6 март 2015 г.

Чийзкейк със сладко от малини

  

    Тук значи става дума за търпението. Че е добротел - ясно е. Че ми липсва - също. Ако го имах :wink1: щях да покажа  перфектното триъгълно парче от сладкиша, но тъй като у нас явно не само аз го нямам, чийзкейка престоя почти 2 часа след направата му   и се наложи да го десертваме :) със също  толкова нетърпеливите ни деца. Че на кого да се метнат :) Но пък е един от най-вкусните сладкиши, които сме хапвали и тъй като друг път предвидливо съм правила сутрин преди работа  -  докато се приберем вечерта е достатъчно отпочинал в хладилника. По тази причина до снимка не е стигал.  Сега черпя парче от този :) нищо, че не е в най-приличния си вид.   Желателно е формата за печене  да е разкопчаваща се. 


Продукти за форма с d ~ 26 см  (12 парчета): 
~ 220 г.  какаови бисквити (Роден край с какао, меки) 
100 г. едро смлени ядки (орехи, или лешник) 
100 г. масло 
1 жълтък

За крема: 
200 г. крема сирене (1 кутия Филаделфия + 1 лъжица) 
400 г. заквасена сметана 
2 яйца 
~ 180г захар 

За заливката: 
1 бурканче (400г) малиново  желе 


Приготвяне: 
* Бисквитите се смилат, или ситно натрошават. 
* В купа се смесват с ядките, мекото масло и жълтъка и разбъркват, докато сместа стане на трохи. 
* Дъното на форма за печене ( с разкопчаващ борд)  се покрива с хартия за печене. 
* Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска плътно. 
* Пече се в предварително загрята  на 180* фурна  за 10 мин. Веднага се изважда и охлажда. 
* В друга купа жълтъците и захарта се разбиват за 2-3 мин. 
* Прибавят се сиренето и заквасената сметана и бъркат толкова, колкото да се получи еднородна смес. 
Белтъците се разбиват за 3-4 мин, докато стана на пухкава пяна.  
* Прибавят се по малко към другата смес и разбърква с лъжица или шпатула, докато млечната смес ги поеме. 
* Изсипва се върху изстиналата подложка и заравнява. 
* Пече се 1 час и 30 мин. в предварително загрята (отново) на 180* фурна,  на водна баня - водата в тавата за водната баня се поставя гореща и не бива да е повече от половината на съда за печене. 
* Фурната се изключва,  но сладкиша остава затворен вътре, докато изстине - около един час още.  Това е много важно, за да не се напука, или спадне чийз пласта при рязкото понижаване температурата на сладкиша. 
   - Тук е момента да се прибере готовия сладкиш в хладилника за поне 6-7 часа, преди да се намаже със желето и нареже. Този, който виждате  не е престоял и 2 часа :blush2::blush2:
* След това  се залива с желето - затоплено леко, за да може да се разпредели по млечния пласт и ;D  бързичко нарязва и дегустира. 

Гарнирането с пресни малини е в сезон, когато малините са излезли на пазара :) Може и листенца мента, ако ви се намират под ръка. Но моите подправки са посяти едва миналия уикенд, затова - следващия път със зеленичко :) 


ПП: Допълвам снимки и на перфектното парче - т.е. перфектно отлежало вече. Заради големината на форма при него чийз слоя е малко по-тънък. Желирания пласт отгоре, сладкото от малини е смесено с чаша замразени боровинки, от където е и цвета. А по-жълтия цвят е от домашните яйца :) за сметка на купените.
При направеното бързо допитване  до консуматорите у дома се оказа, че  си искат първия вариант -  хем да не чакат, хем да е по-течен... и сочен :) 


14 коментара:

  1. Аз толкова много обичам този десерт, че дори и на трохички не бих му простила. Пепи, чудесен е! А за идеалното парче и снимка... Ех, ами направи отново, едва ли човеците вкъщи ще са против. ;)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово, Гери, направен и добавен :) Но 3/4 от моите човеци (твоите връстници) предпочитат нестегналия, разтечен вариант.

      Изтриване
  2. Такива неотлежали десерти най-много обичам, Пепи.
    Да не мислиш, че аз бих го чакала! Следващия път може да изпратиш и към София един такъв "дефектен" чийзкейк.
    Чудесен е. Комбинацията от какао и малини ми е любима.

    ОтговорИзтриване
  3. Да му прималее на човек от глад, Пепче! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Имам си в къщи такъв нетърпеливец сладокусник, дето бърка където и когато не трябва! :)
    А на тази комбинация наистина трудно може да се издържи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Инче, все се намира някой нетърпелив :)
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  5. Обожавам печен чийз и твоят ме плени от раз с това огнено малиново сладко!Нищо,че не е в цялост,това изобщо не ми пречи да помечтая за парче,още повече,че отдавна не съм правила.Страхотна рецепта,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А у нас последните седмици виждаш често се прави :) Май пак положението ще е до втръсване.
      Благодаря ти, Роси!

      Изтриване
  6. Здравейте, може ли да се пропусне жълтъка в бисквитеният блат и да се увеличи количеството на крема сиренето (примерно на 2 опаковки по 125гр.), за да може чийз блата да е по-висок?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) На снимката, с разтеклото се желе чийз блата е поне 3 см. - то се и вижда, че по-дебеличък. Но винаги може да сложите още една опаковка крема сирене, аз повече от 200 г не смея да слагам, дза да не усетят соления вкус моите хора.
      А в блага може и без жълтък, разбира се - сдори може да не го запичате предварително, направо слагате чийз-крема и запичате заедно. Правила съм и така и почти няма разлика във вкуса му

      Изтриване
    2. Благодаря Ви, ще го направя без да добавям допълнително филаделфия. Само още един въпрос - нужно ли е това с печенето на водна баня? Какво се цели? Аз съм правила и друг път чийзкейк с печене, но не съм го слагала на водна баня.

      Изтриване
    3. така сместа се загрява се бавно и се пече бавно. Точно обяснение защо на водна баня нямам, но така съм виждала при Жак Пепен (може и да е обяснил) и тъй като на този човек рецептите са леснодостъпни и винаги стават (като добавим и името му) - вярвам безрезервно.
      Спокойно можеш да сложиш повече крема сирене - лично аз херасвам усещането на соленото крема сирене (дори спокойно ям сладко със сирене) но гледам да не прекалявам заради домашните.
      Можеш да подбереш и формата за печене да е по-широка - прецени на място, като разстилаш бисквитения блат - колкото е по-тънък, толкова по-добре.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...