23 декември 2014 г.

Пържено свинско месо с праз

     

(горната чиния е с червен пипер, без гъбите. Така е любимо на мен :) 

Една много простичка и бърза рецепта за свинско месо. Не може да се каже,  че месото е пържено, защото е задушено в тенджерата, но който иска може да си го запържи (преди време така го правех).  А броколите ( Grin мдаааа проядохме броколи покрай една фритата със зеленчуци, но за нея - в следващите дни, Само дето докато се варят миришат повече и от киселото зеле) за гарнитура са по тази рецепта на Роси за сотирани броколи. Сърдечно ти благодаря, Роси, не само ни харесаха, ама и ги повторих :flower::flower:
  


Продукти (за 4-5 порции): 
~ 1кг свинско месо (крехко - бут, филе, или врат) 
3 стръка праз 
50-60 мл соев сос 
~ 100 мл вино и 2-3 с.л. оцет 
сол на вкус 
олио (на сухо месо ~ 6-7 лъжици, на по-тлъсто - 2-3 лъжици)
черен  пипер, кимион 

гъби (тук ~ 250 г кладница) 
червен пипер - по желание 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на хапки (не големи). 
* Поставя се в тиган с капак ( или тенджера) заедно с мазнината, прибавя се  соевия сос и задушава на тих огън ( под капак), докато  се изпари течността от месото. 
* Празът се нарязва на ситно (сега тук някои хора си го обичат на едро нарязан, но ние го предпочитаме ситно, за да може да се поразтопи по време на готвене).
* Прибавя се към месото, заедно с половината вино и отново задушава, докато се изпари течността. smile1   тази "процедура" с виното се повтаря още веднъж, защото ако се сложи наведнъж цялото количество вино, месото ще се вари, което не е желателно. Затова го прибавям на 2-3 пъти. 
* При последното прибавяне на виното се прибавят оцета (и нарязаните гъби)  и червения пипер, посолява се вече на вкус и отново всичко задушава, докато пак остане на мазнина. 
* Поръсва се с подправките, затваря се с капака,  отмества се тенджерата от котлона и оставя 5-10 мин., преди да се разпредели в  чиниите :)  Много подходяща гарнитура са туршия, или кисели краставички, но този път - както писах  горе - си го хапвахме с броколи соте по Роси  :nyam:  

   Вкусните неща са простички, но  точно пък при тези мръвчици има и гъби (кладница) по желание на   компанията. 



18 коментара:

  1. Ястието е бомба. Готвя по подобен начин свинско с праз. И ако някога не ме мързи, ще напиша и моя вариант. Догодина, може би.
    Има две явления, които станаха пред очите ми и много ме радват.
    Първо, ти Пепи, прояде гъби кладница.
    И второ, по-важното, виждам как се превръщаш в броколифил или гърлброколи. По избор. Тези думи сглобих специално за теб.
    Какво като броколито понамирисва. Ами зеле е. Мирише, но е вкусно.
    Приятна вечер и хубави празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Ели, аз кладница не само проядох, ами и преядох и сега пак не ям :)) Тук показаните гъби ги избутах в чинията на младежа Н, нали знаеш колко зле ми беше.
      Обаче онези думи, дето ще ми счупят езика са много весели и сега ще споделя гъпл-броколито-то с човеците :))) няма да съм само аз я.
      Наздраве и весели празници и на вас!

      Изтриване
  2. Много вкусно ястие си приготвила, Пепи! Да ви е сладко!
    Обаче съвсем ме изненада с тези броколи! Очаквам да преоткриеш сега и магданоза. ;)
    За първи път ги хапнах на салата с домати и варена царевица - хем съвсем сурови и се влюбих в тях. :))
    Хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е, Ирма, не очаквай от мен чудеса :))) Това с магданоза е опитвано, опитвано... ама не се получава, освен сготвен :) С броколите имам лош спомен, че съм ги варила. Но като прочетох Роси, ми стана ясно, че само варени няма да ги ям. Затова ги задуших и накрая се поззапържиха :) та се получи срещата ни успешна :)
      Хубава вечер и на теб да е и много хубави да са ти Коледните празници!

      Изтриване
  3. Това е моето ядене. Да знаеш. Тук мога да мина и без броколи. :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хеххехе, добре де, няма да спорим за някакви си там броколи :)

      Изтриване
  4. И аз оставям броколите настрана, но от другото си дръпвам чинийка:) А Ели ме разсмя със специално измислените в твоя чест думи, и аз го обичам това занимание:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Веси, дай им още шанс :) Ако игнорираш аромата при варенето - може и да ги харесаш.

      Изтриване
  5. Е,айде честито!Погодихте се с броколите най-накрая,Пепи,и специални благдарности за доверието!Сега ако намериш още пресен ,крехък карфиол,опитай и с него,ама така хубаво да се запържи в масло,зехтин и подправки-върховен е,казвам ти,моите са влюбени в него.Аз от пресния магданоз все още страня и не слагам примерно в салати,обаче правих магданозени кюфтета със сирене по рецептата на Йоли,поднесени с млечен сос-трепач са,казвам ти.Освен това от личен опит се убедих,че вкуса се култивира и много неща преди отбягвах,а сега са ми любими.Да ви е сладко всеки път,Пепи,на цялото семейство!
    До тук за броколите.Да кажа за чудната гозбица,за която най-вече иде реч,че точно ей такова месце ви се хапва,запържено,не задушено,но и да не остане жилаво и се чудех като как да го приготвя,с лук обаче искам-карамелизиран и хрупкав да е.И ,разбира се,без съмнение знам къде ще намеря най-точни препоръки,та рецептата ти ми идва точно навреме.Праза ще заменя с много лук,важна е обаче концепцията с виното на части.Благодаря ти,другарче мило,весел празник и наздраве на цялото семейство!
    Още веднъж-честито!Бъди много щастлива и много обичана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси :)
      След 3 дни яли, пили и се веселили, стигнах и до блога :)
      Карфиол не знам дали ще пробвам :) готвен. Чакай да си почина от броколито. Вкуса се възпитава, така е, но и е вярно, че за щастие младите човеци искаха да им направя. Аз всъщност други неща правих с него за тях 3-4 пъти, преди да опитам. Ама се спогодихме, ето. Сега следва огретен с картофи и броколи.
      Прегръдки за теб и хубава последна седмица от тази година да ти е!

      Изтриване
  6. Прекрасно предложение и по-различно не би могло да бъде,
    когато за него стоят две признати майсторки кулинари!
    А днес и още :
    Честит рожден ден и честити Коледни празници, Пепи!
    Сърдечни пожелания за здраве, късмет и успехи, радост и много щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дианка!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Честита Коледа! Здраве, щастие и късмет!

    ОтговорИзтриване
  8. Едно от любимите ястия !
    Последните пъти го правя по обратна технология - слага нарязаното месо в съда с 1/2 вода и буквално го оставям до изпаряване на течността, след това наливам мазнината - да се пържи и сетне както си описала, включително и виното на части. И празът на ситно - да се стопи.
    Слагам и един идея лютив пипер
    Става още по-вкусно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. става и така :) ама лютото който иска да си го слага :) че страх лозе пази, пък и моите девойки никак люто не ядат.

      Изтриване
  9. Свинското за нас българите може би е едно от най употребяваните в една кухня, заедно с пилешкото. Това разбира се е по мое наблюдение.По този начин с праз лук не съм готвила свинското и определени тези дни ще се опитам.Изглежда много сочно и вкусно, а за тези студени зимни дни този тип храни са предпочитани от нас.Надявам се да ни покажете и подходящ десерт за това ястие и да ни пишете пак с вкусотии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно след порция от това месце е лошо да мислим и за десерт :) Но ако все пак ви се налага - горещо препоръчвам кремче от заквасена сметана с плодове и ядки. Десертите и сладкишите са в категории разни, вижте там, в дясно в каталога.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...