16 май 2014 г.

Маслени сладки "Гъбки"


Дали има някой над 30-те, който да не си спомня за тези сладки?  :smile1:  Между другото те, заедно с калиите, кошничките с маслен крем и прасковките бяха неизменна част от почерпката за всяка сватба, кръщене, абитуриентски бал или друго голямо семейно тържество. Сега има  кетъринг и хапки със синтетичен хайвер :smile1: . 
Ето ги любимите маслени гъбки.  Времето е променливо до студено; подходящо за сладки с мас. Почти винаги, когато правя масленките на мама, правя по няколко и от тях, но обикновено ги избягвам, заради непрекъснатото търсене на  "уред", с който да отбелязвам  пънчетата на гъбките. Преди години гъбките май ги правехме по-големи, защото ползвахме капачка от червило. Сега пак ползвам капачка от червило, но то е едно малокалибрено, по-малко от ония старите. И единственото, което съм променила от рецептата на мама е добавката на карамфилчетата на всяка гъбка. 


Този път обаче цялата доза е само за гъбки. От нея излизат малко :) около 35-40 гъбки, зависи от големината им. 
Рецептата е същата като на масленките 

Продукти:
1 ч.ч. (240 мл)  размекната мас
1 яйце
150 гр. пудра захар
400-450 г брашно (приблизително)
3-4 ванилии

пудра захар за овалване или поръсване
какао, канела или нес кафе

зърна карамфил 

Приготвяне:  
* Яйцето, маста и захарта се разбиват с вилица. 
* Прибавят се към пресятото брашно с ванилията и се омесва набързо, колкото да се събере  на топка, за да не се размекне тестото прекалено много от топлината на ръцете. 
* Прибира се в хладилника за  един час. 
* Приготвя се тава, застлана с хартия за печене (или НЕНАМАСЛЕНА)
* От тестото се късат малки парчета с големина на орех. 
* Оформят се на топчета като се овалват между дланите. 
* Нареждат се на разстояние в тавата. 
* Капачка от червило, или друга подходяща (може и отрязана спринцовка) се потапя в какаото (или канелата, нескафето). 
* Прави се кръгъл не много дълбок отпечатък в центъра на всяко топче. Натиска се лекичко. В чентъра на отпечатъка се забожда по зърно карамфил. 
* Пекат се в предварително загрята фурна на 220°C,  за около 12-15 мин. до съвсем бледо зачервяване (почти бели да си останат, само отдолу да порозовеят. Моите подвеждат, защото са с типово брашно). 
* Може да проверите като побутнете сладките с пръст - местят се лесно. 
* Оставят се да изстинат за 5-6 мин, след което се овалват в пудра захар.
* Съхраняват се затворени в кутия, ако стигнат до нея :)  

31 коментара:

  1. Ау, как ме подсети за тях! Топят се в устата! Отпечатвахме кръгчето с епруветка, стъклени флакончета от лекарство или даже напръстник!.
    С карамфилчетата са много ефектни!
    Поздрави и приятни почивни дни, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина, хубави събота и неделя и на теб!
      Напръстника у нас беше предмет-табу за пипане, мама не си го даваше, защото беше шивачка и непрекъснато и трябваше, пък ние го забутвахме, като го пипнем :)

      Изтриване
  2. Пепи, аз отново с моя въпрос - с какво да заменя маста?..Предполагам с нищо :))))...С масло май няма да станат същите, Нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аурелия, тези сладки вече можеш да си направиш. Маста заменяш с масло. 1/3 от брашното замени с нишесте - царевично, или пшенично, натурално да е. Така ще станат пръхкави.

      Изтриване
  3. Понеже съм около 30-те, ги помня ;)
    У нас не са се правили прасковки, но тези са ми едни от любимите :)
    Прегръдка, Пепи и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е Дани, кака поне не е ли правила прасковки ;)
      Гуш и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
    2. Пепи, никога не съм опитвала от тези гъбки, но определено ще ги приготвя някой път. Направо си представям как се топят като песъчинки... Страхотни са твоите!
      Поздрави. :)

      Изтриване
  4. Любими, обожавах ги... и винаги една страхотна наслада за небцето,
    чудесна идея и неустоимо предложение, Пепи....
    Поздрави за теб и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! А на теб - хубава и спорна седмица да е!

      Изтриване
  5. Чудесни гъбки са станали,Пепи! След диетата ще се правят:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. леле, ти и диета?!? Че нали ти ставаше новата роклА?

      Изтриване
  6. И на моя бал имаше много домашни сладки. Нямаше нещо, което да чакаме повече на празник от сладките. Домашните. Имахме си специалистки - съседки, които се занимаваха с тази част... Ох, как ми припомни тези хубави моменти :) И в училище на празници носехме домашни сладки... пък сега!
    Дойдох за твоите сладки да кажа, а накъде ме изби :D
    Така де, нямаш си друга работа сега, сладки ни караш да правиммм :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. изби те на носталгия :) ама е разбираемо. И всяка съседка беше специалист по 2-3-4 вида. Не всяка се наемаше да прави всичко :) ама пък после като се съберат толкова подноси :) На мен фаворит ми бяха кошничките с маслен крем. А сега не ги харесвам. Капризи.
      А ти направи едни гъббки де, нали много обичаш ония масленки?

      Изтриване
  7. Стопроцентово отговарят на поставените етикети, аз бих ги нарекла рубриките на блога: "С 5 продукта" - факт; "Учим се да готвим" - много са лесни; "От старите тефтери" - заради спомените от вкуса. Имат и още едно предимство: не се налага разточване, което за по-несръчни като мен, винаги е свързано с цапане, а се оформят на ръка. Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз цапането го постигам още при месенето, Ани :) Но вярно е, докато се правят топчетата, човек може да си поседне :) така не се изгърбва от точене.
      Сърдечно благодаря за винаги искрените и навременни коментари :) Знаеш ли, сетих се, че миналата година мислех да правя Павлова и ме спря, за когато дойде сезона на ягодите. Сега правя сладко от ягоди, но не намирам доброволци да ядат тортата :) Пак ще я отложа.

      Изтриване
  8. Много обичам масленки. Гъбките са просто прекрасни! С мас стават страхотни, но и аз често заменям маста с масло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако ще се правят по-често - и аз бих заменила маста с масло :) (или пък ако сама ще си ги хапвам :))

      Изтриване
  9. Чудесни са и много любими! Благодаря, че ми ги припомни :)
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хайде седмица на масленките, докато не е станало много горещо това лято :)
      Хубава седмица на теб, Диде!

      Изтриване
  10. А, помня, помня, с капачка от червилце, нали:))) Чудни гъбки си набрала рано рано в неделя, точно за кафенцето. Прегръдки и приятен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скътай си 2-3 за кафето утре, Кате :) Ти си далеч под онази възрастова граница, пък как помниш, а :)

      Изтриване
  11. ¸.•°.❤❤
    São tão bonitos, parecem tão saborosos!!!!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil. º°。✿

    °º。✿✿彡º°。

    ОтговорИзтриване
  12. О, мерси за подсещането, Пепи! Наистина ги бяха забравила, а пък с такова удоволствие си ги хапвах едно време...Практичният съвет за капачката е супер! Направо отиват в списъка за следващия уикенд (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам да ги видя в отчетната тема, Диде :)

      Изтриване
  13. Не съм ги правила,Пепи,спомням си ги май само визуално,затова мислено ще се почерпя от твоите и то много щедро,за да компенсирам пропуска :)) .
    Страхотни са,убедена съм и много ароматни от карамфила!
    Прегръдка от мен и успешна седмица да ти е,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. направи си, Роси, знам, че не си приятел с маста :) но с масло направи. Аромата на карамфила в сладките е много интересен.
      Прекрасна седмица и на теб да е!

      Изтриване
  14. Страхотни са, Пепи! Искам да си взема поне една за следобедното кафе...Прегръдка с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си, Еви, да ти е сладко :)

      Изтриване
  15. Az otdavna tarsq receptata za lokumku
    mojebi e gore-dolu sashtata kato tazi, nali?
    Pozdrav Betty!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...