21 май 2014 г.

Дип/пастет от маслини и топено сирене


      Обичам такива мазила, които освен за разядки преди вечеря със салата, много добре прилягат  и сутрин, на препечена филия за закуска. Защото закуската у нас заема важно място, признавала съм неведнъж.
      Преди 6-7 години маслините без костилки бяха кът и за да си направя пастет от маслини ползвах онази джаджа, която вади костилките на черешите. Маслините обаче са по-твърди от черешите и две такива заминаха геройски с отпадъците. Сега е лесно - маслини без костилки - поне 5 вида има в магазина. Само малко изкисване в чиста вода им трябва, да се обезсолят. 

      Следва толкова бързо приготвяне с няколко пулса на блендер/пасатор, или чопър, че времето за четене на рецептата е поне два пъти по-дълго от самото приготвяне :)



Продукти:

~300г обезсолени маслини без костилки
~100 г  топено сирене 
~3 с л зехтин
щипка черен пипер и риган по желание 
2 скилидки чесън - :) пак  по желание 

Приготвяне:

* Всички продукти се поставят в блендер/чопър и пасират до хомогенна смес. 
* Сместа се прехвърля в бурканче и съхранява до 2 седмици, ако е без чесъна. 



22 коментара:

  1. Пепи,какъв забележителен ансамбъл си съчетала в чинийката :) !Друго си е и една мръвчица да има,нали?
    За мазилата съм напълно съгласна и сега идеята ти ми идва точно навреме за едни маслини,които се помайват у нас,благодаря ти!
    Харесва ми съчетанието със сирене,много ще им подхожда!
    Прегръдка отново и този път ще пожелая приятна вечер на семейството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси! Хубава вечер и на вас да е!
      Аз не подминавам ден, без да намажа нещо :) виж, Мише не споделя много тази ми страст. Точно с топено сирене не бях правила скоро, Креми ме подсети.
      Ще се радвам да опиташ и на теб да допадне :)

      Изтриване
  2. Правя си пастет, ама не съм слагала сиренце, виж идеята ми допада. Страхотни снимки и вкусно поднасяне:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай с топеното сирене, Кате, но обезсоли маслините.
      Поздрави и на теб, бонбон!

      Изтриване
  3. Е, баш по мой вкус си ми пуснала публикация, Пепи :)) Това още днес ще го врътна.
    Прегръдки и благодарности!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се вече си го врътнала, Снежи :)

      Изтриване
  4. Много интересна комбинация, Пепи! И двете съставки много ми харесват, но не ми е хрумвала комбинация :) Мерси за идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега трябва да си направиш, Албенка и да видиш дали ще ти хареса наистина :)

      Изтриване
  5. Пепи и на мен много ми допада комбинацията с топено сирене! Със сигурност се получава много добре. Ще опитам непременно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса и на теб, РАдост!
      Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване
  6. След хумуса взеха да ми харесват такива "мазила", както ги наричаш. Съставките са ми тъкмо по вкуса!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. казваш аз да се върна на хумуса и да му дам втори шанс :)

      Изтриване
  7. Засищаща закуска ще да е това! Изобщо нямам представа какъв ще е вкусът на тази разядка, много ме заинтригува!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкуса е :) наситено маслинен, Зори :) и наистина засищащ на филия хляб :)

      Изтриване
  8. Трябва да ти кажа, че имах неблагоразумието да я направя в съботата, след публикацията...Резултатът е, че се изяде на едно ядене, отиде една опаковка хляб, под формата на препечени филийки + сумати сирене и домати.
    Е, не ядох само аз...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. радвам се, че ви е харесал пастета, Диде :)
      Вярно е, на препечен хляб много върви :)

      Изтриване
  9. Пепи, забравила съм да ти пиша, че пастетчето страшно много ми хареса! Благодаря ти за рецептата, мила!
    Направих я и тръгнахме на път, нямах време за снимки, но ако ти кажа колко крекери изяде :)))
    Прегръдки от мен, с пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз го забърках за утре за един пикник, Снежи :) Да видим дали ще се хареса сред природата и ребрата :)
      Прегръдка и от мен и хубав ден!

      Изтриване
  10. Този тип пастети са невероятни.Успех.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може за замезване, а може да се нахрани човек с тях :)

      Изтриване
  11. Пепи, какви са тези розови яйца ?

    ОтговорИзтриване
  12. яйца, мариновани с червено цвекло. - Много са интересни за салата, вкуса им си е 90% като на простите варени яйца :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...