6 януари 2014 г.

Калцоне с пилешка кавърма

Таддамм :smile1: от кога се каня да правя калцонета с пилешко месо..... Както и много други "кулинарни изделия", когато се опитат и харесат у нас се правят....... докато на мен ми омръзне да ги правя, а после - забравям... дори за година. А имаше период, в който калцоне с пилешко се правеше веднъж седмично. Когато младежите държаха на тестените изделия за закуска, обяд и вечеря. Тогава я правех със специално направена пилешка кавърма, една част затворена в пиците, а друга - изчакваща 3-4 дни в хладилника (все пак кавърмата се прави в тенджера и не е две чинии).
Калцоне - буквално означава (ло) крачол или чорапче. Когато отида в Италия - ще науча със сигурност. До тогава сме го възприели като затворена пица :smile1:.  Често правени и във вид на кифлички Калцоне, които са една невероятно пълноценна закуска за цялото семейство... за 2-3 дни. Колкото стоят - все си остават меки. Която освен с пилешко може да бъде с всякаква плънка по желание. Дори с останало сварено или печено месо  от празниците, или дори само мариновано, чакащо готвене.  Най-бързия вариант е с готовото месо: само остава да се задуши лука, малко гъби, морков, доматен сос, подправки.... Обаче :) с прясно приготвена кавърма е най-вкусно. И най-сочно е така месото.
От друга стара количеството кавърма може да се направи повече и останалата да се завие в омлет и сервира така, или с ориз/картофено пюре на съвсем отделна вечеря. В общи линии - много ми харесва да започна с килограм и половина месо и да имам 2-3 "манджи" почти готови. 


Това са продуктите и "начин на приготвяне" :smile1: с хубава пилешка кавърма,  а дали някой ще ги направи и с каква плънка ще си ги направи е въпрос на желание и избор. Може с колбас,  шунка, видове сирена, варени яйца да се направи. Или с предварително задушена кайма. Което съвсем ще омеси понятието "калцоне" с "пирожки". Не, че има  голяма разлика между тях - едно и също на различни езици. 
Тестото - може да бъде всяко любимо тесто. Моето е това, за пиците.
За нас хубавото калцоне е с богата планка, завита в тънка, но пухкава кора. Също като на пицата ни - плънката два пъти повече от блата. Отплеснах се пак..... ще се покапя, без друго вечерята отдавна мина. 



Продукти (7-8 бр.):

За тестото: 
20гр жива мая (7 гр. суха) 
100 мл прясно мляко
150 мл газирана вода
50 мл. олио/зехтин 
1 ч л захар
1 с л сол
около 500 гр брашно

и още малко брашно за точене 

За кавърмата:
~400 гр пилешко месо без кожа и кости**
4 глави лук
1 морков
3-4 гъби 
100мл вино
месестатта част на 2 средни домата***
3-4 лъж. олио
1 ч л мед, сол на вкус, по щипка черен пипер, чубрица, риган и босилек***

по желание: 
1 лъжица чили сос 
настърган кашкавал  



Приготвяне:
* Маята се разтваря в 50 мл топло прясно мляко заедно със  захарта; покрива се и оставя на топло за 10-15 мин. (да се активира маята, или иначе казано - удвои  обема си) 
* В купата за месене на тестото се пресяват брашното със солта. 
* Прави се кладенче, в което се поставят останалите течности и втасалата мая.  
* Замесва се гладко и  еластично тесто. Сравнително меко е, но не лепне по ръцете. 
* Тестото се оставя на топло да втаса - в намазнената купа; покрита с кърпа, или свежо фолио - докато удвои обема си. 
* През това време се приготвя плънката – лука се нарязва на  тънки полумесци; месото, моркова  и гъбите на ивици и задушават заедно с всички продукти без подправките -  за около 30 мин., до омекване на месото и лука и изпаряването на водата.*** 
* Поръсват се подправките, разбърква и отмества от котлона; ** охлажда се. 
* Тестото се точи на кора с дебелина по желание ( писах, че не обичаме дебели пици, затова оставям дебелина около 5 мм.).  Остатъците се събират, замесват се на топка и отново се точи кора от тях... 
* Изрязват се кръгове - за по-равно и лесно ползвам чиния с диаметър ок 20-22 см.


* В едната половина се слага плънка (тук е момента за кашкавал, ако ще се слага - едро настърган); захлупва се с другата половина.
* Краищата се  прищипват хубаво.  Вижда се, че оставям малко от долната част на кората да се подава - така е по-лесно да се усуква и защипват крайчетата. Може да се използва и вилица, но след като е повдигнат долния край, за да не изтича от плънката по време на печене.
* Поставят се в тава; на хартия за печене или намаслена. 
* Намазват се с лютеница или доматен сос - 1 лъжица, разредена с толкова вода; поръсват се с подправка - чубрица, или риган. Може да се намажат и с яйце, но тогава коричката отгоре става по-твърда. 



* Пекат се до зачервяване:
- или в предварително загрята  на 200* фурна  - за около 15 мин. - ако тестото е добре втасало; 
- или се поставят в студена фурна, включва се на 180* и са готови за около 25 мин. - това го правя ако тестото не ми е втасало и не ми се чака (или нямам време) да втасва. И в двата случая резултата е повече от добър (умря ромката) 


** Ако се ползва готово сварено, или печено месо (както точно в този случай) само лука, морковите и гъбите се задушават предварително, а месото се прибавя накрая. 
*** Тъй като сега не е сезона на доматите, ползвам  готов доматен сос за пици и спагети. Прибавям го накрая, когато са задушени продуктите и внимавам с поръсването на останалите подправки - този сос е достатъчно подправен и ароматен.  




24 коментара:

  1. Ти не знам дали ще се покапеш, ама аз се покапах! Така апетитно и предизвикателно надничат под кърпата, че си грабвам едно и изчезвам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и за теб, Ина :)
      Да ти е сладко! Бях забравила колко вкусни са затворените пици.

      Изтриване
  2. Ето това мога и аз като децата да го ям ежедневно:) Страхотни са станали! да;ли не остана нещо?:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. омръзва де :) най-добре веднъж на седмица-две. Може да се договорим да ме зачислиш с децата, като правиш :)

      Изтриване
  3. Ааа ето отговорът на загадката от Фейсбук:) Страхотни Калцончета си направила, продуктите така добре са подбрани, че бих и изяла дори и на заготовка:)))) Честит Йордановден, Пепи, здраве и здраве и много здраве!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, да, на заготовка :) а после с какво ще ги напълним :)
      Честит Ивановден на теб, Кате!

      Изтриване
  4. Дори и след вечеря, при вида им огладнях, Пепи! Разкошни са, сигурна съм, че ще се харесат на цялото семейство. Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че и у вас се радват на калцоне пица, Еви :) виждала съм май при теб пълнена с шунка, кашкавал... все е дни такива вкусотии.
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Пепи,как апетитно позира тази пицка,дето си я заръбала от единия край,подай насам другата,че е толкова съблазнителна!Страхотно ми харесват калцонетата ти!Ама и как прецизно оформени,изрязани,намазани,изобщо професионален подход отвсякъде!Много,много вкусно е отново у вас!
    С пожелание за хубав ден с много усмивки!Прегръдка,мило другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кхм, кхм...професионално е силно казано, Роси, защото се прибрах по обяд и едва имах търпение да ги завивам... и да обядваме с тях. Но четката и намазването поскриха някои недостатъци на кройката :) пък и кой ще гледа колко са равни, като знаем колко са вкусни :)
      Прегръдки и за теб, другарче мило!

      Изтриване
  6. Ех, не знам какво се случва с тези коментари... Ще бъда кратка тогава, сигурно Блогър протестира пред многословието ми...
    Пепи, голяма вкусотия си приготвила, браво! :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блогер протестира :) не само пред теб, мои коментари също изчезваха, а виждах ( с 4-те) че пиша.
      Поздрави, Гери и успешна нова година на теб!

      Изтриване
  7. Нищо ново няма да напиша, Пепи,
    страхотни са - чудесни като идея, изпълнение и представяне!
    Много вкусни и апетитни, ще се харесат и у нас.
    Благодаря за хубавата рецепта, поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :)
      Ще се радвам да ме споменете с добро :)
      Поздрави сърдечни и на теб!

      Изтриване
  8. Пепии, знаеш, че благодарение на теб открих фантастичните кифлички калцоне, които си споменала. Уникални са. Така, че не бих пропуснала и тези калцонета с пиле и гъбки. Много идейно. Като пици. С всяка следваща публикация все повече завиждам на домочадието ти :)))))))Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви харесат и тези, Ани :) Всъщност и онези може да направиш в такава форма, нали се сещаш?
      прегръдки на теб и хубав, слънчев ден да е :)

      Изтриване
  9. Благодаря ви за вкусната рецепта,която ни показахте и така подробно обяснение, че може би и аз ще се справя с нейното приготовление , макар, че не съм особено добра домакиня , все още.Винаги съм харесвала самите хлебчета, но като че ли плънката много не ме блазни. Хлебчето е овкусява страхотно и мога да го хапвам и на закуска, така добре и на вечеря и не знам дали ще ми омръзне скоро хахах Жалко че домати в този сезон няма, а дори и да има те нямат абсолютно никакъв вкус.За 25 минути ще ми е готова днес вечерята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нищо трудно в приготвянето, ако направите - ще се убедите. А плънката - както и горе писах - може да направите по ваш вкус. Дори зеленчукова може да бъде през лятото, когато има хубави зеленчуци.

      Изтриване
  10. Вече от месеци мисля да коментирам нещо но все се отказвам. От както попаднах на страницата Ви не мога да се нарадвам на всички вкусотийки които публикувате. За калцонетата нямам думи. Точно днес мислех да пробвам пилешката кавърма която сте публикували, и с тези калцонета става идеално...с един куршум два заека :) Та довечера ще се пробват, да видим какво ще излезе. Благодаря за прекрасните рецепти, снимки и подробни обяснения. Задължена съм Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря за хубавите думи и се радвам, ако са Ви полезни. Надявам се и кавърмата да ви хареса, пък ако остане - направете и няколко питки от тези.
      Поздрави, Иванка :)

      Изтриване
    2. Здравей Пепи,

      исках да ти се похваля, че и кавърмата и калцонетата станаха чудесни. Кавърмата се сервира за вечеря и едва успях да заделя настрани за да мога да направя питчиците за да си ги вземат децата за обяд в училище. Уж се бяха наяли, пък в момента в който извадих питките от фурната малчуганите се наредиха за "десерт" :). Трябва да отбележa, че и ние сме едно от тези семейства, които ядат месо от сутрин до вечер :) Благодаря ти за чудесните рецепти. А това тесто ще се ползва много често у нас....

      Изтриване
    3. Супер (както казват децата) много се радвам, че се е харесала и кавърмата, и питките :)
      А тестото ми е универсално - както виждаш кифлички правя с него, пиците, питки разни... много леко и приятно за работа.
      Поздрави и хубава вечер на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...