29 януари 2014 г.

Яхния с пиле, спанак и ориз

 
Откакто заваля снега в неделя само яхнии са ми в главата. Топли, гъсти, ама и с мръвка Grin.
Друг път "голямото неделно готвене" включва само една; този път бяха две. И ден трети след неделя няма помен и от двете, а аз се чудя каква да я забъркам посред седмицата. Или да заредя Крок-пот уреда да я сготви, докато сме на работа.

Това е симбиоза между    Спаначена яхния с месо и спанак с ориз - точно ей така сочен и леко разварен много го харесвам :nyam: а на другите сигурно им се налага да го ядат. Но недоволни няма. С домашно пиле (петле) ситуацията отива вече към окапване посред бял ден.

Необходимите продукти са: 
около килограм пилешко месо
~ 1/2 кг спанак 
2 връзки пресен лук
една чаша от 300мл ориз 
2 с.л. универсална подправка 
50-80 мл. олио, зависи колко тлъста е птицата; колко кожа има по него

1 с.л. червен пипер, сол на вкус, магданоз, щипка джоджен 




Приготвяне: 

В обикновена тенджера:
* Пилето се сварява до готовност  (преди кипенето се отпенва. Ако не успявате да уловите точния момент - когато заври се прецежда бульона и месото поставя в чистия от парцалчета/белтък бульон да се готви). 
* Прибавят се почистените и нарязани  спанак и пресен лук; универсалната подправка, червения пипер, солта и мазнината. 
* Изчаква се отново да заври и се прибавя  почистени и измит ориз - който трябва да е 3 до 3.5 пъти повече от ориза. Ако си познавате добре тенджерата и знаете колко е нейната вместимост - не трябва да измервате бульона с точност. Ако не сте сигурни - измерете колко е, преди да се добавят зелените продукти и ако е по-малко от 3-3.5 части към ориза - прибавете  вода. 
* След прибавянето на ориза се оставя тихо да ври за 10-15 мин. и разбърква. 
* Прибавят се магданоза и джоджена; изключва се котлона; тенджерата се затваря с капак и оставя така още 20 мин. докато ориза поеме водата. През което време може да се разбърка още 1-2 пъти. 

Цялото това упражнение след сваряването на пилешкото месо може да продължи да се готви и в тавата, но трябва да се увеличи водата на 4 чаши, тъй като там повърхността на изправяне :) е по-голяма. Фурната се изключва 15 мин., след завирането; тавата остава вътре, а идеята е не ориза да изпълни тавата, а да остане в сос. 


в бавноготвещия Крок-пот: 
* Пилето пак се кипва отделно в тенджера :) , за да може да се отпени. 
* Прехвърля се в гърнето на Крок-пота, заедно с бульона - бульона трябва да е 2.5 части към ориза. 
* Прибавя се олиото, солта и включва на ІІ степен - high  за 5 часа (до готовност на месото, ако е кокошка или петел ще трябва повече време).
* Когато месото е омекнало се прибавят почистените и нарязани спанак и пресен лук, червения пипер и добре измития, отцеден ориз. 
* Разбърква се и оставя да се готви още 1.5 часа. 
* Тъй като повечето уреди след приключване на времето за готвене автоматично преминават в режим   "* -запази храната топла"- сега е момента да се прибавят подправките и яхнията се оставя за още час гърнето.   



отклонението - Лук в бурканче посред зима :) да  напомня, че във всяко домакинство по това време на годината има лук, който покълва. Преди години го чистих (т..е изхвърлях, ако не е стегната и твърда вече главата), но после се сетих, че  на село зимата винаги имаше бурканчета с лук на перваза на прозореца.  И започнах да си слагам тук. 
Перваза на прозореца е място опасно, но си намирам разни местенца, където да наредя бурканчетата - колкото е по-светло и по-топло, толкова по-бързо растат перата.  Бурканчета от пюрета или от сладко,  пълни с вода, на които главата лук да се задържи, без да пропада надолу.  
На пазара цяла зима има пресен лук,  но пък не всеки ден обикалям пазара, или се сещам да купя за когато ще ми потрябва . Е, добива не е толкова голям, че да стигне за една лучена яхния, но е много свежо да си направиш зимна салата от консерва домати с пресен лук, салата от сварени яйца с пресен лук, или забъркаш няколко яйца с лук и суджук :smile1: И за да има винаги "свежа реколта" - през 5 дни по едно бурканче с нова глава лук. 

30 коментара:

  1. Обичам такова пиле :)
    Яхния за мен е ястие с доста лук ;)
    Сигурно тук имаш пред вид зеления!
    Но както и да се казва запрятам ръкави и сядам!
    Прегръдка, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани - лук и сос :) това е яхнията. Независимо какъв е лукът. Достатъчно дивеч готвя със стария лук, затова използвам всяка друга възможност да направя с пресен лук.
      Вземи питка и сядай :) да ти е сладко!

      Изтриване
  2. Точно за вечеря, Пепи! Искам една порция, само за мен, и обещавам, ще й се насладя подобаващо. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. И яхнията сладка и вкусна и лучеца тъкмо на място! Ориза и аз го обичам така разварен ...ух, много вкусно изглежда , ще взема да си сготвя утре! Благодаря за идеята и рецептата, Пепи!
    Поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От мен яхнията, от теб сладкиша, Ваня :)
      поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  4. Отивам за коматче хляб, а от теб яхнията, такава и аз обичам, още повече с домашно месце. Лека нощ и хубав четвъртък, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, ама пък като наготвиш нещо със спанак, ми иде да изям монитора. Едни воденички ми се въртят в главата, сега наливаш допълнително масло... Прекрасен ден от мен, пък аз ще си запиша рецептата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, КАте, воденички със спанак също са много вкусни и ги има някъде из блога :)
      Каквото и да сготвиш - вкусно ще си хапнете в това студено време :)
      Хубава и вкусна вечер да ти е :)

      Изтриване
  6. Комбинацията от ориз и спанак винаги си е класика, а като се сложи и някоя мръвка всички на трапезата са доволни :) Чудно вкусни снимки, Пепи! И наистина манджичка точно за това време :)
    Хубав зимен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенка, хубав зимен и на теб да е! Хубавото на манджата е, че става с всякаква мръвка!

      Изтриване
  7. Страхотно ястие!Много си падам по спанака и търся различни начини да го прибавям към ястията ми!Благодаря за стахотната идея!А лука в бурканче ме очарова- чудесно хрумване!а не мирише ли на лук обаче?!...
    поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :)
      Не мирише лука. Когато главите са омекнали вече - да, малко мирише, но в нормално, твърдо състояние и да са здрави - не мирише. Подбирам ги здрави, твърди глави, които просто са прокарали. След първото "подстригване" на перата оставям още веднъж да израстат (малко по-хилави са вече втората реколта), а когато и те пораснат - отрязвам и изхвърлям главата лук. Затова писах, че през 5 дни слагам ново бурканче - така въртя едни 7-8 бройки.

      Изтриване
  8. Чудна гозба,Пепи,няма две мнения!Много ми харесва точно така,по-рядка и с това домашно месце ще е бомба!
    Отивам да видя назад май една салата съм пропуснала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя без друго я няма вече, Роси :) Само на документи е останала.

      Изтриване
  9. Колко уютно, топло и вкусно е всичко! Но на мен ми е фаворит месото от младо петле, което май-май е на снимката. Няма друга такава вкусотия! Казват, че и във френската кухня много се цени петлето. Аз рядко се изкушавам, като гледам нещо на картинка, но този път...голямо слюноотделяне пада...АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. петле е, да :) да ми е жива и здрава мама.
      преди време имахме спор - дали месото от мъжки, или женски животни е по-вкусно, нооо. :) так и не запомних кое взе превес. Но от село така или иначе наблягат на петлетата :) ярките оставят за яйца.

      Изтриване
  10. чУДЕСНА ЯНИЙКА, пЕПИ!Никак не бих отказала:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Другия път като ви подаряват щраусово яйце, искай и петле :)

      Изтриване
  11. O namerih q i shte se pravi ,mnogo q obi4am!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мисля, че е другото пилешко със спанак :) щом и преди това си виждала, но ти ще видиш кое

      Изтриване
  12. Само мога да кажа - любима, любима рецепта! Тази яхнийка ми е в челната класация, въпреки, че най-много ми харесва как я прави мамчето (-:
    Страхотна лукова градина си заформила (-: С това огромно количество кой знае какви вкусотии още ще сътвориш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маминото е най-вкусно :) Тази "градина" отива за 3-4 салатки най-много :)
      приятни почивни дни на теб, Диде!

      Изтриване
  13. Много обичам такива зимни ястия, Пепи, някак сгряващо ми действат. (И не е от лютата чушка, която слагам навсякъде :)). От спомените е - това са любимите рецепти на моята майка, а и на моето детство :)
    Идеята за лучената градина открадвам веднага.
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Представям си тогава съчетанието топла манджа с люта чушка :)
      Прегръдки, Снежи и хубави почивни дни!

      Изтриване
  14. Топло, много вкусно и уютно - семейна идилия, Пепи.
    Благодаря за удоволствието и идеите, сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Обичам яхния със зеления. Много вкусно изглежда. И аз имам лук :)) Сега мисля да си засея шивес, ще видим какво ще стане :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. шивеса ми излезе толкова нарядко, Кате, все едно с колче го бях садила и това, което излезе беше много хилаво. Ядоса ме и изсипах саксията- Ще видя тази пролет как ще излезе.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...