах кой знае какъв опит с оформянето, но тук на помощ ми дойде Пепика flowerи Дидка Гошева за пробите с видове тесто, време, големина... което ми беше от голяма полза. 
С благодарност и на двете
flowerflower
      И както казвам, когато човек  прави нещо с желание - няма начин да не се получи. Точно тази беше за здраве на един млад човек, хареса ни на вкус, на вид, затова тестото остава трайно записано за експлоатация.
 



За тестото:
2 яйца и 2 белтъка (средни, не големи) 
200гр заквасена сметана 
120 мл вода и  120 мл прясно мляко 
80 мл олио
2/3 кубче мая  (30гр.) 
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол 
800 гр. брашно + още около 60-70 гр. за точене на корите

и още около 60-70 гр. масло за намазване на корите 

2 жълтъка, 1 с.л. олио, 1 с.л. прясно мляко за намазване  


Питката е с диаметър 27-28 см. и висока около 7 см., но от  тестото ми остана топка, колкото шепа. Следователно - тестото е за форма с диаметър 30-32 см. според мен и ще го сверя след два дни. 

Всички продукти да бъдат със стайна температура. 




Приготвяне на питката:
* Брашното се пресява.
* Яйцата се разбъркват със сметаната; прибавят се олиото и прясното мляко. 
* Маята се разтваря в топлата вода (37*, да търпи пръста), заедно със захарта. 
* Прибавя се към яйчената смес, разбърква и прибавя малко по малко брашното, докато се получи меко, еластично тесто (за справка - пипнете си меката част на ушето :) 
* Тестото е меко, но не лепкаво и много приятно на пипане. 
* Сега вече се прибавя и солта - поръсва се топката тесто - на два-три пъти и всеки път меси по 1-2 мин., докато я поеме.  От известно време слагам солта на тестените изделия накрая. Внушавам си или не - тестото по-бързо ми втасва така, отколкото, ако поставя в началото при захарта още.
* Готовото тесто се намазва с олио, завива добре и оставя да втаса, докато си удвои обема (сега е топло и втасва за 30-40 мин.) 
* Разделя се на 3 топки. 
* Първата се точи на правоъгълна кора (и поне 30 см. широка)
* Намазва се с разтопеното масло и завива на руло - поне 3-4 обиколки :) . 


* Рулото се реже, както е показано - веднъж по диагонал, веднъж - напречно. 
* По същия начин се процедира и с втората топка тесто.
* В двата края на рулата остават по-малки парченца, които се отделят за вътрешния кръг на питката.
* Тавата/Формата за печене се намазва с масло (а аз дори я прибирам в камерата да замръзне маслото). Ако формата е разкопчаваща - лесно се вади питата после; но ако е тава - по-удобно е да се  постави на дъното хартия за печене. С която вече не трябва да се намазва  тавата, а после изваждането и е лесно. 
* Избират се големите  пънчета и  нареждат на разстояние 2-3 см. едно от друго по външния ръб  на тавата. 
* След това - по-малките  пънчета се оформят на вътрешен кръг. Тук (малко втасала вече, но късно се сетих да снимам) се вижда как е нареждането - вътрешния кръг се нарежда между две от външните. 



* Третата топка тесто  се разделя на две  - от едната се точи малка, правоъгълна кора, която се маже и навива на руло както предните, с тази разлика, че рулото трябва да е тънко и малко. След като и тя се нарязва като другите; пънчетата се нареждат на вътрешен - трети кръг, но в средата оставя  малко празно място - за цветето.  Може да бъде просто топчето тесто, поръсено със семена, но аз си играя и правя тази розичка.  Вътрешните ми "листенца" са по-малки, но това не пречи за печенето на питката, тъй като са наредени по-гъсто. 
* Останалото парче тесто се разточва на тънка кора - ок 2мм. и с чаша или ринг изрязват кръгове. 
* Първите два леееко се раздърпват с ръце.  Намазват се с масло и нареждат, както е показано - с пристъпване едно върху друго. 
* Хваща се  кръгчето от близката страна  и завива на руло. С остър нож се срязва напречно през средата. Така получаваме 2 рози. Едната остава с другите изрезки за пица, пърленка, или нещо подобно :), а другата се поставя в центъра на питата - с пръсти се поотварят малко листата и. 


* Доста дълго звучи като обяснение, но всъщност не е. Колкото по-тънко се разточат корите, толкова повече са "венчелистчета" на цветето. 
* Оставя се да втаса, докато удвои (поне)  обема си - на топло място за около час и намазва с разбития жълтък с олио и млякото. Семената се поръсват по желание, аз съжалявам, че поръсих точно розата в средата и не се вижда добре тук на снимките в готов вид. 



* Пече се в загрята фурна на 180* до зачервяване (без вентилатор; ако отгоре прегаря се завива с фолио).  
* Когато е  готова питката се изважда на скара/ решетка, или няколко пласта кухненска хартия, за да не се овлажни отдолу. Още гореща, отгоре се намазва с парче студено (замръзнало) масло. 


И тъй като на мен времето ми все е ограничено, второто втасване - преди печене, го правя във фурната. 
Поставям оформената питка в студена фурна и включвам на 50*. Така за около 25-30 мин., когато изваждам и намазвам. След което включвам на 170* и пека до зачервяване. Е, и пробата с дървено шишче, което трябва да излезе сухо. Макар че, в повечето случаи пробвам с пръстите питката отгоре :)  до сега не са ме подвели - винаги е изпечена и вътре. А както казва мама - най-важно при питката е, като  стиснеш с пръсти  парче от средата тя да е пухкава, но когато отпуснеш - броиш до 5 и тя обратно да се върне.

ПП няколко дни по-късно smile1
Ето ми я и по-голямата, тук диаметъра на тавата е 32 см. 
За тестото отидоха 3 яйца, 300 гр. заквасена сметана, 300 мл прясно мляко и вода и 1 кубче мая от 42 гр. и 1.1 кг. брашно общо, с това за точенето на корите. 




Тестото разделих на 3 топки и така точих, а изрезките от правоъгълниците остана за "розата" вътре.  Кръговете с цветовете тук са 4. 

Това е. Не е трудно, лесно се прави питата, успешна е и (фук-фук) ефектна. Близките бяха впечатлени. Единственото, което може да сменя е намазването отгоре - ако не слагам мляко ще стане по-зачервена.



36 коментара:

  1. Пепи, да ти е жива и здрава Жул, да е много щастлива и много да те радва. Дано всички врати са винаги отворени пред нея!

    Питката е прекрасна! Чудесна е! Не мога да и´ се нагледам. И форма, и загар, всичко е перфектно.
    Убедила съм се, че тесто с каквото и да е прясно сирене е винаги приказно, много е вкусно и с отлична консистенция, а ти го потвърди още веднъж.

    Прегръдки и една спорна и весела нова седмица, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си права за сиренето, Вени, дали като плънка или в тестото - винаги е добро.
      Благодаря ти за поздравите за детето, ще предам :)
      Прегръдка и за теб и хубава седмица!

      Изтриване
  2. Пепи, и тук да кажа, че е невероятна!
    Прекрасно оформена и изпечена!
    Прегръдка, спорна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :)
      Спорна и успешна седмица и на теб да е!

      Изтриване
  3. Пепа, перфектна е! Опитите ти са успешни, така че спокойно ще я направиш за празника!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина :) дано да не се изложа за точния момент.

      Изтриване
  4. Ето я и чаканата питка....много е красива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, доста притеснения, но си струваха :)

      Изтриване
  5. Перфектна е, можеш да отдъхнеш и се успокоиш, да се усмихнеш и спокойно да отправиш пожеланията си за здраве и късмет на детето, а с подобен хляб това си е гарантирано! Хубава седмица, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Иглика за пожеланията :)

      Изтриване
  6. Пепи, красота, красота... Толкова е ефектна. И тъй като вече се престраших и често експериментирам с мая, мисля да опитам и тази питка (не изглежда сложно оформянето).
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен тестото с мая е много приятно за работа, Гери. Давай смело, ще видиш, че наистина е лесно.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Нека да е на здраве питката, Пепи! А на младото човече, най-добрия ти сладкиш ;), животът му да е пълен, сладък и красив като топла питка! Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Снежи за поздравите и към двете ни!
      Хубава и спорна седмица и на теб да е!

      Изтриване
  8. Прекрасна пита си приготвила, Пепи,
    чудесен рисунък, златист загар - безспорно успешен опит.
    Здраве, успехи и щастие за младия човек, и поздрави за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка, казано от теб - майстор на питките - похвалата е двойна :)

      Изтриване
  9. Голяма красавица, Пепи! Какъв ти опит, това си е майсторски клас! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хеххе, Кате, майсторски... след някое време.
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  10. Страхотна е, Пепи! Всяка следваща ще е още по-пухкава, вкусна и красива. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Ехеее,Пепе!
    Голяма красавица си сътворила!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Питка, питка! Вкусничка, пухкава, дъхава питка :)
    Някой е месил :)
    Много е хубава.

    ОтговорИзтриване
  13. Е, Пепи,тази питка не може да се отмине!Зърнах и ето ме тук, да се изкажа и аз след големите майсторки!Перфектна!По всички правила! Да е жива и здрава Жул,предполагам абитуриентката!Ще чакам с нетърпение да видя роклята!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. И тук да пожелая на Жул много успехи и попътен вятър!
    Питката е прекрасна, Пепи! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Ева, Мария, Илианка, Таня и Ирма,
    Много Ви благодаря мили дами за пожеланията.
    Поздрави сърдечни и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Невероятна е питката....много е красива!Със сигурност и много вкусна

    ОтговорИзтриване
  17. Пепи,не съм те виждала да месиш толкова често и това страшно ме радва,защото ти се получава всеки път невероятно добре,а и поводът си беше достатъчно важен ,та мисля,че всяка една е била достойна за него!
    Още веднъж пожелавам на Жул да е твоя радост и опора,твое щастие и гордост,нека мечтите стават реалност с лекота,нека живота й предлага повече сладки хапки и по-малко горчиви преглъщания,нека бъде низ от успехи и да й носи удовлетворение!
    Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечни благодарности, Роси!
      Да е жива и здрава и се надявам живота да и поднася повече рози от бодли :))
      Нали знаеш, че бях решила питка да има :) и трябваше да има проба, опит..
      Прегръдка и на теб!

      Изтриване
  18. Страхотна питка, много красиво оформена и без съмнение вкусна :). Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  19. Гледах, гледах тези питки във фейса пък реших и тук да ги проверя!Браво, опитите са успешни явно! Питката е много прецизно оформена, всички парченца са съразмерни и се бухнали равномерно!За солта и аз съм убедена, защото го прочетох, че затруднява втасването.Аз винаги активирам маята само с мляко , захар и брашно.
    И тук да те поздравя с дипломирането на прекрасната ти дъщеря и да й пожелая само успехи, много осъществени мечти и още повече нови!Защото човек е щастлив, когато не спира да мечтае, а мечтите не се сбъдват, те се осъществяват!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче :) Ще предам поздравите на госпожицата и се надявам всички тези хубави пожелания да се сбъдват!
      Маята - аз също активирам предварително като меся, но сега нали знаеш, че бях с едно точно определено време и исках да съкратя процесите :) Важното е, че беше добра и на вид и на вкус (а че има за доизкусуряване е факт, знам си :) следващия път

      Изтриване
  20. И тази питка я знам. Прекрасна ти се получи.
    Ще се възползвам от идеята за оформление и ще приготвя и аз. :)

    ОтговорИзтриване
  21. 4-5 пъти я правя тази питка по тази рецепта в последния 1 месец и не можем да и се наситим!Благодаря ви за това! От сметаната ли какво ли,но е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен е от сметаната и от желанието, с което я правиш :)
      Да ви е сладко!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...