13 декември 2014 г.

Морковени мъфини


      Кексчета, мъфини, или къпкейк? Тъй като много често ги правя в къщи, се опитвам да  разясня на домашните кое какво е.... Не, че държат да знаят, но за обща култура :)
Тези малки кексчета са  както чудесна закуска в сладък или солен вариант  за забързано ежедневие, така и колоритна украса за  всяко празнично събитие. Много удобни за пътуване, да си вземеш в чантата за работа, или  на  закуска - 
мъфините и къпкейковете са любими на малки и големи около мен. Пиенето на сутрешното кафе с обикновен мъфин, или с  гарнирано с крем кексче ти дава решителност да се впуснеш в работния ден дори да е петък :)  
И почти никой не прави разлика между мъфините и къпкейковете.  Което не означава, че няма :) 
Съвсем накратко :)      Основната разлика между тях   е в начина на приготвяне на тестото - при къпкейковете винаги първо се разбива на пухкав крем маслото със захарта и след това се прибавят останалите продукти, а при мъфините технологията изисква да се смесят сухите и морките съставки отделно и след това да се обединят и разбият до получаването на тестото.   И тук малките кексчета биват наричани вече мъфини ( от английски muffins).  Най-най-най-лесните  сладкишчета, които правим :)  
       Къпкейковете (cup-чаша и  cake-торта) се правят с краве масло, а мъфините - с масло, или олио. Ако ви притеснява аромата на слънчогледовото олио - ползвайте такова от гроздови семки (препоръка на Роси) 
     От тези разлики следва и разликата във вкуса им - къпкейковете са по-пухкави и въздушни, а на  мъфините  тестото е по-тежко и плътно, с по-изявен хлебен вкус и в него могат да бъдат добавени ядки, шоколад  .... и други добавки, каквито се сетите. 
     И нищо, че тези кексчета, които днес ще покажа са с крем, те са си мъфини - просто украсени. И приготвени с олио. Лично на мен много повече ми харесва текстурата им, когато са с олио - остават по-дълго време меки. Ако останат. Много обичам бързината на тяхното приготвяне - мокри съставки... сухи съставки.... Но пък могат да внесат достатъчно празнично настроение с повод , или без. 


      В приготвянето на рецептата използвах уреда Tefal Fresh Express+ универсален уред за стъргане и рязане. С негова помощ настъргах морковите ма мъфините за минутка и без притеснение за връхчетата на  пръстите от острите зъби и ножове на обикновеното ренде :smile1:. И пак ще кажа, че независимо на какво ренде стържете зеленчуците и плодовете - гледайте да е остро, за да се стържат те самите, вместо да се мачкат. Не мога да не включа и морковите в правенето им, тъй като мъфини с моркови през зимата са ни много любими :) затова - още един модел 


Мъфини с моркови 

Продукти за 18 бр.  (чашата е от 240мл!)

2 яйца 
3/4 ч.ч. захар 
1/3 ч.ч. олио 
1/3 ч.ч. ябълков сок 
2/3 ч.ч. прясно мляко 
1 ч.л. канела 
1 ч.ч. фино настъргани моркови
1/3 ч.ч. едро смлени орехи
2 и 1/2 ч.ч. брашно 
1 пак. бакпулвер  (10г) 
шипка сода за хляб ( с 2 пръста :))) 

За крема: 
1 кутия крема сирене (безсолно, Филаделфия лайт тук) 
3 с.л. пудра захар 
2 с.л. меко краве масло 

Приготвяне: 

* Фурната се загрява на 180* 

* Морковите се настъргват  ( фината жълта  приставка на Tefal Fresh Express+




* Яйцата се разбиват със захарта (с телта за яйца, не с миксер). 
* Прибавя се морковената  каша, олиото, прясното мляко, ябълковия сок  и разбърква след всяко прибавяне на продукт.. 
* Брашното се смесва с канелата, орехите,  бакпулвера и содата,   и прибавя на 2-3 пъти към сместа.   
* Разпределя се сместа във форма за мъфини (или намаслени, или с поставени хартиени капсули)  - 2/3 от нивото им; поръсват се отгоре с другата част от орехите и пекат ва загрятата фурна .......... до пробата със суха клечка.   Около 25-30 мин. 
* Оставят се да се охладят напълно, преди да се гарнират с крема. 

Приготвяне на крема: 

* В дълбока в купа за разбиване  се поставят крема сиренето, захарта и маслото.
* Разбиват се добре :) И внимавайте да не свърши крема, докато стане време за гарниране на кексчетата :) 



12 коментара:

  1. Пепи, дали им двечки за закуска утре? :) Изглеждат прекрасно, а печива с моркови много обичам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни! Прекрасна нова седмица, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Красота, колорит и свежест, Пепи -
    обичам морковени мъфини, а твоите и с крем отгоре, са повече от разкошни...
    Сърдечни поздрави, хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепа, ама си ги накиприла! Като за предстоящите празници!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, че весело при теб! Чудесни красоти си сътворила, Пепи! Да ти кажа много съм чела за разликите и все ги бъркам мъфини с къп--кейк:))) Дръпвам си едно изкушение и те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни мъфинки,Пепи!Благодаря за подробния разказ за разликата межву мъфини и къпкейкс!Толкова са празнични,поднесени на тази поставка и така свежо украсени ,цветни и забавни освен че са и много вкусни!
    И аз съм ЗА олиото,по-сочни са!Бих ти отмъкнала едничко,но знам,че вече отдавна са зарадвали семейството,вие сте фенове на тези бижута!
    Прегръдка и спорен ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  7. благодаря и мили дами, че наминахте :)
    Хубави почивни дни на вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, pep-4o!

    Искам да те попитам няколко въпроса относно рецептата, снощи направих мъфините и на всички много ни харесаха.
    Какво е количеството(разфасовката) на крема сиренето, което използваш за крема, защото аз използвах едно пакетче крема сирене на Бор Чвор и крема не ми стигна до никъде :) ? Също да те питам и какво е маслото, което използваш и с какво шприцоваш крема, защото на снимките като гледам твоя крем е толкова гладък и пухкав, докато моя съвсем не беше гладък и пухкав, но на вкус беше уникален? И не на последно място как разбъркваш крема, с какво и колко време? Благодаря предварително за отговорите ти!!! Благодаря и за хубавата рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и на теб :) Радвам се, че са ти харесали мъфинките :)
      Крема сиренето е 1 (Филаделфия) кутия от 200 г. Но не стигна и при мен за всичките 18 бр, тези на снимката само са с крем - 11бр.
      Маслото е немско някакво (не помня името, но е каквото съм имала - жълта опаковка и с краварката :)))) като в рекламата, добре размекнато.
      Наистина е страхотен на вкус крема, поставям всички продукти - и с пасатора "разбивам" - 2 минути най-много. Ако ти е гъсто, можеш да прибавиш лъжица заквасена сметана (правила съм го) С пасатора е лесно, стана гладък и бързо, но и крема сиренето на Филаделфия е много фино.
      А ги шприцовам с шприца за сладки, с накрайник, който е за розички такива.

      Изтриване
  9. Благодаря, много за бързите отговори :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря страхотната рецепта.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...