2 ноември 2014 г.

Задушен бут от сърна с лучен сос и кореноплодни зеленчуци


       Тук първо ще помоля за извинение за многото снимки, но така става, като снимам повече от 5, еднакъв ракурс и не мога да избера  

      И ще започна отзад напред. Точно това месо е приготвено в бавно-готвещата тенджера. Която е керамична и доказано всяко месо вътре става разкош - топи се в устата.  Дори това месо с неизвестна възраст. За глиганите  съм писала, че кипвам за 15 мин. в силно вряща вода/бульон месото, но тук ( приятел  ме изненада със сърнешки бут) месото е сърна и няма нужда от кипене на висока температура. Не можах да събера цялото бутче в  съда за готвене :) затова обезкостих на едри парчета и тези сготвих, а кокалът чака ред за бульон с други подобни. 




      При някои манджи предпочитам да сложа всичко наведнъж в глинения гювеч, или в слоукукъра, но има такива, при които предпочитам да запечатам месото първо или да карамелизирам лука. В този случай -  и двете. Не ми харесва вкусът на суровия лук, сложен в манджата. Дори на обикновени яхнии, задушавам лука, докато омекне и остане на мазнина и тогава продължавам. Е, според времето, с което разполагам. 
      Ако си нямате слоукукър, но пък имате сърнешко месо, непременно си го сгответе така. В глиненото гърне във фурната, или   в тава, завита плътно с фолио ......... като ги поставите във фурната и забравите за 3-4 часа.  Ако нямате сърнешко  -  не мога да помогна. Месото е близко до телешкото (според Мише до козето), които се намират по-лесно по магазините и може да опитате  с тях. Но вкусът си струва, повярвайте ми :)  Количеството е доста, но е вкусно както топло, така и студено. 



Продуктите са: 
месо от сърна (разбира се ) - около 1,8 кг 
3-4 лъжици олио 

2 лъжици масло 
2-3 лъжици олио 
5-6 глави лук 
~ 100 мл бяло вино 

3 моркова 
малка глава целина (кервиз)
1 корен пащърнак 
5-6  малки глави  чесън 
2 лъжици доматено пюре 
сол на вкус
2 зърна бахар 
3-4 листа салвия (преди да я завъдя тази подправка  листата бяха дафинови :) 
~ 100 мл бяло вино 

1 с.л. препечено брашно 
3-4 сварени картофи***


Приготвяне: 
* Месото се запържва/колкото да се запечата  от всички страни за по 2-3 мин

* Прехвърля се в уреда на слоукукъра (или глинения гювеч) 
* В същия тиган и останалата мазнина се прибавят останалото олио и маслото и нарязания на полумесци лук. 
* Запържва се за 3-4 мин, прибавя се виното и задушава под капак, докато виното се изпари и остане на мазнина. 
* Прехвърля се при месото. 
* Прибавят се почистените и нарязани: моркови, целина и пащърнак,  почистените цели глави чесън, зърната бахар, листата салвия; посолява се. 
* Налива се виното с размитото в него доматено пюре, още толкова вода . 


И тук готвенето в различните съдове:
* Ако е в слоукукър - уреда се включва на  І степен (ниската) за 8-9 часа, или на ІІ (по-високата) за 6 часа.  
* Ако е в глиненото гърне - поставя се в студена фурна, включва се на 150-160* и оставя за 4-5 часа във фурната. Тук количеството   вода, което се прибавя е около 400-500 мл  

Когато е готово месото (пробва се - вилицата трябва да го пробожда без усилие и влиза леко в него) се прибавят картофите, размитото в малко вода брашно и затваря съда за още 10-15 мин. 



Големите парчета месо се нарязват на филии и сервират заедно с 2-3 лъжици от зеленчуците и залива с получения гъст, лучен сос.  




31 коментара:

  1. Ще се купува сърнешки бут- тъкмо му се чудих в Метро - 3 кг.
    При тази вкуснотия не мога да устоя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 3 кг, но за едно ядене е, имай го предвид :) кокала е голям.

      Изтриване
  2. :))) За снимките не ми се извинявай, напълно те разбирам:))) Само ще ти се скарам, че аз още не съм го опитала, а ти го поднасяш на всички:))) Ей, знаех си, какво ще се получи в крайна сметка, изкушаващо ястие и така си и стана. Прегръщам те! Прекрасна неделя, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. трябваше да побързаш, като показах идеята, Кате :) Всеки път се каня да направя 2-3 снимки и край. Ама се отнасям до 10-на. Но се успокоявам, че имам другарче, което прави и по петдесеттина :)
      Прегръдка, Бонбон и хубава нова седмица!

      Изтриване
    2. Има,има и тъкмо вчера на едно руло направих сигурно повече от петдесет,още не съм ги свалила да се изплаша от себе си,но пък взех да ставам по-бърза с отсяването с времето :)
      Сега по същество -мога да предположа колко е вкусно месцето като се има предвид,че глиганското лично дегустирах и си облизах чинийката,та без съмнение и тази порция заслужава адмирации и дълго облизване!Другарчето,подарило ти този бут определено знае поговорката- имаш ли 5 кг. брашно,дай ги на хлебаря.Тук е точното място за такива бележити рецепти!Сочно и ароматно ,плаче си за чаша червено винце!
      Прегръдка от мен,Пепи,и дано повече усмивки ни чакат през идната седмица!

      Изтриване
    3. хехех е тази поговорка не я знаех, Роси :) Ама сега я споделя на Мише, че ти казвам прибират глиганите и ги правят на кайма само. Хабят месото, ако питаш мен.
      Ще чакам да видя рулото с многото снимки :)
      Прегръдка мила и хубава седмица да ти е!

      Изтриване
  3. Ех амаааа! Толкова пък да ми харесва това!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно предложение, Пепи -
    а всяка една снимка подсилва усещането за нещо много вкусно и ароматно,
    апетитно онагледява и достойно заслужава мястото си ...
    Сърдечни поздрави за теб и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Дианка :) Застудя навън и е време за тежките яхнии.
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Гледам, преглъщам и пак отначало:) Абе ще ти идвам на гости:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. друг път като ми донесат, ще ти свиркам о'време

      Изтриване
  6. Това е точно по вкуса ми, Пепи, ама разкошно изглежда :) Аз имам спомени, че сърнешкото месо е малко сухо, но това изглежда сочно и много крехко, ммм..., перфектно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, сухо е. ЗАтова е хубаво да се запечатва месото, както ида се готви, за да остане сочно вътре.
      Поздрави и на теб, Таня!

      Изтриване
  7. Не мога да се спра да преглъщам пред екрана! Неповторим майстор си, Пепи! Перфектно ястие. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Че е много вкусно е ясно.
    Нали и аз въртя подобни ястия.
    Обаче от къде да намеря сърнешко.
    Не си правя илюзии, че с телешко или с козе месо ще е същото.
    Дали да не поемам към Стара Загора?!
    Поздрави в неделната вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в Метро, Ели :) там има се да дивеч, че у нас за момента само изнасяме, нищо не внася "младежЪт"
      :) Пък аз ще дойда да го сготвим заедно .
      Но винаги можеш да дойдеш тук :)

      Изтриване
  9. Уникална си, Пепи! Свалям ти шапка за майсторлъка и уменията! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте! :) Може ли да ме посъветвате, ако месото е еленско, необходимо ли ще е предварителен престой в марината, или директно да действам по чудесната рецепта? :) Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не знам :) Еленско никога не съм готвила. Месото е сходно и предполагам няма да трябва мариноване. Между другото аз и глиганското не мариновам вече , защото не всяка манджа носи на мариноването с подправки и вино. Оставям го да се изкисва в леденостудена вода за 24 часа, като пред това време сменям водата с нова студена. А
      Ако месото ви е било във фризер - съвсем няма нужда. Замразяването на месото действа на мускулните влакна така, както мариноването - разграждат се и то става по-крехко при готвене.

      Изтриване
    2. Здравейте отново! Вашата рецепта е фантастична и с еленско месо (което е било замразявано)! :) Получи се крехко и вкусно дори без мариноване!
      Благодаря за съвета! :)

      Изтриване
    3. супеееер! Много се радвам, че и с еленското е станало добре. Всъщност нямаше причина да стане, но докато не пробваме, няма как да узнаем :)
      Поздрави на Вас и вкусна седмица!

      Изтриване
  11. Страхотна рецепта. Правих я 2 пъти с еленско месо, много се хареса на гостите ми. В събота поради липсата на еленско в момента я пробвах с телешко. Също доста сполучливо. Благодаря Пепчо, че споделяш с нас такива вкусотии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като няма елен и телешко може, а :)
      Много се радвам, че Ви е харесало така приготвеното месо! Аз също правя с телешко (млечно телешко) почти по същия начин и много се харесва и у нас.
      Поздрави и спорна нова седмица!

      Изтриване
  12. Бонка Енчева4 юни 2023 г. в 11:36

    Уникална рецепта! Дадоха ми еленско(според ММ сърна) и го сготвих в гювеч , като спазих всички указания, само най-напред сварих месото за 20 мин. за обезкървяване. Очаквах гости вечерта и от страх да не се изложа направих и кюфтета. Майко мила, всички така се нахвърлихме на гювеча, че го опустошихме за отрицателно време. Бяхме изключително доволни. Интересно, че се изпече само за три часа. Пепчо, много благодаря ! Всяка твоя рецепта,която съм направила през годините е сполучлива. Когато търся рецепта в интернет пространството и видя твоя публикация, знам че ще е тя.
    .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам за това признание и че сте хапнали вкусно сърнешко 😋 най-вероятно е било младо животното и затова се е сварило сравнително бързо.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...