26 август 2013 г.

Фетучини с нещо си

или Прясна паста с разни гарнитури. 



     Обединявам няколко снимки на фетучини с различни добавки в тази публикация.
Всяка по себе си обаче е вкусна :) и си струва да се опита. Фаворит ни остава тази първата, която е Куатро формаджи с екстри girl_haha четири сирена, разбира се, нали почти всички сирена са на почит у нас, но с екстрите - варено пушено филе, шунка,  или бекон.

     Малко отзад напред, но рецептата за приготвяне на самата паста е най-долу,  а първо - втората част от приготвянето. 


Фетучини със сирена и шунка/бекон 





Продукти (3 порции) : 

1 доза прясно приготвени фетучини (паста) 

300 гр. шунка, филе, или бекон 
400 гр. сирена ( топено сирене, кашкавал, пармезан, синьо сирене - хубаво е да са 1/1, но както може ) 
150  мл. течна готварска сметана 
2-3 с.л. магданозено песто (или половин връзка магданоз, скилидка чесън и 2-3 лъжици зехтин - пасирани заедно) - то е по желание :) 

!!! Пастата е прясна, затова оставям да я сваря последна за минута и половина- две, след като соса е готов. ли по-скоро водата за нея ври, а когато соса е готов - сваря пастата. 

Приготвяне: 
* Нарязаното филе, шунка или бекон се поставя  в сух тиган с незалепващо покритие и готви 2-3 мин., колкото да се загрее. 
* Прибавят се сметаната, синьото  и топеното сирене на малки парчета и бърка, докато те се разтопят. 
* Тук вече пастата се сварява - това количество паста - за 2 мин. в 3л. вряща вода, като в никакъв случай не се изсипва на куп във водата,  а с пръсти се поразделят лентичките (когато преди нарязване кората е поръсена с брашно, отделните ивици не се слепват, дори когато са събрани на купчинка и чакат готвенето си).
* Готовата паста се отцежда и прехвърля в широка купа, прибавя се сметановия сос, магданозената част - ако ще се прибавя и разбърква.
* Отгоре се настъргват кашкавала и пармезана. ( на мен така ми харесва, когато е отгоре, но човеците харесват, когато и те са объркани с пастата.) 



 Паста със сьомга 

Тази паста се оказа едно недоразумение, но девойчето искаше някаква паста, която да е съвсем къса :) и да не се влачи, приготвеното тесто го разточих на масата и  нарязах на малки правоъгълници с помощта на ножчето за рязане на тесто.  Естествено и времето за варене беше съвсем кратко - една минута. 



 Продукти (3 порции) : 
1 доза прясно приготвени фетучини (паста) 

300 гр. филе от сьомга или друго, по-мазно филе от риба
2-3 с.л. соев сос 
150  мл. течна готварска сметана 
сол и черен пипер на вкус 
100-150 гр. пармезан или твърд кашкавал 

Приготвяне: 
* Филето риба се нарязва на ситни кубчета, разбърква се със соевия сос и запържва до златисто в сух тиган с незалепващо покритие. 
* Прибавя се сметаната, посолява и поръсва с черния пипер. 
* Пастата се сварява в 3л. подсолена вода за 1 мин. (от момента на повторното кипване на водата с пастата) 
* Отцежда се и се изсипва при соса с рибата. Разбърква се. 
* След като се разпредели по чиниите се поръсва с настъргания пармезан/кашкавал. 




Приготвяне на пастата: 



Продукти за пастата:
3 големи яйца 
300гр. брашно (200 г брашно от твърда пшеница и 100гр. пълнозърнесто) 
1 супена лъжица зехтин.

Приготвяне: 
* Брашното се пресява, поставя се в купа и прави кладенче в средата му. 
* Чукват се яйцата,  с вилица се разбъркват до хомогенност и прибавя зехтина; малко по малко се взема и от брашното, докато се получи гъста каша. 
* Вече с пръсти се измесва тестото с останалото брашно, докато го поеме. Трябва да се получи гладко, еластично тесто, което се формя на топка, завива в свежо фолио (полиетиленов плик) и прибира за  най-малко 30 мин. в хладилник. 
* След това тестото се разделя на 3 еднакви топки; двете отново се завиват с фолиото, да не съхнат, докато се работи третата.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на тънки, дълги ленти, които се оформят идеално, като се постави тънка дъска или точилката върху разточената кора и ножа се придържа към нея. 
* За машината за паста:  сплесква се топката  с ръка, за да може  да се прекара тестото през машината. Разточването  започва  от  най- широката позиция и с всяко следващо преминаване се намалява и степента, така че да се получи тънка и дълга кора.  Ако тестото лепне - поръсва се с брашно преди всяко преминаване през валяците на машината за паста. На моята машина степен 1 е за най-тънка кора. Прекарвам тестото до степен 2 ( почти най-тънкото е).
Преди да се нареже кората на ленти се поръсва обилно с брашно - ако е царевично, преди да се сложат да се варят, ако се поизтупат лентите паста - излишното пада от тях.
* Нарязаните ленти тесто се поставят на изправена дъска за рязане, да подсъхнат, или на хартия за печене за около 10 мин. 

22 коментара:

  1. Дали пастата ще се получи изцяло с пълнозърнесто брашно? Доста "лесно" и приятно ми изглежда приготвянето и ще се пробваме вкъщи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, само е плашещо приготвянето и :) Особено като се хване цаката на твърдост на тестото - и кантар не трябва. Не знам дали ще стане с пълнозърнесто. Само от типово и само бяло съм правила, но 100% пълнозърнесто - не. Принципно трябва да е брашно от твърда пшеница за пастата, но не знам къде може да се намери тук. А този резултат ни устройва.
      Може да пробваш с 2 яйца - 200гр. брашно и да видиш дали ще ти се получи.

      Изтриване
    2. Благодаря за насоките! Ще видим какво ще излезе тия дни. Уж нали продават пълнозърнести спагети... трябва да се получи нещо ^_^

      Изтриване
    3. Да, все трябва да стане. Ще чакам да споделиш :)

      Изтриване
  2. За мен от всичко с нещо си:)Чудесна е просто!

    ОтговорИзтриване
  3. Ей-й, страшен пасто-подстрекател си! Изобщо не мога да ти устоя на снимките. Май ще взема да искарам и моята машинка за следващия уикенд (-:

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, всички предложения са чудесни! И щом е с домашна паста, представям си вкуса... Не съм се пробвала, но съм чувала, че няма общо с купената и е страхотна.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, пробвай, когато можеш. Първия път отнема повече време, но не може да се каже, че е трудна работа. За вкуса - гарнираш с любим сос и ще кажеш дали ти харесва.
      Поздрави сърдечни и на теб!

      Изтриване
  5. И аз днес съм на вълна паста, но в никакъв случай няма да откажа кой и да е от предложените от теб варианти, Пепи! Още повече, че са приготвени с домашна паста, сигурна съм, че са невероятно вкусни. Прегръдка с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ех,държиш й края на тази машинка,Пепи!Всичките варианти без рибешкия бих излапала с охота :) ,толкова са съблазнителни!
    Сърдечна прегръдка за моето другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) няма как, знаеш, Роси, че като ни хареса нещо го хапваме често :)
      Хубава и дано по-прохладна вечер на теб!

      Изтриване
  7. Домашна паста никога не съм опитвала, но ще ме навиеш да си купя машинка :) Чудесно и много вкусно е всичко, Пеп! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти хареса, Снежи, сигурна съм. С машинка, или без - направи си. Освен ако не ходиш в Карфур и Пикадили, където една дама сподели, че има винаги прясна паста.

      Изтриване
  8. Е все се каня да правя и аз паста, ама нещо смелостта за това упражнение ми убягва...а изглежда толкова вкусно това "нещо си", че като нищо ще ти дойда на гости, Пеп...
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Ети :)
      А за пастата не се иска смелост - толкова лесно се прави. Ти толкова торти и фигурки въртиш, а една паста да те плаши. Опитай, ще видиш, че не е трудно.

      Изтриване
  9. Не съм правила паста,но изглежда лесно! Мислех,че е по-трудно,но като гледам как си го описала май ще се справя. :) Прекрасни рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се справиш, разбира се. Само който не е опитал, той не е.
      Успех!

      Изтриване
  10. Много обичам всякакъв вид паста и редовно си готвим вкъщи. Експериментирам редовно и твоята рецепта определено ме впечатли. Звучи ми много вкусно и ще си приготвя с удоволствие. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кари, виж и цветната - червена паста в последните публикации. Моите човеци я харесват повече :) самата паста е вкусна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...