27 юни 2014 г.

Пилешки бутчета с плодова бира и лимон в мултикукър

     

     Днес ще си поговоря за умните уреди в кухнята smile1  Обичам ги тези умни уреди , тъй като с тяхна помощ  често си спестявам висенето  пред котлон, пред фурна, или мускулната  треска на ръцете от рязане, кълцане и чукане в хаванчета.  А и много често си признавам, че у нас времето за вечеря започва още след излизането  от асансьора на съответния етаж. Или поне въпросите, свързани с времето и обекта на вечерята. Затова съм избрала през седмицата да готвя аламинути, или с бавноготвещи тенджери. 
       Монологът ми ще бъде  за един такъв умен уред - Мултикукъра на Panasonic, с който се оказа до 60 мин. след излизането от въпросния асансьор вечерята беше на масата. 
      Приех предложението Panasonic да тествам с различни рецепти уреда -  функционалност, потребителски качества и възможности.   Техническата характеристика за мултифункционалност на Multicooker ( SR-TMJ501)  позволява да се съвместяват няколко уреда в едно – за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, печене, затопляне и модното в последните години -  квасене на кисело мляко.   На мен лично ми трябваше  малко време да обмисля предложението  след презентацията, че Multicooker ( SR-TMJ501) се използва лесно, тъй като е достатъчно да бъдат сложени съставките в него, да се включи подходящата програма и ........да се изчака звуковия сигнал, който  ще оповести, че готвенето е приключило. Готвене в три лесни стъпки, а самия уред има  сензори, които автоматично настройват температурата на съответната програма.  
   
      Тези дни видях едни чеснови пилешки бутчета при Юлка  и им се заканих smile1 а снощи прибирайки се, се сетих, че нямаме измислена вечеря :) и само това, че пътя ни за в къщи минава покрай един добър месарски магазин, ни спаси от яйцата :)  А рецептата на Юлка претърпя сериозни промени извън бутчетата. 



Чеснови пилешки бутчета с плодова бира и лимон

Продукти: 
  • 7  пилешки долни бутчета (и няколко изтървани трътки) 
3 с. л. олио
3-4 л. соев сос
100 мл плодова бира (тази беше боровинки с лимон)
настъргана кора и сока на  един лимон
5-6 пресовани скилидки чесън
3-4 стръка салвия * 
сол, смлян черен пипер



Приготвяне: 

* Пилешките бутчета се измиват и подсушават.
* Поставят се в плик, заедно с всички продукти без салвията. 
* Разтръсква се добре с ръка, за да се смесят подправките и всичко изсипва в съда за готвене на кукъра
* Поставят се листата салвия отгоре и затваря капака на уреда. 
Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 6 (Запичане, или Експрес ).  на дисплея се появява 40 (мин.) С копчето за време (вдясно от менюто)  времето се увеличава на 60 мин.. 
Следва натискане на бутона START  ...... 

..... и времето започва да отброява назад;  обявяване на вечерята за 19.30ч. :) и свободно време за човекЪт аз. Шега. Малко тъпа. Но е факт - за около 7-8 мин. продуктите вътре завряха, след трийстата минута обърнах бутчетата (със силиконова щипка), след 10-на мин. още веднъж  и тъй като към 50-та минута месото беше вече крехко, спрях програмата и извадих. 
Соса, който остана беше съвсем малко (нали отворих 5 пъти) и го отстъпихме на девойчето Ж. Следващия път - с повече сос.


Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP WARM (запазване храната топла). Ястието може да се извади веднага, или да се остави  в кулинарна готовност в рамките на 12 часа. В упътването обаче препоръчват да не се оставя толкова дълго, а да се извади/прехвърли в друг съд веднага, за да не оказва влияние тази функция върху вкуса на ястието.
Е, у нас чакаха в готовност и изобщо не се налагаше да го оставям в режим "готовност" до вечеря :) 

-------------------------------------
* салвията може да бъде заменена с друга любима подправка - мащерка, риган, магданоз.  Благодарение на Иглика обаче съм горд собственик на цяла саксия със салвия и сега ще си сготвя доста месца с нея. 

** Ако нямата мултикукър технологията и в традиционен режим на приготвяне е същата - бутчетата в тава, завити с фолио, или следвайки рецептата на Юлкано времето за фурната ще трябва да се увеличи. Имайки опит от друг път - за около час и половина на 200*. Но непременно го изпечете с плодова бира и лимон. 
*** Ако искате бутчетата да бъдат с повече тен - когато са готови в мултикукъра извадете ги в тава и сложете под горните реотани в загрята на 220* фурна за 5 мин. 

22 юни 2014 г.

Патладжанени сандвичи



      Под външния облик на тези патладжанени сандвичи са  патладжанените пици на Петя, които правя от няколко години, излязат ли нашите патладжаните. Само че, на два етажа. Затова са сандвичи. Може и трети пласт, според както го вижда твореца. Пардон, готвещият ги. Избирам да ги правя с български патладжани, производство от градините (дори в оранжерии да са), защото вносните са ми малко гумени :) капризи, но който е свикнал с продукцията от градината на мама... има право да избира. 


      Сандвичите търпят всякаква импровизация в плънката - видове сирена, домати, резени шунка, бекон, маслини, гъби.... Самите шайби патладжан тук са малко изпържени, но ако държите на здравословното хранене, може да ги запечете във фурната (както правя с патладжани, които запичам, охлаждам и прибирам във фризера за зимата - нарязани, посолени, отцедени, подсушени и намазани с малко мазнина се запичат почти до готовност. Както и подправките могат да са любими - риган, босилек (обичам само на салати и свеж) , мащерка (преживях я), магданоз (не обичам :innocent: или чубрица (ползвам само на леща и мусака вече) . Затова пък ригана много обичам с някакви домати, сосове, пици, шунки, маслини... 
      Тук искам да кажа и две думи за козето и овчето сирене на Olympus - Страхотно е!  И огромна благодарност към чудесния млечно-сиренов подарък, с който ме изненадаха приятно преди десетина дни! 
      Рядко купувам  овче и козе  бяло саламурено сирене (пак наблягам на домашни и затова всичко при мен се сравнява с чистата и качествена домашна продукция);  дори да  няма при мама, намирам си разни доставчици, а понякога  козето сирене прави един голям кръгов маршрут от Казанлък през София, за да стигне до Стара Загора. За по-направо :)) 


Продукти: 
патладжани 

олио за пържене, или печене 

сирене 
шунка (варено пушен бекон), маслини, домати, скилидка чесън, кашкавал, моцарела (бейби е), риган 



Приготвяне: 
* Патладжаните се режат на шайби, посоляват и оставят да се отцедят за 1 -1,5 часа. 
* Подсушават се и се пържат в малко мазнина (колкото да омекнат, не до зачервяване), или се пекат в намазнена тавичка почти до готовност. 
* В тава за печене се нареждат на един ред половината изпържени кръгове патладжан. 
* Върху тях се поставя резен сирене и кръг домат. 
* Отново се поставя кръг патладжан и пристискат с ръка, за да залепнат добре с долните продукти. 


 * Отгоре се нареждат ситно нарязаните шунка, маслини, по малко чесън; поставят се нарязани парчета домат, кашкавал, моцарела и поръсват с ригана. 
* Запичат се в предварително загрята на 200* фурна за около 10 мин. (докато се зачерви кашкавала и разтопи). 
* Още топли се поръсват със зелени подправки -  босилек, или магданоз. 

И да споделя, че тези патладжанени сандвичи аз ги харесвам повече напълно изстинали (т.е. на другия ден) . Но това е моето скромно мнение. 




18 юни 2014 г.

Най-вкусните :) мъфини с боровинки


      Тази е най-любимата ни рецепта за мъфини. Съчетанието в такива количества на продуктите явно ги прави много, много вкусни, с приятна нежна текстура, независимо какъв плод ще се сложи. Специално заради тях лятото зареждам по няколко пакета с боровинки и освен за едни бисквитки и няколко кремчета, за друго не ги давам :) 
Рецептата "Мъфини с боровинки" е на Юлка, но съвсем смело мога да кажа, че едва ли има  човек, който да ги е правил повече от мен, откакто ги е публикувала през 2012 година. Само дето авторски права не ми е поискала за нея още :smile1:  Обикновено веднъж седмично правя мъфини, а тези, заедно с портокаловите мъфини с мак са най-често правените.
      Тези дни девойчето Жул я потърси да правят с приятелка и ми дръпна едно конско, че я няма в блога. Воала - на-вкусните мъфини с боровинки. Ако някой ги е пропуснал и не ги е направил - да поправи тази грешка :) освен вкусни, излизат и приличните 24 броя кексчета. Е, леко съм закръглила Юлкините 257 мл мляко на 260 :) но  това са подробности. Ако имате електронна везна, не пречи да отмерите точно 257 мл. 




Продукти:
  • 430 г брашно
  • 1 пак бакпулвер (10г) 
  • 1/2 ч. л. сол
  • 330 г захар
  • 80 мл олио
  • 80 г меко краве масло
  • 3 яйца
  • 260 мл прясно мляко
1-2 пак. ванилия
1 и 1/2 ч.ч. (280г)  боровинки (пресни или замразени) 



Приготвяне:
* Фурната се включва на 190*
* Две форми за мъфини (среден размер, с по 12 гнезда) се намасляват или всеки отвор се застила с хартиени капсули.
* Брашното се смесва със солта и бакпулвера.
* Захарта се разбива ( с телена бъркалка или  миксер за кратко) с олиото и кравето масло.
* Сипват се млякото, яйцата, ванилията, разбърква се.
* Добавя се брашното и тестото се разбърква до еднородна смес.
* С  миксер се бърка на ниска скорост около минута (това ще помогне на кексчета да се надуят по време на печенето). 
* Прибавят се боровинките и сместа се разбърква с дървена или силиконова шпатула (лъжица)
* Тестото се разпределя по формите - много удобно в тези случаи е ползването на лъжица за сладолед. 
* Пекат се в предварително загрятата  фурна за ок. 20 минути или до готовност - проба с дървено шишче, или с натиска на пръстите върху  кексчето. 
* Мъфините с боровинки се оставят във формата 15 минути, след което се изваждат.


Пробвала съм ги и с червени боровинки, с малини и със ситно нарязани праскови или нектарини.



16 юни 2014 г.

Пикантни чушлета с извара и бекон


Една много лесна рецепта, или по-скоро идея за пълнени люти чушлета . Може и като основно да минат, но заради леко пикантния вкус са страхотно мезе за бирата (особено пък ако по тв върви и някой мач сега от Световното). Снимки на такива се въртят от години в интернет, та чак не помня от колко години им се каня да ги правя. Окончателното побутване дойде от неочаквания подарък, който получих от Olympus, за който много им благодаря. И докато сиренето си прилегна много добре с доматите от градината на мама (е, от парника са все още, но ако знаете колко са вкусни!), то изварата реших да я приготвя в някакво солено предястие. Наличието на бекон и люти чушки в хладилника оформи окончателно реализирането на идеята. Според която трябваше да ги изпека на скара, но завеждащия скарата обикновено отстъства в неделния ден у нас. Добавих и няколко чушки сиврия, защото дори добре почистени от семената, имаше вероятно пак да лютят на девойчето. 


Продукти: 

Чушки - едри люти чушки, но не твърди-по-меките не са толкова люти; сиврия или други салатни -по-дребни 
извара*** (точно тук е на Olympus
щипка-две риган (или чубрица, зависи коя подправка е любима)
ленти бекон или прошуто 

Приготвяне: 
* Чушките се срязват на две по дължината и почистват от семето и бялата жилка (която също е лютива) 
* Всяка половинка се пълни с извара и завива в ленка бекон/прошуто.
* Поставят се в тава за печене (застлана с хартия за печене :) да не цапат) и пекат в предварително загрята на 220* фурна за 10-12 мин. 

* Идеята е чушлетата да не омекват, а пушения бекон да си пусне аромата. 

*** Изварата е продукт, получаван от пресичането на белтъците в млякото. Тя е сравнително добър източник на незаменими аминокиселини и  с високо белтъчно съдържание.  Много хора я пренебрегват, тъй като обикновено се получава от вторичните продукти в млекопреработването, но преди години заради младежът Н. и това, че изварата е източник на протеини започнах да я използвам често
***Изварата може да се замени и със сирене, смесено с белтък, за обере малко солеността му. 
***Друга идея е в чушките да се постави наденичка или напълнят с кайма и тогава завият и изпекат. Е това е вече истинско мезе :innocent:



10 юни 2014 г.

Торта Павлова с ягоди



Идеята за торта „Павлова”, която от 7-8 години чакаше реализация е осъществена най-после с чудните ароматни и сочни ягоди от градината на мама. Е, и боровинки, но те са разнообразяване на цвета :) 




Продукти:
За целувчените блатове*:
4 белтъка
240 г захар
щипка сол
1 с.л. царевично нишесте
2 ванилии

За крема:
300 мл сладкарска сметана
200 г заквасена сметана
2 с.л. пудра захар

~ 600 г ягоди (измити и подсушени на мека кърпа, или кухненска хартия) и ~ 150 г боровинки**




Приготвяне:
* Фурната се загрява на 150оС.
* Белтъците с щипка сол се разбиват на средна скорост на миксера за 2-3 мин.
* Прибавят се ванилиите и нишестето и увеличава миксера на максимална скорост.
* На малки порции, лъжица по лъжица се прибавя захарта и продължава разбиването. Трябва да се получи гъст и лъскав крем, който като се обърне купата с дъното нагоре да не се стича.
*Правоъгълна голяма тава се покрива с хартия за печене.
* Начертават се два кръга с диаметър 20 см. (по диагонал, да се съберат в тавата). Хартията се обръща с очертаната част отдолу.
* Изсипва се белтъчната смес в кръговете, или шприцова така, че да ги запълни. На единия кръг се очертава борд по края, висок 1-1.5 см (за да събере повече сметана и плодове отгоре)
* Тавата се слага в загрятата фурна и градусите се намалят на 90°C. Пече се около два часа. Като се побутнат блатовете са твърди могат да се преместват по хартията. 
* Фурната се изключва и се оставят да изстинат напълно.

* Сметаната се разбива до твърди върхове и към нея се добавя заквасената сметана и захарта. Разбърква се отново – вече с лъжица или шпатула.
* На чиния/поднос за торта се поставя единия блат.
* Намазва се с част от сметаните и върху него се подреждат ситно нарязани ~¼ от ягодите.
* Поставя се втория блат и притиска, за да прилегне плътно върху сметаната и ягодите (но да не излязат парченцата ягоди отвън :))
* Върху него се разпределя останалата сметана и украсява с плодовете.



* Торта "Павлова" може да се сервира веднага или след няколко часа  престой в хладилника. На моите хора им хареса прясно приготвена :) с хрупкави целувки и нежна сметана. Аз я харесах повече с омекналите блатове и както се вижда от разреза парчетата не са особено фотогенични, но пък вкуса компенсира.
** Плодовете могат да бъдат всякакви любими, аз избрах сезонните  ягоди и малко замразени боровинки :)  за цвят
Вместо два, може да се направи един, по-голям и два пъти по-висок блат, оформен като гнездо (в средета да е по-нисък).  С печенето трябва да се внимава – на пипане целувката трябва да е с твърда коричка и като се побутне – да се отлепва от хартията. Цвета е много, много нежно кремав, почти бял.


8 юни 2014 г.

Печено агнешко бутче с подправки

      Напролет често пека агнешко месо с пресен зелен лук. Тези дни заложих пробно и изсуших зелен лук , а следкрутоните в стил "Швейк" реших да опитам как ще се отрази той като подправка на месото – факт, че аромата му е доста по-нежен, отколкото на пресния лук и се вписа много добре в „адската смес” за намазване на големи парчета месо.
      Ами сухия зелен лук е новото в тази рецепта. С която гостувах в блога на Илианка :) Другото си а като всички печени меса с адската смес, която експлоатирам напоследък. 
     Ако нямате сушен зелен лук, а решите да направите рецептата, може да си нарежете една връзка лук, който тънко разстлан на хартия ще изсъхне за два дни. И тогава да смелите лука и смесите с останалите подправки. В някои магазини също продават сушен лук. Ако не обичате лук – просто го пропуснете. 




Продукти:
1 агнешко бутче ~ 2 кг (или голямо парче месо)
подправки:
1 ч.л. стрит/нарязан джоджен
1 ч.л. чубрица,
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
2 с.л. брашно
2 с.л. червен пипер
3 с.л. сух смлян зелен лук***
50 мл бяло вино

2-3 листа салвия

60 г масло

Приготвяне:
* Подправките се смесват. Прибавя се виното и разбърква на каша.
* Бутчето се намазва добре със сместа, завива със свежо фолио и прибира за поне 2 часа в хладилник (или поставя в плик за печене, с който после се пече)
* Прехвърля се в тава за печене, прибавят се листата салвия, налива се една чаша вода, прибавя се маслото, завива плътно тавата с фолио (ако е в плик за печене се прибавят само 100 мл вода, плика завързва и поставя в тавата за печене).
* Пече се в загрята фурна на 220 за около 15-20 мин, след което градусите се намаляват на 150* и пече още два часа.
* Развива се тавата (отваря се плика) и соса се сгъстява с една ч.л. царевично нишесте (или препечено брашно).



7 юни 2014 г.

Днес на гости ..... в Щъркелово гнездо



       Време ми е за гости и този път направо отиваме на рожден ден.
Изключително много се радвам, че съм поканена за първи гост в един от най-любимите ми блогове, който днес има и рожден ден  Щъркелово гнездо. Блогът на Илианка.
Едно от първите ми интернет-приятелства, което много скоро след  голяма форумска среща на  Гответес мен се превърна и в истинско приятелство, реално. Не само виртуално. А блогът и едва ли има нужда от представяне, защото е добре познат на мнозина от четящите тук и по-голям брат на моя. Ако е вярно, че блоговете приличали на собствениците си, това важи в пълна сила за блога на Ил – всичко в него е направено с много любов и желание, както тя прави всичко и аз самата неведнъж съм приготвяла рецепти от блога на Илианка. Като най-вкусен мога да спомена един джолан J Така че, ако нещо ви хареса от нейните рецепти – не се помайвате, а запрятайте ръкави.
       Обикновено когато получа покана да гостувам в блог все се оплаквам, че съм безидейна и зациклям. Но този път не :smile1:  веднага в полезрението ми влезе едно агнешко копитце и прясно приготвения изсушен  лук



И как на рожден ден без торта?! Идеята за торта „Павлова”, която от 7-8 години чакаше реализация дойде  в точния момент, а и в градината  вече има и прекрасни, ароматни и сочни ягоди.

      Скъпа Илианка, благодаря ти сърдечно за поканата! Благодаря за честа да бъда твой първи гост!  newsm51 newsm51
     




Рецептите може да намерите в "Щъркелово гнездо" днес, или в следващите дни тук :smile1:

1 юни 2014 г.

Кашкавалени кюфтенца


Предястие, мезе за бира, или бърз аламинут за вечеря :smile1: Въпрос на избор.
Много бързи за приготвяне, много вкусни и харесвани от всички :smile1: успели да ги опитат.

Ще спомена, че сместа може да се приготви от по-рано и отлежи в хладилника, докато дойде момента да се изпържат. Е, не е здравословно, но точно тези - печени не стават. 
С хрупкава коричка и много въздушни кашкавалени кюфтета
За пръв път ги направих преди 7-8 години по тези на Морена, но след това промених рецептата по наш вкус :) . 



Продукти: (от които излизат 15 бр. кашкавалени кюфтенца) 

300 г кашкавал*
1 яйце 
1 с.л. брашно 
1 ч.л. бакпулвер 

подправка  - по желание - слагала съм мащерка, риган или черен пипер, тук има щипка лют червен пипер

мазнина за пържене - маслена баня 

Приготвяне: 
* Кашкавалът се настъргва на ситно ренде. 
* Прибавя се яйцето и брашно с бакпулвера (и подправка) -трябва да се получи  лепкава много гъста смес, като за картофени кюфтета.  
* С мокри ръце  се оформят топчета, колкото пинг-понг топче :) и   се пържат  във врящото олио - количеството трябва да е поне 2,5-3 см. за ги покрива над половината**. 
* Пържат се буквално за 2 минути - разбъркват се внимателно, за да се изпържат равномерно. 
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят (която пък е поставена на решетка, за да не се овлажнят отдолу кашкавалените кюфтенца).

*Количеството кашкавал може да  е смес от видове, тук е 250г кашкавал с 50г пармезан; най-много ми харесват с пушен кашкавал. 
** Най-добре е количеството олио да покрива целите топчета, затова подбирам по-тесен съд (касерола), която събира 5-6-7 топчета - те така или иначе се  пържат много бързо.  Заради което пък е добре топчетата да се овалят предварително и изчакват в готовност до пърженето :) 
***Препълването на съда за пържене с топчета  не е желателно, защото голямото количество продукти намалява температурата на врящото олио и вместо да се пържат бързо, кашкавала може да се разтече. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...