10 ноември 2013 г.

И отново най-шоколадовата торта



с друга премяна.
Блатовете за тортата са най-добрите, които съм правила, а и няма как да е, щом са на Ири Купенска от Най-шоколадовата торта. Сочни, какаови, с аромат и на кафе, без допълнително напояване. Всички се влюбихме в тая торта, когато я правих  за РД на ЖулЕто.
Не е било да правя торта и да си нямам ядове, но все се надявах, че най-големите ще са, докато направя къдриците (ако може така да се каже на тия ушички, запетайки отгоре).
Пояснявам: Правят се много лесно, особено като гледаш по тв. Ама да гледаш, не да прехвърлиш през екрана и сменяш канала. Естествено, че не знам защо не оставих да ги изгледам, както и че не знам, защо реших да правя подобни, вместо  просто да настържа шоколад с белачката за картофи -  стават много прилични охлювчета.  

Тортата трябваше да е със същия крем, като горната за РД на девойчето. Да, ама не. Харесва ми да ползвам готварска сметана пред сладкарската, тази обаче не се разби и втвърди. Т.е. разби се, на пяна. Маскарпонето реших да си спестя, тъй като не знаех ще или няма да става за  гости, затова сложих 2 шоколада вътре, малка заквасена сметана и наредих в закопчаващата се форма за торти, да си се стяга там. Тя пък взе, че се получи. 
Това при положение, че съм ранила 6,30 да сглобявам тортата за именния ден на милото. А, да. Приключвайки с крема, доволна и щастлива, че се сетих да разтопя и прибавя шоколад, влизам в стаята, където благоверният с вилица в ръка и кофичка кисело мляко е застанал до масата и ме посреща с думите "Не ми търси нищо за закуска, аз ще  хапна от този кекс" :w00t::w00t: Ще, как не. Все си мислех, че беше при мен вечерта до масата, когато къдрех вечерта шоколада и дори си направи устата да му подаря горелката, с която разтапях прекалено втвърдения от хладилник лист шоколад. 




Ето блатовете  пак. От тези продукти изпекох 1 блат с диаметър 28 см., който срязах на две. 

Продукти:
180г. брашно
150г. захар
125г. кафява захар
60 г. какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат (7-8 гр) 
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер (7-8 гр) 
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140мл. гъст айран
75мл. олио
140мл. прясно, горещо кафе (нес )


Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180°C (без вентилатор!) .
* Всички сухи съставки се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре.
* Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
* Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.
* Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с какао форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Аз ползвах форма с диаметър 24 см., сложих и хартия от вътрешната страна на формата така, че да стане по-висока  - получ исе около  12 см - трябва височина, тъй като по време на печенето блата се надува. Изпече се за около 35 мин. - проба с дървено шишче - да излиза сухо.
* Оставя се да се охлади напълно (една нощ), след това с
 много остър, широк, дълъг  и тънък нож блата се срязва на две части.

За шоколадовия мус: 

1 бял шоколад 100 гр. 

1 черен (натурален) шоколад 100 гр. 
 500 мл. течна готварска  сметана 
+ 3 с.л. пудра захар)  ( или сладка, без захарта)

1 опак. заквасена сметана - 200 гр. + 3 с.л. пудра захарТечната сметана се бие със захарта, докато стане на твърди върхове ( рядко не става, но все пак се случва) .
Заквасената сметана се разбърква със захарта - с лъжица!  
Шоколадите се разтопяват на  водна баня и прибавят внимателно към сметаните, обърква се. 


и още ~ 100 гр. шоколад за декорацията 




Сглобяване: 
Поставя се първия блат (ако крема се охлади предварително в  хладилника, няма да има нужда от стягащата форма, а  направо в тортена чиния или поднос може да се нареди) . 
Намазва се с половината от крема.
Върху него се поставя втория блат  и намазва с останалата част от крема (може да се остави малко, за да се намаже отстрани тортата. 

Къдрички, ушичките или разните там запетайки :) за украсата отгоре 
Натрошения шоколад се разтопява на водна баня. 

На твърд картон се поставя лист хартия за  печене и с шпатула, или дълъг, широк нож се разстила съвсем тънък пласт.  (или на силиконово килимче, или на подложка за  оформяне тесто за торти - ползвам такава и е много лесно с нея)
Оставя се да изстине - прибирах за 3-4 мин. в хладилник.  Трябва да е изстинал, но не напълно втвърден, защото се чупи. 

С шпатула се настъргват стружките, а къдриците се правят отново с шпатулата, с която се "изстъргва" едно отворено в долния край "О", започвайки от  дясно наляво (обратно на часовниковата стрелка. страхотно обяснение, но ако си го представите е много лесно. Най-сложната част е да се хване изстиналия шоколад в точния момент). 
С нож или шпатулата се преместват в тава, на хартия за печене и така съхраняват на студено място.  Не се пипат с пръсти, тъй като от топлината на ръцете се топят или чупят. 

Малките охлювчета от белия шоколад са правени с белачката за картофи и добре охладено парче бял шоколад. 






43 коментара:

  1. Пепи, ето че на още на още едно място я откривам, кажи после, че не съм късметлийка. :)
    И тук да ти кажа, че е прекрасна! И много благодаря, че споделяш, защото е твърде вероятно да прибегна скоро до нея.
    Сърдечни поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. дето не си правиш ФБ профил ти :)
      Благодаря ти, Гери, виж оригиналния крем при Ирка, още по-шоколадов е :)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Пепи, много се радвам, че рецептата за блатовете ти е харесала. Трябва да призная, че много често, когато ни се хапва нещо сладичко, ги забърквам и изпичам в малка тавичка, поръсвам с пудра захар и готово. А най-хубаво е като остане за закуска с кафето :)
    Страхотна торта си спретнала за празника на половинката, сигурна съм, че всички опитали са си облизали чинийките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да, скоростно свърши :) Следващия път наистина ще направя на сладкиш, Ирка, защото и е достатъчно сочен блата и така, без крем. Правих кексчета (бях те питала дали ще станат), но ги изпратих :) неснимани, само споделиха, че са били мноооого шоколадови. Това е много важен показател, че са били харесани.

      Изтриване
  3. Така, както обясняваш за къдричките, ушичките и запетайките, се сетих, че Рудолф в неговата пекарна е показвал неведнъж "номера" с разстилането и моделирането на шоколада върху перфектен и много удобен мраморен плот. Но и ти си намерила начин, разбира се! Отново поздравления за отново най-шоколадовата торта! Която, както разказваш, все пак оцеля, за да бъде снимана в целия й блясък. И за да бъдем почерпени с нея и ние. Приятна седмица! АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани, приятна и на теб да е седмицата!
      Аз "гледах" по Фиеста една гостенка на Джулия Чайлд да ги прави - тя използваше тава, предварително изстудена в хладилника - обръщаше дъното и на него. Точно заради това, че не всеки има мраморен плот. Е нейните бяха къде къде по-хубави, но пък ако реша да се уча да ги правя ще има доброволци да изяждат опитите ми :)

      Изтриване
  4. И тука да кажа - Прекрасна е тортата, Пепи!
    Много красива, апетитна, а несъмнено и вкусна :)
    Снимките в близък план, както знаеш, много ме привличат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. те в близък и мен ме привличат и затова така снимам, нали знаеш :)

      Изтриване
  5. Много красива торта си направила, Пепи! Обичам такива шоколадови рошли :) И как хубаво си обяснила всичко, нямам търпение да си намеря повод :) Записвам си рецептата. Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Повод само да търсиш, Снежи, ще намериш :)
      Поздрави и на теб и хубава седмица!

      Изтриване
  6. Страхотна торта, Пепи,
    шоколадова, крем шоколадова и къдрички шоколадови -
    какво повече му трябва на човек....
    Много ефектно декорирана и с чудесен разрез,
    поздравления и от мен, успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Като знам ти какви торти и как украсяваш сладкишите... на мен мии дав да потъна в земята от срам :)

      Изтриване
  7. Пепи, само предполагам какъв разкошен вкус има това творение. МММММ....

    ОтговорИзтриване
  8. Прелестна торта за порасналото ти момиче, Пеп! Здраве, безброй успехи и сбъднати мечти й пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ягодовата беше за момичето, Еви, тази е за "дъртото момче" :)
      Приемам за него :)

      Изтриване
    2. Благопожеланията никога не са в повече... Здраве, дълголетие и безброй успехи пожелавам разбира се и на г-н Стоев. :)

      Изтриване
    3. Ама разбира се, че не са, Еви :) На всекиго са добре дошли, особено за младо момиче :)
      Прегръдка и хубав съботен ден!

      Изтриване
  9. Пепчо, честно казано винаги съм те смятала за ветеран в кулинарията най-вече със солените ястия. Но сега ми скри шапката! Какви къдрички си завъртяла, как си декорирала тази торта, каква чудесна комбинация на вкусове! Просто великолепна! От сърце желая на Жул много здраве, щастие и успехи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Солените не ме изнервят, докато ги правя, Катя. Ако нещо се провали, план Б веднагически се измисля и влиза в действие. А тук - все някой ще ме "подяде" - или от към сладкиш, или откъм нерви :)

      Изтриване
  10. Тази серия при Джулия съм я гледала поне няколко пъти,Пепи, играчка са си тези ветрила и най-вече трудна работа да се намери в един домашен хладилник място за три тави да се охладят преди и след.Мисля,че геройски си се справила и тортата е станала хем интересна,хем закачлива и със сигурност невероятно сочна и вкусна!
    Представих си М. доволно ухилен до блата :)) ,ей,развали му на човека закуската значи :)) .
    Винаги успяваш да ме усмихнеш с твоите истории :)
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В замяна съм обещала шкембе-чорба за утре да има :)
      Вярно е, Роси, хладилника трябва само за тях, но пък щом е за идеята - всичко излезе отвън илибеше прибрано в кутията :)
      Прегръдка и за теб, другарче мило!

      Изтриване
  11. При теб било много шоколадово Пепи. Ще опитам и аз тези блатове щом и ти казваш, че са толкова вкусни.Прегръдки и поздравления за чудесната торта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ани, опитай. Правят се лесно, а шоколадов или друг крем/мус можеш да си направиш какъвто обичаш. Но блатовете са чудесни, тъй като се правят бързо и не се налага сиропиране.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  12. Хареса ми рецептата за тортата, но има известно разминаване в описанието.
    В самото начало е написано това : От тези продукти изпекох 1 блат с диаметър 28 см., който срязах на две.

    По-нататък се среща това: Времето за печене е според големината на формата. Аз ползвах форма с диаметър 24 см., сложих и хартия от

    Видях, че в препратката формата е била 20 см и 3 блата.

    Интересувам се въпросната доза за 2 блата в 24 или 28 см да пека?

    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Имам въпрос. Има известни неточности в описанието на рецептата.
    В началото се чете това : От тези продукти изпекох 1 блат с диаметър 28 см., който срязах на две.

    По-късно се споменава това: Аз ползвах форма с диаметър 24 см., сложих и хартия от вътрешната страна на формата така, че да стане по-висока - получ исе около 12 см

    В препратката към другия сайт, продуктите са за форма 20 см и 3 блата.

    Ако искам да направя 2 блата коя форма да ползвам 24 или 28?

    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за 2 блата - ползвай 28 см. форма и с крема, ще стане по-сочна.
      Оставих и двата размера, тъй като я правя няколко пъти и пека и във форма с диаметър 24см и с 28 см - 28 ми е разкопчаващата. Но от 24 см. форма стават мааалко по- дебели блатовете - например като горния блат на последната снимка, който се вижда.
      Някъде се вижда тортата с ягоди - там е в 24см. форма и съм ги срязала на три блатовете.
      В каквато и форма да иззпечеш - ще стане, само времето за печене ще е малко по-различно, но пробвай с дървено шишче.

      Изтриване
  14. Благодаря за бързия отговор. Аз пробвах с 28 см, не се надигна много, 30 мин се пече. По средата даже слегна. Като да му идва малко широко за 28, но пък аз ги искам блатовете по-тънички. Може следващият път да пека на 2 пъти вместо да режа. Блатовете наистина са много лесни за приготвяне (точно по мой вкус) и доста сочни (пак голямо предимство). Ще видим по-късно как е на вкус. Аз ползвах друг крем за слепване, а украсата отгоре въобще и нямам намерение да се опитвам да я повтарям. Няма начин да го направя толкова красиво :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ххахах, украсата е толкова пробна тук :}ама се получи. Но вчера правих нова най-шоколадова, която е просто с настаръган шоколад отгоре.
      Честита Нова година!

      Изтриване
  15. Да докладвам, че стана супер. И без украса се омете, даже нямах време да я снимам.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,тортичката ви е чудесна!Имам въпрос за течната сметана,тя директно ли се смесва с разтопения шоколад или предварително се разбива на сняг?Благодаря предварително-Цвети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :)
      Не, разбива се сметаната - там горе пише "Течната сметана се бие със захарта, докато стане на твърди върхове ."
      Разбиваш и прибавяш към нея малко по малко шоколада.

      Изтриване
  17. Блаагодаря и извинявайте,пропуснала съм!Цвети

    ОтговорИзтриване
  18. Много интересна рецепта и бих искала да я приготвя, но имам 2 въпроса - става да я направя в тортена форма с откопчаващ се ринг, с големите 26, нали?
    А също така, рецептата за блата, от съществено значение ли е да се сложи кафява и бяла захар? Ако сложа само бяла, предполагам, че няма да има разлика, както и само кафява, ако се сложи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кафявата захар придава по-приятен аромат , но да, можеш и само с бяла да направиш.
      И да, моята форма е 28, но и в 26 см ще стане. Само пробвай при изпичането заради дебелината на блата.

      Изтриване
  19. Понеже обичаме по-сиропираните и сочни торти мога ли да сиропирам блата? И, ако да, с какво :) Смятам да я направя този уикенд, благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ги сиропирайте,, тази торта е толкива сочна, че ако сиропирате и като постои 2 3 часа с крема той ще се стече от нея - няма да има къде да се поеме излишната му влага. Доверете ми се :) ние също обичаме много сочни торти и ако тази беше и най- малко суха, нямаше да се харесва и да я правя толкова често - с повод или бвз

      Изтриване
  20. Благодаря, ще Ви се доверя :) А нужно ли е наистина блатовете да престояват цяла нощ? Аз искам за една сутрин да я направя и да я оставям за разрязване вече вечерта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да е много добре ихладена и отвътре, преди да се среже блата на две.

      Изтриване
  21. Мога ли да заменя олиото в блатовета с масло? Не харесвам сладкиши с олио, или то е необходимо за сочността на тортата? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, доказано е, че маслото ги стяга и не са такива сочни. Ако не харесвате слънчогледовото олио, заменете с олио от гроздови семки.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...