26 януари 2015 г.

Фритата. Или голям, дебел, пухкав, печен омлет :)


      Според някои хора фритата е  дебел, пухкав омлет, а според други фритата   (Frittata) е отделен вид (италианско) ястие на яйчна основа.   
      Може би последните са прави, защото омлета (класическия) се поднася прегънат на две, а фритата се оставя цяла, като  се реже на триъгълници, или ленти и може на нахрани едно семейство smile1  А може би едното е от френската, другото - от италианската кухня smile1 Както и да е  - това е вкусен  голям, пухкав омлет, който търпи всякакви импровизации с налични продукти - както сирена, месо, така и зеленчуци и се приготвя много бързо. До скоро у нас го хапвахме само със сирене но младите ни човеци харесват зеленчуци в омлет, а от тази зима и броколите навлязоха в кухнята ми smile1 и така вече си готвим няколко пъти. 


Фритата със зеленчуци

Продукти за 4-5 порции , тиган с d ~ 26см:
6 яйца
~150 мл готварска сметана
3ч.ч.  зеленчуци - нарязани на кубчета моркови и чушки, грах, розички броколи, сладка царевица
1 глава лук
~ 250 г топено сирене, кашкавал, краве сирене
2 с.л. масло и 1 с.л. олио
сол  и черен пипер

Приготвяне: 
* Зеленчуците се поставят във вряща подсолена (съвсем малко) вода и варят 7-8 мин. Отцеждат се.
* Лукът се нарязва на тънки ленти и запържва в мазнината за 2-3 мин.
* Прибавят се отцедените зеленчуци и отново   запържват за 1-2 мин.
* Прибавя се нарязаното/натрошено сирене.
* Заливат се с разбитите с вилица яйца и сметана ( с щипка сол и черен пипер).
* Намаля се степента на котлона на средна и се оставя да се готвят, докато стегнат отдолу, почти до средата на дебелината му.

И тук няколкото вида  продължение на готвенето, което правя:

* Прехвърлям тигана в загрята фурна и изпичам там за 7-8 мин. Това, ако тигана ми е без дръжка :) имах и такъв до скоро, или е с метална дръжка. 
* Ако тигана не е с метална дръжка, която не издържа на топлината на фурната, затварям тигана с капак и задушавам, докато се стегнат яйцата.
Но най-често продължавам така:
Вземам плоска чиния с   диаметър, малко по-голям от тигана,  в който правя омлета. 
Поставям  я отгоре  и с рязко движение обръщам -   омлета се прехвърля от тигана в чинията.
С кухненска хартия избърсвам  тигана, за да се почисти, ако има разни залепнали нещица по него.

След това с приплъзване връщам омлета обратно в тигана.
Така се запича/запържва и от другата страна. 


Отново прехвърлям в голямата  чиния готовия омлет и нарязвам. 

Тук сега може да се гарнира с още зеленчуци, но лично аз го харесвам гарниран с още сирене :) 



Туй-то за омлети и фритати. От следващата публикация се връщаме обратно към основната тема на блога :pioneer:

27 коментара:

  1. Фритата или дебелак омлет? Има ли значение- просто е вкусно...

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, както и да ми го представиш, все ще ми е вкусно. Ама наистина е толкова пухкав! :)
    Да имах сега едно "триъгълниче" от тази вкусотия... Дори бих си го хапнала за закуска утре. :)
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Гери :) Да ти мине сесията, ще си направиш :) Много се харесва на младите, като теб :)
      И за теб прегръдки и успешна сесия!

      Изтриване
  3. It is a great pleasure going through your site because I love your every post. That's why I have bookmarked your site to check out new stuff from you. Thanks for sharing ...

    ОтговорИзтриване
  4. С теб сме на една вълна:) Тамън и аз да пусна една фритата и хоп! виждам твоята:) Чудна е станала, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  5. Ааа,нямам против да продължиш на тази тема,напоследък я предпочитам,пък и тази пъстра,пухкава фритата много ми е на сърце,грабна ми окото от раз,мила!
    Довечера ще дефилира и у нас задължително!
    Прегръдка от мен и нека е един спорен и усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях вече, че го включи в менюто :) Подобната цветна вкусотия :)
      Прегръдка и на теб, мила ми Роси и хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Цветна и богата вкусотия се е получила, Пепи! Открадвам си и аз парченце за обяд. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Свежо, колоритно, много зареждащо - апетитно, ароматно и много вкусно...
    чудесни нови предложения, Пепи и салата с авокадо е страхотна!
    Поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :)
      Поздрави и за те и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  8. Обичам и омлет, и фритата, Пеп! Грабвам си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. но зеленчука пропусна да кажеш дали обичаш :)
      Грабвай си, Веси !

      Изтриване
  9. И аз си вземам парче фритата. Много ми харесва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На теб лично ще ти извъртя една :) Обещавам! Ще ядем по парче и ще вдигнем наздравица с ВАсковица :)

      Изтриване
  10. Ухаа, как е бухнало това чудо! Ама наистина е чудо! Супер е Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали :) и аз много му се радвам :) като стане пухкаво и дебело.

      Изтриване
  11. Не изпускаш основната тема и това е! :))) Пак ще се връщаш на нея! :)
    Много, много вкусно! Дебеличък, засищащ омлет, нищо че няма месо! :)))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мнеее, Ина :) Ще се върна пак на нея. Но вече си мисля, че щом е с месо няма какво да ни изненада - изготвила съм всичките ни любими манджи :)
      Прегръдка и за теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  12. Толкова е пухкав наистина и пълен с изкусителни и вкусни парченца зеленчуци..., ммм, разкошен е!
    Благодаря за идеята, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепчо, чаровен е дебелия омлет;) И аз ще си направя тия дни;) Хубав февруари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи лиси, Мъхче :) Сетих се за теб тази вечер, като правех поредния аз :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...