10 август 2014 г.

Фритиран сладолед


      Паниран сладолед  ядях няколко години в близкия китайски ресторант. Обаче веднъж като си забравиха вратата на кухнята отворена и спрях да го посещавам  Долу-горе тогава открих и интернета и чаках някой да сподели как се панира сладолед. Е, дочаках Драго, който сподели голямата тайна и вдъхна доверие в недоверието  ми ;D към панирането на сладолед в домашни условия. 
     В крайна сметка се оказа, че е лесно и бързо; предварителната подготовка е повече, но тя се извършва на 2-3 етапа, а когато решим, че ще ядем паниран сладолед, загряваме мазнината, вадим приготвените топки сладолед от фризера и ги пържим - само няколко минутки работа, преди да се насладим на леденото вълшебство, скрито под хрупкава коричка. 

Снимките ми са стари, но пък не съм се сетила да снимам скоро, обаче си заслужава споделяне рецептата на Драго




Ето и рецептата за 

Фритиран сладолед (паниран сладолед) 

Продукти за 6 топки:

~ 1 кг сладолед 
 1 ч.ч. натрошен на ситно корнфлекс**
 2 ч.л. захар
 1 ч.л. канела по желание 
 2-3 яйца

олио за пържене - маслена баня 

плодове  - любими; по желание; или сезонни, което е най-добрия  вариант за гарниране.
Може мед или шоколадов сос през зимата. 


Приготвяне:

* От сладоледа се оформят топки, с големина на голямо яйце и се  слагат  по отделно в малки торбички.
* Прибират се във фризер за замръзнат добре за два часа поне. 

* За панировката  корнфлейкса  се натрошава - в торбичка на много ситно с точилка; между два листа хартия, или се смила в едра машинка за ядки.
* Смесва се  със захарта и канелата.
Разбиват се  яйцата. 

* Топките сладолед се изваждат по една от фризера и се овалват последователно в: корнфлейкс; разбитите яйца и отново корнфлейкс.  Тук си трябва бързина smile1 набързичко се овалват топките, за да не се разтопят в ръцете.  Всяка оваляна топка се прибира отново в торбичката си.  
* Веднага се прибират във фризера за отново два часа поне.
* Така приготвеният сладолед е готов за пържене и може да го държим в хладилника толкова,  колкото си поискаме или поне до момента в който решим да изненадаме домашните си любимци или гости. 
* Малко преди сервиране се загрява  на мах мазнина в тесен, дълбок съд (касерола).
* През това време  плодовете се нарязват и подготвят чиниите за сервиране. 

* Топките сладолед се изваждат от фризера и пържат най-много по две в маслената баня  за по около 15-20 секунди.
* Изваждат се, отцеждат за 5-6 сек. и поставят в чиниите върху или до плодовете. По желание се заливат с мед или плодов сос. 
* Сервират се веднага smile1


** Вместо с корнфлейкс съм панирала в ситно смлени обикновени бисквити. С тях обаче може да се смелят ядки 

28 коментара:

  1. Не е честно! До сега пуках чушлета, пържих бамя и мариновах сирене. Сега, вместо да положа морно тяло, трябва да излизам за сладолед. Не е честно, ама никак! Много благодаря за рецептата, но не сте права да споделяте такива изкушения!!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за причиненото неудобство :)
      ама оставете сладоледа за утре вечер :) направете топките, пък като Ви се размине - изпържете ги :)
      Поздрави и на Вас!

      Изтриване
  2. Чуден е! И аз съм опитяала, но като малка и то пак в китайски ресторант. :)
    Да ти сладък сладоледа, Пепи. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, верно беше хит това по китайските преди години, но аз така и не опитах. И, да сега ме подсети, че Драго беше показал, ама пак не опитах, сега ако и ти не ме накараш - не знам кой!
    А колкото до минаването покрай Ст.З. - нали знаеш, че като сме с децата - не се спира даже и за тоалетна:)), щом ни возят - съобразяваме се - нали знаеш, че сме от послушните родители :))) Сами пък като сме - сме с автобуса, тъй че пак не става. Остава ти пак да дойдеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сега вече малко трудно ще се наканвам :) ама ти да беше казала с какво да ги подкупим младежите, че да спрете тук.
      И пробвай панирания сладолед, непременно. Ще се убедиш, че си струва "усилието"

      Изтриване
  4. Отдавна се каня да се пробвам, да видим кога ще го направя:). При теб отново е много красиво и апетитно. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега през лятото е момента :) докато има изобилие от плодове за гарниране :)
      Благодаря, Петя!

      Изтриване
  5. Пеп, направо си представих какво жонглиране със сладоледени топки пада :) Не е за моето слабо сърце такава рецепта :) Откога се каня да разбера как се прави, а ето - ти споделяш рецепта, а на мен куражът ми е малко :)
    Поне знам къде да намеря рецептата, ако се престраша :)
    Супер изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А не, Вики :) Много бързо дори се подготвят :) то и да иска човек не може бавно ,че се разтапя сладоледа. Пък после ги държиш във фризера, докато ти мине умората от жонглирането с топките :) и едва тогава панираш. Абе не е сложно и пипкаво :) щом след работа съм ги правила :)

      Изтриване
  6. Ъъъъъ, не, не... това животно не е за мен работа. Виж какво, дай да се разберем така - от мен онова с мидите и скаридите, от теб тез топки. Става ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. става, става. Навита съм. Ама не е сложно бе :)

      Изтриване
  7. Пепи, страхотно! А колко апетитно!
    Сладолед обичаме под всякаква форма, това трябва да се опита. Виждала съм в менюта, но не знам защо никога не съм опитавала.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а не е сложна работа, Аурелия :) пробвай
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. Искам и аз, макар да съм сигурна, че е вече в миналото. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,твоите топки са класи над китайските,които са с толкова дебел кожух,че повече ядеш бухта,отколкото сладолед.Аз мисля,че увиват сладоледа в тесто за мекици,иначе не мога да си представя защо е толкова дебела и тестяна коричката им.
    И аз като Или си знам,че няма да затъркалям топки и сега започвам да мисля с какво пък аз да те подкупя да направим бартер,че то може да не ми се прави,ама пък как ми се ядееее :) .
    Страхотно поднесен десерт ,хрупкав,плодов,кремест...абе мечта!
    Прегръдка и спорен ден,другарче мое!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. вярно, че ония бяха с дебела панировка, Роси :) нищо чудно в тесто да ги обличат и така да запечатват.
      благодаря ти, другарче мило и хубави почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  10. Това е много вкусно.
    Благодаря , Пепи, за рецептата. Ще трябва да го направя този десерт, то се видя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама лесен е, Ели :) защо мислите, че е сложна работа това :)
      Пък и ще зарадваш двамата мъже и девойката :)

      Изтриване
  11. Страхотен е, и ние много го обичаме, затова си гребвам с голямата лъжица! Много е хубав при теб, но ти си си майсторка, с каквото и да се захванеш! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гребвай си, Кате :) да ти е сладко!

      Изтриване
  12. Чудесен паниран сладолед, Пепи :)
    Работила съм в китайски ресторант, ама нашия китаец беше побългарил рецептата. Пак интересно се получаваше сладоледът и много вкусен, но реално не знаех как се прави в оригинал :)
    При теб се е получил чудесен сладолед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ще чакам да споделиш как го е правил, Дари :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  13. И сладко от смокини обичам, но сладоледът ти е Страхотен, Пепи.
    Чудесна идея, много подходяща за настоящите горещи дни.
    Сърдечни поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  14. От много време се каня да опитам това чудо в домашни условия, но някак не се решавам да осъществя практическа реализация :) Но ти определено много ме нави, Пепи :) Много обещаващо изглежда на снимките!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е толкова страшно, Албенка :) виж, лесно се прави. Просто е на няколко етапа със замразяване.
      Поздрави и хубав ден и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...