19 декември 2014 г.

Локумки с мая

      В сезона на голямото около Коледно сладкоправене  се сетих за тези локумки с мая (Донка :smile1:-записвани в тетрадката преди много години с името на този, от който съм ги научила). После обаче девойчето Жул внесе сладките тути-фрути  (локумки) и тези някак поизостанаха. Днес видях локумките с мая на Дарина и се сетих за тези :smile1: Я да си ги покажа, пък да видим дали ще стигна до тях да направя, че съм заложила 2 други вида вече. 


Локумки с мая 

Продукти: ( ок. 50бр.) 

180мл разтопена свинска мас
100мл топла вода 
21 г. прясна мая
щипка сол 
50-60г захар /или 1 ч л подсладител/
ок. 350-400гр брашно - за меко еластично тесто 

локум за пълнеж / или мармалад/

~150 г пудра захар за овалване

Приготвяне:

* Маята се разтваря с топлата вода, солта и захарта.
* Прибавят се разтопената мас и брашното, обърква добре с лъжица.
* Добавя се брашно докато сместа  стане на топка, след което с ръце се доизмесва - трябва да е меко тесто.
* Покрива се за 20-30 мин. да почине.
* Късат се малки топчета, които се овалват добре с ръце и в средата на всяко се поставя парче локум, или малко топче мармалад (може и с ядка) - предварително може да се оформят топчета от мармалада и поставят в камера на хладилник да позамръзнат.  
* Нареждат се на хартия за печене.
* Пекат се в загрятата вече  фурна на 180* - до бледо порозовяване. Внимавайте да не препечете, защото ще станат сухи - маслените теста се пекът бързо, до съвсем лека смяна на цвета. 
* Още топли се поръсват с пудрата захар и покриват, докато изстинат. 

15 коментара:

  1. Дано успея и тези да опитам :) Хубаво, много хубаво звучат, а това със замразяването на мармалада много ми хареса, Пепи. Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги можеш да ги направиш, Снежи :) Не само за празника.
      Прегръдка и хубави празнични дни на теб!

      Изтриване
  2. Сладките са чудесни, Пепи,
    но както винаги, освен сладкото изкушение при теб има и още нещо...
    Идеята за замразения пълнеж е страхотна - благодаря ти!
    Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати предпразнични /за теб двойни:)/ дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш, че хитринките много помагат в кухнята, Дианка :)
      Благодаря ти, хубави и на теб предпразнични дни :)

      Изтриване
  3. Ей, Пепчо,чудя се моят адрес ли да ти дам, или твоят да поискам:))) Засега се награбвам с двете шепи и ви прегръщам с Жул!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. прегръдка и от нас, Кате! Идвай направо, сладки има доволно :)

      Изтриване
  4. Приядоха ми се сега локумки от твоите, а нашите ги изядохме и не може човек да се залъже. :)
    Може и да направим за Коледа. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мятай нова доза, Даре :) Ти започна много рано със сладките

      Изтриване
  5. Чудни, а с рецептата много ме заинтригува, Пепи! Светли празници пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, не съм правила или хапвала локумки с мая, непременно ще направя, дали сега или по-нататък, но ще си запиша рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, а аз по-често я прескачам, защото ми е по-бавна от "виненките". Направи ги, когато и да е, пробай ги.

      Изтриване
  7. Заинтригувахте ме с Дари с тези локумки с мая и някой ден ще открия приликите и разликите,но не се знае кога.Много вкусни ще да са със сигурност щом ги препоръчвате,дами.А ти и тази година не се пожали,що нещо направи,голямо браво и прегръдка изпращам и весели празници да посрещнете цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила РОси :) Нали знаеш, че все се заричам и всеки път пропускам заричането някъде в забвение :) Ама пък близките са доволни с толкова видове сладки :) за всеки има по вкуса.
      Прегръдка за теб и хубави празнични дни!

      Изтриване
  8. Със сигурност ще се доверя на този вариант, защото с мая още не съм правила локумки, а много ми се иска да опитам!
    Благодаря за рецептата, Пепи :)
    Желая ти светли и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...