13 юни 2013 г.

Песто с левурда

Втори вид  -  първия беше с обикновено бяло сирене и без ядки.
И въпреки, че в гората вече мина времето на ароматната тревица левурда (мечи лук), по магазините все още има. 


Продуктите са:  
 
* 50 г кедрови ядки
* 40-50  листа прясна левурда
* 150 мл зехтин
* 100 гр. пармезан
 * 50 г. ( твърдо овче) бяло сирене

Приготвяне:
* Ядките се запичат на сух тиган до златисто. 
* Почистения лук се нарязва  на едро и заедно с със зехтина и ядките се поставя в блендер или купа на пасатор и  смила до получаването на smile1  не еднородна смес, както се вижда на снимките долу.  
* Прибавя се настърганото сирене, и обърква. 
*   Прехвърля се в стъклен буркан и  съхранява  в хладилник. Моя издържа една седмица, но  да се има предвид, че с всеки изминал ден аромата става все по-силен.


20 коментара:

  1. Пепи, може ли така вкусно да изглежда всяко приготвено нещичко тук... Направо не знам...
    Шегувам се, но наистина е чудесно пестото.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простичките неща са най-вкусни :)
      Поздрави и на теб, Гери!

      Изтриване
  2. Мислех да пристигам с филийките, обаче ти и за това си се погрижила... Освен да се облизвам, друго не ми остава пред тази гледка. Уникална си, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я, филийка, друг път. Това са едни сухари такива, с които от време на време минавам "на диета" :)

      Изтриване
  3. Ммм...много вкусно е това песто!
    Поздравления, Пепи!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Генка :)
      Поздрави и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  4. Казваш да побързам,закуската е сервирана?! :)
    Идвам веднага,намажи и за мен едно,две сухарчета,Пепи!
    Сърдечна прегръдка и нека ти е един усмихващ петък,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб - друго песто ще направя, Роси :) Босилека така е изкласил сега :)
      Прегръдка и за теб и хубав почивен ден!

      Изтриване
  5. Примлясквам тъжно пред монитора и ми се иска да опитам този вариант на италианския сос, Пепи! Сигурна съм, че е много вкусно. Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше ... мога да кажа вече, Еви :)
      Прегръдки и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  6. Прекрасно изглежда!Страшно го обичам този див чесън и много ти завиждам,че го имате по горите.Както и за самардалата,да знаеш!пестото ти е съвършено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе не е много в нашите гори, добре, че имам запалени приятели, че носят :)

      Изтриване
  7. Много щедро си наръсила тоя кедър значи...
    Искам да ме почерпиш веднага :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Намерих на много прилична цена :)
      Подай филийка, ще ти намажа :)

      Изтриване
  8. Чудесно е! Как обичам и аз такива неща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А при теб от този треволяк почти винаги има :)
      Да се заредиш с ядки от Гърция!

      Изтриване
  9. Пепи, пак замириса на левурда при теб :) От магазина само веднъж намазах и край, спряха да докарват :( Толкова апетитно ми звучи това песто, че си мисля с чесън най-обикновен и спанак да го забъркам. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Снежи, видях, че намери, жалко, че само веднъж. Затова пък при теб видях една много полезна информация за мечия лук, която не знаех.
      Поздрави и хубав край на седмицата на теб!

      Изтриване
  10. Много свежо предложение, Пепи,
    обичам такива вкусотийки, рецептата и снимките - страхотни!
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Поздрави и много усмивки в почивните дни на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...