28 ноември 2014 г.

Конфитюр от червено цвекло



      На всеки се е случвало да се почувства нервен и да е по-раздразнителен от обикновено.  Има дни, когато стресът и напрежението  просто идват в повече и ей богу :girl_haha::girl_haha: отминаващата  седмица беше   такава. Психолозите казват, че нервността и раздразнението са своеобразна защитна реакция на организма, но мерки, за да се отърсим от тях не препоръчват. Освен хапчета :smile1:Аз не  съм психолог и  съм си намерила начин  за справяне със стреса. Най-редовно си признавам, но в такива моменти забърквам  нещо.  Звука от миксер, пасатор, или друг бръмчащ домашен електроуред  ми действат като балсам за нервите.....или висенето  над котлона. Ей  така да си вися и да чакам нещото там да се получи. Е, понякога ми се получават. И тъй като сега е сезона, в който винаги имаме червено цвекло - за салата, или за фреш на авджи, реших, че ще изпробвам нещо ново - сладко от червено цвекло.  Ама какви решения ми вземат бръмбарите в главата понякога :smile1: единодушно. Сладко, но не за филия с масло да мажем, а по-скоро конфитюр, с който да гарнираме  месо или сирене. Сладко или конфитюр :innocent: пообърках ги,  но текстурата на конфитюра принципно е по-фина от тази на сладкото. Както и да се нарече, истината е, че в момента, в който изстина сладкото, гарнирах  хамбургер с пилешко кюфте и толкова нямах търпение  да  опитаме с по-младата ни   госпожица, че забравих да му сложа лист салата. Зеленко. Но и без зеленкото успокоихме нервите със сладко-киселата нотка на конфитюра, гарнирал пилешкото кюфте и сиренето. 
      След като направих  експерименталната  доза,  мисля да повторя в по-големи количества - 5-6 бурканчета няма да са ми излишни в шкафа.  




КОНФИТЮР ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО 


Продукти: 

1кг червено цвекло 

2 средни глави червен лук 
100мл червено вино
100 г мед

2-3 с.л. зехтин
100 мл балсамов оцет
50 мл ябълков оцет 

2 зърна карамфил 

2 с л масло 




Приготвяне: 

* Цвеклото и лука  се почистват и обелват. 
* Лукът се нарязва на тънки полумесци, а цвеклото се настъргва на едро ренде***. 





* Поставят се в дълбока тенджерка, заедно със зехтина и 2-3 лъжици от виното. 
* Когато сместа заври, котлона се намалява на по-ниска степен, съда се затваря с капак и се задушава. 
* Останалото вино се прибавя на 2-3 пъти - през около 10 мин, когато течността до момента сее изпарила. 
* След като поеме цялото количество вино, лука и цвеклото са вече омекнали. Прибавят се балсамовия и обълковия  оцет и се оставя да къкри без да се покрива с капак.  
* След 10-на мин. се прибавят меда и карамфила.

* Готви се на тих огън, докато се изпари течността (от време на време разбърква).
* Отстранява се от котлона, прибавя се маслото, разбърква се и се пълни веднага в бурканчета (от това количество излязоха 3 малки бурканчета по 200г)
* Обръщат се на капачката и оставят така, докато изстинат напълно.








***Стържете зеленчуците винаги на остри рендета. Така соковете им не изтичат и не пръскат всичко наоколо, а остават в тях. Аз се възползвам от острите зъбци на    електрическо ренде Fresh EXPRESS+ на Тефал , с което настъргването  на твърдото цвекло ми отне около 5 мин.    За стъргането на цвеклото тук червената приставка е най-добра, а за полумесците на лука - зелената.  





23 коментара:

  1. С тази си публикация ще ме накараш да се изнервя и аз:))))Идеално цвекло-чътни!
    Поздрави,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. изнервяй се :)) ама пък какво хубаво име му даде :) Цвекло-чътни, харесва ми:)

      Изтриване
  2. Чудесно е!
    И ще гледам и аз да си успокоя бръмбарите
    в главата с тази рецепта :)
    Прегръдка, Пеп и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ха така, Дани :) Подействай си успокоително :)
      Хубави почивни дни на теб, ДАни!

      Изтриване
  3. Чудесно е това! Толкова обичам подобни сладко - солено - кисели конфитюри! Като го гледам няма нужда да експериментирам, направо трябва да се напълнят 5 - 6 буркана. Страхотно е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хе, колко ас 5-6 буркана :) до Нова година и е заминало :) С миризливо сиренце е просто ммммуцка!

      Изтриване
  4. Страхотно апетитно ми звучи,а и точно така ми изглежда това твое разкошно сладко,Пепи!
    Рано,рано напълних очи и ми идва да ти отмъкна хамбургера още за закуска :) .
    Машинката определено ти е била голям помощник!
    С пожелание седмицата да завърши усмихнато ти изпращам дружеска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, мила Роси, прегръдка и от мен :)
      помощник е машинката, спор няма. особено, когато се налага да се стържат повече продукти на ръка :)

      Изтриване
  5. Що пък не и на филия с масло? И малко сирене... ммм! Чудесно предложение, Пепи :)
    Надявам се, че вече ще имаш по-спокойни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 'щото дори не съм пробвала :) а може би ще е хубаво?
      И аз се надявам на спокойни почивни дни :)

      Изтриване
  6. Ще ти отмъкна рендето да знаеш:))) Много ме кефи! И какво правиш с него още повече ме кефи:))) Чудесно е това ти предложение, ще го хапна ей така от бурканчето и със сиренца по-натам:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хеххехе , недей Кате, ще ти го дам доброволно да опиташ с него :)
      благодаря ти, поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  7. Пепи, звучи ми като сладкото от лук-страхотно, ароматно и вкусно!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Бети, наистина е такова. Ще ти хареса, ако опиташ :) Знам, че си правиш един чудесен чипс от червено цвекло :)

      Изтриване
  8. Здравейте!
    Първо искам да Ви кажа, че ястията, които правите са страхотни. И Вие сте страхотна. Но, моля Ви...оправете си името на блога. Пише се "моИте", а не "моЙте"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама защо мислете, че не знам как се пише? Пък и за толкова години (8) все някой би се намерил да ме поправи :) да не пиша така "неграмотно". Прочетете повечко, съвсем позволено е в говоримата книжовна и в писмена мерена реч да се употребяват членуваните местоимения в такава форма. Е, тук не е писмена мерена, но пък така звучи много по-добре и е съвсем грамотно, позволено граматически, умишлено и мое :) собствено.Така го харесвам.
      Благодаря Ви :) че наминахте. Ако не беше името, другото едва ли бихте го написали :)

      Изтриване
  9. За първи път чувам за конфитюр от червено цвекло, но задължително ще споделя рецептата със свекърва ми. Тя редовно приготвя салата с червено цвекло и я нарича "Бомба от витамини", но съм сигурна, че за това и тя не е чувала :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. наистина е бомба от витамини :) Давай на мама рецептата да прави, стискам палци да ти хареса :)

      Изтриване
  10. Това е страхотна рецепта, Пепи,
    много ми допада идеята за съчетание, вкус и визия.
    Харесах и зеленикавите пилешки хапки, но това е предложението по мой вкус...
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Пълна съм с конфитюри от миналата година, а иначе бих си го спретнала веднага! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. благодаря ви, Ина и Дианка :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...