27 април 2015 г.

Картофени гнезда с пилешко месо и зеленчуци


Само една идея как да смесим основното и гарнитурата. Или да го поднесем по-интересно, като направим "гнезда" от картофеното пюре. Плънката тук е пилешки хапки със зеленчуци, които редовно правя у дома - без картофите в тях, естествено. Но може да бъде със свинско или агнешко месо, предварително задушено; само със зеленчуци, а съм правила такива и с чукнато яйце в тях. По-малки кръгове от пюрето, колкото да се събере само едно яйце, малка бучка масло и кубче сирене.  Но пък такива запечени порциони :smile1: с малко кашкавал отгоре.  Хубавото е, че могат да се приготвят предварително - както картофените гнезда, така и пилешките хапки и  30 мин. преди да се сервират - да се запекат. 


Продукти за картофеното пюре - 7бр. 
~1.5 кг картофи 
~50-60 мл прясно мляко 
сол, щипка чубрица  и 3 лъжици масло 

За пилешките хапки със зеленчуци: 
~ 700-800г пилешко месо (бяло или бут без кожа)
3-4 с.л. олио/зехтин и 3-4 с.л. соев сос
100г гъби
по 100г грах (замразен, пресен, консерва) и царевица 
2 моркова
1-2 чушки
сол на вкус
мащерка или риган 

кашкавал и магданоз


Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на ситни хапки, подправя се и му се прибавят олиото и соевия сос. Оставя се така да престои в хладилник, докато стане готово картофеното пюре. 
* Картофите се  обелват и сваряват до омекване в малко вода със сол. 
* Отцеждат се и се пасират горещи. Добавя се маслото подправките и прясното мляко - съвсем малко е, за да остане пюрето  гъсто.
* Месото се прехвърля в тиган  и задушава за 10-на минути. Тигана трябва да е голям, за да може да се изпържи добре месото, да не е претъпкано и да се вари. 
* Прибавят се  нарязаните гъби,  чушка и моркови на кубчета, граха,  царевицата и доматения сос. 
* Всичко се  задушава около 10 мин, докато остане на мазнина. 
* В тава, покрита с хартия за печене, с помощта на шприц се оформят гнезда от пюрето. На снимката се вижда как. Ако нямате шприц с широк накрайник, или не ви се играе с него - оформете с помощта на лъжица.  На едните снимки са направени с лъжицата. 


*  В средата на оформените гнезда се разпределя месото и поръсва с настърган кашкавал. 


* Пекат се в загрята на 200* фурна  до зачервяване на кашкавала, в долната част на фурната. Или се изпичат преди сервиране. Когато са изстинали,  картофеното пюре не се размества, докато се премества в чинията, но пък топло е по-вкусно, отколкото студено :) 
* По желание се поръсват с магданоз. 


ПП: Тъй като картофенто пюре омеква по време на печенето, преместването е малко "трудно" - Най-лесно е да намерите шпатула, или решетъчна лъжица, достатъчно широка, да обхване цялото гнездо отдолу.  Друго, което правя, ако се сетя навреме, е това:  гнездата ги шприцовам на отделни листове хартия - всяко на парче.  Когато са готови, премествам с хартията в чиния, после внимателно хващам хартията от срещуположния ми край и издърпвам изпод картофеното пюре. Така не се радзвалят.  Но и пюрето трябва да е гъсто. Ако е  оставено  гъсто, да не кажа твърдо дори :)  (това зависи и от сорта картофи)  на гнездата им е достатъчно да поизстинат малко и да се преместят (да не е съвсем вряло).
 




22 коментара:

  1. Чудесна идея, Пеп!
    Линкът към доматения сос не се отваря :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото съм забравила да го сложа :) Благодаря, Дани :)

      Изтриване
  2. Любимото ни ястие, Пепи! Много е вкусно месцето запечено в картофеното пюре.
    Твоите порции за разкошни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси :) Вкусно е да, зеленчуците дори са вкусни там запечени :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Амиииииииии :) тя моята чиния не влезе в кадър :)

      Изтриване
  4. Пепчо!!! Изкусителка такава! Много красиво и вкусно ястие. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво да се прави, трябва разнообразие, Кате :) Ти го знаеш много добре :)

      Изтриване
  5. Много любимо ястие, но позабравено у нас. Благодаря ти, че ме подсети, Пепи - момчетата ми ще са особено доволни! :))
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че ще са доволни, Ирме :) Някои хубави, изпитани неща просто ги пропускаме покрай новите, които искаме да опитаме :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Перфектната порция!!
    Много вкусно и фотогенично :)
    Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи,точно такива гнезда не съм правила и много ми допада идеята,заоблизвах им се още от ФБ!Непременно ще я осъществя и аз у дома,много ще ни се усладят,от сега съм убедена,пък и блазнят окото с визия освен всичко друго!
    Плънкта също е богата и разнообразна.
    Прекрасно утре ти пожелавам,мила и прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси, хубави да са и на теб следващите почивни дни!
      А в картофените кошнички можеш да сложиш каквото на теб ти харесва :) Плънката е по избор :)

      Изтриване
  8. Обичам такива идеи, Пепи -
    вкусно, ефектно и бързо - а снимките - страхотни!
    Благодаря ти, поздрави за теб и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада предложението, Диди!
      Благодаря ти, хубав празничен ден утре!

      Изтриване
  9. Здравейте, поздрави от Канада. Тук сте известна сред моите приятели като леля Пепа... Аз ви намерих блога през 2009 година. Тъкмо бяхме заживели в Монреал и аз готвих едни пържоли по ваша рецепта. Много се зарадвах тази сутрин като видях вашата рецепта в 24 часа. Успех

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти :) Ами леля Пепа съм, приятни ми е ) От време на време изпращам рецвпта и във вестника но днес не бях видяла, хубаво че писахте
      Поздрави и на Вас!

      Изтриване
  10. Еха, много са ефектни! И все с любими продукти.
    И тези отбелязвам да си направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще те следя, да знаеш :) И нали знаеш, че месцето може да бъде и друго.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...