24 ноември 2013 г.

Кошнички от колбаси


       За предястие, или бърза вечеря; класика пак от ранния ми кулинарен период  преди повече от четвърт век :) когато не само аз се учех да готвя, но и бяха хит сред колежките, с които обменяхме рецепти за бързи и ефектни ястия, а много често си правихме и кулинарни дегустации на място.
      И от времето, когато саламът  беше с доказан произход и вкусен. Сега съм намерила  производител на сравнително хубава шунка, която  като ядеш се усещат парченцата месо. Да не казвам пък колко е прясна - варена предния ден :)
       Правят се в няколко варианта: 

- кръгчета дебел колбас,  наредени в тавата и леко запечени - краищата им се свиват навътре и тогава във всяко "гнездо" се чуква едно дребно яйчице. Пак се запича докато се стегне яйцето. 
     - Тук, където съм ги показала в мое изпълнение (долната снимка) на белия свят преди 7-8 години колбаса е от  по-тънкия - тип Камчия, купичката е малко по-голяма и в нея се нареждат няколко кръгчета - така се получава кошничка-цвете. А и събира повече плънка, достатъчна за вечеря или обяд. 

    - кръгчета дебел колбас или шунка, които се поставят в гнездата на формата за мъфини, купички от крем карамел (без значение какви, може и алуминиеви еднократни) или ей такива от пастет, които се виждат отзад (тях ползвам и за мъфини, когато тавата им не побере сместа и остане за някоя бройка). И тук също - парче сирене, кашкавал, яйце... каквото се сетя в момента или ми се  появи пред погледа в хладилника - чушка, или картофено пюре, винаги има; парче домат, зелена чушка са цвят. Всичко, което може да се сложи в гювече. Ако формата е по-голяма - две кръгчета се застъпват. Формата задължително се намазва с парче масло 

Сигурно и още варианти има, но за тези се сещам, които правя най-често.
А най-доброто в случая е, че докато се приготвят  формите-кошнички и се напълнят, фурната е загряла и им трябват не повече от 10-15 мин. 


Ами "рецептата" всъщност се изчерпа с горното описание Very Happy

Точно на тези плънката се вижда по пластовете:
колбаса/шунката
сирене  (бяло саламурено, топено, кашкавал...)

картофено пюре (или само сварен, намачкан картоф) 
яйце 
топено сирене и кашкавал, маслина 
масло за намазване на формите
подправки за поръсване - харесвам риган на доматите, но може чубрица, мащерка... 

Печене в предварително загрята на 220* фурна за 10-до 15 мин. 


Ако напълните повече формите - поставете ги в голяма тава, или застелете лист алуминиево фолио на скарата на фурната, върху която ще печете, за да не кипи по дъното :) и се налага повечко търкане с препарати после. 

Долните са с ленти бекон - формите са намазват с масло. Две ленти бекон се завиват от вътрешната страна на формата :) и се пълнят с каквото Ви харесва. 

18 коментара:

  1. Наричат тези бързи и ефектни рецепти: "изчисти хладилник". Но! Има едно важно условие: хладилникът ти да е доста пълен. Напречният разрез на кошничката го показва недвусмислено - доста нещица има в кошничката. И отново - адмирации за вкусното напомняне! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно "изчисти хладилник" е, но веднъж една дама каза, че това било грозно така да се нарича. А по-добре ли е да съхнат разни дребни, поизостанали неща из хладилника?
      А аз така си "напомних", че за последните 2 седмици - три пъти ги правя. Май трябва да спра за сега.

      Изтриване
  2. Благодаря за идеята. Тази вечер ще направя тези кошнички. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са, Пеп! Спорна да е новата седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви и на теб да е хубава и спорна новата дъждовна седмица :)

      Изтриване
  4. Никога не мога да отгатна загадката ти :))...ти имаш толкова много и вкусни рецепти и идеи, че нямам представа какво си открила в хладилника и обърнала на вкусотия!
    А това ще се хареса много в къщи!
    Хубава нова седмица, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази беше лесна, Ванче :)
      Ще се радвам , ако пробваш ... не може да не си правила и ти?
      Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Загатката не можах твърде да отгатна,защото не ми стна ясно това в купичката какво е,било картофено пюре както виждам сега.
    Обаче шунката веднага я познах,че е на Попово,и аз купувам месо и шунка от тените магазини,наистина има вкус на едновремешна шунка и е без консерванти.В тази връзка да кажа какво беше изумлението ми от срока на годност на любимата ми аерирана крема на Жоси.Ако ти попадне някой път в магазина обърни внимание-млечен продукт,който може да векува :) .С какви отрови ни тъпчат не е истина.
    Този вид кошнички за първи път си харесах от темата в Гответе с мен...от теб и Светлана.
    Наистина са един бърз вариант за вечеря,че и вкусен и разнообразен.
    Твоите са супер,и с гарнитурата даже,на пластове ,които се открояват много колоритно!
    Благодаря,че ме подсети,идната седмица може да спася някоя вечеря с тях!
    Прегръдка,мила Пепи и дано не е много свиреп студа,който се задава :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами то е пюре, колкото аз съм мома - само картоф намачкан със сол :)
      А шунката не я позна :) Тази е нашенска тук, на колежката баща и работи в една месарска фирма. Та край нея и ние се научихме да си даваме заявка, май само за заведения я продават, дори тук я няма по магазините.
      А за срока на годност - какво да ти кажа - щом може прясно мляко да стои в средата на магазина, без хладилник, на палет, да има година трайност - какво да му се чудиш на крема-та.
      Тук вали, та не спира цял ден. Ама и есен е все пак. Нас ако ни пита -все да е топличко :)
      Лека нощ и хубава седмица, Росинко!

      Изтриване
    2. Верно ли,ама абсолютно така изглежда в същата обвивка шунката на тези месарници,от които взимам и аз.
      При нас още се кани да стане як студ,все още набира инерция,поваля,па поспря...де да видим как ще продължи.
      Хубава и спорна да ти е и на теб новата седмица,мила! :)

      Изтриване
  6. Печен салам често приготвям, но как не ми е хрумнало да чукна яйчице вътре и подложка да му друсна. Пепи, пак изненада с идеите си. Аз бих добавила и малко подправки на картофките- черен пипер и чубрица. Но това вече е въпрос на вкус и импровизация.
    Успешна и усмихната седмица- нищо, че времето обещава студ и сняг.

    ОтговорИзтриване
  7. Неизчерпаема...!
    Чудесно предложение, Пепи - и от моето време с определение "изчисти хладилник".
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Eх,Пепче,хубава идея ми даваш.Ами и аз не съм се сещала по този начин да ги направя тези кошнички,но ще ти направя.И с пюре-супер....Благодаря ти и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. :))) преди повече от четвърт век!:))) Как да не те обича човек ми кажи, като винаги се усмихвам тук! Иначе съвсем сериозно ги гледам кошничките и още по-сериозно питам: пращаш ли колети:))) СТрахотни са! Прегръщам те, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  10. С тебе я караме нещо по телепатия:) Щях да пускам същите вкусотии,ама забравих снимките:) Айде другата седмица:)

    ОтговорИзтриване
  11. И мен ме развесели Пепи с този четвърт век :))) Много интересно предястие, а за някои направо вечеря :))) Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  12. Честно да си призная, не съм хапвала печен салам, на панички, от мнооого време, още от младо момиче май. У дома беше специалитет на татко - пълнеше го само с рендосан кашкавал, под който слагаше един кръг домат. Ейййй, колко беше вкусно! Ще взема да направя някой ден и аз. Благодаря за идеята Пепи, златна си! :)
    Топла прегръдка ти пращам, мила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...