3 ноември 2014 г.

Пилешки крилца "3 лъжици"


Страшно име, а ;D Не съм го измислила аз, така са "покръстени" в блога, в който ги видях. Въпрос на време беше да ги направя :) е, с помощ от приятели, които ми преведоха подправките и продуктите за мариноване. В крайна сметка  това са любими съставки за мариноване на месо, но пак си остана идеята за трите лъжици nyam
Крилца е известно обичаме всякакви. Най-вече пилешки.  Пробвали сме патешки, но ония са само кожа и кости. А тук имам едно магазинче, от което пазаря крилцата и обикновено помолвам да ми ги отберат по-дебелички :) и като кажа, че искам на n-бройки крилцата, самите продавачи гледат да отберат по-големки, да стане повече грамаж ;D
Изключително бърза за приготвяне и вкусна рецепта. Най-дълга е подготовката, но аз я направих от предната вечер, а самите те се изпекоха за 1 час във фурната. 



Продукти: 
20 бр. пилешки крилца (без онази крайната, най-тънка част. Те заминават за бульон за супа :))

3 с.л. кисело мляко 
3 с.л. заквасена сметана 
3 с.л. зехтин 
3 с.л. кетчуп
3 с.л. горчица 
3 с.л. соев сос
3 с.л. млечно-чеснов сос (или купен, но често имаме такъв домашен) 

3 ч.л. чили сос (не е отровно лют, но по желание може да сложите такъв)
3 ч.л. мед (равни) 
3 ч.л. подправки - по една мащерка, риган и куркума

сол на вкус (1 ч.л. ;)



Приготвяне:
* Всички продукти се разбъркват в голяма купа. 

* Крилцата се почистват и подсушават. Аз им цепвам кожата при ставите малко, за да могат да се отворят повечко и запекат по-добре. 
* Поставят се в купата при продуктите, разбъркват добре. Купата се покрива със свежо фолио (или торбичка) и прибира в хладилника за няколко часа ( ок. 18ч. при мен) 

* Изваждат се и подреждат в тава, на хартия за печене*** (може и направо в тавата, но определено така е по-чисто, а аз слагам и 2 листа хартия, за да не прегаря този, на който са крилцата). 
* Останалата марината се намазва по тях.
* Пекат се в предварително загрята на 200* фурна за около час - до зачервяване. 

***мисля си следващия път да ги сложа направо в тавата, заедно с малко вода, защото соса, който остана след тях на хартията беше много вкусен :) и съвсеееем малко. 




42 коментара:

  1. Радвам се, че написа тази рецепта. Точно се чудех какви са тези 3 лъжици.
    Крилцата са чудни.
    А маринатата я слагам в графата "адска смес". Ще я използвам и за други меса.
    Нали някои хора вкъщи не поглеждат пилешко.
    Хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Но имам снимана и купата с крилцата и три лъжици :) Ще ти покажа после.
      Пробвай на друго месо, Ели, ще стане, със сигурност.
      Хубава вечер на вас!

      Изтриване
  2. Звучи много апетитно и много ми харесаха.А как лесно се запомня,хехе,мокрите съставки в супени лъжи,пък сухите-чаени.В най-скоро време ще бъдат направени и предполагам-не е задължително да са само крилца.
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. подредено и прегледно :) да се помни по-лесно. (чили соса е течен де)
      И не, съвсем не езадължително да са само крилца - следващия път и бутчета мисля да заложа.

      Изтриване
  3. Ееее, Пепчо, браво че си намерила тази рецепта! В къщи не сме привърженици на пилешкото, ама ще се пробва- няма как:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все някога ще хапнете пилешко, Краси :) понякога се налага разнообразие.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Пепи, аз пък направо се захласнах... Толкова апетитни крилца! Ама си голям майстор, да знаеш!
    Поздрави от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така по рецепта всеки може, Гери :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Ще се пробва, Пепи :) Обичам ги такива с подправки, апетитно запечени и уханни. Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще чакам да споделиш, Снежи, мисля ,че ще се харесат на теб :) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  6. Часа е 9..., не знам как се издържа след такава гледка до 12h, няма да е лесно...
    Планувам след работа посещение на супермаркета за килограм крилца, ще ги направя едно към едно, обещавам :) Прекрасни са!
    Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикалянето по блогове си е живо наказание понякога, Таня :) аз и закуска не пропускам, но пак се облизвам :) докато направя обиколка :( ще чакам да споделиш дали са ти харесали.
      Поздрави и на теб и хубав вторник!

      Изтриване
  7. Направям ги още тази вечер:) ЖИстоки са, Пепик!

    ОтговорИзтриване
  8. Заинтригува ме с тези 3 лъжици още във фейса. Страхотно е тази рецепта и ще я приготвя скоро. Без чилито обаче:)! Поздровче, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама как ви заинтригувах с тези лъжици при крилцата, а Нели :)
      не слагай чили, щом не ядете пикантно. няма да е фатално.
      Поздравче и на теб, Нели :)

      Изтриване
  9. А аз пристигам с три вилици:))) страхотия са!!! Ще ги запиша и аз. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хахахах Кате, ама много смях се с глас, като те прочетох с тия три вилици :) Ти пръстчета нямаш ли си бе?
      Ама винаги заповядай :)

      Изтриване
  10. Аха, успях да ги прочета най-накрая. :)
    Обичаме крилца, а тези изглеждат много, ама много апетитни :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ние не сме хич по крилцата, но с филенце бих опитала. Сместа ми се струва, че ще стане много течна, пък гледам твоите добре са покрити, не е изтекло...Макар, че както пишеш, ако се ливне и водица - ще си имаме и сосче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичката смес, която прочете Веси е по крилцата. До капка, нищо не остава в купата. На 20 броя крилца перфектно се разнесе. намажи филета, ако ти остане - замрами, или прибери в кутийче, за следващо мариноване на месца.

      Изтриване
  12. Страхотно предложение, Пепи и така апетитно представено - глазирано запечени, ароматни...
    Много ми допада състава и технологията на мариноване, вече прочетох,
    че би била удачна и за друг вид месо; определено смятам,че ще се хареса и у дома.
    Благодаря, поздрави за теб и хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка, поздрави и хубав, слънчев ден и на теб!
      ще се радвам, ако ти е от полза тази марината "3 лъжици" :)

      Изтриване
  13. Пепи, страшни крилца! Много много апетитни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и вкусни, Аурелия, вече има похапнали ги и приготвили :)

      Изтриване
  14. Пак съм аз, Пепи, с благодарност, голяма от месоядните у дома -
    очаровани са, похапнаха с апетит и определиха като много, много вкусни.
    При мен: вариант с пилешки бутчета /долната част/, пропорция за 5 лъжици и печени в плик.
    /имам и снимка, но не успявам да я прикача/
    Ти знаеш, че са разкошни, а аз зная на кого да се доверя...; и опитайте...:)
    Благодаря ти, сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. оо, Дианка, много приятно ме изненада :) Значи и у нас трябва да направя пилешки бутчета 5 лъжици :)
      Радвам се, че се е харесало пилешкото така приготвено на твоите месоядни :) благодаря ти и аз и хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  15. А,тук без малко да пропусна да се разпиша,добре,че беше Катето-страхотно звучи маринатата,а и по снимките личи,че си заслужават тези крилца-какъв апетитен тен и глазура са придобили,перфектно!Мисля обаче да приложа лъжичестата марината на подбедрици,че повече ги обичаме.Благодаря предварително за чудната рецепта,Пепи!Хубав вторник,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може на подбедрици, може и на бутчета, Роси :) Все ще стане. Моите големи деца много обичат крилца и заради тях често правя хвърковатите. САмо не ги пропускай :)
      Благодаря ти, другарче мило, хубава вторнична вечер и на теб!

      Изтриване
  16. Мммм, много вкусно, мисля на свински вратни пържолки да приложа. Дали ще стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Пържолите са тънки, не знам дали ще стане. На всяко пилешко става, мо има кожа, която се запичс, а вътре месото е сочно. Ако искате - пробвайте

      Изтриване
  17. И аз пробвах рецептата , станаха страхотни. Само че вместо на хартия за печене ги наредих в тавата и малко вода на дънато , соса е един път макар че е малко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагайте малко водичка, писах в края на рецептата, аз също понякога ги правя в тавата направо, но с водичка - хем да има да се изпарява, докато се пекат, хем да остане едни 2-3 мм. в тавата, за затапяне :)

      Изтриване
  18. Пепи, крилцата станаха страхоооооооооооотни!!!
    Толкова време им се каня, та най-сетне.
    Вкусни та вкусни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аура, съжалявам, забравих да ти отговоря :) Видях и се отнесох...... Ама какво да кажа, освен, че много ме радва, дето сте ги харесали :)
      Поздрави и на теб, момиче мило!

      Изтриване
  19. Пепи, все надничам при теб и винаги ме очароваш с твоите творения! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Повдигаш ми самочувствието, Ели :)
      Но наистина нямам против да опитваме нови продукти и се радвам, че имам съмишленици вече у дома.

      Изтриване
  20. Рецептата е прекрасна :) Аз леко я модифицирах , като намалих соевия сос за сметка на сос уорчестър :) Още веднъж благодаря за рецептата.
    Поздрави от
    дедо Гошо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Хапвайте си със здраве и поздрави и от мен :)

      Изтриване
  21. А не изгарят ли на 200 С за един час? Може би да ги сложа по надолу във фирната или да покрия с фолио за част от времето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ги покривайте с нищо. 20 крилца са долу-горе 2 кила и само времето до започването им да цвърчат вътре е ок 15 мин. И ги печете по-надолу, да. Обикновено пека на първото ниво над дъното, или едно под средното ниво :) така се получават чудесни. Но тъй като винаги има разлика от 200* на една фурна с 200* на друга - да, таймерите не отчитат правилно, съдя по моите 4 досегашни фурни, сложете ги и след 40-та мин. наглеждайте. Но не ги покривайте с фолио, стават като сварени, заради повечето марината.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...