1 октомври 2014 г.

Млечна гъбена крем-супа


      Позната на някои хора като норвежката гъбена крем-супа на Винце.
Нищо, че не разбрах защо е кръстена крем-супа, като не е пасирана, но аз си я пасирах и така ни хареса. И което е най-важното за мен - едното ни девойче, което не яде никакви супи,  удържа на обещанието си да яде крем-супа  и и' хареса (надявам се не го каза от куртоазия :tender:) Заради голямото млечно съдържание на човеците им  заприлича на гъбен сос   :nyam: , но по-рядък.
     Тази невероятна гъбена крем-супа е семпла, без много продукти, но пък  вкусна и точно тази - много ароматна, заради хубавите горски гъби (булка и манатарка) , които вложих в нея. И нищо, че самата аз не съм любител гъбите (особено на култивираните печурки), тази със сигурност пак ще я направя, защото си замразих манатарки:tender: Ако не сте я пробвали - опитайте, със сигурност ще я харесате, освен ако не сте любител на гъбите :girl_haha: 




Продукти за 6 порции (всички мерки са "около") : 
400 г  гъби (тук манатарка  и булка, както писах горе) 
300 мл вода 
300 мл пилешки бульон (моят е от пиле, но може да ползвате вода  с кубче ;D
300 мл прясно мляко
1 картоф
500 мл  течна готварска сметана 
3-4 с. л  масло/ за пържене на гъбките/
1-2 с.л  препечено брашно ( или царевично нишесте)*** 
сол и черен пипер 


Приготвяне:
* Гъбите се  почистват, нарязват и запържват в маслото. 

* Прехвърлят се в купа (на пасатора) заедно с прясното мляко и се пасират (може грубо -може и фино, по желание). 
* В тенджера се кипват водата, бульона и нарязаният на кубчета картоф. оставя се да поври 6-7 мин.. 

* Прибавят се пасираните  гъби, млякото  и сметаната; посолява се.
Оставя се да поври около 10 мин. .
* Прибавя се размитото с малко вода брашно и оставя да поври още 3-4 минути. 
* Отстранява се от котлона и поръсва с черния пипер. 

* Сервира се с крутони,  или с препечени филии :) 

*** Брашното може да бъде  по-малко или повече, в зависимост каква гъстота искате да придадете на крем супата.


15 коментара:

  1. Къде беше тази рецепта, когато минaлата седмица търсих как да направя гъбена супа, м? :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в процес на приготвяне :)) В четвъртък я готвих. Ама така ще имаш повод пак да направиш гъбена крем супа

      Изтриване
  2. Супичката е много хубава Пепи. На мен ми бяха донесли миналата седмица 2.5 кг. печурки, та се скъсах да готвя ястия с гъби. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. гъбена година, а :) Толкова много тук казват ,че не са имали. Видях ти гъбените менюта :) Да ни е сладко!

      Изтриване
  3. Тъкмо се чудех откъде ги измъкна тези симпатични топчета върху супата. Приказна е! Имам гъби, правя я!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хайде, ще чакам да видя с какви гъби си я приготвила :)

      Изтриване
  4. Добре си решила да я пасираш, чудесна е станала! И с крутоните се вързала добре, вкус, аромат и уют - ей това си поднесла в тази купичка, Пепи! Голяма прегръдка от мен и прекрасен октомври!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ей, КАте, от теб направо като поезия звучи :)
      Прегръдка и хубав окоомври и от мен!

      Изтриване
  5. Мммм,много би ми се усладила,Пепи,особено с тези ароматни гъби и сметана!Страшно ми харесаха търкаленцата-крутони,къде ги има,Пепи?Пожелавам ти хубава и отпочиваща неделя,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. И мен ме интересуват тези симпатични крутончета,от къде са?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крутоните са от Лидъл, а на пакета пише "Перли за супа" - вкусни са, дори само така да ги хрускаш :)

      Изтриване
  7. Гъби не ям под никаква форма, освен на тази супа. Любима е вкъщи и всеки път се получава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не ги обичам, освен пържени и на тази супа 😉

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...