31 октомври 2013 г.

Картофена супа и крем-супа от картофи

 
       Пожелахте да видите :) Никак не се шегувам с тази публикация. Пък и след млякото с ориз какво може да се очаква :) Обещала съм я на девойчето си, най-вече варианта крем супа. Да живеят безплатните минути, но понякога мамата има работа и не е удобно да диктува.  А картофената супа е жизненоважна - едно от малкото безместни, което се яде у нас. 
     В повечето случаи на шега я наричам - бледолика картофена супа
Основни съставки са вода, олио, картофи. В някои случаи с ориз; в други - с фиде (зависи кои ще са главните и консуматори), но при всички случаи със застройка (може частично, но има). Твърде малко са чорбите у нас, които ядем без застройка; а твърде често - олиото е заменено с масло. 
     Цяло щастие е, ако успея да вкарам малко моркови в нея.  Или пък чушка, много рядко - грах ( харесва ми да го има в супата).  Или поне лъжица от универсална зеленчукова подправка
Шепичка магданоз - преди сърбане на супата. И само в една паница :) Който не ме чете за пръв път - знае  в чия. 


Основни продукти за 5-6 порции: 
1 кг  картофи  (5-6 картофа)
2-3  моркова 
1.5л. вода /може да бульон - домашен и вода
1/2 пак. масло ( около 60г.) или 60-70 мл. олио, но с маслото супата ухае по-вкусна)
по желание кръгче от глава целина/кервиз
1 с.л. универсална зеленчукова подправка  
или в пролетно лятно време 1 зелена, 1 червена чушка 

2 топки/шепи фиде 

или една кафяна чаша ориз (от 70-80 мл) 

1 яйце и 3-4 с.л. кисело мляко за застройка 



Приготвяне: 
* Картофите, чушките, целината и морковите се обелват и нарязват на  дребни кубчета. 
* Измиват се под течаща вода в гевгир/цедка и поставят в кипналата вече вода. 
* Прибавя се маслото и подправката.  
* Вари се, докато омекнат  картофите; прибавя се фидето и  вари още 5 мин. (ако е ориз - прибавя се  10 мин. след картофите)
* Отмества се от котлона. 


* Яйцето и млякото за застройката се разбъркват добре;  към тях се прибавят  няколко черпака от  горещия бульон на супата и бърка, за да не се пресече - докато се уеднаквят температурите.
* Когато и застройката се загрее достатъчно, се връща обратно в супата.
* Ей тук накрая може да се добави една  лъжица масло. Много хубаво ухае накрая с него. 


А който иска - може да си прибави щипка чубрица, или магданоз. Аз си прибавям чубрица, за половинът - магданоз. Останалите - чиста :) 

Прибавянето на разни зеленчуци, като чушки, грах, целина или пащърнак глави, тиквички (което пък превръща супата в зеленчукова, не само в картофена :))
Тези зеленчуци също се нарязват (е, без граха) на дребни кубчета и варят, заедно с картофите, докато всички те омекнат.


Картофена крем-супа

Приготвя се както по-горе до момента, в който всички зеленчуци са омекнали. С тази разлика,  че за крем-супата зеленчуците са нарязани на много едро - на две/ на три,  така да се каже.  Ако се готви с олио - то се прибавя при варенето на зеленчуците. 
Изважда се по-голяма част от  течността, пасират се зеленчуците  с малкото течност. Налива се по малко от отделения зеленчуков бульон  и прибавят :exclaim: 150-200мл течна готварска сметана и маслото (ако се приготвя с масло), или прясно мляко с още една пълна лъжица масло.  При връщане на течността наливайте малко по малко, докато стане гъста по ваш вкус.  Ако  остане част от зеленчуковия бульон - не го изхвърляйте - може да приберете в буркане в хладилника и прибавите към следваща "манджа" :)
При сервиране  обикновено слагам 2-3 лъжици кисело мляко или заквасена сметана, които придават приятен леееко кисел вкус на супата. Е, ако нямам лимон под ръка.  Ако ще я хапвате с хляб - желателно е да си приготвите крутони за нея. Иначе самата крем-супа си е достатъчно засищаща. 

Тук имам още картофена крем-супа, без фиде, без ориз, но пък с различи крутони 



Супата в тази чиния горе пък е направена в бавноготвещия  Крок-пот. Не, че отнема много време варенето на картофите и морковите, но пък нищо не пречи да ги  оставим там да си  се сварят и да си гледаме другата работа, или свършим някоя навън, без да се притесняваме, че ще изкипи (защото аз много добре изкипявам и супите). 
Същите продукти,  вече с 1 л. вода - на 4 часа на І степен в Крок-пот.
Следва пасиране (тук извадих зеленчуците в друг съд), прибавям фиде (защото обичам), връщам в съда за още 30 мин. в   и е готова :) 


При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 

Една хитринка да припомня, която съм споделила при пилешката супа 

Морковът (морковите) се настъргват на ситно ренде и запържват в олиото за 2-3 мин. Така супата придобива по-оранжев цвят :) 

22 коментара:

  1. Постните картофени супи са гръбнака на всяко домакинство.
    И, разбира се, че трябва да предадеш щафетата на девойчето. А някога, живот и здраве, тя пък на своите деца.
    Това е популярна супа, но децата искат да знаят как точно мама я готви. Защото картофените супи на другите хора нищо не струват, не са като на мама и т.н.
    Браво, Пепи,че си удовлетворила желанието на момичето.
    А и супите са си чудни. Освен това има насока за новаците, които отскоро готвят с крок-пот.
    И тук да ти пожелая приятна вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано Ели, на Н. никак не му дреме кой как го готви - важното е - на него да муе вкусно.
      Ама Жулиета си търси точно този вкус, който познава.

      Изтриване
  2. Пеп-чо припомни ми как звънях на майка ми стотици пъти за различни рецепти след като станах студентка в София :) Страхотни са и двете рецепти и непременно ще направя твоя вариант на крем-супата тези дни. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така, така, нали Габи :)
      Прецакани сме ние, дето нямахме не само мобилни, ами и стационарни телефони навремето :)
      Пък да не ти казвам свеки как си пази тайната на пилешката яхния с години.
      Ще чакам отзиви за супата.
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  3. Много добре го подхвана това ''пожелахте да видите''! Макар всеки да знае как се готвят простички , но много вкусни супи и ястия винаги може да се научи и нещо ново!
    Обожавам супи, а картофената ми е една от любимите:)! Много вкусно изглежда крем супата,Пепи!
    Поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простички, простички, ама всеки си има начин :) Мама например слага и домати вътре и обърква имиджа на картофите :)
      Поздрави и на теб, Ваня!

      Изтриване
  4. Това е най-любимата супа у нас. Е, приготвям я малко по-различно :) И никой не мрънка, че не иска, когато я има :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама какще мрънкат, смеят ли? Другия път няма супа :) да мажат филии.

      Изтриване
  5. Пепи, Пепи, споделяй ги тези рецепти, че и за мен, като за девойчето ти, са ценни. :) Страхотни са супичките!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наглеждай категорията :)
      Много се радвам, че са полезни и за теб!
      Поздрави и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  6. Супата е важна храна и не бива да минава и ден без нея - кога с месце, кога постна, кога крем, че дори и само бульонче, но да има всеки ден.
    Тази е една от любимите на моето момче, и то защото е постна!
    На такива супи у нас им казваме супа тип "бебешка кухня" и са ни особено вкусни. Прияде ми се сега по нощите, Пепи, ама от тази с магданоза ;)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си права, Ирма!
      Затова у нас денят винаги започва със супа (за някои) за други - на обяд. Но ти си видяла, че аз на всеки отчет :) имам и супа - без значение каква. Тия дни ще пусна и заешката. Не, че е по-различна от пилешката супа.
      Поръси си ти с магданоз, от мен да мине :)

      Изтриване
  7. И аз съм в това число на пожелалите да ги видят, но и искам не само да ги гледам ... нали?
    По добре е да е пред мен ... а аз с лъжица във ръка :)
    Ей тази чинийка с лютото чушле ... като за начало :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запрятай ръкавите и слагай картофи в тенджерата, Дани :)
      Люти чушлета ще ти изпратя!

      Изтриване
  8. Ааа само с гледане не става, трябва да опитаме:) Не може така, не съм съгласна! Изкушаваш със всяко ястие което поднасяш тук! Честит празник, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Ще трябва, Кате.
      Направи супа, със сигурност ще се хареса и на малчото (щом моя злоядко ядеше само такава картофена супа)

      Изтриване
  9. Хубави и топли супички! И аз тъкмо направих една, подтикната от твоите след като ги видях вчера :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Зори :) Радвам се, че съм те "подтикнала" към топла и течна :) храна

      Изтриване
  10. картофена крем-супа от картофи-това ми хареса :))
    Има и други възможности ли,Пеп?
    Някои може и с инстантни щуротии да я стъкмяват,права си да уточниш,друго си е да е с картофи.
    Винаги ме ококорват супите ти-гъсти,много гъсти,както казваш ти-лъжицата права да стои :)
    Картофената у нас също е харесвана,а най-много крем супите.Ти обаче я правиш по-различно,харесва ми и така!
    Много вкусно ми ухае пак тук.
    Какво следва в рубриката? :)
    Прегръдка от мен,мило ми другарче и хубави почивни дни на семейството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аа, оправих си тафталогията аз. Който не чете какво пише.. Първо трябваше е крем супа от картофи, после пък картофена крем супа... накрая станали много компирите извътре.
      За инстантни не се и бях замислила, защото си е чист грях да правиш супа с картофен прах :) колко му е да се сварят 3-4 картофа?
      А у нас да, прави стоят лъжиците в супите. Само Жул я обича по-рядка, но и за нея намираме начин да е.
      Не знам какво следва. Заешката супа чака, воденички яхния (те въобще не са по желание на никой от младите, но пък авджи я харесва тая манджа)
      Прегръдка и хубави почивни дни и на вас!

      Изтриване
  11. Тази картофена супа така вкусно ми замириса, че се стягам утре на доматена :)
    Имам тук един супо-любител и скоро ще пробваме всичките ти супи май :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...