20 януари 2014 г.

Пастърма с карамелизиран лук

май по-правилно бе да пиша Карамелизиран лук с пастърма. Тъй като лука преобладава :) да не повярва човек. ;D



Когато си отядем на пастърма, всяка зима идва момента, в който се сещам да я "сготвя"  така - много ми харесва вкуса на сладникавия лук със соленото месо.  Често споменавам, че когато  готвя с много лук  отделно си го правя и заделям по бурканче готов, карамелизиран лук или в хладилника, или в камерата за спешни нужди. Вчера беше такъв ден, в който готвих едно глиганско с кореноплодни и вместо да прибирам бурканче, с мъка откъснах една длан от изсушените филета за този деликатес ;D шегувам се. Хич не ми беше мъчно, когато слагах пастърмата в готовия лук. 



за карамелизирания лук:
~ 400-500 гр. лук 
~100мл червено вино (този път беше направо черно, не червено)
2 с.л. оцет 
1-2 с.л. масло и 1-2  с.л. олио 
щипка сол и 2  с.л. мед (или захар) ,
 щипка риган (ако пастърмата е без подправки; но в случая е) 

пастърма 



Приготвяне:
* Лукът се нарязва се на полумесци, посолява и претрива с ръка. 
* Слага се  заедно с маслото и олиото в  тиган или тенджера (с капак) на котлона и се задушава на слаб котлон, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването. 
* Когато остане на мазнина се прибавя оцета;  малко по малко се прибавя и от виното, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. 
* Прибавят се меда (или  захарта)  и ригана и когато лука е вече карамелизиран - съвсем леко покафенял, освободен от собствените си захари и с  помощта на вложената захар :)) се прибавя нарязаната пастърма. 
* Разбърква се 2-3 пъти, за около 2-3 минути и се отстранява от котлона. 


Изключително нефотогенично, особено след черното вино, с което го готвих. Но пък с още чаша вино и препечена филия е чудесно предястие или вечеря :)  Наздраве! И хубава нова седмица! 

22 коментара:

  1. моята пастърма отлежава още, да видим каква ще съм я свършила, а това предложение и с карамелизирания лук ми се струва вкусно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай малко, когато ти е готова пастърмата. Хем лук за манджа ще имаш, хем такава "апетитка" ще си имате :)

      Изтриване
  2. Леле, престани! Това тук е вече невъзможно просто прекаляваш! Такова чудо виждам за пръв път, а чинийката ми празна си остана:(. Голяма изкусителка си ти, Пепи! Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подай, Кате, ще ти сложа :)
      Благодаря ти, хубава и на теб да е седмицата!

      Изтриване
  3. Страхотна вкусотия е това, Пепи! даже с повечко лук, направо е супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аха, да :) че да търся лупата за пастърмата :) Мен ако питаш - още мръвка носи

      Изтриване
  4. Това е убийствено! Обичам точно тези гозби при теб! Страхотно е! И да ти кажа, че онзи ден бяхме на Свински уши н скара с лук и магданоз по Пепи. Облизахме си пръстите, а колко вино и бира изпихме няма да споменавам изобщо. Благодаря и за това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве! Но не прекалявай с магданоза :)

      Изтриване
  5. Е как нефотогенично,супер си е даже,Пепи!
    Толкова карамелен цвят има лука,че мога да го хапна и без пастърмата(у дома моите двама са и по-големите почитатели).
    Като знам колко вкусен го правиш този лук как да не ми се прииска и сега?
    В ранни зори :) се облизвам тук.
    Прегръдка от мен и много приятна седмица да ти е,мила Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали ги пускам късно среднощ :) рано сутрин човек вместо да види кафе или бисквитка, се натъпква на разни мезета :)
      Прегръдка и за теб и много хубава седмица да ти е, Роси!

      Изтриване
  6. Напротив, не мисля, че е нефотогенично, Пепи -
    цвят, цвят и контраст - страхотно е, а за предложението - знаеш си:)!
    Сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди!
      спорна и вкусна да е снежната седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Умопомрачителна комбинация, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Нека да е нефотогенично, тъкмо ще е всичкото за мен:)...много обичам карамелизиран лук, а добавката към него е разкошна!
    Поздрави, Пепи с пожелание за спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нефотогеничносттта е само за пред хората, Ваня :) на масата не му придиряме. ама някак си все едноцветно ми се получи.
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Забравила съм вкуса на пастърмата. Ще се насладя виртуално на твоята!:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и със суджук става, Инче и с месо. самото съчетание на месо с карамелизирания лук си харесвам аз.
      Хубава и на теб седмица!

      Изтриване
  10. Е, толкова инструктажи даде за тая пастърма, ама не се захванах с нея, сега ще въздишам по твоята порцийка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай, докато все още е зима :) имаш време да направиш поне 2 партиди пастърма :)
      Прегръдка и за теб, Игличе :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...