8 декември 2013 г.

За супите, закуските и зайците :)


     Една японска поговорка гласи „Закуската изяж сам. Обяда раздели с приятел. А вечерята - дай на врага си".  Днес всички диетолози  твърдят,  че закуската е най-важното хранене за деня. Напълно прави smile1 са за мен.  Закуската помага за събуждането ни и дава необходимата „начална скорост“, за да се справим с това, което ни чака през деня и то с добро настроение.  А у нас "човекът е човек, когато е закусил" :) може в 6, може в 9 или 11ч., но може и в 5.
     Когато бях малко хлапе закуската  беше в повечето случаи от тесто - ама си имахме баба, която докато ни събуди и закуската  беше готова на масата. А супата се ядеше около обедно време.
     Около второто ми десетилетие обаче срещнах Мише,  който пък израснал  със супите и чорбите на дядо си. И някак си "поделихме" закуската - от негова страна  идеята за винаги топла закуска (тогава работното време започваше в 7.30), от мен - правенето и. После минахме през период, в който топлите сандвичи, тостове, принцеси, солени кифлички заради подрастващите Стоеви поизместиха супата, но така или иначе тя си остава на челно място в списъка за закуска. Защото и 100-ев младши е съгласен, че една паница супа  за закуска държи сито до обяд дори студента.
     В крайна сметка  почти два пъти седмично правя супа или чорба, а има ли супа - закуската е сигурна и топла, положението спокойно и не ми се налага да ставам в тъмни зори да вия баници , да мятам палачинки, или да пека катми. Не че и това не се случва. 

     Супите - с ориз, или с фиде, но в почти всички случаи със застройка. Топла застройка, при която яйцето не се пресича, не ме притеснява дали ще се стопля супата на котлон, или в микровелето, за да не се пресече белтъка (коагулира :)) Е, ако не е с нарочно пресечено яйце като на магданозената супа. Мама ме научи на топлата застройка преди да се изнеса тук в "големия" град. 
     Когато изрязвам филетата и бялото месо на заека за Заешка пастърма , или пък когато му отбирам бутчетата    за най-вкусния печен заек,  ми остават точно скелетната  система , корема, врата и дробчето.   В повечето случаи те са в основата на заешките ми супи ( а може и от хубави парчета месо да се направи супата).  А заешките супи са сродни с пилешките ми супи. Никакво разнообразие :)  



Супа от заешко месо 

Продукти: 
заешко месо (сварено, обезкостено  да е около 400-500гр., ако е повече - останалото количество може да се замрази с част от бульона за друга супа или готвене)

2 с.л. от универсална зеленчукова подправка - домашна - солена, сушена  или купена за супи
1 чушка, 1-2 моркова - може пресни, може и замразени, ако има във фризера.
сол на вкус
олио - ок. 60-80мл, зависи дали има лой по месото 


3-4 с л ориз или 3 топки фиде - по желание

4 с л кисело мляко
1-2 яйца /зависи от големината/
1-2 с л царевично нишесте или препечено брашно
4-5 стръка магданоз 

Приготвяне:
* Месото се поставя в студена вода да се свари до готовност - т.е. като се дръпне с вилицата - да се отделя лесно от кокалите, . Тук трябва да се издебне момента с отпенването - белтъка от месото коагулира и излиза на повърхността на завиращата вече вода. Когато не успявам - обера колкото мога, а накрая прецедя бульона.

Вариант І:
* В друга тенджера се настъргва моркова/морковите и нарязва чушката.
* Прибавя се олиото и съвсем за кратко (2-3 мин.) запържват, колкото да си пусне моркова цвета - тази хитринка се прави, за да придобие по-наситено жълт цвят супата. Както на първата снимка горе. Налива се  бульона, прибавя се универсалната подправка, сол, нарязаното месо.........


Вариант ІІ: (като на втората снимка, няма толкова приятен жълт цвят) 
* Когато месото е сварено се изважда, за да изстине и да се нареже. В бульона се прибавят нарязаните/настъргани зеленчуци, олиото; посолява се; връща се нарязаното месо.

И в двата случая щом  бульона заври отново:  
- се прибавя ориза  и вари до омекването му - ок. 15 мин. (ако супата ще бъде с ориз ) 
- ако ще бъде с фиде - оставя се да ври 10-на мин., след които се прибавя фидето и готви още 5-6 мин. 
* Приготвя се топлата застройка:
- разбива се  киселото мляко с яйцето/яйцата и нишестето /или брашното/ в отделен съд на котлона, който е намален на ниска степен / 1-2 /.
- щом загрее сместа - при непрекъснато бъркане, се налива  по малко от врелия бульон на супата и непрекъснато разбърква. Така, докато сместа стане 2-3 пъти повече и температурите в двата съда се уеднаквят, за да не се пресича белтъка на яйцето. 
- изсипва се обратно при супата 
* Така при претопляне супата не се пресича.

* Накрая супата се поръсва със ситно нарязания магданоз (може и естрагон, стига да има,и или да се сетя :) 

**Не винаги разбивам яйчената смес за застройка на котлона.  Но тогава наливам врящ бульон от супата и бъркам. Обаче за тази "манипулация" си трябва опит и сръчни - научава се с годините; внимателно, за да не  се изгорим с врелия бульон и т.н. 
*** Когато в супама  има дреболийки от зайчето и се подправи накрая и с джоджен, вкуса на супата заприличва на агнешка супа. 

Вариант ІІІ за Крок-пот: * Вместо в тенджера, сварявам месото в крок-пота - за 4 или 5 часа на режим ІІ (бързия) 
* Когато е готово процедирам както с вариант ІІ горе, но затварям гърнето с подправките и ориза за още 30-40 мин. и едва тогава правя застройката. 

При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 


ПП: ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ СТУДЕНТИ! 
Бъдете винаги усмихнати, весели и много сърцати, преследвайте неуморно своите мечти, борете се за всичко, което има смисъл! 


20 коментара:

  1. Добре те е научила мама, ама криеш нещо ти :))) - "преди да..." и не казваш на там :) . Аз пък знам тази застройка от баба, казваше и варена. Харесва ми, че супите стават по-плътни с нея. Чудесен пост-урок за супите си пуснала, Пепи! За закуска или обяд винаги е хубаво да има супичка. Ще опитам технологията със запържването на морковите. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аааа Снежи, ами нали виждаш в кое време на деня съм го писала :)
      "преди да" - е преди да се изнеса тук в града. Защото много обичах супа за вечеря :) и си правех преди да се омъжа.
      Пробвай лекинко да ги запържиш. Зависи от съда и количеството е времето, но ако препържиш - може да нагорчат, затова - внимателно. Ама Жулето се справи.
      Поздрави и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
    2. И аз се справих :) Супичка ми се дояде след този пост и си сварих. Лекинко запържих морковите, пуснаха си цвета и стана още по-вкусна. Благодаря ти :* Прегръдки!

      Изтриване
    3. Те и аромат си пускат, като се запържат :)
      Много се радвам, че пробва, Снежи! Да ти е вкусно!

      Изтриване
  2. Израснала съм в семество, в което се закусваше със супа. Аз, капризна и злояда, не ги и поглеждах. Но баща ми работеше във вредно производство и майка ставаше рано и готвеше супа. Като в приказката - и от камъче можеше да направи супа. Правеше и различни застройки. За съжаление, когато проявих интерес към нейните манджички и супи, вече беше късно. Заешка супа не съм яла, признавам си. Пишеш, че прилича на пилешката, но аз съм чувала, че когато се сложат и дреболийките от зайчето, прилича и на агнешка - въпрос на приготвяне и подправки явно. Трябва да се пробва. Поздрави на теб - за твоята изобретателност и завидна енергия. Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)
      Като малки май никой не оценява супите; като пораснем прояждаме повечко и тогава ги оценяваме.
      Всяка топла супа е балсам за корема; моя е зле, ако не хапвам поне през ден супа.Пък и сега е толкова студено, че мога два пъти на ден супа да сърбам :)
      Ани, когато има дреболийки на зайчето и се подправи накрая и с джоджен, съвсем заприличва на агнешка супа. Но М.С. не обича агнешка супа и джоджен на супите, заради това не слагам. Ти купуваш често заек, учудваш ме, че не си правила супа :)
      аз ей сега ще правя пак, защото остана един ориз със заешко и ще го "рециклирам" на супа.

      Изтриване
  3. Пепи, честит празник и на твоите студенти. :) Всички да сте живи и здрави!
    Подкрепям с много ръце идеята за закуска. Аз не започвам деня си без закуска - независимо каква е или в колко, задължително хапвам сутрин. Но виж... Заек не ям от няколко години, защото си имахме декоративно зайче и някак не мога да ям сега... Но знам колко е вкусно, така че със сигурност супичката ти е страхотна!
    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Честит празник и на теб! Много успехи да постигнеш във всички начинания!
      И браво, че закусваш! Сериозно момиче си ти :)

      Изтриване
  4. Още не мога да сервирам супа за закуска, но има време :) И това ще ст6ане:)

    ОтговорИзтриване
  5. Отдавна се каня да си опържа супата. Като дойде месно време, ще направя. Аз лично заешка много не обичам, но ще направя пилешка или пък нещо другичко. Всъщност и зеленчукова може да е :)
    Обичам супа много, обикновено обаче, ако закусвам е с нещо друго. Може пък да сменя начина си на хранене... Кой знае?
    Много целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смени го :) започни с една топла чорба, та да видиш колко добре ще ти подейства :) зимата най-вече.
      Много целувки и за теб!

      Изтриване
  6. Прияде ми се топла и ароматна супа, от твоята, Пепи! А може и утре за закуска да я оставя, но едва ли ще оцелее. Прегръдка с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Я,ето защо са ти така гъстички супите,значи в застройката и малко нишесте слагаш....аааа,ще взаимствам обезателно!
    Освен това не съм се сещала да темперирам застройката на котлона,още една идея бонус.
    Чудна супа,мила!
    И аз обичам да закуся със супа,но го правя чак на обяд :) ,че започна ли от сутринта не отиват на добре нещата :) .
    Прегръдка от мен,Пепинко,и много приятно да мине седмицата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мама така ме е учила, че във варената застройка трябва да има малко брашънце, за да не се пресича после.
      Хайде, тъкмо е време за обяд, дърпай едната купичка :)
      Прегръдка и от мен и хубав празник у вас днес, Роси!

      Изтриване
  8. Супа за закуска и на мен не ми се удава още да сервирам, но пък за обяд, винаги когато мога!
    И понаучих някои неща пак, Пепчо, та благодаря дето има една дума;)
    Спорна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз и на вечеря обичам, Мъхче :) ама бързо-бързо заразявам пак главата в хладилника. Но това е защото ги обичам по-рядки аз и отбирам а себе си. А виж, на половинът може и права да стои лъжицата в супата.
      Спорна и на теб седмица да е!

      Изтриване
  9. Пепи, при теб отново е изкусително ароматно и вкусно.
    Знаеш, че обожавам супички.
    Празничен, уютен и цветен декември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Стаси!
      Снежен, цветен и хубав да е и при теб декември!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...