26 август 2014 г.

Пълнени гъби




Пълнените гъби не са много популярни у нас в  менюто :smile1: на възрастните.  Младите човеци  пък ги харесват.  Те са перфектното топло предястие; или гарнитура за печено месо; или лека вечеря. Най-хубавото при тях е, че могат едновременно да се приготвят няколко вида, според желанието на дегустаторите. Естествено, като изключим авджи Стоев от каквото и да е дегустация на пълнени гъби.
Удобство е, че  могат се приготвят по-рано през деня, а изпечем вечерта, ако очакваме гости, или сме ги решили за вечеря.  

"Рецептата" е проста и търпи всякакви импровизации :smile1: откъм плънката. Ето тази неугледна среднощна снимка е на пълнени гъби с шунка, кисели краставички и кашкавал



Пълнени гъби с кайма 

Продукти: 

гъби, кайма с подправки на вкус (кимион, чубрица, лют пипер), 1-2 скилидки чесън или малка глава лук (ситно накълцани), сол, олио, кашкавал 

Приготвяне: 
* Гъбите се почистват от пънчетата (ако гъбите не са пресни или чисти - се измиват, но в повечето случаи можем да си изберем чисти и за пълненето - с  по-отворени шапчици) . А пънчетата отстранявам и суша, както тук съм писала 
* Нареждат се в тава с отвора нагоре и посоляват. 
* Отворите се пълнят с овкусената кайма, а отгоре се притиска парченце кашкавал. 
* В тавата се налива малко вода (или вода/бяло вино - не повече от 1см) и 3-4 лъжици олио; покрива се с фолио и пече в загрята фурна на 200* за 30 мин, след което се развива фолиото и запичат до зачервяван отгоре. 

Опция е соса да се сгъсти с лъжица царевично нишесте и малко готварска сметана. Чуден за топене на къшей хляб е :smile1:



Пълнени гъби със  сирена 

Продукти: 
гъби,  сиренА (топено сирене, синьо сирене,  кашкавал или каквото друго обичаме :)), масло, сол, черен пипер, мащерка или риган,  няколко скилидки чесън с люспите, бяло вино 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 200*
* Гъбите се  почистват (и измиват, ако трябва) от  пънчетата . 
* Подреждат се в тава за печене с отвора нагоре  и съвсем леко посоляват. 
* На дъното на всяка гъба се поставя парче  краве масло (колкото зарче за табла). 
* Поръсват се с подправките - сол, пипер, мащерка/риган. 
* В тавата се наливат равни части бяло вино и вода (или само вода) , общо около един  пръст на дъното, поставят се скилидките чесън   и пекат в загрятата вече  фурна за около 15 мин.(зависи от големината и количеството на гъбите)  
* Тавата се изважда;  гъбите се пълнят  с подготвените различни парчета сиренА -  най-отгоре се оставя сиренето, което се разтопява най-добре - в този случай кашкавала.  
* Връщат се във фурната и пекат още десетина минути - до зачервяването им. 



Когато пека смесени видовете пълнени гъби, пълня и тези със сиренето и пека заедно, под фолио. След като ги развия от фолиото, прибавям парченцата кашкавал и тогава връщам за дозапичане във фурната. 


14 коментара:

  1. За мен със сиренетата, моля!

    ОтговорИзтриване
  2. За мен каквото е останало. Всички видове обичам. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аха,ето защо изглеждат различно,а то били два вида,мням!Супер са и двете вариации,тази с каймата я срещам даже за първи път,не би ми грумнало!Благодаря за поредната чудесна идея,Пепи!А момчето Стоев защо е обявил бойкот на пълнените гъби,мислех,че сте им фенове вкупом при толкова рецепти с гъбки?
    Прегръдка от мен с пожелание за хубав сън и още по-хубаво утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами като се опитвах да подмамя и Мише да ги яде :) как без кайма.
      Гъби яде много, стига да не са култивирани печурки :) на тях винаги се опъва и ги приема само, ако са в кебап с месо. Виж, на горски и полски не прощава :) Но обикновено натюр - само с масло и най-много лук.
      прегръдка и за теб, другарче мило!

      Изтриване
  4. Обичам ги и аз пълнените гъбки, а тези така вкусно си ги приготвила, че май ще те последвам:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Пълнени, празни, сурови:)-ям ги всякаак! Чудни са, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте!
    Винаги когато търся рецепта и видя в резултатите Вашият блог, го отварям :) Благодаря Ви за хубавите рецепти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз благодаря за доверието, което оказвате на мен :)
      Хубави почивни дни !

      Изтриване
  7. Онзи ден пробвах едни пълнени гъбки с лютеница в плънката и бяха разкошни, но тъй като не изневерявам на твоите рецепти : ))) ще комбинирам явно

    ОтговорИзтриване
  8. Днес ще пробвам със сирената :) Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...