27 юли 2014 г.

Очите на ламята


Всъщност си е кюфте с плънка, или зрази, или мини-руло Стефани в опростен вариант - само с яйце. По чуждоземски е известно и като шотландски яйца, но преди време Жоро Бордовски (светла му памет) ги покръсти с това звучно име, което гали слуха Grin и окото и небцето.  И нищо, че са почти същите като горните, ще ги публикувам пак, тъй като точно тези са приготвени в  мултикукъра на Panasonic.  Ако си нямате такъв, сложете ги в глинен гювеч, или в тава с капак, за да могат да са и задушени, и печени.  Но непременно ги опитайте.  Със специална препоръка  и след Великденските празници, когато във всеки дом остават сварени боядисани яйца. 
Готвенето в мултикукър Panasonic е много удобно - слагаш продукта (тук кюфтетата) , затваряш капака и забравяш за час. А след това ....... не след това, през цялото време аромата  ти напомня, че е време за вечеря :) 



Продукти: (за 6 големи очи :))))) 
~800 г.кайма ( от месо ) 

Каймата е овкусена като за кюфтета: 

1 голям настърган, изстискан картоф (в други случаи слагам  4-5 с.л. галета с 2 лъж. кисело мляко и 1/2 ч.л. сода за хляб) 
2 яйца
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
щипка риган
магданоз по желание 
сол 

3-4 лъж. олио 
6 сварени яйца
галета за паниране
~150/200 г. кашкавал


Приготвяне: 
* Каймата се омесва добре с всички подправки и ако има време, оставя в хладилника да отлежи поне час.
* Взема се топка кайма, колкото шепата примерно и се разстила на дланта на ръката. По-лесно е на парче стреч фолио или мокра дъска да се разстеле.
* В средата се поставя обеленото яйце  и се 
оформя на топка. 

* Овалва се в галетата. 
* Нареждат се в купата на кукъра ( съда за готвене/печене ) и се налива ок. 100мл вода и олиото.  
* Поръсват с настъргания  кашкавал.
Уредът се включва на 60мин. на програма "Печене" (3) . По време на печенето няма нужда от наглеждане, няма опасност да загори.



Когато уреда изключи, можете да го оставите да работи в режим "Подгряване", докато стане време за сервиране.  Поднасят се топли, според Жоро по едно  в порция, но на мен ми хареса как стоят двете в чиния :) пък и оплаквания от двойната бройка нямаше.  Гарнират се със салата по желание.



*** За фурна: Пекът се във фурна на 200*  до зачервяване на кашкавала ( ~ 40 минути).  





17 коментара:

  1. Чудни ламски очи:) Кой би отказал?Аз лично искам две:)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат много апетитни! Благодаря за рецептата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) ще се радвам, ако направите и споделите за резултата :)

      Изтриване
  3. Мхм. Вкусни ще са и как иначе? Обичам малко картофи в каймата за кюфтета. Стават чудни!
    И с този кашкавал отгоре... разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плачат за чаша студено бяло вино, нали :)

      Изтриване
  4. Пепе, сигурна съм, че Жорето, някъде там, където и да е ти ръкопляска и ако не 6 (знаеш, че я пишеше само на себе си), то поне 5 ти е поставил!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз съм имала неведнъж честта да получа шестица от Жоре.
      Много ми липсва комуникацията с него.......

      Изтриване
    2. Радвам се, той просто така се шегуваше. И на мен липсва безкрайно...

      Изтриване
  5. Оригинално заглавие, съвсем точно за прекрасните големи кюфтета, Пепи! Прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти ,Еви! Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  6. Супер гозбица си приготвила,Пепи,и този уред както казах и при Траянка ми се издига все повече в очите!
    Аз ги знам като птичи гнезда,ама защо пък точно гнезда нямам идея.Не съм го приготвяла отдавна,добре ми напомни,благодаря ти другарче мило!Яйцата сигурно са домашни,много жълтички отвътре.Харесва ми добавката на картофче в каймата.
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Птичите гнезда ги правех, като разстилам каймата като гнездо точно :) да стане с отвор в средата и там чуквам яйцето. Затова са птичи гнезда, а тук е скрито вътре :) Ама все яйца. Но пък и двата вида наистина са много бързи за приготвяне и спасяват след работа.
      Прегръдка и на теб, мила Роси :)

      Изтриване
  7. Ама това име е много по-готино! И как хубаво си ги оформила и поднесла...!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, страхотни са се получили! Все повече се удивявам какви вкусотии могат да се приготвят с този уред! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Радост, може да готви доста неща :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...