4 март 2015 г.

Кокоски


      Най-вкусните кокоски, които сме хапвали :) Толкова вкусни и лесни, че когато ми дойде музата да ги правя, за 4 дни  им се случва поне три пъти. Е, точно в този случай третия път бяха направени много успешно от младите ми човеци :) горда съм с тях. 
      Рецептата е на Роси, която, както и всичките и други са едни огромни сладки хапки :smile1: и ако ме прочетеш, Роси :-*:-* , да знаеш, че всички ние губим от това, че си заряза блога и   темата в Гответе с мен - добрия стар форум разбира се, който ни запозна с много хора и свърза с приятели и от който излязоха куп кулинарни звезди ;D


      Бих ги правила по-често, ако се сещах от време на време да зареждам големи пакети кокос :)  Недостатъци - излизат точно една тава (на фурната, голямата). Предимства - правят се за 10 мин, пекат за 10 и изяждат за 10  :nyam: :nyam:  Давам дозата за две тави (около 80 бр., но зависи и с каква големина ще бъдат) и пропорциите в които ги правя аз, тъй като и Роси е писала, че намалява захарта.  А вие просто си купете 1 кг. кокос (знаете къде продават големи разфасовки) и ще имате за два пъти ;D по две тави. И внимавайте да не купите от ония обезмаслени, или как там бяха кокосови стърготини, защото тогава все едно от стружки са направени кокоските :) 


КОКОСКИ 

Продукти: 
500г. кокосови стърготини 
380 до 400 г захар 
6 средни яйца 
ванилия 



Приготвяне: 
* Фурната се включва да загрява на 180*С.
* Яйцата се чукват в голяма купа, прибавят се кокосовите стърготини, захарта и ванилията. 
* Всичко се обърква много добре първо с вилица, после с лъжица, колкото да смесят хубаво продуктите. 
***Тук вече или ползваме лъжицата за сладолед, за да оформим топчетата, или мокрим ръцете през 3-4 топчета и ги овалваме с длани. Сместа не лепне и се оформят лесно, но моите две лъжици за сладолед са неудобни -е дната е прекалено голяма :) другата - малка. Каквито и да ги направите - гледайте да са с почти еднаква големина, за да се пекат равномерно, тъй като печенето тук е бърз процес. 



* Готовите топчета се поставят на хартия за печене в тавата (или на силиконова подложка)  на неголямо разстояние едно от друго, тъй като не се разливат или надуват по време на печене. 
* Когато се поставят в загрялата вече фурна се включва вентилатор и пекат около 10 до 12 мин. - до леко зачервяване на кокоските. Изваждат се веднага. 


Задължително се охлаждат, преди да отхапите :) така че - въоръжете се с малко търпение.
Ако фурната ви е без вентилатор -печете ги на 190*С. 


40 коментара:

  1. Това за младите човеци звучи чудесно, Пеп :)
    И не разбрах къде продават такъв кокос ?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за теб, ДАни :)
      И аз много се зарадвах, като ми показаха кутията и почерпиха:)
      А кокос - големи опаковки - в Метро. Така е най-изгодно, иначе пакетчета по 20-50г, иди ги отваряй само...

      Изтриване
  2. Тфу, Пепи, направо ме уби с тези кокоски. Оня ден като правих за щерката и се чудех как да импровизирам - та само белтък ли не щеш, та шоколад вътре, та малко количество за експеримент, па то си имало и рецепта ... Че биля и бая от време ... Ама кат` не се сетих да питам Гугльото
    Впрочем и аз предпочитам тази разфасовка от 1 кг на Метро, че идва най-изгодна и икономична. Па и бързо свършва ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Що не питаш де :) А тези, същите, стават и с шоколад вътре - шоколада разтопен, като стяга вече се оформя на топчета, които се поставят в камерата да замръзнат. И завиваш по едно шоколадово топче вътре, така се пекат и си остава там шоколада.
      И отгоре съм ги заливала с шоколад, но тогава не са толкова ефектни :)

      Изтриване
    2. ПП: И да питаш мен, не Гугльото :) Отговора от мен може да бъде по-задоволителен :)

      Изтриване
    3. Първо тебе шъ питам вече

      Изтриване
  3. Пепи, изпревари ме. ;) И аз правих същите, но си чакат реда със снимки. Прекрасни са твоите и отмъквам двечки, ако позволиш. ;) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Както обичат кокос домашните, няма да им стигнат! :)
    Ти май започваш да имаш достойни заместници!
    Хубава вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да, пък и не са малки човеците, нека да опитват да правят, каквото им харесва :)
      Хубави събота и неделя на теб, Инче!

      Изтриване
  5. Оооо Пепи, тези кокоски са чудесни! И аз съм ги пробвала, кокоските на Роси! Вълшебни са! Твоите са неустоими, чак заразни.....ще трябва да ги правя сега....
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали :) точно заразни са.
      Поздрави и на теб, Ели!

      Изтриване
  6. Aма много време си им дала за ядене, аз бих заложила на по-малко:) Непременно ще ги пробваме, много готини са станали!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дадох, нали две тави правя :) да има да си отядат :)

      Изтриване
  7. Златни топчета си направила,Пепи - хапка истинско блаженство!
    От вчера са ми пред очите и щом свърша диетата, веднага ще направя, че ако ги има сега пред мен "отиде коня в ряката:, както казваше баба. ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съчувствам за диетата, Ирма, дано и идва скоро краят :)
      Прегръдки и з а теб!

      Изтриване
  8. Кокоски не съм правила никога,но съм купувала (отдавна) и като знам посредствените купешки колко харесвам,значи тези ще ме пленят от раз.Само за захарта ще преразгледам случая,нали ме знаеш :)) .
    Прекрасни снимки си направила на зелено и изпъкват кокоските,малки бижута за една вълшебна хапка!Прегръдка от мен и хубав петък да ти е,дреграче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително намали захарта, Роси :) За теб ще бъдат много сладки. У нас нали знаеш, че обичаме много сладичкото.
      Благодаря ти, мила и хубава вечер на теб и семейството!

      Изтриване
  9. Здравейте! Казвам се Ива. Не веднъж съм правила различни неща по Ваши рецепти и винаги са ставали страхотни! Огромно благодаря, че Ви има и споделяте тук тези прекрасни рецепти. Много скоро ще направя и кокоските, вкъщи много ги обичаме.
    Имам само един мъничък въпрос към Вас: Към края на месеца е рожденният ден на дъщеричката ми - става на цели 2 годинки. По този повод искам едни от сладките да са именно кокоските. Питанката ми е следната; Колко време предварително бих могла да ги направя, тъй като с малко и неспящо палавниче вкъщи, времето за приготовление за партито не е много и предпочитам неща, които биха могли да издържат 3-4 дни до събитието. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ива :) извинявам се за забавения отговор :)
      Кокоските издържат 5-6 дни, но колкото повече стоят, толкова по-лепкави са във вътрешността :) Не знам дали се сещаш, като целувките. Но до 2-3 я ден са добри.
      Тук в блога обаче има други сладки, маслени, трюфел сладките, които заради голямото съдържание на масло колкото повече стоят, толкова по-хубави стават. Ако искаш, погледни и тях.

      Изтриване
  10. Здравейте! Да попитам - има ли вариант захарта да се замени с друг подсладител? Мед или фурми примерно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С мед не, ще стане течна смес, която ще се разтече. С фурми може би, но не знам какво съотношение фурми вместо захар трябва да сложите Освен да пробвате :) Пък и като се пекат фурмите какъв ще е резултата?!? Нямам идея.

      Изтриване
  11. Я, това с фурмите вътре е интересно.
    Добре, че ми припомняш таз вкусотия, която съм правила и аз преди време, но напоследък съм позабравила...

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна рецепта. Да вметна за заместителя на захарта, че по-горе някой питаше, а и предполагам има и други като мен, които искат да я ограничат и кокоските да са превърнат в здравословен вариант за малки и големи - особено за малки. Използвам кокосова захар!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за намесата :) Честно казано дори не знаех, че има кокосова захар, но сега ще се поразтърся. Защото и на мен са любими, а ограничавам правенето им :)

      Изтриване
  13. Дано не ми се смеете за въпроса,но аз съм виждала на видео как се правят кокоски с шприц и реших по вашата рецепта,но да ги оформя с шприца....не излизат и не излизат ....накрая се спука торбичката и това е :) Защо не могат да се оформят по този начин? Сместа не е чак толкова твърда?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сместа не е твърда, но е суха. Абсурд е да станат с шприц. Намокряйте ръцете и оформяйте с ръце.

      Изтриване
  14. Здравейте, и аз да попитам нещо. Тъй като ще ги правя за едно парти, смятате ли че могат да се изпекат във малки хартиени формички тип мъфини (но по-малки, такива за трюфели например). Дали ще залепнат според вас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, няма да залепнат в хартиените формички, но ако не ги стегнете с ръце - сместа да стегнете, ще стане много ронливи. по-добре ги направете на мънички топчета и когато се изпекат ги поставете в хартиените формички - аз така правя

      Изтриване
  15. Благодаря ви, така ще направя :)

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте! Спазих точно рецептата, но страшно много се разтекоха. Просто в тавата стана една огромна локва. Не знам защо така.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не ми се е получавало това. Сместа едва успява да се овлажни с тези яйца. На каквато форма ги оставя, такива си остават
      Те дори не се надуват, нито се разтичат

      Изтриване
  17. Мили боже, Пепи, седнала съм да ровя из блога ти за рецепти за сладки, и гледам сега какво си писала ... Горкият ми блог отдавна замина в небитието, ама ако е писано, поне във ФБ да пускам по някоя рецепта през новата 2020. Бесели празници на цялата голяма прекрасна фамилия, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амин, дай боже да се случи! На теб не само рецептите, но и писането ти се отдава много добре, Роси и честно казано ми липсва :)
      Благодаря ти) Весело посрещане на новата година на теб и децата!

      Изтриване
  18. Здравехте Пепи, направих кокоските с 300 гр кокосови стърготини и 100 гр кокосово брашно, 300 гр захар и 6 яйца. Едвам ги оформих, доста бяха сухи. След като ги опекох и опитахме се оказаха много, много сухи. Сега имам една голяма купа сухи и полуразпадащи се кокосови топчета. Моля ви помогнете ми да ги трансформирам в нещо хубаво, или как мога да оправя. Явно аз нещо не съм направила. както трябва, защото вашите рецепти са еталон за мен. Благодаря ви. Роси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Роси :) Брашното е объркало работата, то е с други хидрогенични качества и определено поема повече течност, отколкото стърготините - те дори не поемат, само се овалват добре в яйцата.
      Може да ги направите на някакъв десерт със заквасена сметана, или цедено мляко и плодове.
      Ако има такива, които са се позапазили цели, може да залеете с разтопен шоколад и точно на една хапка ще стават :) за ядене.
      Пробвайте друг път, но точно по рецептата - те пак трудно се събират, с мокри ръце, но не стават сухи.

      Изтриване
  19. Най-сърдечно ви благодаря Пепи! Ще опитам със заквасена сметана и плодове :) И ще гледам да не импровизирам за напред, рецептите ви са чудесни. Вчера правих от ребърцата ви. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  20. Перфектни са! Благодаря за чудната рецепта, Пепи!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...