22 юни 2014 г.

Патладжанени сандвичи



      Под външния облик на тези патладжанени сандвичи са  патладжанените пици на Петя, които правя от няколко години, излязат ли нашите патладжаните. Само че, на два етажа. Затова са сандвичи. Може и трети пласт, според както го вижда твореца. Пардон, готвещият ги. Избирам да ги правя с български патладжани, производство от градините (дори в оранжерии да са), защото вносните са ми малко гумени :) капризи, но който е свикнал с продукцията от градината на мама... има право да избира. 


      Сандвичите търпят всякаква импровизация в плънката - видове сирена, домати, резени шунка, бекон, маслини, гъби.... Самите шайби патладжан тук са малко изпържени, но ако държите на здравословното хранене, може да ги запечете във фурната (както правя с патладжани, които запичам, охлаждам и прибирам във фризера за зимата - нарязани, посолени, отцедени, подсушени и намазани с малко мазнина се запичат почти до готовност. Както и подправките могат да са любими - риган, босилек (обичам само на салати и свеж) , мащерка (преживях я), магданоз (не обичам :innocent: или чубрица (ползвам само на леща и мусака вече) . Затова пък ригана много обичам с някакви домати, сосове, пици, шунки, маслини... 
      Тук искам да кажа и две думи за козето и овчето сирене на Olympus - Страхотно е!  И огромна благодарност към чудесния млечно-сиренов подарък, с който ме изненадаха приятно преди десетина дни! 
      Рядко купувам  овче и козе  бяло саламурено сирене (пак наблягам на домашни и затова всичко при мен се сравнява с чистата и качествена домашна продукция);  дори да  няма при мама, намирам си разни доставчици, а понякога  козето сирене прави един голям кръгов маршрут от Казанлък през София, за да стигне до Стара Загора. За по-направо :)) 


Продукти: 
патладжани 

олио за пържене, или печене 

сирене 
шунка (варено пушен бекон), маслини, домати, скилидка чесън, кашкавал, моцарела (бейби е), риган 



Приготвяне: 
* Патладжаните се режат на шайби, посоляват и оставят да се отцедят за 1 -1,5 часа. 
* Подсушават се и се пържат в малко мазнина (колкото да омекнат, не до зачервяване), или се пекат в намазнена тавичка почти до готовност. 
* В тава за печене се нареждат на един ред половината изпържени кръгове патладжан. 
* Върху тях се поставя резен сирене и кръг домат. 
* Отново се поставя кръг патладжан и пристискат с ръка, за да залепнат добре с долните продукти. 


 * Отгоре се нареждат ситно нарязаните шунка, маслини, по малко чесън; поставят се нарязани парчета домат, кашкавал, моцарела и поръсват с ригана. 
* Запичат се в предварително загрята на 200* фурна за около 10 мин. (докато се зачерви кашкавала и разтопи). 
* Още топли се поръсват със зелени подправки -  босилек, или магданоз. 

И да споделя, че тези патладжанени сандвичи аз ги харесвам повече напълно изстинали (т.е. на другия ден) . Но това е моето скромно мнение. 




28 коментара:

  1. Чудесни! А как обичам патладжани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много и аз :) ако моите ми уйдисват - ще ги ядем през ден :)

      Изтриване
  2. Прекрасни сандвичи! Ако наистина се е стоплило и е дошло лятото!
    Дано е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. кой го знае това лято :) Тази година се изгуби някъде.

      Изтриване
  3. Е много ми е любимо! Ама много! Нямаш представа каква горяма царица си на тези вкусотии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с такива продукти няма как да е друго :)

      Изтриване
  4. Леле колко ми е любимо това, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мине ли ти диетата - да си направиш :) ще те подсетя

      Изтриване
  5. Невероятни са, Пепи! Позволяват вариация в наличните продукти. Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Еви, позволява всякакви вариации според вкуса.

      Изтриване
  6. Много,много,ама много по мой вкус,Пепи!Мога да ги хапвам всеки ден без да ми омръзнат.Страхотни си ги приготвила,с толкова много и качествено сиренце!Със сигурност подаръка ви се е усладил,личи си,много са апетитни и сочни сандвичите!Прегръдка и успешна седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз бях решила, че ще имам след пътуването останали "сандвичи", но не ми се получи, Роси :) та пак ще правя тези дни.
      Прегръдка и за теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  7. Вчера ги правих, жестоки са:)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепчо!!! Какви сандвичи, ах защо се вързах на заглавието и надникнах тук посред нощите?!:))) Голяма изкусителка си ти, голяма! Страхотия е тази рецепта! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подмамващо е, нали :) Но може и без хляб да се хапват, Кате :)

      Изтриване
  9. Много по мой вкус са, Пепи! Непременно ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам на отзиви, Радост :)

      Изтриване
  10. Красиво и вкусно, Пепи! Много цвят и лятно настроение си сервирала в чинийката! Закъснях за порцийка, но поне със сигурност са изстинали вече :)) Хубав ден и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, Снежи :)вземи си от изстиналите :)))
      хубав ден и на теб!

      Изтриване
  11. Откакто ги видях, не ми дават мира. Много вкусна комбинация, а и аз съм любител на патладжаните. Благодарна съм на всяка рецепта с патладжан.:) Скоро правих нещо подобно, но със смляно месо и чушка. Поздрави, Пеп. Човек може да мине само на сандвичи:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега направи със сиренце, Нели :) Със сигурност ще преживеем на такива сандвичи :§)

      Изтриване
  12. Обичам да експериментирам със сандвичи без хляб, и като гледам твоите Пепи, като нищо ще ни станат любими :) Още днес ще ги опитаме :)
    Поздрави за теб и за Стара Загора!

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова обичам патладжани. И това ястие ще го сложа в категорията "любими".
    Страхотна рецепта, Пепи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. изчакай да намериш бели патладжани, Ели, да се насладиш напълно на удоволствието :)
      И с козето сирене на Иван да направиш!

      Изтриване
  14. Още една подходяща рецепта за мен. Обичам и козе сирене и овче сирене, само остава като отида на село това лято да си направя с нашите патладжани.
    Тая година всичката реколта ще е късна, ако изобщо оцелее след тези дъждове :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. дано изобщо има реколта, че както е тръгнало с тия дъждове и градушки - нищо не връзва и зрее както трябва.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...