10 март 2014 г.

Пилешки дробчета с лук и гъби и сос Карбонара


Една ужасно лесна рецепта за дробчета с гъби, топено сирене и  сметана -  последните два продукта съвсем мързеливо заменени от готовия Лидълски сос Карбонара.  Трябваше да го вложа някъде, тъй като пастата не ще ядат у нас с бял сос, но виж, на месце - се хареса :) Е, дробчетата са субпродукт, по пак са мръвка. 



Продукти за 2 порции: 
~ 500-600 г пилешки дробчета (и заешки съм правила с топено сирене и сметана, така че и тук може заешки да са) 
4 глави лук 
100-150 г  гъби (без пънчета; не ги харесвам тях, особено на по-големите, а какво ги правя като останат - скоро ще споделя :smile1:)
~ 100 мл  бяло вино или розе' 
сол на вкус
3-4 с.л. олио/зехтин 
1 с.л. масло 
300 г  сос Карбонара.  (  7/8 ;D от бурканчето, но реших, че цялото (340 г е много ) 


Приготвяне: 
* Лукът се нарязва на полумесци, посолява се и се претрива с ръка (така се разделят листите му и се готви по-бързо). 
* Поставя се в загрятото олио и запържва... на 2-3 пъти се прибавя по малко от виното, докато добие прозрачен цвят и отново остане на мазнина. 



* Прибавят се почистените и нарязани на едро (на две) дробчета и гъбите. 
* Посоляват се и те малко и задушават, докато се изпари водата им.  Прибавя се маслото. 
* Прибавя се и соса Карбонара, разбърква още 2-3 пъти и отстранява от котлона. 
* Поръсва се със зелена (само за любителите на зелените тревички ;D

***В търговската мрежа сос Карбонара се продава готов - поне на 3-4 фирми.  Ако не искате да използвате готов сос (което пък значително намалява времето за приготвяне и и улеснява работещия човек) може да си го направите по следния начин: 

2-3 лъжици олио се загряват в малка тенджерка, заедно с намачкана  (но цяла) скилидка  чесън). Тя се изважда , а в мазнината се прибавя нарязана на кубчета  варено/пушена шунка (100г)  и запържва 2-3 мин. Прибавя се   топено/пушено сирене (100г) или малко синьо сирене и 200 мл. готварска сметана, която е разбита с 2  жълтъка.  Готви се 3-4 мин. , докато се разтопи сиренето.
По щипка черен пипер и естрагон завършват соса.

След което се смесва с готовите дробчета. 




13 коментара:

  1. Дробчета със сметана съм правила, но ей такава идея не ми е минавала. Заразен експериментатор си, Пепи :) Много вкусно ми звучи! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна идея, Пеп! Обичам ги и сигурна съм, че ще са много вкусни. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитна порция, допада ми бързинката на приготвяне! Хубав вторник, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. Не само лесно, но и много вкусно! Облизвам се пред последната ти снимка, особен със зеленкото! :)
    Ще чакам предложението ти за пънчетата. Аз правя с тях вкусна супа, с картофи.
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитно и определено вкусно,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  6. Изкусителка такава! Много вкусно изглежда, какви хрумки имаш само! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна идея, Пепи! Много ми допада - у нас и без туй дробчетата с лук са много тачени, та този вариант при всички случаи ще се пробва в най-скоро време!

    ОтговорИзтриване
  8. "Ужасно лесна", но и "ужасно" (в изкушаващ смисъл) апетитно предложение...
    Харесвам този тип идеи, благодаря, Пепи!
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. ✿⊱°•
    Passei para ler suas receitas.
    Essa receita é ótima, simplesmente deliciosa.

    °º。♪♫Bom fim de semana!°。♪♬
    Beijinhos✿♫° ·.
    Brasil⊱°•

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, дами! извинявам се, че отговарям след седмица :) но ви благодаря, че наминахте край мен.
    Поздрави за всички и хубава, спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи,супер приложение на соса Карбонара!Този лидълски толкова ми хареса,че непременно като взема отново за паста ще има един и за тези твои вкусни дробчета!Представям си колко сочни са се запазили в него,екстра,от сега се заоблизвах!
    Прегръдка от мен,отпочиваща неделя и дано ти е една успешна седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи,и тук да изкажа комплименти за чудната рецепта,страхооотни станаха дробчетата,благодаря ти,мила!Прекрасен вторник пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях те аз :) и какво, във вашите Лидъл няма повече готов сос ли :)
      Роси, горе написах как се прави домашния сос. Правила съм преди време - много е близък с този. Направи на госпожицата.
      И много се радвам, че са ти харесали дробчетата!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...