18 ноември 2013 г.

Пиле каша

....и пожелахте да видите :) . Наскоро в страничката на блога в социалното зло ФБ попитах кое простичко ястие липсва, а трябва да го има тук food010 Сред предложенията с нахут (добре де, ще му дам втори шанс на нахута) се открояваха попара, пиле каша, яйца на вестник (все още не мога да прежаля плота); а торта Гараш, която хич не е от простичките  ще направя скоро по добрата стара соц  рецепта. 

Пиле каша у нас се готви в две разновидности - бяла и червена (и двете еднакво нефотогенични).  Червената от баба и задължително с чубрица; бялата - от свЕки. От която е и пилешка яхния с картофи, най-обичаната яхния у дома.  От мен :) парченцето мАсло.
Но както е тръгнало да броя до 3 картофите  в чинията на авджи, май по-често трябва да му готвя просто пиле каша food010  


Пилето и в двата случая е в количество за 5-6 чинии, т.е. около  килограм пилешко месо, независимо кои части на пилето са. 



За червеното пиле каша :) 
* Месото се нарязва на порции, които запържват за по минута от двете страни  в 3-4 с.л. олио 
* Прибавя се ситно нарязана глава лук и запържва още минута. 
* Прибавя се 1 с.л. червен пипер,  сол на вкус, разбърква се и се залива с вода - около един  литър. 
* Щом заври, степента на  котлона  се намалява и оставя да ври тихо и спокойно, докато месото омекне.
* Изважда се от соса, охлажда се и в него се размиват 2-3 с.л. препечено брашно.
* Сипва  се в тенджерата внимателно и разбърква кашата :)   докато стигне желаната гъстота на кашата, тъй като по време на варенето не се знае колко вода се е изпарила.  Обикновено размивам 3 с.л., пък - колкото поеме. 

* Прибавя се малко кубче масло (кибритена кутия),  тенджерата се отмества от котлона  и поръсва голяма щипка чубрица. За авджи Стоев - и с магданоз. 

Понякога прибавям лъжица универсална зеленчукова подправка, но автентичния вкус на бабината каша определено страда от това. 


Пиле бяла каша   :)  да не се бърка с фрикасе, моля :)  Тя си е простичка каша с препечено брашно. Неведнъж пиша, че винаги имам препечено брашно в буркан. Ами по-лесно е така - когато ми потрябва. Пък и на всяка манджа в тенджера, брашното, което слагам, предпочитам да е запечено, за да не мирише на сурово случайно. 

ПИЛЕ БЯЛА КАША 

иии вариант едно :) 
* Кипва се около 1,5 л. вода в тенджера и поставя в нея нарязаното месо***
* Когато започне да завира се отпенва с решетъчна лъжица. Ако пропуснете момента - просто прецедете бульона и връщайте пилето в чистия вече бульон. 
* Посолява се, прибавят се 3-4 лъжици олио, 5-6 зърна черен пипер и оставя да се вари, докато омекне месото. 
* Изважда се от бульона - около 200 мл., охлажда се и в него се размиват 3-4 с.л. брашно (пак зависи колко бульон е останал - за около литър течност трябват 4 с.л. препечено брашно).
* Внимателно се налива в тенджерата и разбърква енергично, за да не стане на топчета. 
* Поставя се кубче масло и отмества от котлона. 

вариант две :) 

* Месото се сварява до готовност ( в подсолена вода; отпенва се) . 
* В тенджера се загрява маслото и олиото, прибавя се брашното (тук вече не е препечено) и бърка с дървена лъжица, докато си смени цвета към златисто, но се внимава да не загори.
* По малко се налива  от горещия бульон и бърка с телена бъркалка (колкото по-голяма - толкова по-лесно). Бърка се и се налива..... докато  брашното поеме бульона; гъстотата се определя на око. Когато заври и преценим, че е добре - спираме с наливането на бульон. Ако не стигне :) прибавяме топла вода. Ако пък сме изпуснали течностите повече - оставяме да поври 7-10 мин, докато се сгъсти малко соса (кашата де) 

* Прибавя се месото, бучката масло и оставя отново да заври - 1-2 мин. са достатъчни. 

***С месото, което варя  процедирам така  - слагам го  в студена вода и варя до омекването му.  И специално на бялата каша до преди няколко  години обезкостявах месото и го слагах на дребни парченца в кашата.  Но сега всеки държи на големия кокал :) 

33 коментара:

  1. Колкото хора, толкова манджи, толкова вкусове. Още в началото ти правиш уговорката, че това са кашите на твоята баба и свеки. Но...кашата на моята свеки и на още други баби и свекита в друга част на България, северна, е...каша. Каша с накъсано, даже счукано в хаванче бяло пилешко месо, предварително сварено, запържено брашно, разредено с бульона, чесън за накрая, червен и черен пипер. Нищо друго. Общо взето, от онези манджи с три продукта, дето топиш с много хляб и ядеш. Тези вкусни манджи са били измислени от бабите от бедност, с повечко хлебец да нахраниш много хора. Дааа. Много манджи, много начини на готвенето им. Но, най-важен е резултатът накрая. А при теб резултатът винаги е вкусен, сигурна съм. Още повече, когато изпълняваш желанията ни в "Пожелахте да видите". Хубава седмица, Пепи! АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно е това със счукването на месото, Ани. Защо ли се прави, ми стана интересно? Но някой път, когато правя, ако се сетя - ще погледна тук и да пробвам твоя начин. А чесън толкова много ползвам, пък тук никога не съм слагала в кашата :) май суров го хрупаме.
      Благодаря ти, хубава и лека седмица и на теб да е!

      Изтриване
    2. Свареното месо, най-често бялото, се счуква в голям хаван, наричан "клъчник, от думата "кълцам", вероятно, за са стане на конци. Така, че манджата е истинска каша. Както писах горе: запържено брашно, червен, черен пипер, накъсаното на конци месо, всичко това разредено с бульона от варенето и накрая - счукан чесън. Това е! Проста манджа. В Северна България, около Дунава, в такъв клъчник счукват и печени чушки, и патладжан печен, и печени червени домати. Да, там пекат и червените домати, на мен ми беше странно. Така правят прославутите "лютики", всички зеленчуци са на едро и са съхранили максимално вкуса и витамините. Абе, това е, всички гениални неща са измислени от бедност и от липса на време! АНА

      Изтриване
    3. Няма да ядат пилето на конци у нас, те и на супа, ако е така накъсано на конци го ровят - друго било да е нарязано. Но като каза за печенит е зеленчуци се сетих, че една приятелка готви боба с предварително запечен на скарата лук, чушка и домат и казва, че е много вкусно така.
      Права си, хората са нямали голям избор на продукти, но пък са били хубави и са въртели чудесни манджи с тях. И точно от нищо нещо е тяхното.

      Изтриване
  2. Пепи класика си е това :), а как ми се иска да се телепортирам на твоята маса. Моята баба, мир на праха и, правеше най-вкусната пилешка каша на света. Е никога не успях да я докарам като нейната, но пък и не спирам да опитвам :)). Записвам си и твоите предложения.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С повечко опити, Дианка и ще я докараш. Може да се окаже тайната в подправката само. Ето, ако сложа от универсалната зеленчукова - не е бабината.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. И в бял и в червен вариант - страхотна е..., Пепи,
    изглежда много апетитна, една незаменима и вкусна домашна рецепта.
    Хубаво е, че си я добавила, поздрави и успешна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) простичко и вкусно е.
      Успешна и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Пу за мен червената каша. Много апетитно изглежда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре де, ти дай топчета със зелено сирене, аз ще направя каша-наша :)

      Изтриване
  5. Йоли ме е изпреварила, но няма да си тръгна, без чиния каша с пиле! много я обичам, но също толкова рядко я приготвям... Спорна нова седмица ти желая, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скоро ще има, Еви :) аз ги въртя често манджите. Нали обичаме манджи със сос за наяждане :) другото е мезе.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Аааааааааа, има грешка в заглавието! Пожелахте да опитате е! Аз съм първа на опашката:) Не ща да гледам, че окьоравях:) Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За "пожелахте да опитате" ще стесним мястото на действието :)

      Изтриване
  7. Пепи,лоша работа!
    Апетитът с възрастта не е това,което беше,лоша работа ти казвам! :)
    Щом и бялата пиле каша,дето посмъртно не кусвах,сега така ми намига,че вече се видях нарязала дебели филии хляб,топяща и примляскваща. :))
    Всичко взе да ми е сладко,дори и това,което недолюбвах. :)
    За червената нямам възражения и преди,и след...
    Толкова вкусно готвиш,че и злоядник би се предал :) .
    Прегръдка от мен и очаквам следващото предложение от допитването :) .
    Успешна седмица,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Един младеж прояде бялата каша у нас, Роси :) и той така не ядял бели каши. Е, яде и фрикасе с кюфтета и бяла каша.
      А със злоядниците доста съм се мъчила, знаеш :)
      Благодаря ти, мила Роси, спорна и хубава да е седмицата и на теб!

      Изтриване
  8. Пепи, как ухае само при теб... ВКУСНО! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Пожелахме и поръчахме, ама само с гледането ще си остана:))) Големи вкусотии си сервирала, Пепи! Хубаво е, да събираме и съхраняваме тези рецепти, като, че ли те остават най-вкусните! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. За мен от бялата, моля! И мама я правеше с накъсано месо, но и в цялост я обичам. Хайде сга и соц гараш и да лягам доволна;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Която кажеш :) ама за Гараш-а ще почакаш :)

      Благодаря в Мъхче, Кате и Гери!

      Изтриване
  11. Пепи, много апетитно, топвам си хлебчето:))) Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  12. Моята каша е по-различна (бяла е, да), но на драго сърце бих си хапнала от онази първата чинийка - сякаш точно за бяла каша е била създадена, а аз така да обичам каша и ако е и с домашно пернато... :)) И от бабината бих опитала, че червена пък не съм и виждала, а изглежда страхотно, Пепи! Въобще кашите са хубаво ястие, а твоите изглеждат много апетитно!
    Поздрави и другият път искам да видя филе Вретено, мисля не си показвала! ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Една от първите ми публикации в Гответе с мен е, Ирма :) вретено но тогава нямах с какво да снимам, ето сега е момента да "му вдигна рейтинга" :)

    ОтговорИзтриване
  14. При теб винаги ми е вкусно, Пепи и все нещо ново откривам. Бялата каша я помня (не с добро, че не я обичах, но сега е различно - залюбихме се :)), но червена не съм опитвала. Дори не знаех, че има червен вариант :). Рядко правя каша, но сега определено ми се дояде. Колкото и не фотогенично според теб да стои, на мен ми подейства апетито-стимулиращо :) Поздрави и мерси за подсещането, а и за новия вариант. Хубав ден, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива манджи май не всички помнят с добро, Снежи :) включително и аз.
      Ама пък след години ги преоткриваме за себе си :)
      Хубав петък на теб~!

      Изтриване
  15. Къде е нахута? Къде е тортата Гараш?
    Чакам ги, да знаеш. :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ъъммм Или, нахута отпада. Но торта Гараш ще, само да видя кога :)

      Изтриване
  16. Доста редичка ми се получи кашата с 4 лъжици препечено брашно на литър вода.
    Останалото ми хареса, благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. трябвало е да добавите още лъжица, размита с мъничко вода, като виждате, че остава рядка. Нали от този 1л. бульон извадихте за размиване на брашното? Зависи до каква степен е препечено брашното - колкото повече е, толкова по-малко сгъстява и когато препичам, все стоя до него, да не го изтърва.

      Изтриване
  17. Точно така и направих. Просто споделям констатацията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за обратна връзка :) сега ще го допълня горе, да се има предвид :)

      Изтриване
  18. По моя край / тоест то са в две области - едната ми баба е от Плевенско - другата от Ловешко се прави червена каша с пиле . Но нашето любимо ястие от детството с брат ми беше една постна каша на баба ми Стояна / тази от Ловешко / - ако я направя сега няма да ми е така вкусна - просто -олио - лук до златисто и брашно до златисто - червен пипер и водичка . Тайната е може би във въздуха - печката навън в лятната кухня - на дърва иииииии детството знам ли . /Баба Бог да я прости всичко готвеше божествено вкусно - даже и зелен боб ядях - само нейният ./ Та оттогава не обичам пилешка каша / помня дядо само мърмореше сърдито - Каква е тази каша без месо :D /

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...