16 януари 2015 г.

Кюфтета с месо от наденица, гъби и тиквени семки

Някой да не обича кюфтета?  smile1 Поне у нас няма такива хора. Основните кюфтета, които най-много тачим са тези на скара, пържените кюфтета, но харесваме и  разнообразието от кюфтета с прошуто (снощи много се харесаха на едното ни девойче, което не беше ги опитвало), болярски кюфтета, зрази (пълнени кюфтета всякакви), или пък панирани като шницели  И пак у нас :) всички имаме едни спомени от приготвянето и пълненето на суджуци и луканки, когато задължително пробваме  дали е вкусна каймата за тях в прясно изпечени кюфтета. А в един по-късен етап, когато при манипулацията  мерданене smile1 на въпросните суджуци спукаме някой,  внимателно измъкваме топче кайма и печем, намазана на филия. Принцеси, или странджанки, така да се каже.   
Сигурна съм, че тези дегустации съвсем не са били само у нас :)  И тъкмо си мислех, че тази година нямаме спукан суджук, когато се оказа, че свършили тънките ни черва  любимите ни  чирпански наденички. и половината кайма за пълненето остана.
Е, тогава се сетих, че великия и най-любим кулинарен идол Жак Пепен показваше рецепта за кюфтета от наденички, която се оказа в книгата му. 
 Така стигнах до тези кюфтета от наденица с гъби и тиквени семки и възнамерявам скоро да ги направя пак. Кюфтета като кюфтета, но от каймата за суджуци или наденици  те са по-пикантни и ароматни :), а представете си ги и обогатени с аромата на печени тиквени семки.  Непременно ги опитайте - продават се сурови суджуци за сушене, а ако искате да знаете от какво месо е направена - купете си го, смелете, подправете и омесете - или както горните суджуци, или както каймата за чирпански наденички.  Рецептата почти изцяло съм спазила, но коя съм аз, за да не се доверя на вкуса на великия Пепен
:smile1::smile1:


Продукти: 
~600 г месо от наденица (люта или не -по желание; или овкусено смляно месо като за наденици
3 с.л. белени тиквени семки 
~ 250 г. гъби (печурка)
средата на 3 филии бял хляб 
3-4 скилидки чесън 
1/2 връзка магданоз 
шепичка нарязани зелени пера на пресен лук 
1 с.л. едросмлян червен пипер (лют или сладък - по желание) 
щипка-две сол 

2-3 с.л. олио/зехтин  за пържене 

За гарниране - полента (по желание):
1/2 ч.ч. царевичен грис (на опаковките на пакетите  пише "качамак") 
1 ч.ч. бульон (пилешки) 
1 ч.ч. прясно мляко 
сол  и 2 лъжици масло 


Приготвяне: 
* Филиите хляб се нарязват на ситни кубчета (0.5 см) 
* Гъбите се нарязват на тънки филии/ивички.
* Тиквените семки се запичат на сух тиган за кратко, колкото да замиришат на печено :) 
* Нарязват се ситно чесъна и скилидките магданоз. 
* Всичко се поставя в голяма купа  и омесва добре. 
* С мокри ръце се оформят кюфтета (сравнително големи, трябваше да е 1 в порция, но времето ми не позволяваше да пържа по 1 кюфте в тигана. Важно е да не са малки, а големи, за да останат сочни :)) )
* Пържат се до зачервяване от двете страни;  в сгорещена мазнина в тиган,  който се захлупва с капак, за да могат да се задушават, докато се пържат  - по около 3 минути от всяка страна.  
* Сервират се с гарнитура по желание, но моето беше да направя полента, както е по рецептата :) 

Приготвяне на полентата:

И не е качамак  :) да напомня пак. Хората, които познават  истинския качамак,  знаят разликата. Затова този готов продукт за мен е полента :)

 * Млякото и бульона се кипват, прибавя се солта и изсипва царевичния грис. 
* Бърка се енергично,  на слаб котлон, докато се сгъсти и поеме течността - около 4-5 мин.
* Прибавя се маслото, обърква, докато се разтопи в сместа.  
* Разпределя се в 4 чинии, а когато се охлади върху нея се поставят готовите изпържени кюфтета. 


20 коментара:

  1. Пепи, това е вече вкусна и питателна порция! До одеве хапвах тиквени семки, а ето ти как ги предлагаш - е, много по-вкусно. :) Да ви е сладко вкъщи!
    Поздрави от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е, само семки ен може, ГЕри :) Вземи си кюфтенце от тук :)
      Поздрави и на теб, мило дете!

      Изтриване
  2. В къщи наденица почти не ядем, но ме зариби с тази рецепта, Пепчо:) Записано.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Избери си ти месото и овкуси, Краси, така ще знаеш, какво месо си сложила вътре :)

      Изтриване
  3. Приказни кюфтета си направила, Пеп. Ще пропусна семките, но наденицата в никакъв случай! Супер е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а сега, не искаш семки. Поръси малко накрая, като са запечени са много приятни :)

      Изтриване
  4. Страшни са! Залепнах пред тази снимка. Искам ги точно такива като на нея.
    Облиз, облиз!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заменям за парче "Наполеонче" :)

      Изтриване
  5. Впечатляващо много идеи за кюфтета и наденички, Пепи,
    а тези са още една страхотна комбинация, а полетната - чудесно допълнение.
    Благодаря, поздрави за теб и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си човек, който оценява полентата :)
      Благодаря, Дианка :) А на теб - хубава нова седмица да е!

      Изтриване
  6. Меко казано впечатляващи са тези красавци, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Еви, прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. И тук да кажа,че не бих пропуснала да ги опитам,Пепи,страхотно ми звучат с тиквени семки и гъбки!И с полентата-разкошна порция!И много апетитни снимки!
    Прегръдка от мен,другарче мило и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само ще прошушна на ушенца, че поръсените отгоре тиквени семки са хрупкави и първо тях обрах от цялата чиния :)
      Прегръдка и за теб, мила ми Роси :)

      Изтриване
  8. Пепи, моля те ако имаш от тях, понеже за сушито разбрах, че е за утре, та ако и от тези си отделила:))) да ме имаш предвид. Ми харесаха ми, много даже! какви комбинации, какви чудеса! Вълшебница кулинарна си ми ти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хеххехе, КАте, нямаш късмет за тези. Но винаги можеш да си направиш, ти си сръчно момиче :)Ще ти харесат.
      Прегръдки и за теб, бонбон!

      Изтриване
  9. Ти си се доверила на Пепен, ние ще се доверим на теб! Апетитно!
    Успешна нова седмица, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да се доверите и опитате тези различни кюфтета :)
      Хубава нова седмица и на теб, Ина!

      Изтриване
  10. Пепииииии, запази ми кИфте! Полента не ща, не ми се лепи, където трябва:)Страшни кюфтаци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Свършиха, докато минеш :) Освен да направиш едни :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...