21 март 2014 г.

Моята готварска колеция :) е в петък, на гости

      Петък е,  време за гости smile3503 

      Нннееее, не съм забравила рубриката, но в последните месеци петъците са едни такива динамични, забързани в голямата си част, а в малката - съвсем мързеливи. Но пък днешния си гост го чаках сигурно с годинки :) да си направи блог, сайт, страница, или каквото там реши, тъй като сист-админа и е на половин ръка разстояние и би могла да му се подмаже, та да помогне с основата. А тя самата побърза да го изпълни и с традиционни наши рецепти,  и с чуждестранна кухня, а от скоро наблегна и на веган-сладкишите. 
      Днешния ми гост е дама, която ми е истински приятел, нищо, че и с нея се запознахме първо във виртуалния свят. Кремена с вкусния си и чисто нов сайт My cookery collection  Динамична, емоционална, но и търпелива. Сигурно от  две години обещавам да и ходя пак на гости, но пък се радвам, че тя реагира по-бързо от мен и пристига тук на разни срещи, които си организираме. Ж.П.то е виновно, Креми! Ай'са го пуснали влака, ай'съм дошла пак. 
      Още като се похвали, че си е направила най-сетне сайт реших, че трябва да ми гостува. Защото съвсем тайничко се надявах да обогати страницата ми тук с нещо сладичко, тъй като я знам, че получава от време на време гладни сладки пристъпи, които бързо потушава с нещо много сладко, или много шоколадово. Пък съм и опитвала и сладкишите  :) та се доверявам изцяло на нейната препоръка. Познала съм Very Happy за сладичкото, но дори не предполагах, че ще бъде  здравословен веган сладкиш. Провокираш ми ти слогана на блога. Ама и знаеш моето мнение за здравословната храна - прясно и домашно. 
       И ако все още не сте попаднали в нейното местенце - моля, поправете тази грешка и погледнете страничката на Кремена -  My cookery collection
      Креми,  сърдечно благодаря, че откликна на поканата ми!   И за моето сърчице
      Благодаря ти, че подслаждаш блога ми 
 се надявам БДЖ-то да си оправи  релсите в скоро време  и да изпълня обещанието си. 

newsm51



 *******************************

На гости съм при Пепи и аз готвя. Какво да предложа? Нещо вкусно, интересно, ново ... дали е възможно. В „Храна за мойте канибали” може да се намери всичко – винаги съм смятала този блог за кулинарна енциклопедия. Не знам дали е възможно, но е предизвикателно, а аз обичам предизвикателствата и приемам това с удоволствие.
Какво да предложа, с което да покажа отношението си към домакинята – удоволствие от компанията и, уважение и адмирации към умението и да съчетава работата с грижата за семейството, да поддържа блог и отзивчиво да помага на всеки, който има нужда от съвет.
Благодаря ти за поканата, Пепи. Всъщност, лесно взех решение. Знаеш, че напоследък съм на нова вълна - суровите десерти - достатъчно сладки и същевременно пълни с
полезни хранителни вещества и елементи. Всеки който ги е опитал е впечатлен от вкуса, аромата и най-вече от съставките им.
Гостувам ти с една много сладка, лека и свежа торта, а парченцето с форма за сърце е специално за тебе. Прегръщам те!



Сурова торта с веган блат, вишни и къпини

Продукти:
за блата:
150 г сурови орехи

150 г сурово кашу
15 натурални фурми
100 г стафиди
2 с.л. сусамов тахан
20 мл тъмен ром

вишни
къпини
мед

1 кисело мляко - 4,5% масленост
1 заквасена сметана

3 бр. желатин

кокос

Начин на приготвяне:
Фурмите се почистват от костилките. Всички продукти за блата се смилат добре в кухненски робот до гъсто и лепкаво тесто. С него се оформя блата на дъното на форма със свалящ се ринг и се прибира в хладилник.
Вишните и къпините се смилат с блендер и се прецеждат през марля, за да се отстранят семките. Сместа се подслажда с мед. Добавят се млякото и сметаната и се разбъркват с миксер до получаването на еднородна смес.

Ж
елатинът се разтваря в студена вода, изчаква се 5 минути да набъбне, слага се на котлон на водна баня, докато се втечни, като се внимава да не заври и се добавя към сместа, като се разбърква добре. Тази смес се излива върху блата, поръсва се с кокосови стърготини и се охлажда за 12 часа в хладилник.

14 коментара:

  1. Чудесно гостуване!
    Поздравления за Креми и прекрасната рецепта,която ни предлага.
    И аз харесвам веган десерти!
    А от Пепи ще е основното ястие, което ще е мръфффффка :)
    Прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересен гост си поканила Пепи с интересна рецепта :) И аз като теб харесвам прясно и домашно (и месно най-вече), но няма да пропусна да погледна и мястото на Кремена. Само нещо не можах да отворя линка със сайта и, дали проблемът е в мен ?

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря, Пепи :)
    Само блатът на тортичката е веган. Какво да правиш, ние, жените си обичаме сладкишите. Същевременно ни се иска да си хапваме без да изпитваме угризения, че това ще ни се отрази на фигурата.
    Затова се обърнах към този тип сладкиши, приготвени без захар и брашно. Не, определено няма да се лиша и от другите, но ще компенсирам и ще внасям разнообразие от време на време със суровите десерти. Много ми харесват! Харесват се и на всеки друг, който ги опита. Достатъчно сладки, полезни, вкусни и ефектни - в това отношение водят с едно рамо.

    Първоначалният ми план за гостуване при тебе беше доста амбициозен, от няколко елемента и определено изпълним при наличие на свободно време, но поради липса на достатъчно такова, реших да предложа точно тази тортичка в рубриката «В петък на гости».
    А онзи списък-план за гости ще го запазя и ще го реализирам при реалното ти гостуване.

    ОтговорИзтриване
  4. Oho,каква вкусотия само! Чудесно гостуване, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  5. Ееее,чудесно е,че отново имаш гост,Пепи,и то толкова лъчезарен и талантлив!Креми,страхотен десерт си приготвила,комплименти!
    Честита пролет,дами!Да ви донесе много топлина,слънце и усмивки!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз съм от тези, които сега откриват блога "My cookery collection".
    Рецептата е страхотна - много ми допада като идея, съставки и вкус.
    Чудесно гостуване, поздравления за двете ви и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, благодаря, че ни запознаваш с Кремена, с удоволствие ще разгледам местенцето й. А тортата е прекрасна,с удоволствие бих опитала нещо толква сладко, а и полезно.
    Поздрави и за двете, хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепа, достоен гост имаш! Креми, невероятна рецепта за гостуването си приготвила!
    Честита пролет и на двете!

    ОтговорИзтриване
  9. Току-що се прибрах у дома и прочетох коментарите - благодаря ви много за хубавите думи, момичета :)
    Честита пролет и ведро, слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, развеселихте ме, но и ми подсладихте душичката! Страхотни сте, Пепи, благодаря, че ни запозна с гостенката ти! Прекрасен ден ви желая, Дами!

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се, че ви харесва и днешния ми гост, мили дами!
    Благодаря ви, че наминахте, а на Креми -още веднъж благодаря за гостуването :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ама, че сладко угощение е имало в петък, Пепи! Аз съм от закъснелите, на останало парченце не разчитам, но рецептата отива в колекцията. Много ми хареса! Поздрави за двечките и хубав да е денят ви! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти, Снежи :) рецептата е точна, убедена съм, ще се радвам, ако я опиташ и ти (аз на място съм решила да пробвам)

    ОтговорИзтриване
  14. Пепче, аз продължавам да творя на същата вълна, да знаеш, че ще се наложи да ми погостуваш няколко дни, за да имаме време да се насладим на всички десерти и бонбони от поредицата :)
    Така де, пролет е, жени сме, обичаме сладичко, особено ако е в раздел здравословно ...

    Имам една идея как да те накарам да дойдеш по-скоро - БДЖ-то не вършат работа - релсите са до никъде още - ще навия половинката да отидем нейде да оберем левурдата и съм сигурна, че ще намериш начин да стигнеш до нас :) :) :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...