13 октомври 2013 г.

Моцарела с магданоз в хрупкава коричка от прошуто


Учудени да няма, аз и магданоз сме в едно изречение. Но съм си признавала, че сготвен магданоз ям, като такъв в магданозената супа, агнешко и пиле магданозлия. Някой ден може и в салата да го проям ;D  незнайно кога.
Тази рецепта видях в книгата на Петя Петрова - Щифлер "69 изпитани афродизиака". Не знам  дали е такъв (най-вероятно заради магданоза) , но тази разтопена моцарела в хрупкавата коричка от прошуто е невероятно вкусна, сочна и ароматна - за  основно или предястие, придружена от чаша бяло вино.  С ръка на сърцето ще призная, че ги приготвих сутринта  с мисълта за една прилична късна закуска..... Но виното не ми се вписа толкова рано преди работа. Затова ги приготвих, прибрах в хладилника и по-късно само изпържих.  

И тъй като рецептата е от книга за афродизиак :) моето лично участие в тази рецепта е добавката на пъдпъдъче яйце :girl_haha: нали са изключително богати на фосфор (по-скоро аз трябваше да употребя едни останали яйчица) 


Продукти за 4 порции (2, ако е за основно ястие): 
8 тънки листа прошуто (не обикновена шунка! друг аромат придава шунката от зрял свински бут. Може еленски бут да се ползва, той има сходен начин на зреене и е с ивица мазнина в края) 
3 с.л. брашно 
2 белтъка 
1 голяма  ( огромна :)) връзка магданоз 
черен/шарен пипер 

4 пъдпъдъчи яйца

Приготвяне: 
* Почистеният от дръжките и измит магданоз се нарязва на много ситно и се разбърква с белтъка,  пипера и брашното. 
* Моцарелата се разрязва по ширина на две. 
* Парчетата шунка се разпределят по две,  като се поставят едно върху друго кръстовидно. 
* В средата им  се слага по 1 с. л. от магданозената смес, парче моцарела и  още  1 с. л. от плънката.


* Краищата на шунката се затварят плътно навътре и притискат, за да залепнат и придобият форма на малко пакетче (ако са поизсъхнали - тънки са и бързо съхнат, се намокрят с ръце). 
* По същия начин се приготвят и останалите пакетчета.
Пържат се в малко мазнина, до зачервяване от двете страни - по около минута и половина- две. 
* В същия тиган се чукват и пържат и яйцата.  
* Поставят се върху готовите пакетчета с моцарела и сервират  със салата по избор ( при мен айсберг с чери домати, задушена с масло сладка царевица и всичко поръсено с пармезан. Глезотии :girl_haha: почивни дни са все пак:) 


Между другото би се получило добре и с хубав, добре топящ се и несолен кашкавал.
И така - едно чудесно предястие, с което може да се поглезите, или изненадате гости, като ги приготвите предварително и за 5 мин. изпържите, преди времето за поднасяне. 





28 коментара:

  1. Пепиии, това изглежда и звучи умопомрачително вкусно! Направо не знам как ще си сдържам стомаха до утре сутрин, когато ще хапна нещо... Не трябваше да влизам тук. :D
    Много оригинално и вкусно, наистина много ми хареса!
    Поздрави и хубава вечер ти желая. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как спа, Гери :)
      Поздрави и на теб и лека,спорна седмица!

      Изтриване
  2. Чудно! Още утре ще го направя! Благодарско за рецептата, Пепи!
    Чао! Спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти допадне, Ивана :) А при тб има и хубава пармска шунка.
      Хубава и слънчева и на теб седмица!

      Изтриване
  3. Боже, сигурно се топи в устата! Обожавам всичките продукти, но досега не съм срещала такава рецепта.
    Чудесна идея! Хубава и успешна седмица Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. топи се, да Кате, а кашкавала се разтича чак :)
      Идеята е чудесна, но не е моя, само изпълнението :)
      Поздрави сърдечни на теб!

      Изтриване
  4. И аз бих го хапнала за закуска, Пепи, без вино... Изглежда и обещава да е изключително вкусно. Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мммм... наистина ... с чаща винце ще се върже чудесно Пепи!
    Ще изненадам моите момчета с нещо ново :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве, Дани, със сигурност ще ти допадне :)

      Изтриване
  6. Пепи,радвам се,че си уважила и моцарелата и магданоза :) .
    Последният и аз само сготвен тача,обаче моцарелата ми води личната класация на сирената и мога да хапвам във всевъзможни превъплъщения.А твоето днес е просто перфекно!
    Идеална порция :) !
    Непременно ще си доставя и това блаженство,подстрекателке такава!
    Прегръдка от вече едно по-здраво другарче и спорна и усмихната седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Порцията идеална, но плаче за още :))
      Аз мисля другия път друго сиренце да завия вътре :) или поне да ги смеся. Но пак да е безсолно.
      Ще чакам отзиви от теб :)
      Предгръдка, другарче мило и спорна нова седмица на теб!

      Изтриване
  7. Пепи, фантастична рецепта! Бих се насладила на всяка хапка от това великолепно ястие! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си фен на сирената, Кате и съм сигурна, че ще ти хареса :)
      Да си направиш!

      Изтриване
  8. А поже ли вместо прошуто - български бекон на ленти и във фурната , вместо на тиганче ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За печенето във фурна - може, но тъй като му трябва съвсем малко топлинна обработка и на силна температура, фурната трябва да е загрята на мах, ако трябва и с вентилатор, за да станат за 4-6 мин. Иначе от бавното нагряване моцарелата съвсем ще се разтече и ще събираш от тавата :)

      Пърженето е съвсем кратко, ако те притеснява - можеш да го направиш в сух тиган с незалепващо покритие, или дори на плоча/грил тиган да запечеш. Това е по-добрия вариант.-

      Българския бекон няма да придаде този вкус, който придават лентите прошуто - те са солени, от узрялото месо на бута на проветриво място.... виж има линк в думата в продуктите. И съответно и аромат има. Ще стане, но няма да получиш този вкус, който има тези пакетчета с моцарела.
      Сега ако се чудиш от къде знам :) че няма да е същото, ще ти кажа, че много често правя рулца с бекон, вътре различни видове сирена, запечени на грил-тиган. http://2.bp.blogspot.com/-KH32s2B6nfA/UDDk_gy9w8I/AAAAAAAAE5A/nDgenxYolFc/s1600/Picture+5213.jpg -

      Изтриване
    2. Благодаря , pep-4o :)))

      Изтриване
    3. моля :) ама никак не обичам така, като не знам на кого пиша :))

      Изтриване
  9. Ехе, пак вкусотийки! Тая моцарелка върви страшно с пресен глиган ми се струва:)

    ОтговорИзтриване
  10. Лелееее, Пепинко, това се казва изкушение! Изцяло по мой вкус е, завиждааааааам, давай насам чинията!
    Направо си надминала себе си този път - супер рецепта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, убедена съм, че на теб ще ти допадне това предложение :)
      Благодаря ти, ама тя рецептата не е моя :) само я направих и споделям.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  11. Много хубаво предложение, Пепи,
    ефектно, вкусно, а и лесно за приготвяне!
    Благодаря за чудесната идея, поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка, поздрави и на теб и хубав ден!

      Изтриване
  12. "по-скоро аз трябваше да употребя едни останали яйчица"
    Така ли се оправдаваш? :P :P :P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мда :) все някой друг е виновен, нали :)
      Ама наистина 3 яйца си бяха останали.

      Изтриване
  13. Е, това малко не е честно да го показваш, когато стана време вече за хубаво винце! Ще се пробва докато се намира още хубав магданоз. Половинката ще остане много доволен, усещам! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Пеп, страхотна идея и изпълнение, непременно ще пробвам нещо подобно съвсем скоро - като спасение за бърза и вкусна вечеря! Това мъжете - любители на месо- у дома ще оценят подобаващо! Лека нощ!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...