6 ноември 2014 г.

Забравени сладки


      Едни сладки, които наистина трябва да забравите във фурната. Защото, когато са готови това със забравянето не минава -  колкото бързо се  приготвят, толкова и бързо изчезват.  И грозни, безформени  :smile1:  Дозата не е голяма (около 35бр. излизат), но пък се разбъркват бързо, тъй като "печенето" е бавно - наистина трябва да са забравят за 3-4 часа във фурната.  Предпочитам  среднощно :) да ги правя - за да мога да ги забравя наистина във фурната. Тези дни забелязах, че липсват в блога -  не са стигали до снимка :smile1:  но днес им дойде реда. 
      Както и в много други случаи за сладкишества, доверила съм се на рецептата на Сладка Хапка (благодаря ти, Роси! :flower:), която никога не подвежда. 


Продукти: 
2 белтъка
80 до 100 г захар
150 г сурови   едро смлени ядки ( орехи, лешници или бадеми - точно тук са с лешници) 
150 г ситно нарязан шоколад, или шоколадови капки/чипс  (предпочитам черен, но може всякакъв да е) 
1 пак. ароматизирана захар***, или есенция по вкус (предпочитам ромова  или бадемова ) 


Приготвяне:
* Фурната се включва на 180* С. 
* Ядките се запичат на сух тиган, или във фурна за  кратко (не до препичане,  а колкото да си отворят аромата). Не винаги запичам в момента - обикновено изпека една тава с ядки и когато ми трябват - ползвам от тях :) 
* Белтъците се разбиват с щипка сол до пяна. 
* Прибавя се захарта и отново разбива до твърди върхове. 
* Прибавят се ядките и нарязания шоколад и внимателно се разбъркват в сместа. 
* Сладките се оформят по най-лесния начин - с лъжичка се взема от сместа и се поставя в тава, застлана с хартия за печене. Поставят се съвсем близко една до друга, защото не се раздуват; не се разтичат. Размера на сладките е според лъжицата, с която се правят - аз ползвам чаена - по една пълна лъжица. 

* Тавата със сладките се поставя във фурната (която трябва да е достигнала вече 180*), тя се изключва ....... и ги забравяте вътре. Поне за 4 часа. По тази причина ги правя нощем :) иначе от проверка количеството готови застрашително намалява. 


23 коментара:

  1. И ние вкъщи много ги харесваме. Много хубаво ми вършат работа, когато фурната е готвила нещо, а имам и останали белтъци. Също добре се получават и с натрошени вафлички. ;)
    Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. я, за вафлички не бях и чула. Ще пробвам друг път, Гери, защото чат пат и вафлички се застояват у нас-
      Благодаря, че сподели.
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Те хубаво се забравят във фурната, ама не е трябвало
    да забравиш да ги публикуваш, Пеп :)
    Чудесни са!
    Аз все не мога да намеря шоколадови капки :(
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз вече и не търся, Дани. Като няма - шоколад нарязвам, или сложа в камерата да стегне за час и настържа на едро ренде. Хайде сега капки, глезотии :)
      хубава вечер и на теб!

      Изтриване
    2. Ядките могат ли да се заменят с нещо друго?И еснцията от ром една ампула ли?

      Изтриване
    3. ядките - няма с какво друго, освен с други ядки :) любими. Ако заменим с шоколад, ще стане прекалено много шоколада. А есенцията тук е една опаковка ромова захар, но да - слагайте една ампула.

      Изтриване
  3. Ей, Пепчо, стига пси ме изкушавала ! Страхотни са.

    ОтговорИзтриване
  4. Леле Пепи, откога ги им се каня на тези сладки. Но няколко рецепти имам - от нета, но днес чак разбирам, че Роси-Хапка има рецепта за тях. Ще сравня и по празниците вече дано им се наканя.

    ОтговорИзтриване
  5. И тук да кажа- у нас да ги забравиш:) Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни са, Пепи -
    много фини, апетитни и нежно изкушаващи - няма как да ги забравя....
    /Аз също не знаех, че рецептата е на Роси./
    Поздрави и благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
  7. Даа, наистина са забравени, а колко често имам останали белтъци и все омлети бъркам, вместо да направя от тези вкусотии и да напълня кутията на детето за училище?!
    Благодаря за рецептата, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  8. Тези сладки не могат да се забравят, сигурна съм, Пепи! Прекрасен уикенд ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Леле, колко коментара тук съм пропуснала.
    Благодаря ви мили дами, че се се отбили :)

    ОтговорИзтриване
  10. С пудра захар или кристали? Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. на кристали. Но и пудра да сложиш, ще станат

      Изтриване
  11. Благодаря за рецептата. Отдавна бях чела на различни места за тези сладки, но не се престрашавах да опитам. Получиха се великолепни, чак се изненадах колко е лесно. Редовно Ви чета и доста рецепти съм опитвала. Спокойни празници!!Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Яна : Хубави Коледни празници и на твоето семейство! Много се радвам, че сте харесали сладките :)

      Изтриване
  12. Фурната ми има вентилатор, който се включва автоматично след като я изключа - за да може по-бързо да изкара топлия въздух навън (спира пак автоматично след като охлади до около 40-градуса - т.е. изгасва един иникатор за остатъчна топлина вътре) - дали ще се получат сладките? Има вариант да ги сложа на програма за "топъл въздух на ниска температура) - около 50 градуса - как да постъпя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, най-добре така да ги оставите - на 50* За цяла нощ и с вентилатора ще станат. Пробвайте, пък ако не се изпекат хубаво, на другия ден винаги може да ги натрошите в някакъв крем за десерт.

      Изтриване
    2. Здравейте искам да попитам за 4 часа няма ли да изгорят.

      Изтриване
  13. На тази Т* - няма как. Вижда се от снимките

    ОтговорИзтриване
  14. Сърдечно благодаря за рецептата, в момента се пекат третите вече и станаха любими на всички, които ги опитаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее, страхотно! Много се радвам, че сте ги харесали толкова :) Да ви е сладко!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...