9 февруари 2015 г.

Копър, копър и печени свински гърди


Да си се върнем на темата.  мЕсо. Сочно и вкусно. С двойна  доза копър. Единия копър - питомен, семена, които от няколко години използвам в правенето на сланина и тук-там смесени с подправките за месо в малки количества и див копър, по-известен като резене или фенел. Който готвя за пръв път, тъй като до сега се притеснявах да не се окаже прекалено натрапчив  анасоновия му аромат. В грешка съм била - много нежен е този аромат, а съчетан с другите печени кореноплодни зеленчуци в плика  направо се разтапяше върху езика. 


Като добавим и това, че копърът е една чудесна билка за стомахче и безсъние :smile1: определено ще го пробваме и в суров вид на салати този корен.
Та  на месото  да се върна пак.  Свинско, гърди. С ребърца. Когато купувам, винаги подбирам там крайните, дето са по-малки и с по-крехък хрущял.  А там няма и много мазнина. Такива са  и тези.  Накрая, за да се омешат съвсем ароматите, смесих изпеченото месо (на което му трябва повече време) и изпечените зеленчуци и запекох  заедно. 



Продукти (в този случай - 6 порции): 
2 парчета свински гърди ~ 1,4 кг 
1 с. л. семена от копър 
1 ч.л. червен пипер 
1 ч.л. черен пипер на зърна 
сол
~ 50-60 мл бяло вино 




5-6 картофа 
1 батат /сладък картоф (ок 400г) 
2 корена пащърнак 
1 глава фенел (резене)
1 морков 
5-6 ск. чесън
сол щипка риган и 1 с.л. сушен лук и моркови, които изсуших за подправки през лятото (принципно може и без тях) 
~50-60 мл. пилешки бульон или вода
2 с.л. масло и 2 с.л. олио 




Приготвяне: 
* Зърната черен пипер и семената копър и счукват в хаванче (или мелят едро) 
* Върху горната част на гърдите се правят нарези по месото на квадрати ~ 2см.
* Посолява се и поръсват подправките и червения пипер. 

* С ръка се втриват добре в месото. 
* Долната част на гърдите само се посолява. 
* Поставя се в плик за печене, налива виното, завързва и поставя в тавата за печене - по-голяма тук, за да събере двата плика.
* Фурната се включва на  220*, а когато плика се издуе и течността вътре се вижда, че ври - фурната се намалява на  160*

* През това време се почистват и нарязват зеленчуците, смесват се с подправките, поставят в плик, налива бульона, маслото и олиото и завързва. 



- Аз ги сложих да се пекат 30 мин., след като плика с месото къкреше във фурната вече. 

* Пекат се заедно около 1 час. 
* Изваждат се и внимателно (заради парата вътре) пликовете се срязват, месото се прехвърля в друга, по-малка тава за печене, а около него се изсипва плика със зеленчуци. 
* Връща се във фурната и запича за още 10 мин. на 180*. 






24 коментара:

  1. За мене само мръвка:) Като има свинско, хляб и зеленчуци не ям, па ако ще и да са кореноплодни:) Страхотно е.,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, за вас ще заложа нова мзръвка явно :)

      Изтриване
  2. Леле,Пепи,направо онемях-такава вкусотия си приготвила....

    ОтговорИзтриване
  3. Траяна щом взима мръвката,аз ще се усмихна на зеленчуците и то с огромно удоволствие,страхотна компилация с резенето и пащърнака,ммм,Пепи!
    Прегръдка от мен с пожелание за успешна нова седмица и вкусни вечери със семейството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох да, тези зеленчуци са много харесвани вече в къщи и често ги правя.
      Прегръдка и за теб, другарче мило и хубава неделя!

      Изтриване
  4. Пепи, продължаваш да изненадваш - този път освен мръФката бих си отмъкнал и кореноплодно ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще вземе да ти хареса нещо извън мръвката, а :)

      Изтриване
  5. Страхотна вкусотия, Пепи, допълнена с много, много апетитни снимки,
    а идеята ти за комбинацията на печени кореноплодни е разкошна ...
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благтодаря, Дианка :)
      Поздрави и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  6. Чудни, вече си знаеш, да не се повтарям! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Еви :) Комплимент от теб за фотосесията си е щастие за мен :)

      Изтриване
  7. Аз пък бих си опитала от всичко в тази порция! И даже вече все повече ми харесва свинското. Мисля, че скоро трайно ще измести пилешкото. Пепи, толкова апетитна е чинийката ти... Бягам, че пак ще огладнея. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Я, Гери, харесва ти свинското :) Ама това месо съвсем не е лошо, стига да го приготвиш правилно и да не е много тлъсто.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  8. Пепи, за тази наслада на небцето имам хубаво домашно червено вино. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам сделката без да се замислям :)
      Наздраве!

      Изтриване
  9. Ох, че изкушаваш, Пепчо, а и така сладко разказваш, да му се дояде на човек, дори и да е вечерял. Чудни са и зеленчуците и месцето. Ще взема и аз да врътна едни зеленчуци в плик, по твоята рецепта, да си призная още не съм правила само зеленчуци така, иначе в комбинация с месце съм. Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, изненадваш ме, че не си приготвяла само зеленчуци :) Това са най-бързата и вкусна гарнитура за всяко мЕсо.
      Хубава неделя!

      Изтриване
  10. Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 17 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.fr/
    Happy Blogging
    ****************
    i followed your blog, please follow back

    ОтговорИзтриване
  11. Леле, как съм изпуснала тази вкусотия?! :))) И месцето, и зеленчуците - разкошно е всичко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поправила си тази несправедливост, Ина :) Виждам, че си видяла вече.
      Зеленчуците - за пости, а месцето :) По всяко време може.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  12. Ако имаш книга незабавно ще я купя! Дори не бях гладна, когато попаднах тук, а сега ще стоя пред хладилника, като хлапе пред сладкарница :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами нямам :) Ще трябва тук да поглеждате, а нещо, което много Ви е харесало, като го направите 2-3 пъти и вече се научава и насън да се прави :)
      Поздрави, да знаете как ме усмихнахте с тази сладкарница :))))

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...