12 октомври 2014 г.

Панирани пълнени маслини


      Има публикации на рецепти, които отлагам с години, заради пипкавото им изпълнение (в следствие рядко правени) , или  "прекрасните" снимки,  които правя. Тук обаче е съчетание от двете :wacko2: Не, че тези са самата хубост, но пак стават. 
      Преди много години Марианка ме зариби с панирани маслини. С  тях съм изненадвала приятели на вечеря, но съвсем не е от честите рецепти, които правя. Вярно, че докато ги пълня  спокойно изглеждам половин филм и си правя тест за каляване на търпението,  което обикновено ми липсва. 
      Тези дни колежка ми въодушевлено ми  разказа колко вкусни били с топено сирене вътре и гарнирани със сладко от боровинки. Че то като има сирене, може ли без сладко от боровинки :)  Колко му трябва на човек :) ГГЗ  в моя случай. :nyam:


Необходими са: 

маслини (задължително по-едри) без костилки 

брашно, галета, яйца за панирането***

топено сирене 
или
кайма, малко настърган кашкавал или пармезан, сол, черен пипер

олио за пържене - маслена баня 


Маслините се заливат с вряла вода и оставят да постоят около час. 
Отцеждат се на кухненска хартия с отворите надолу.
Пълнят се с топено сирене. 



Каймата се задушава в малка касерола с 1-2 лъжици мазнина, докато  стане на трохи. 
Подправя се и обърква с настъргания кашкавал/пармезан.  Сместа се поставя в шприц с накрайник, чийто отвор е с големината на отвора на маслините. С него се пълнят най-лесно.
Ако нямате такъв шприц, могат да се срежат на две по дължината и така напълнят, а после - притворят. По-бавно е, но става. Като се панира, не си личи, че са били срязани :) защото вървят на една хапка. 

Овалят се последователно  в брашно, в разбитите яйца (две стигат за 3 чинии маслини) и в галета. 
Пържат се в загрятата мазнина  до златист цвят  на средна степен на котлона и се  изваждат с решетъчна лъжица  на кухненска хартия. 


***Панировката може да бъде паста Патафри (брашно, яйца и бира) и стават като бухтички :) по-дебели. Но така са по-хрупкави. 

31 коментара:

  1. О, неделната загадка :)
    Нямаше да ми дойде на ум!
    Но, ако знаеш как ме зариби да опитам....
    Сигурно се обезсоляват от врялата вода, за да им слагаш топено сирене?
    Хубава нова седмица, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани, обезсоляват се, с врялата вода става бързо, ще го допълня горе защо го правя.
      Пробвай, жестоки са (особено тези с топеното сирене)
      Хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Е, Пеп, думи нямам :) то все едно гоблен да шиеш :)
    със сигурност са убийствено вкусни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Зори, но виж - за гоблени нямам търпение :)

      Изтриване
  3. Е с тази рецепта ме убихте, чета ви с удовлолствие и заимствам от вас ама няма начин да заимствам такова мъчение :)) Следващият път вземете и напълнете и панирайте леща :) За мен готвенето е удоволствие и го опростявам до минимум. Поздрави и все така с удоволствие в приготвянето на вкусотии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ако знаеш колко са вкусни, ще размислиш ;) А за лещата 0ако намеря прилична спинцовка, бих пробвала :))))
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Изглежда буквално ад за нервите и рай за стомаха! Обожавам маслини <3

    ОтговорИзтриване
  5. Панирани маслини, но без пълнеж видях и ядох за пръв път в "Халбите" в София, бяха ужасно вкусни и така. И май няма да се мъча да ги пълня, а направо ще ги панирам. :) Супер рецепта ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. оо, пропуснала съм ги. Надявам се да присъстват все още в менюто им, въпреки, че смениха собствеността, но персонала остана същия. Наслада за сетивата е някой друг да ти ги приготви :)

      Изтриване
  6. Пепи, е в това ме уби. Чудна рецепта, търпение при мен колко щеш. Ще ги пробвам задължително!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хайде, Аурелия, ще чакам да направиш :) знам ,че и ти си търпелива :)

      Изтриване
  7. Направо ме разби! Може ли да ме целиш с такива на път за работа?:) Хубава седмицца, Пепик!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тц, много надалеч работиш :) ела по центъра

      Изтриване
  8. Пепи,поздравления,че си се заиграла с тези малки бижута,със сигурност много вкусни!Ние последно ги хапвахме(знаеш къде) миналата седмица,там ги правят с патафри.Ама не дават сладко от боровинки и ще трябва да си нося :) .Сигурно ще си подхождат великолепно.Прегръдка от мен и нека е една по-спокойна и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително си потърси сладкото от боровинки, Роси! виж как на гостите на Варна ги предлагат с боровинки, а на вас - не.
      спорна и лека да ти е тази седмица, мила!

      Изтриване
  9. И аз разбирам търпението, като се има пред вид крайния резултат, каква вкусотия е :)
    Поздравления, Пепи, много ми хареса това предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. радвам се, че срещам разбиране :)
      Благодаря ти, Таня!

      Изтриване
  10. Пълнени маслини ядох в Италия и бях много впечатлена.
    Обичам да се заигравам с храната и много се радвам, че имам рецепта и вече мога да ги направя.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ и споделиш, Христина :)
      Поздрави на теб!

      Изтриване
  11. Ти си страшна работа, да знаеш! Много обичам такива пипкави рецепти:))) И ще ги врътна тези маслинки някой ден и аз:). Представям си какви са разкошности. Панирала съм сухи сливи със синьо сирене, но маслинки не съм. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярва в теб, Кате :) и със сигурност ще ти харесат. Заложи повече бройки от тези със сиренцата :) у нас те повече се харесаха.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  12. Уникална, аз такова търпение в кухнята не мога да покажа! Прегръдка, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и за теб, Еви :) Ти пък си имаш своите вкусотии, в които проявяваш завидно търпение :) какви сладкиши имаш!

      Изтриване
  13. Това е много вкусно. Но явно ще ги опитам само, ако ти дойда на гости.
    Ех, Пепи, защо предлагаш такива изкушения, които няма да се навия да приготвя.
    Най-добре е да събирам багаж и да поемам към Стара Загора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ам'че накани се де. И риба ще извадя :) за всеки случай.

      Изтриване
  14. Пеп, и аз харесвам тази рецепта на Марианка, но нито съм правила, нито опитвала...Че освен търпение, каквото не ми липсва си трЕбЕ и време, виж то си ми е кът. Но ще им дойде ред и на тях някой ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. КАто има желание - време с е намира :) С теб нали го избистрихме това вече :)))
      У нас се харесаха повече с топеното сирене, не че и Мимините не се изядоха :) но с боровинки така хубаво им прилегнаха :)) пък и по-бързо се пълнят.

      Изтриване
  15. Хвърлих им око още в групата, ама ха днес, ха утре, мина време и ще ги пропусна! :)
    Моите хора не ядат маслини, тъкмо ще се облажа подобаващо! :)
    Сладко от боровинки нямам, но имам сливов сос. Как мислиш - ще стане ли с него?
    Приятен слънчев ден, че прогнозата за следващите дни е стряскаща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ина, той е сладко кисел и ще стане и с него.
      Наистина много студена прогноза обещават. И рязко променлива, както цялото лято.
      Хубав и слънчев ден и на теб да е!

      Изтриване
  16. Тия маслинки са пипкави за моите нерви, ама да ти кажа ще се възползвам от идеята за някой празник. Да изненадам гостите с нещо интересно, а със сигурност и вкусно :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...