24 март 2015 г.

Пълнен батат със сиренА :)


      Преди 3-4 години открихме бататите (сладките картофи) у нас покрай готвенето :smile1:   на глигани , а после и печен заедно с други кореноплодни 
      Много ги харесваме и печени на фурна - нарязани на пръчици, овкусени със зехтин, сол и подправки  - следващия път като правя ще ги документирам :)  
      Но нямаше как да пропусна да не опитам и  тази рецепта на Йоли, която предложи наскоро - пълнени с крема сирене.  Тъй като ползвам фурната с голямата и тава обикновено, все  не оставаше място да бутна няколко картофа с фолиото да се изпекат, а за 3-4 картофа - честно, не бих включила фурна. Сега, докато пиша, се сещам, че съм пекла картофи и в микровълновата фурна, но съвсем не се сетих за нея пък. По тази причина забавих дегустацията им у нас :) Ето и моя вариант на пълнени сладки картофи със сирене, но следващия път ще сложа вместо, или смеся крема-сиренето с някакво по-солено и по-пикантно сирене - я овче, я плесенясало :smile1:



Продукти: 
батати (сладки картофи, както са известни - брой -  според хората :) 
сол,    зехтин/олио
крема сирене
моцарела 
копър 
риган 

 Приготвяне:


* Бататите се измиват много добре - с абразивна част на гъба, или с четка.
* Всеки се поръсва със сол,  завива поотделно във фолио и пече около 20 мин.  в предварително загрята фурна на 200* - до омекване (за мв-то ще допълня,когато пробвам) * 

* Изваждат се и оставят напълно да изстинат. 
* Развиват се от фолиото и оставят прехвърлят  в малка тавичка.
* Срязват се с остър нож по дължината, разтварят с ръка, за да поемат плънката и пълнят със сиренето - посолено на вкус и подправено с копъра. 

* Отгоре се поставя парче моцарела (или кашкавал), стръкче риган (може и мащерка, но аз си имам саксия с риган-любимец :)
* Поръсват се с малко зехтин и пекат в предварително загрята -200*-  фурна, докато се зачерви сиренето отгоре. 

9 коментара:

  1. Ооо, ето ги тези красавци!
    Много вкусни изглеждат и отиват някъде в списък чакащи.
    :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хайде, пробвай и ти така. Ето Роси и тя ги направи и ги хареса :)

      Изтриване
  2. Ах, тези пусти глитани! Само ме караш да преглъщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами... не е нарочно, нали знаеш :) Но и знаеш къде съм :)

      Изтриване
  3. Ох, че апетитно,Пепи! Замери ме с някой, като идваш за кашончето:)

    ОтговорИзтриване
  4. Разкош, а като добавим и бонбоните, хващам автобуса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,страхотна вкусотийка са бататите,и ние покрай теб се зактивирахме да ги опитаме и най-първо на крем супа с карфиол.Толкова ни хареса,че днес я повторих,а пък покрай Йоли веднага си харесах и аз идеята за пълнени с крема сирене.Аз смесих кремата с топено сирене,но и малко краве ще им приляга много.
    Чудно апетитни са при теб!Госпожицата се оказа най-запален фен на рецептата,много помърка.
    Прекрасен ( много шоколадов) ден,мила и прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Струва ми се, че идеята ти с някакво по-миризливо сиренце е много по-добра. Ще се подсили и вкуса на картофа, че инак ни идва нещо сладеещ...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...